Novosađani izbegavaju da decu upisuju u odeljenja s romskim učenicima

Da li bi vam smetalo da vasa deca budu u istoj skoli s romskom?

• Da, upisao/la bih svoju decu u drugu skolu po svaku cenu

• Da, ali bih ostavio/la u ovoj skoli ako je druga vise km daleko

• Ne smeta mi da moje dete bude u istoj skoli s romskom decom

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.417
Ovakva diskriminacija godinama je zastupljena u obrazovnim ustanovama na Klisi, a nedavno se ispostavilo da je u Beočinu čitavo jedno odeljenje dece romske nacionalnosti odvojeno od drugih vršnjaka pohađa predškolsku nastavu u vrtiću. Protiv ovakve diskriminacije ustala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je pozvala roditelje dece i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da ispitaju navode i da podnesu pritužbu, kako bi mogla da postupi u ovom slučaju u Bečeju.

os_dusan_radovic_romska_deca.jpg

U novosadskoj OŠ "Dušan Radović" na Klisi samo u prvim razredima ima već 70 romskih učenika u osam odeljenja. Kako za 021 objašnjava direktorka škole Slavoljupka Mihajlović, to znači da otprilike dva i po odeljenja mogu da čine samo romski mališani, ali im ne pada na pamet da ovu decu odvajaju od drugih. Razredi, kako kaže, moraju da budu mešoviti, jer se u suprotnom radi o teškoj diskriminaciji.

"Mi živimo u ovakvoj sredini i ovo je naša realnost. Roditelji s Klise najčešće ni ne upišu decu kod nas, već odmah odu s detetom u OŠ 'Kosta Trifković' ili OŠ 'Vuk karadžić'. Pokušavam da objasnim roditeljima da ne treba da menjaju školu i izbegavaju stvarnost, naročito jer se baš retko dešavaju bilo kakvi ekscesi sa tom decom. Oni nikome nisu naudili", navodi direktorka za portal 021. Ova deca, navodi direktorka, školuju se kao i svaka druga, a naročito je značajno ako imaju dobru učiteljicu.

"Roditeljima koji nameravaju da ispisuju decu iz odeljenja sa romskim mališanima govorimo i da treba da ostanu zbog dobre učiteljice. Dobra učiteljica mnogo vredi. Ne možemo da objasnimo ljudima da pojedinu decu ne možemo jednostavno da pošaljemo u druge škole, jer teritorijalno pripadaju Klisi i tu treba da pohađaju školu", priča Mihajlovićeva.

I tako dalje, ceo tekst imate na ovom linku, samo bih pojasnio da su skole u koje upisuju decu umesto u ovu na Klisi udaljene 3 - 4 kilometra, sto znaci da deca najcesce toliko moraju da putuju do skole samo zato sto se njihovim roditeljima ne svidja drustvo. Zanima me vas stav povodom ovoga, kako biste postupili da ste u takvoj situaciji. Licno nemam problema s tim, i u skoli u koju su isla moja deca bilo je i romske i nikom nista nije falilo.

Imate i anketu, postavio sam da bude anonimna kako bi odgovori bili iskreniji.

Poslednja izmena:
Dok smo živeli u Bgu škola koja nam je bila baš blizu imala je puno romske dece. Meni lično nije smetalo, ali je njihov tata bio skroz protiv. Zatim smo potražili mišljenje sinovljeve vaspitačice u predškolskom, divne žene koja je rekla da je škola kao škola ok, ali da je njen stav da bi za našeg sina bilo mnogo bolje da ga upišemu u školu sa "noramlnim"kriterijumima... do tada nisam ni znala da u odeljenjima sa romskom decom učiteljice rade paralelno da decom koja imaju poteškoće u učenju (zapravo romskom decom koja imaju probleme sa jezikom) i "regularnim" đacima. .... I tako je naš sin pošao u školu do koje smo išli busom umesto u ovu bližu... Mada su sličnu uradili i svi roditelji iz komšiluka...
Od kada smo se preselili, u odeljenju ima i romske dece, ali su manjina i čini mi se da lepo funkcionišu....

