Novinari osudili kampanju Filološke gimnazije – vređa ljude sa juga Srbije

Cari-brod

Ističe se
Poruka
2.594

Novinari osudili kampanju Filološke gimnazije – vređa ljude sa juga Srbije​

VESTI Autor:Beta29. okt. 202122:56 > 22:59
https://rs.n1info.com/vesti/novinar...oloske-gimnazije-vredja-ljude-sa-juga-srbije/

1634288195-online-g1877673b5_1280-750x529.jpg
Izvor: Pixabay/ Tumisu
Redakcije Jug pressa i leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč najoštrije su osudile kampanju beogradske Filološke gimnazije u Beogradu na Instagram stranici Digitalni bukvar, koja je postavljena u vidu pitanja "Imaš li muke sa padežima kao ljudi sa juga Srbije".

Novinari dve redakcije ocenili su da se u kampanji ljudi sa juga Srbije pominju u ponižavajućem i pežorativnom smislu i da takvo pitanje, retoričko ili ne, ne bi smelo da stoji na društvenom nalogu škole „koja bi trebalo da baštini vrednosti jezičkog, dijalektskog i svakog drugog pluralizma“.
Iako je cilj, kako piše na sajtu, povećanje nivoa digitalne pismenosti u Srbiji, mnogi građani sa juga zemlje uvređeni su jer su u pomenutoj objavi prikazani kao antipod „vrednostima“ za koje se zalažu promoteri ovog projekta i gimnazija kao takva, objavio je Jug press.
Dodaju da novinari Nove Naše reči i Jug pressa, nisu dobili odgovore na pitanja koja su uputili administratorima instagram stranice, da otkriju „koja je pozadina ovog ‘diskutabilnog’ čina“.

Zašto je dijalekat kojim pričaju ljudi u jugoistočnoj Srbiji toliko omalovažavan. Da je Vuk bio sa juga da li bismo omalovažavali dijalekte sa padežima. Ne vidim po čemu je veći broj padeža toliko superiorniji naspram dijalekata sa manjim brojem padeža.

Zašto je dijalekat kojim pričaju ljudi u jugoistočnoj Srbiji toliko omalovažavan.
зато што фрљају с падежима као неки шиптари или хурвати :lol:

једно је језички, дијалектски и сваки други плурализам, а друго је непоштовање правила српског језика

Poslednja izmena:

Novinari osudili kampanju Filološke gimnazije – vređa ljude sa juga Srbije​

VESTI Autor:Beta29. okt. 202122:56 > 22:59
https://rs.n1info.com/vesti/novinar...oloske-gimnazije-vredja-ljude-sa-juga-srbije/

1634288195-online-g1877673b5_1280-750x529.jpg
Izvor: Pixabay/ Tumisu
Redakcije Jug pressa i leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč najoštrije su osudile kampanju beogradske Filološke gimnazije u Beogradu na Instagram stranici Digitalni bukvar, koja je postavljena u vidu pitanja "Imaš li muke sa padežima kao ljudi sa juga Srbije".

Novinari dve redakcije ocenili su da se u kampanji ljudi sa juga Srbije pominju u ponižavajućem i pežorativnom smislu i da takvo pitanje, retoričko ili ne, ne bi smelo da stoji na društvenom nalogu škole „koja bi trebalo da baštini vrednosti jezičkog, dijalektskog i svakog drugog pluralizma“.
Iako je cilj, kako piše na sajtu, povećanje nivoa digitalne pismenosti u Srbiji, mnogi građani sa juga zemlje uvređeni su jer su u pomenutoj objavi prikazani kao antipod „vrednostima“ za koje se zalažu promoteri ovog projekta i gimnazija kao takva, objavio je Jug press.
Dodaju da novinari Nove Naše reči i Jug pressa, nisu dobili odgovore na pitanja koja su uputili administratorima instagram stranice, da otkriju „koja je pozadina ovog ‘diskutabilnog’ čina“.

