Novo-usvojeni ''clan'' porodice postaje centar svet !

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.596
Novo-usvojeni clan porodice koji postaje centar je kucni ljubimac prvenstveno pas ili macka. Pre samo koju deceniju u Srbiji pas i macka su bili van stan, davala se hrana sta ostane od rucka,ali nisu bili bitni. Onda polako je pocelo da se psi i macke drze i u stanovima, da im se kupuje specijalizovana hrana za njih, da se vode kod veterinara na preglede, citava industrija peti-sopova za kucne ljubimce. Cim ustanem cu da nahranim Dzesiku, da se izcetka, onda idem sa njim u setnju, tek kada se vratim kucim onda idem u na jutarnju toaletu, dorucak...Dzesika je prvi.
U Beogradu postoje vetrinarske ordinacije koje rade 24h, na Zapadu imate klinike za kucne ljubimce koji se lece od raka,leukemije... ( to su inace jako,jako skupi tretmani..) Vlasnici ( koji imaju para ) su spremi da plate hiljade i hiljade eura da bi njihov kucni ljubimac koji je bolestan od raka prozive jos koji mesec.
Sociologija porodice je skrenula paznju na ovaj fenomen, da kucni ljubimac postane ne samo ravnopravan clan porodice, nego da je centar porodice, da se sve vrti oko njega. On mora da se vodi kod veterinara, a ja cu otici kod doktora kada budem imao vremena. Koliko samo se para potrosi godisnje na psa ili macku koji zive u porodici ?
Ipak imati kucnog ljubimca je velika stvar, oni ulepsavaju i produzuju zivot i svaki trenutak proveni sa njima cine nas sretinim....
Maca moze i da lize bebu:)

Sada ce temu da preplave konzervativci koji ce da vas ubedjuju kako nije normalno da vam zivotinja bude u TOP 5 bliskih zivih bica, i kako je mnogo normalnije da se umesto sa njom, druzite sa ludakom komsijom koji se dere svakog dana u 5 posle-podne, blokira vam garazu svojim kolima redovno, pise na Krsti na pdf-u Politika, i glasa za Kostunicu.

Smatram da je potpuno normalno, ljudski i humano da, kad čovek uzme životinju za kućnog ljubimca,da se o njoj i brine.
--da je vodi kod veterinara kad je bolesna, a ne da čeka da se bolest sponatno prođe.
--da joj daje adekvatnu hranu
--da brine o njenoj higijeni...
--da brine o ostalim njenim potrebama.

Evo npr,mi imamo kunića.
Jednom smo je vodili kod veterinara da joj odseče notke, jer ja nisam umela i jer on ima specijalne makaze za to.
Inače, sečenje noktiju kod kunića ne spada u hir, već u potrebu, veliki notki joj smetaju pri hodu
Što se hrane tiče, ne kupujemo joj specijalizovanu hranu (koncentrat), nego joj dajem "ostatke" od naše hrane ---(lišće od rotkvice, list od šargarepe, kore od jabuke....) i žitarice jer smatram da joj takva hrana više odgovara. Dakle ishranu usklađujem njenim potrebama.
Većinom je u stanu, ali kad je lepo vreme,pustimo je napolje (u jedan ograđeni prostor u dvorištu) da trčkara (i nama jel akše kad je napolju ..i eto)

Jako volim naseg psa, dosta novca trosimo na njega a i vreme koji mi oduzima mogla bih iskoristiti u druge stvari, nisam bespolsena i naravno da nemam nista protiv onih koji zive slicno kao ja.
Smeta mi samo kad oni koji veliki novac izdvajaju na pedigre, ogrlice, tablete, vakcine, igracke i sve drugo sto je potrebno ljubimcu prvi stanu u red da pljuju po drzavi jer su vredni radnici a deca im gladna. To vise nisu vlasnici ljubimaca vec licemeri.

Пример власничке патологије - животиња којој је додељена улога идеалног мужа :confused:

moja kuca je osoba koja me nikada nece napustiti,kojoj nije bitno dali sam vlasnik firme ili prosjak,dali sam zgodna lepa ili ne...koja me voli bez obzira na moje mane,koja mi oprosti cim je izgrdim...stvorenje koje me verno slusa i postuje...uvek mi se raduje i njegova ljubav prema meni nikada nece uvenuti,niti ce pozeleti da me napusti zbog nekog drugog...
on je tu i kad pada kisa i kad je suncano,uvek raspolozen za igru i setnju...ne sebicno mi daje svoju ljubav a trazi tako malo za uzvrat....uvek me oraspolozi kad sam tuzna i trpi me kad sam nervozna i dalje masuci svojim cupavim repicem...
za mene je moja kuca stvorenje koje volim neizmerno i koje nikada necu pozeleti niti pomisliti da napustim....jer on je odraz moje srece i ljubavi

На страну што је полуписмена.