Па мајку им *****, у Рашкој Области су почела да се одвајају одељења по националној припадности, што никад није било, све због бошњачког језика, а у Новом Саду је то као дискриминација што има циганско одељење.

ako roditelj ne želi svoje dete da upiše u neku školu iz bilo kog razloga, to treba da mu bude omogućeno i tu je kraj svake priče

- - - - - - - - - -

Па мајку им *****, у Рашкој Области су почела да се одвајају одељења по националној припадности, што никад није било, све због бошњачког језика, а у Новом Саду је то као дискриминација што има циганско одељење.

e, al pazi, roditelji sklanjaju decu, znači nije fazon isterajte cigane nego mi ćemo se skloniti, i opet problem

Nije trebalo da bude dozvoljeno to u Raskoj ako je tako.

Nisam roditelj, ali znam ljude koji imaju takva odeljenja sa romskom decom, koja su u velikoj vecini socijalni slucajevi i sa njima je nemoguce raditi, a verujem da ce i deci koja zele da uce biti problem da uce sa njima.

Ne kazem da su sva romska deca problematicna, jer ima i odeljenja u kojima su deca obe nacionalnosti, i gde socijalnih slucajeva nema medju romskom decom i tu nema nikakvih problema.

Nije tu problem, bogati siromasni toliko, vec manjak roditeljskog nadzora i vaspitanja. I da, niko ne garantuje da srpska deca ne mogu da budu socijalni slucajevi i delikventi, ali mislim da je manje socijalnih slucajeva medju srpskom decom.

Завршио сам поменуту основну школу, у разреду у ком је било неколико Рома. Само један је успео да заврши 8. разред. Током тих 8 година, још их је неколико долазило у разред због понављања. Али опет кажем, само један је завршио школу, и то не зато што је учио већ зато што је дечко заиста био миран и свима је било жао да га оборе. У фазону, дај да бар заврши основну кад већ долази. Морам да приметим да се број уписаних Рома вишеструко повећао оу односу на број од пре двадесетак година када сам се и ја уписао у ту школу. Висок наталитет или повећана свест о важности образовања, не бих знао да кажем. Лично сам у више наврата као дете имао проблема са поменутом популацијом, али сам срећом успевао да изађем на крај, мотодама које и нису баш примерене пристојним људима:D. Сума сумарум, већ дуго не живим у том крају, али да имам дете и да сам тамо, дефинитивно бих покушао да избегнем да га упишем у исту школу.

Ja rekoh, sve zavisi od stepena asimilacije u društvo...ako je on visok i ako Romi vode život kao i većina drugih građana, nema nikakvih problema...
Naravno znamo kakva je realnost na terenu...

Jedino mi je glupo da se deca ne upisuju u konkretnu školu zbog druge romske dece, to mi je popuštanje i okretanje glave...treba naterati njih da se menjaju i uklapaju, a ne obrnuto, maltene...

U životu mi ne bi palo na pamet da proveravam koliko ima romske dece u školi u koju upisujem dete. Niti znam koliko ih ima, niti vidim svrhu toga.
Veću budalaštinu još nisam čula, ali kad malo bolje razmislim, ljudi su govna.
Ne bi me čudilo da počnu da razdvajaju decu na bogatu i siromašnu, lepu i ružnu, debelu i mršavu...

Nije problem sa kime se živi... kod nas u kraju ih nije bilo mnogo i to su sve kućevni ljudi... ali kažu da deca imaju ozbiljih problema sa nepoznavanjem jezika i da se to odražava na kompletno školovanje sve ostale dece... baš kao i inkluzija...
Ne razumem kako se to odražava na ostalu decu, ali zato znam da se odražava na svu decu kada imate zlostavljače kojima niko ništa ne sme.

ružno je to
dete je dete...pa čak i ako je malo raspušteno, među ostalom će da se dovede u red
takvih selekcija i podela ovde kod nas na jugu nema iako i nama isto smrde kao i vama

Лаок је вама на југу кад сте сви попримили цигански менталитет па вам је свеједно.

a ti ne bi rekao sinu da se ne druži s tim i tim zato što taj i taj radi to i to? ljudi, zašto ste bre toliki licemeri??

naravno da bi...
ali nigde nisam ni napisao da se s njim druži...napisao sam da će raspušteno dete da se dovede u red među ostalom decom
nemoj da izvlačiš iz konteksta :)

- - - - - - - - - -

Лаок је вама на југу кад сте сви попримили цигански менталитет па вам је свеједно.