Zašto je dijalekat kojim pričaju ljudi u jugoistočnoj Srbiji toliko omalovažavan. Da je Vuk bio sa juga da li bismo omalovažavali dijalekte sa padežima. Ne vidim po čemu je veći broj padeža toliko superiorniji naspram dijalekata sa manjim brojem padeža.
Ljudi na Jugu Srbije imaju veoma lepe dijalekte.
Leskovčani pogotovu. Tamo sam služio vojsku pa mi je taj dijalekt jako drag.
Filološka gimnazija je specijalizovana za strane jezike u cilju pripreme za dalje studiranje.
Ne znam zašto su ovako omanuli sa promocijom.
Nije lepo.

Poslednja izmena:
Властити језик натуцају. :klap:
нема сумње да је дијалект српског језика јужне Србије (укључујући и македонију наравно) веома стар и аутентичан, али нема ни изговора за неке његове граматичке мањкавости

нема сумње да је дијалект српског језика јужне Србије (укључујући и македонију наравно) веома стар и аутентичан, али нема ни изговора за неке његове граматичке мањкавости
vidi , razumem ih sa neke strane

godinama pricaju kako pricaju , mozda su i izvorniji od sumadinaca

mada su rekli, cini mi se da valjevo najcistije prica

i sad dodj neko i kaze * to ne valja ima da pricas ovako*

i sad dodj neko i kaze * to ne valja ima da pricas ovako*

ок, има и тога, поготову кад им то говоре неки сумњиви ликови са вајних београдских школа, који исто прекрајају српски језик, само у неком другом смеру
може се рећи да су овде ''у сукобу'' један стари дијалект и релативно нова језичка правила

Zavisi i od stepena obrazovanja.
Moj bivši zet je Italijan, a njegova "zaova" (moja mladja sestra od tetke) ga je ispravljala u gramatici. Ona je ovde rodjena ali je tamo završila osnovnu, srednju i fakultet. Fabricio nije završio fakultet.

Ćerka mojih domaćina iz Londona je, da bi mi pomogla oko neke adrese, napisala u uputstvu "Trifalgar square" a svako dete kod nas u OŠ maltene zna da se piše "Trafalgar". Ona je "native speaker" i fino dete ali eto.

Poenta je da filološka gimnazija ima sasvim drugu ulogu, nikako da proziva sunarodnike na ovako grub način.

зато што фрљају с падежима као неки шиптари или хурвати :lol:

једно је језички, дијалектски и сваки други плурализам, а друго је непоштовање правила српског језика
Pravila srpskog jezika? Hoćeš reći da dijalekat južne Srbije nije srpski jezik? Ko je odredio pravila srpskog jezika? Vuk Karadžić? Zašto bi pravila srpskog jezika bila ono što je odredio jedan čovek onako kako je njemu odgovaralo? Zašto misliš da broj padeža određuje da je nešto pravilno ili nije? Veliki broj Srba govori narodni jezik u kome nema svih padeža. Ili su potomci takvih. Počev gore od Zaječara, Niša, Pirota, Leskovca, Vlasotinca,Vranja i do nekih delova Kosova i Metohije.

Oni koji su odredili pravila pravopisa i gramatike srpskog jezika
Da li su ta pravila određena tako da ne odgovaraju dobrom delu stanovnika Srbije? Da li se pravila koja su diskriminisuća prema tolikom broju stanovnika jedne države uopšte moraju poštivati? Da li se ta pravila sa obzirom da diskriminišu dobar deo stanovnika Srbije trebaju menjati?
Ako je broj padeža toliko bitan otkuda onda da svetom preovladavaju jezici sa manjim brojem padeža?

Чак се и Смедеревци фрљају с падежима, 40-так km од Београда.
Неки овде мешају акцентовање са правилним граматичким изражајем.
Против различитих акцентовања немам ништа, чак сматрам да је акцентовање Београђана изузетно неправилно, али јесам за исправан граматички говор.

Чак се и Смедеревци фрљају с падежима, 40-так km од Београда.
Неки овде мешају акцентовање са правилним граматичким изражајем.
Против различитих акцентовања немам ништа, чак сматрам да је акцентовање Београђана изузетно неправилно, али јесам за исправан граматички говор.
Dobar deo stanovnika Srbije u svom narodnom jeziku ima manje padeža. Osim onih koje sam naveo tu su i Smederevo, Bor, Majdanpek, Kruševac, Kraljevo, Negotin...

Back