Novosađani izbegavaju da decu upisuju u odeljenja s romskim učenicima

Da li bi vam smetalo da vasa deca budu u istoj skoli s romskom?

• Da, upisao/la bih svoju decu u drugu skolu po svaku cenu

• Da, ali bih ostavio/la u ovoj skoli ako je druga vise km daleko

• Ne smeta mi da moje dete bude u istoj skoli s romskom decom

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ne znam dal mi to komp navuko neku viruščinu pa kad ja ovde kucam na srpskom, vama ovde izlazi na mongolskom, ili pak vi ovde malo teže kapirate ili čitate ono što želite da pročitate, pošto vidim da ni dilajt, ni ti, ni alisa ni elektrika ne kapiraju o čemu pričam.

ali hajde, probaću još jednom. ali samo jednom.

dakle, na jednoj strani imamo roditelje koji svoju decu sklanjaju od problematične dece, a na drugoj roditelje koji svoju decu sklanjaju od roma, za koje se svi ovde koliko vidim slažete da su problematični (opaskama tipa 'takvih ima među svima, ne samo među romima', 'da bi se integrisali i socijalizovali' (ako nešto treba da se integriše i socijalizuje to znači da je neintegrisano i nesocijalizovano, što znači problematično, po vama) itd). dakle ja pitam - zašto se osuđuju roditelji koji svoju decu sklanjaju od roma, za koje se slažete da su problematični, dok se čak i podržavaju roditelji koji svoju decu sklanjaju od problematične dece koja nisu romi?? zašto se smatra da će problematični romi da se uklope sastavljanjem, a problematična deca koja nisu romi neće, pa se trudite da ih razdvojite od svoje dece??
Problematicnu decu imas svuda, a Rome ne, kapiras? Nema razdvajanja nego se problem resava.

- - - - - - - - - -

Шта је бре ово, Србадију дотерали дотле да не сме више ни да се склања и уклања.
Zar nismo junaci? Zar se junaci sklanjaju? :roll:

Ne pišeš na mongolskom nego brkaš babe i žabe.
Nije isto biti šovinista pa odbijati da upišeš dete u školu u kojoj ima "nepodobnih" nacija ili sklanjati dete od konketnog deteta koje je dokazano problematično.
Ovde i govorimo o tome da Romi svojim postojanjem ne ugrožavaju nikoga nego da ljudi po difoltu ne žele da se mešaju sa njima samo zato što su neodgovarajuće nacionalnosti.

Problematicnu decu imas svuda, a Rome ne, kapiras? Nema razdvajanja nego se problem resava.

da, tako sam i mislio. ali rekoh da ću probati još samo jednom i toga ću se držati

ne zameri što vam se ovako grubo mešam u divan, ali... jesi li uopšte skonto šta je rekao?

pitanje je retoričke prirode

Јесмо јесмо, напунише нам властодршци земљу Циганима и мигрантима, млате нас као волове у купусу, а онда те још и оптуже за расизам ако покушаш да склониш своје дете из таквог окружења.

Da se ne lazemo, romska deca su u vecini slucajeva problematicna. U osnovnim skolama je i inace tesko drzati casove a kad su tu romska deca jos je teze. Moze tu da bude i dobre dece ali u vecini slucajeva prave nered. Kad sam ja isla u osnovnu skolu imali smo dve Ciganke, i stalno smo se tukli s njima, znale su i da nas pljuju a da ne pominjem sto sam nekoliko puta zbog njih imala vaske, i ne samo ja nego i ostali ucenici. Jos nisu ni zavrsile osnovnu skolu. Tako da donekle i razumem ove roditelje

Da se ne lazemo, romska deca su u vecini slucajeva problematicna. U osnovnim skolama je i inace tesko drzati casove a kad su tu romska deca jos je teze. Moze tu da bude i dobre dece ali u vecini slucajeva prave nered. Kad sam ja isla u osnovnu skolu imali smo dve Ciganke, i stalno smo se tukli s njima, znale su i da nas pljuju a da ne pominjem sto sam nekoliko puta zbog njih imala vaske, i ne samo ja nego i ostali ucenici. Jos nisu ni zavrsile osnovnu skolu. Tako da donekle i razumem ove roditelje

Не смеш да исписујеш, не смеш ни да причаш ово што ти сад причаш, има бреда се смејеш док ти пишају у лице и да кажеш како је лепа топла летња киша.