mda...sve južnije od bubanj potoka propas

Moja deca idu u školu u kojoj po razredu ima šestina ciganske dece. U principu ti cigani malo, malo pa odu u Nemačku, tako da se ne zadržavaju previše u Srbiji. Samo ovi sa našim prezimenima ostaju i oni su normalniji. Cigančice su mnogo bolje, one se ne tuku.
Ali sam rekao sinu da ako se neki od cigana pobuni da mu zajedno svi razbiju glavu, jer će u suprotnom, cigani njima razbijati glave.
I nisu svi oni jadni. Ovi što rade u gradskoj čistoći imaju plate od 60 do 80 hiljada, tako da bolje stoje od barem 20% naše dece što se primanja tiče.
Primetio sam da ima dosta dece koja su siročići i koje odgajaju hraniteljske porodice, ali ta deca stalno menjaju hranitelje, te se u školi zadržavaju najviše godinu dana.
Takođe sam primetio da gotovo sva naša deca znaju ko su cigani kada krenu u školu i izbegavaju ih.

naravno da bi...
ali nigde nisam ni napisao da se s njim druži...napisao sam da će raspušteno dete da se dovede u red među ostalom decom
nemoj da izvlačiš iz konteksta :)

pa možda će i taj što sklanjaš sina od njega da se dovede u red družeći se s njim. nije li licemerno pljuvati ljude koji svoju decu sklanjaju ako to isto i ti radiš? (ne kažem da ti pljuješ nego generalno)

ali tenziša ja mu nisam rekao da se sklanja :)
neka se druži s njim ako je ok...bez obzira što je ciganče...ja sam mog sina naučio da ljude deli ne na osnovu veroispovesti, boje kože, narodnosti, nego kakav je čovek...i samo tako i nikako više
treći put ponavljam...napisah da će ciganče da se adaptira družeći se s ostalom decom
a izolacija od ostlale dece će da ga učini još gorim nego što jeste

ali tenziša ja mu nisam rekao da se sklanja :)
neka se druži s njim ako je ok...bez obzira što je ciganče...ja sam mog sina naučio da ljude deli ne na osnovu veroispovesti, boje kože, narodnosti, nego kakav je čovek...i samo tako i nikako više
treći put ponavljam...napisah da će ciganče da se adaptira družeći se s ostalom decom
a izolacija od ostlale dece će da ga učini još gorim nego što jeste

ne razumeš šta pričam, ti ćeš svakako sina skloniti od nekog problematičnog malca koji nije ciganin a ovamo 'da se deca ne razdvajaju od cigana kako bi se ovi socijalizovali'. i onda ja kažem, što ne ostaviš sina da se druži s tim problemom koji nije ciganin, možda se i on civilizuje

ne razumeš šta pričam, ti ćeš svakako sina skloniti od nekog problematičnog malca koji nije ciganin a ovamo 'da se deca ne razdvajaju od cigana kako bi se ovi socijalizovali'. i onda ja kažem, što ne ostaviš sina da se druži s tim problemom koji nije ciganin, možda se i on civilizuje
Ako je problematičan, to znači da ugrožava drugu decu.
Čime Romi ugrožavaju drugu decu?

a još veći je problem što cigani sami svoju decu od malena uče da se ne druže sa belom decom nego samo sa cigančićima i time ih od malena uče na selekciju...i od njih prave otuđene agresivne likove koji s podozrenjem gledaju na svu ostalu decu

Aj to, nego što se oni makljaju po tim čergama i onda deca misle da tako treba i u školi da se ponašaju. Pa kada dobiju batine, odmah okrenu na zlostavljanje. Ali kao što sam rekao. Nemačka i arbajt sve to izleči.

Romska deca mogu da se adaptiraju ako su u manjini sa srpskom decom, ali ako je recimo trecina ili polovina romske dece, mislim da ce doci tu do podela, posebno ako su to neki socijalni slucajevi. Ili ne moramo da gledamo decu, jedna romska ili koja god porodica ce se vervatno lakse adaptirati sa ostalim srpskim porodicama, nego u situaciji gde je vise 30-50%+ romskih porodica.

Ne mora da znaci, ima raznih ljudi, ali koliko sam primetio, ljudi drugih nacionalnosti se obicno drze medjusobno u takvim sredinama i adaptacija tesko ide.
Naravno, niko ne kaze da nema kulturne i normalne romske dece, ali njima se porodica integrisala u drustvo, i sigurno im majka i otac ne prose, preturaju po kontejneru ili skupljaju sekundarne sirovine.

Back