Novica Tadić

Baudrillard

Autošoven
VIP
Poruka
131.170
NOVICA TADIĆ
(Smriječan, 17.07.1949 — Zemun, 23.01.2011)

Novica Tadić rođen je 17. jula 1949. godine u selu Smriječnu kod Plužina (Crna Gora). Gimnaziju je završio u Nikšiću, a potom upisuje Filozofski fakultet u Beogradu, gde je apsolvirao na grupi za filozofiju.

Objavio je više knjiga poezije: Prisustva (1974), Smrt u stolici (1975), Ždrelo (1981), Ognjena kokoš (1982), Pogani jezik (1984), Ruglo (1987), Pesme (1988, 1989), O bratu, sestri i oblaku (1988), Kobac (1990), Ulica (1990), Noćna svita (1990), Kobac (1990), Kraj godine (1993), Napast (1994), Potukač (1994), Ulica i potukač (1999), Nepotrebni saputnici (1999), Okrilje (2001), Tamne stvari (2003), Neznan (2006), Lutajući oganj (2007), Izabrane pesme (2009).

Za svoju poeziju dobio je brojne nagrade: "Ljubiša Jocić", "Milan Rakić", "Stanislav Vinaver", Zmajevu nagradu Matice srpske, Disovu nagradu, zatim nagrade "Branko Ćopić" i "Đura Jakšić". Za zbirku pesama Neznan, koja je proglašena za najbolju knjigu u 2006. godini, dobio je prestižnu književnu nagradu "Meša Selimović".

Pesme su mu prevođene na engleski i francuski, a zastupljen je u mnogim antologijama srpske i svetske poezije.

Bio je urednik "Književne reči" (10 godina), "Vidika", glavni i odgovorni urednik u Izdavačkom preduzeću "Rad", kao i glavni urednik "Književne kritike".

19809333294d3cca939ee63813706602_orig.jpg

Glad

Znam mnoge što se hrane mojim pesmama.
Nadnesu se kao gladni lavovi.
Suču tanke iznutrice, rovare, raspliću,
Loču.

Ali oni to drugačije kažu...
Mi čitamo, mi stvaralački čitamo,
Trošimo opšte dobro, trčimo rubom mogućeg,
Razvijamo asocijativne nizove.
Razvejavamo krvavu sintaksu.

Svaku reč razlome i stave pod lupu.
Sintagme preglođu, zavire iza.
Domisle nove metafore, u potaji.
Tekstom tornjaju, guču, zloguču.

I samo se ponekad prisete da su
Knjiški pacovi, uljezi podmukli
Stakloresci, omčari, smrdibube...
I tako nevini, ispravni, čisti, čisti.

BOŽE BLAGI I PREBLAGI

Bože blagi i preblagi,
dotrajavam zemaljski vek.

Ustaju misli na mene,
vojuju protiv mene zle.

Umujem neka grdna umovanja.
Iz njih crni pas istrči
i laje na zvezde.

U mome vrtu grana se prelomila.
Strašan je to znak od Tebe.

Jer ističe vreme za pokajanje,
pomiluj mene palog.

Piše Dragan Hamović

S pesničkih početaka odviše dijabolički jedak, vremenom je postajao svetliji i stišaniji. Kritički opis poetike Novice Tadića redovno se temeljio na oznakama poput „tamno“ i „demonsko“, ali kao da su tumači, po pravilu, izbegavali analitičko poniranje u osobenu prirodu takve, drastične i izobličene slike sveta

„Rasturiće smrt moju gomilu
i mene biti neće.
Daj mi mrvicu, Gospode, i isceli me.
Bezvredne pohvale zaklanjaju slavu Božju.
Daj mi mrvicu, Gospode, i isceli me.“
Novica Tadić, „Bezvredne pohvale“