Јесмо јесмо, напунише нам властодршци земљу Циганима и мигрантима, млате нас као волове у купусу, а онда те још и оптуже за расизам ако покушаш да склониш своје дете из таквог окружења.
Ako smo junaci kako nas to mlate? I kakve veze imaju migranti? Oni ovde uopste ne idu u skolu, a Romi su u Srbiji odavno, niko ih sad nije doveo. A rasizam, pa sta da ti kazem - ako si se prepoznao znaci da tu neceg ima.

Ako smo junaci kako nas to mlate? I kakve veze imaju migranti? Oni ovde uopste ne idu u skolu, a Romi su u Srbiji odavno, niko ih sad nije doveo. A rasizam, pa sta da ti kazem - ako si se prepoznao znaci da tu neceg ima.

Па какви смо јунаци, тако нам и раде. Какве везе имају мигранти? Како немају везе, и од њих се склањамо, а власти у виду наших проданих душа и њих протежирају овде, то нема нигде да може лик да дође без докумената, и да му не можеш ништа док обија трафике, краде по воћњацима, и тако унедоглед. Каже човек у Шиду разбијали му продавницу нон стоп све док није због милионске штете морао да затвори радњу и децу остави без хлеба.
Полиција није могла ништа, нико ништа, цркни Србине кад су глуп.

Strasno sta covek ovde procita...cuj opravdanja, tipa sklanjaju decu od roma jer ovi ne uce.... Sta reci... U skoli se hvataju beleske i slusa na casu a kuci se uci... Pitam se samo kad decu prebace u drugu skolu pa ovi nasi mali srbcici krenu da se mangupisu, redjaju keceve i beze sa casova... Hoce li i onda da ispisuju decu ili to i nije toliko los uticaj jer je njihova koza bela...

I tako dalje, ceo tekst imate na ovom linku, samo bih pojasnio da su skole u koje upisuju decu umesto u ovu na Klisi udaljene 3 - 4 kilometra, sto znaci da deca najcesce toliko moraju da putuju do skole samo zato sto se njihovim roditeljima ne svidja drustvo. Zanima me vas stav povodom ovoga, kako biste postupili da ste u takvoj situaciji. Licno nemam problema s tim, i u skoli u koju su isla moja deca bilo je i romske i nikom nista nije falilo.

Imate i anketu, postavio sam da bude anonimna kako bi odgovori bili iskreniji.

Išla sam u osnovnu školu u koju komšije nisu htele da upišu svoju decu jer je škola u blizini romskog naselja i u blizini autobuske stanice, što bi značilo da dolaze tu i deca iz sela, a to odmah, po njihovom uverenju, povlači niži kriterijum ocenjivanja i niži prag znanja. Sve to ne bi bilo čudno da se ne radi o provinciji, skoro pa selu. Ali eto... To je valjda tako svuda, i Beograđani se drže kao da su sa Menhetna, čujem Vojvođani svoj trip imaju i tako, što bi bilo drugačije u zabitoj provinciji...

Uglavnom su te priče jako neozbiljne, koje su škole bolje, gore ako se gleda strogo struktura dece sve dok stvarno ne počne da utiče na kvalitet nastave, a to između ostalog koliko znam po ovim novim pravilima upravo postižu. Za romsku decu sad važe druga pravila, pa ti kao učitelj održi autoritet i balansiraj.
Sigurno da nisam za to vodanje dece na drugi kraj grada ukoliko nisam sigurna da je obližnjoj školi standard potpuno srozan. U više navrata mi nije bilo jasno kad čujem da roditelji sebi zakomplikuju koliko god mogu odvođenje i vraćanje deteta iz vrtića/škole jer smatraju da je ta ustanova za nekoliko klasa bolja od onih bližih njima jer je na glasu, ili tu dolaze deca čiji roditelji zadovoljavaju standarde.

Ciga u mojoj školi je uveliko imao dvoje dece. Svako je radio svoj domaći. Tata, bata i seka.

Da upisujem dete u drugu školu ili razred zato što je neko ciganin? Kakva je to glupost? Nisam ljubitelj rasne diskriminacije, a svi romi koji idu u školu i ne prave probleme su za uzor drugim.

Ne volim ove što se tuku po tramvajima, doduše, i što kradu na ulici.

Poslednja izmena:
Da budem iskren, ni ja ne bih voleo da mi dete bude okruženo ciganijom u školi. Da, vozio bih ga 3 kilometra dalje ako bi to podrazumevalo 3 cigančeta manje u razredu. Što manje to bolje.

