novinarska etika

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
O Kosovu u Senatu SAD

Djordje Nasković
za BBC iz Beograda

Senator Džozef Bajden
Srpski zvaničnici najavljuju da će Beograd, uz pomoć članova srpskog kokusa u SAD, pokušati da spreči usvajanje rezolucije u Gornjem domu američkog parlamenta - Senatu.
Četvorica senatora, Džozef Liberman, Džozef Bajden, Džon Mekejn i Gordon Smit, u predlogu teksta rezolucije podržali su plan specijlanog izaslanika Martija Ahtisarija o budućem stratusu Kosova.

Senatori navode kako je nadgledana nezavisnost pokrajine jedino moguće rešenje krize.

Oni traže od Bušove administracije da pojača pritisak u Savetu bezbednosti UN kako bi što pre bila usvojena nova rezolucija o Kosovu kao nezavisnoj državi, bez promene granica.

Savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić kaže da čak i ako bude usvojena, rezolucija neće biti obavezujuća.

"Kongres ne utiče direktno na formiranje te odluke, ali utiče na kreiranje atmosfere u kojoj se te odluke donose. Ukoliko bude usvojena rezolucija koja poziva na nezavisnost Kosova i u Predstavničkom domu, i u Senatu, to će predstavljati negativnu kontribuciju našim naporima da imamo Sjedinjene Države koje imaju izbalansiran, komprimisan stav za šta se zalaže Beograd".
ovo je srpska verzija, a u albanskoj verziji isto to, ali glavna "prica" je "prvih 120 dana tranzicije" [znaci sve je "gotovo"] i iako sam pokusavao na srpskom ne nadjoh da su spomenuti tih 120 dana.
znaci nama serviraju fil kakav mi zelimo , a vama taj fil ne daju jer vam ne odgovara, nije vam po ukusu. e ja mislim da se glavni nesporazumi desavaju jer novinari "stede" svoje citaoce. sada kada razmislim mozda je tako i bolje, ili pak nije, mislim za citaoce.

Ja sam na B 92 čuo za tih 120 dana, tako da nije baš da svi ''filjuju'', a sad što se oni koji govore narodu istinu, makar bila i neprijatna ovde proglašavaju za izdajnike je više psihički problem nego politički.

Back