Poslednja izmena od moderatora:
Ја рецимо обожавам мачке али не пада ми на памет да их држим на десетом спрату.
Животиња мора да има двориште у коме ће слободно да цуња и да се забавља за свој рачун.

Све остало је робија.

Pomodnost, ponekad čak i pretjerivanje. Rođaka mi ima salon za uljepšavanje kućnih ljubimaca, žena ima toliko posla da često mora odbijati klijentelu, naročito sad pred veće praznike, moraju i ljubimci biti doterani...čega tu sve ima, ne znaš da li bi se smijao ili plakao nad ljudskom glupošću.
Imam životinje, pse i mačke, ali nemaju oni šta da rade u kući. Imaju veliki dvorišni prostor i svu njegu koju trebaju.
Imati životinje u stanu je prvenstveno neprirodno za tu životinju, a onda i velika obaveza za vlasnika, ako se želi odgovorno brinuti za nju.

Људи су од животиња направили играчке.
Пси су ту испали најјаднији. Бића са најмањим степеном слободе, ако изузмемо свиње, краве и кокоши на фармама.

800px-Bichon_Fris%C3%A9_-_studdogbichon.jpg

Тек да илуструјем...:confused:

Nije nikakav problem da vodis zivuljku kod veterinara i da joj kupis sta treba za ishranu, nekima treba i kaputic zimi i to je ok. Ono sto ne volim je kada vidim da od ljubimca prave sebi modni detalj ili igracku. Bilo je na tv-u o nekoj sto farba svog psa u roze jer ona mnogo voli roze boju. Naravno, naglasava da je boja iskljucivo od prirodnih izvora. Ali brate obojiti psa u roze :roll:

Zivotinje su velika obaveza. Moju cak ni ne drzim u stanu, a ne smem da maknem nigde.

Smatram da je potpuno normalno, ljudski i humano da, kad čovek uzme životinju za kućnog ljubimca,da se o njoj i brine.
--da je vodi kod veterinara kad je bolesna, a ne da čeka da se bolest sponatno prođe.
--da joj daje adekvatnu hranu
--da brine o njenoj higijeni...
--da brine o ostalim njenim potrebama.

Evo npr,mi imamo kunića.
Jednom smo je vodili kod veterinara da joj odseče notke, jer ja nisam umela i jer on ima specijalne makaze za to.
Inače, sečenje noktiju kod kunića ne spada u hir, već u potrebu, veliki notki joj smetaju pri hodu
Što se hrane tiče, ne kupujemo joj specijalizovanu hranu (koncentrat), nego joj dajem "ostatke" od naše hrane ---(lišće od rotkvice, list od šargarepe, kore od jabuke....) i žitarice jer smatram da joj takva hrana više odgovara. Dakle ishranu usklađujem njenim potrebama.
Većinom je u stanu, ali kad je lepo vreme,pustimo je napolje (u jedan ograđeni prostor u dvorištu) da trčkara (i nama jel akše kad je napolju ..i eto)

Pazi sa rotkvicama i paradajzom. To moze da ih ubije, a koncetrat nije skup i traje oko 3 meseca.

Imam nekoliko kunica i kera. Svi su napolju u zatvorenom.
Imam veliko dvoriste i ne zelim da cuvam zivotinju u sobi. Ovako su na svezem vazduhu i zanimaju se na svoj nacin.
Predstavljaju veliku obavezu i odgovornost, narocito ako ih ima vise ali pruzaju i veliko zadovoljstvo.