Koga ciganska deca ugrožavaju? Direktno, u smislu direktne pretnje po život, verovatno nikoga (mada, bilo je slučajeva). Sa druge strane - kradu, prose (otimaju novac?), tuku se, napadaju "belu" decu pogotovo kada su u čoporu, dovode druge nešto starije cigane da otimaju novac ili da istuku/zaplaše svakoga ko im se suprotstavi. Stvaraju lošu atmosferu u razredu, obaraju kriterijum ocenjivanja, stvaraju atmosferu "socijale" gde stalno nešto treba da im se pomaže i pripomaže, kao da im celo društvo nešto duguje.

Definitivno, to nije sredina u kakvoj bih želeo da moje dete odrasta i žrtvovao bih nešto vremena u toku dana da bih mu omogućio boravak u sredini koju smatram nešto prikladnijom.

I tako dalje, ceo tekst imate na ovom linku, samo bih pojasnio da su skole u koje upisuju decu umesto u ovu na Klisi udaljene 3 - 4 kilometra, sto znaci da deca najcesce toliko moraju da putuju do skole samo zato sto se njihovim roditeljima ne svidja drustvo. Zanima me vas stav povodom ovoga, kako biste postupili da ste u takvoj situaciji. Licno nemam problema s tim, i u skoli u koju su isla moja deca bilo je i romske i nikom nista nije falilo.

meni je samo bitno da u odeljenju niko nikoga ne maltretira
dal su romi ili ne,briga me
stvarno nemam problem oko toga
moja deca se nekad i u parku igraju sa malim romima
letos sam kupovala kokice jednom maleckom,bas je sladak

ja sam u osnovnoj skoli sedela u klupi sa romkinjom jedno vreme...

da se ti pitas, trebalo bi da nestanu i cigani i migranti i dzukele i mac ke i sve...osim tebe izgleda
baksuze

Radila sam u skoli koju je upisivalo vise od 50% romske dece po odeljenju. Nije sve tako romanticno. Ovde je situacija ipak bila malo bolja jer nije u pitanju karton naselje, vecina njih su kucevi ljudi, otac obicno ima posao (i to neki "normalan", znaci ne u gradskoj cistoci, ugostitelji, bilo je i knjihovodja i slicno), brinu o deci i vecina te dece ne samo da je zavrsila osnovnu skolu, vec i srednju (jedna devojka je Teslu zavrsila sa odlicnim uspehom) i na fakultetima su.

ALI

Ovo o cemu pricam su izuzeci. Ne retki, ali ipak izuzeci. Zbog ostale romske dece koja su uglavnom zapustena i dolaze iz visebrojnijih porodica, gde ih ima i sa ozbiljnim intelektualnim deficitima, bilo je jako tesko sporovoditi nastavu. Uciteljice su radile u nekim razredima i na pet nivoa (ne preterujem) i zbog te "sporije" dece ova naprednija su stagnirala (ukljucujuci i romsku decu). Cesto su dolazila prljava, smrdela, slinava itd... Koliko god smo pokusavali roditeljima da skrenemo paznju na neke stvari (nos bar mogu da mu obrisu), nikada se nista znacajno nije desilo. Postojala je osoba koja je samo sa njima radila, kada dodju u skolu prvo ih vodi u kupatilo da se umiju i operu ruke, pa onda u ucionicu.

Najcesce su upisivali srpsku decu do nekog petog razreda jer im je skola blizu i da se razumemo sa kvalitetnim uciteljicama, ali posle su ih ispisivali i odvodili u druge skole do kojih se moralo autobusom.

I ne krivm ih.

ružno
a s druge strane kad pogledaš odvajkada su cigani i čerkezi živeli u zasebnim zajednicama, odvojenim od "ostatka"...verovatno postoji razlog zašto je to tako

Sve su to produkti kapitalizma, kao sto pesma kaze. Tuzno i jadno.

M, ne bih upisala dete u školu u kojoj je većina (!) romske nacionalnosti.
Iz razloga što društvo vaspitava dete, a poznato mi je kako funkcioniše društvo kod njih i ni malo mi se ne sviđa.
Ili da prevedem: ne bih živela sa ciganima, ali ako jedan cigan hoće da živi sa nama, boli me patka. Čudan je to mentalitet i u globalu ne valja.

- - - - - - - - - -

Tako nekako i ova anketa deluje malo podlo postavljeno: da li bih upisala svoje dete u školu u kojoj ima roma? Pa imam li izbora, u svakoj jebenoj školi ima poneki.
Da li bih upisala dete u cigansku školu?
Ne.

Romska deca mogu da se adaptiraju ako su u manjini sa srpskom decom, ali ako je recimo trecina ili polovina romske dece, mislim da ce doci tu do podela, posebno ako su to neki socijalni slucajevi. Ili ne moramo da gledamo decu, jedna romska ili koja god porodica ce se vervatno lakse adaptirati sa ostalim srpskim porodicama, nego u situaciji gde je vise 30-50%+ romskih porodica.

Ne mora da znaci, ima raznih ljudi, ali koliko sam primetio, ljudi drugih nacionalnosti se obicno drze medjusobno u takvim sredinama i adaptacija tesko ide.
Naravno, niko ne kaze da nema kulturne i normalne romske dece, ali njima se porodica integrisala u drustvo, i sigurno im majka i otac ne prose, preturaju po kontejneru ili skupljaju sekundarne sirovine.

Prosnja, preturanje po kontejnerima i sakupljanje sekundarnih sirovina su znak nekulture, nenormalnosti i neintegrisanosti u drustvo? Pa kazi to izvodjacima raznoraznih umetnickih performansa u vecini evropskih metropola koji deo sredstava za egzistenciju obezbedjuju od prolaznika po ulicama i trgovima pred kojima nastupaju. Reci to i vlasnicima i zaposlenima u preduzecima za reciklazu, sakupljanje sekundarnih sirovina je biznis, reciklaza je deo privrede bas kao i proizvodnja, trgovina, usluge itd., a oni koji sekundarne sirovine prikupljaju po deponijama, kontejnerima, otpadima su deo tog sistema, vrse najprljaviji i najnezahvalniji deo procesa reciklaze, ali mozda i najvazniji, oni pribavljaju i prikupljaju sirovine.
Sto se tice romske dece koja u tome ucestvuju koliko se da primetiti u romskim zajednicama i deca su odmalena ukljucena u podelu rada koja u njima postoji, tako da npr. dok jedni idu u skolu, igraju se, obavljaju neke druge "normalne" aktivnosti, drugi iz zajednice rade one poslove koje su im namenili odrasli, prose ili sakupljaju sekundarne sirovine, ili rade nesto deseto npr. trguju po pijacama, buvljacima, idu na polja, rasadnike, vocnjake kao nadnicari... To rade zbog siromastva, kao primarnog razloga. Bogatije romske zajednice, oni sto ih nazvaste "kucevni" ili cak "integrisani", nemaju takve potrebe za angazovanjem dece. Ali i da se zadrzimo na prosnji i preturanju po kontejnerima kao necemu sto je po vama inkriminisano. To ne rade samo Romi i njihova deca nego i drugi siromasni gradjani ove zemlje, pa cak i deca drugih siromasnih gradjana koji nisu romskog porekla, tako da je pripisivanje takve tuzne ekskluzive Romima u ovim teskim vremenima na ovim nesretnim prostorima neumesno. Razloge zasto te aktivnosti smatram neopravdano inkiminisanim necu da objasnjavam, naveo sam primere na pocetku koji kazuju sta mislim o tome. Uostalom prosnja je opasna samo sa stanovista eksploatacije, zloupotrebe onih koji se neposredno time bave, a buduci da zivimo u surovom dobu neoliberalnog kapitalizma moze se naci zilion primera gorih i ruznijih postupaka koje su ljudi prisiljeni da vrse kako bi opstali i pribavili sredstva za zivot, tako da jadnike koji prose ne smatram najvecim drustvenim zlom.
Nemam negativna iskustva kada su u pitanju ljudi romske nacionalnosti. Jos od malih nogu moja iskustva sa tim delom populacije su pozitivna, ali to nekada su bila drugacija vremena. U novije vreme sam primetio da su nasi sugradjani i zemljaci Romi pouzdani vojnici, dokazane patriote. Mom pokojnom komsiji za vreme rata devedesetih godina jedan Rom je spasao zivot, jedino se on vratio po njega i izvukao ga sa vatrene linije, a nije morao tako da postupi, svesno je rizikovao svoj zivot da bi spasao saborca. Posle sam imao cast da on bude moj saborac, u drugom ratu u kome je taj covek takodje ucestvovao. Ne znam da li medju tim ziteljima Novog Sada ima onih koji su dva puta bili angazovani u ratu, eto moj zemljak Rom je bio, drzava je nesto ocekivala od njega, i on je ta ocekivanja ispunio, i mislim da bi najmanje sto on ocekuje od nase drzave bilo to da se ostali gradjani ne odnose prema njegovoj deci kao prema sekundarnim sirovinama, kao prema smecu.

Back