Kako si ti dobar ybt.... prebacujes ljudima koji drze zivotinjsko u stanu koje ne kolju, a ti drzis zivotinjsko napolju koje koljes i prodajes al eto, imaju vazduha

Mislim da si izgubio poentu, svinje, krave, kokoske.... njihov zivot je takav da sluze ljudima za ishranu, ja jos nisam cula da neko drzi kravu u stanu... mada kako smo poludjeli ko zna ....
Ali i ja se slazem da drzanje pasa i macaka u stanu je cisto mucenje za zivotinje... psu treba prostora da se istrci, macki jos vise... ali ne mi ih zatvaramo u nekoliko kvadata i kao strasno ih volimo ... mos misliti.... a jos ono farbanje, friziranje, razne masnice, snalice... niko me nece ubjediti da je to za kera prijatnije od dvorista....

ako imas zivotinju moras da joj obezbedis i hranu koja je zdrava za nju i veterinara i kretanje i paznju i td al sve ima svoje granice
ne treba stavljati normalne odgovorne vlasnike u isti kos sa onima koji zivotinju izjednace sa ljudskim bicem, lakiraju joj nokte,oblace je ko barbiku itd

ja sam odrasla uz zivotinje u stanu i na ulici i volim ih,postujem ih al brate mili, nikad ne bih dala zivotinji da lize bebu :neutral:
niti mi pas spava na kaucu/krevetu
ima ljudi koji stave ljubimcu tanjir na sto i jedu zajedno kao ....porodicni rucak
miskm sve ima granice..bar bi trebalo jel?

Pomodnost, ponekad čak i pretjerivanje. Rođaka mi ima salon za uljepšavanje kućnih ljubimaca, žena ima toliko posla da često mora odbijati klijentelu, naročito sad pred veće praznike, moraju i ljubimci biti doterani...čega tu sve ima, ne znaš da li bi se smijao ili plakao nad ljudskom glupošću.
Imam životinje, pse i mačke, ali nemaju oni šta da rade u kući. Imaju veliki dvorišni prostor i svu njegu koju trebaju.
Imati životinje u stanu je prvenstveno neprirodno za tu životinju, a onda i velika obaveza za vlasnika, ako se želi odgovorno brinuti za nju.
ako je pas u dvoristu, svejedno treba da se seta...kad sedi u dvoristu to je isto kao u sobi....mozda i gore jer je sam, zimi pogotovo
psi koji su u dvoristu se uglavnom ne setaju...vecina je na lancu ili u boksu...sto je sto puta gore od stana

Mislim da si izgubio poentu, svinje, krave, kokoske.... njihov zivot je takav da sluze ljudima za ishranu, ja jos nisam cula da neko drzi kravu u stanu... mada kako smo poludjeli ko zna ....
Ali i ja se slazem da drzanje pasa i macaka u stanu je cisto mucenje za zivotinje... psu treba prostora da se istrci, macki jos vise... ali ne mi ih zatvaramo u nekoliko kvadata i kao strasno ih volimo ... mos misliti.... a jos ono farbanje, friziranje, razne masnice, snalice... niko me nece ubjediti da je to za kera prijatnije od dvorista....

Drze svinju u stanu kao kucnog ljubimca.

Trenutno imam 2 psa i 2 macke. Volim ih i brinem o njima ali ne pustam u kucu ni jedne ni druge. Ne volim dlake po kuci i mislim da je zivotinji puno lepse da ima slobodu i da je napolju nego u stanu. Moji imaju u supi svako svoj kutak za spavanje, zimi im je toplo. Slobodno trckaraju po vecem dvoristu i uzivaju na suncu, valjaju se po travi ( ponekad mi izgrizu cvece :mrgreen:, al sta cu, moji su :D ). Naravno ako zatreba vodim ih kod veterinara, to se podrazumeva, kao i da ih hranim

Kako si ti dobar ybt.... prebacujes ljudima koji drze zivotinjsko u stanu koje ne kolju, a ti drzis zivotinjsko napolju koje koljes i prodajes al eto, imaju vazduha

Ne koljem ali i ne bezim od toga. Bolje mu je napolju nego u mojoj sobi, leti imaju bolje uslove od mene jer su sklonjeni od jakog sunca.
Nije isto imati par sitnih zivotinja i dvadesetak.
Upozoravam druge da ne naprave iste greske sa hranjenjem zivotinja koje sam i ja pravio jer se covek veze za zivotinju i nije uvek svejedno kada ona ugine.

Ako pretera sa bilo kojim liscem i jede travu dobija proliv 100%. To mi se desilo jednom i jedva sam spasao zenku, znam coveka kome je kunic uginuo.
Od rotkvice sme da jede samo lisce u maloj kolicini.
Plod rotkvice, stabljika i lisce paradajza kao i cokolada su otrovi za njih i umiru od toga.
Uginolo mi je vise kunica zbog moje gluposti i ne znanja kako se pravilno hrane.

Back