Teško je, imajući na umu navedene stihove, ali i čitavu poeziju sad upokojenog i od svakojakih muka rastavljenog pesnika Novice Tadića, istrgnuti iz sebe reči vredne onoga koji reči nije rasipao, ni u govoru ni u pisanju. Na kraju Tadićevih „Izabranih pesama“ (2009) našla se pesma iz knjige „Đavolov drug“, s početnim dvostihom „Bože blagi i preblagi / Dotrajavam ovaj vek“, i završnim: „Jer ističe vreme za pokajanje, / Pomiluj mene palog“. U stihovima svoga pos¬led¬njeg vremena, koje je nazirao i prizivao i za koje se (kao dubinski hrišća¬nin) pripravljao, Novica Tadić se češće i nepo¬srednije obra¬ćao očinskoj instanci Tvorca neba i zemlje, svega vidljivog i nevidlji¬vog, sveta postojano viđenog u zastrašuju¬ćim oblič¬jima: „Veoma se razgnevio naš Otac. / Veoma se razgnevio / i kaz¬nio nas pravedno – napisao je Tadić u skorašnjoj pesmi „Izba, tama“ – Mnogo je stvari koje pomućuju um. / U udaljenim gra¬do¬vima / besni metež, svetlucaju izdajstva.“
S pesničkih poče¬taka odviše dijaboli¬čki jedak, vreme¬nom je postajao svet¬liji i sti¬ša¬niji. Kriti¬čki opis poe¬tike Novice Tadića redovno se temeljio na ozna¬kama poput „tamno“ i „demonsko“, ali kao da su tumači, po pravilu, izbe¬gavali anali¬tičko poniranje u osobenu prirodu takve, drasti¬čne i izobli¬čene slike sveta. Zastajalo se na pomenutim opštim određe¬njima, jer su bila po¬dobna onim po kojima se i Bod¬ler prepoznaje kao putovođa moder¬nog preokreta u poe¬ziji.
ISKEŽENI ZVERINJAK
Ali, kao što ni Bodler uistinu nije bio, još manje je Novica Tadić u svome svirepom veku hteo da bude promoter, zastupnik mraka koji ga je pesnički opsedao i kojeg je izbacivao na površinu teksta, niti je prema posvedoče¬nome mogao da zauzme neutralan stav s onu stranu dobra i zla. Tadić je opisano osećanje sebe i drugih zasni¬vao na retkoj duhovnoj osetljivo¬sti, štaviše preosetljivosti, kao izvoru nespo¬ra¬zuma, odbi¬janja, egzistencijalne drame i stradanja. U epohi kada su negativno obele¬žena iskustva bila umnogome stvar intelektualne poze i po sebi razum¬ljiva i očeki¬vana, Tadić je za svaku prodornu lir¬sku sliku postradavao, duševnom krvlju plaćao. I zato je bio široko ¬prihvaćen, bez obzira na raspirene ideološke podele i vrednosna pometenja naše žalosne knji¬že¬vne sadašnjice.
Mogli smo čitati kod naklonjenih tumača Tadićeve poe¬zije da je blagi, molit¬veni ton, izvojevan u završnoj fazi njegove duho¬vne borbe, izlet koji ne unapređuje pesnikov iskaz, da je to mal¬tene omašaj ili pokleknuće. Po takvome sudu može se ras¬poz¬nati brzina i letimičnost današnjeg i ovdašnjeg rasuđi¬vanja o poe¬ziji. Naoko, iske¬ženi zverinjak čini se izražajno ubedlji¬viji od kro¬tke, smi¬rene reči, jer čitalac isprva ne mora odvagati težinu i snagu pod¬teksta takve reči. Oni koji u Tadićevoj poeziji vide samo radikalno neprihvatanje, ocr¬njenje sveta, premalo su videli. Previ¬đaju da se upo¬redo odvija i pro¬ces samonegacije, težnje za poniš¬te¬njem, napokon i otvoreno pokajanje pred čistim prvolikom sebe i svega, prema kome je u sve¬tlim časo¬vima upirao pogled kao u pesmi „Kućna pobožnost“: „To što dolazi iz tmine / i što mi se primiče / ni na šta ne liči. // Pritiska mi čelo / i za ruke vuče / prema podu, ispred ikone“. Ako je za nekoga skrušenje pred svetinjom slika pada – neka je. Tadić bi tako nešto (znam pouzdano!) odse¬čno odrekao.
Novica Tadić, kao odavno ostvareni (i udesom sada zaokruženi) pesnik, lakše je saglediv u razvojnom toku srpske poezije veka kojem je većim delom pripadao. U društvu najboljih, mimo svoga naraštaja i razdoblja, u poređenju onog što je zajedni¬čko i uporedivo vidimo pesnikovu pravu cenu koja, u Tadićevom slu¬čaju, odmah naglo skače. Ako je krajnja kondenzovanost u jezičkom izrazu odlika što ga približava magistralnim Nastasijeviću i Popi – neprikosnoveno dubokim, modernim i „ovdaš¬njim“ glasovima – Tadić od pesnika „Osame na trgu“ nasleđuje duhovnu dramu pojedin¬stva nerazrešivu „ovde dole“, a od pesnika „Nepočin-polja“ jezovitu fresku „desakra¬lizovanog kosmosa“. A pored toga, ni kod jednog pesničkog savremenika nismo mogli zateći živu, ovejanu kolokvijalnost urbanog idioma stopljenu sa smisaono spregnu¬tim jezikom Vukovog „Novog“ ili Daničićevog „Starog zavjeta“, odakle je Tadić često crpao moto za svoje zbirke i pesme. Očevidno, starohercegovački jezički osnov bio je duboko u Tadiću užiljen, da bi iznutra preobražen proslovio u poeziji s kojom opšte mnogi i sasvim različiti čitaoci.
TAMNA UOBRAZILJA
Novica Tadić beše najčestitiji, po svemu, među velikim pesni¬cima vre¬mena oskudnog u veličini svake vrste. Posledice svoga poštenja snosio je ćutke u sebi i tiho među svojima. Ostavši bez uredničkog posla, na način formalno pokriven i uje¬dno besraman, poslednje godine živeo je u nemaštini i ne pomišljajući da se obrati za osnovnu pomoć ma kome, pa ni bliskom rođaku koji se obreo na čelu države. Svoje iscrpljeno telo i zdravlje posve je zanemario, trpeći šta je sve imao fizički istr¬peti, mesecima. Čitajući i pišući, svejednako.
Poezija Novice Tadića neretko je izlazila iz oblasti tamne uobrazilje u stvar¬nost iz čije je utrobe izišla. „U vreme bombardovanja“ – priznade jednom pesnik – „video sam mnoge vatrene kugle, i jednog dana rekoh, ni sam ne znam kome: Eno, Ognjena Kokoš je snela Ognjeno Jaje, odmah iznad Zemuna, prema Batajnici. I preplakao sam taj dan, krijući suze.“ Dozvah ovu njegovu sliku kada mi se javio 10. oktobra 2010. godine, revoltiran onim režimom izazvanim grotesknim metežom na beogradskim ulicama – kada je po višem diktatu sram proglašen za ponos. A povrh svega, za dva dana – rekoh mu tada – sleteće nam uz strogu stražu i Ognjena Kokoš iz globalne Imperije. „Tek da nam nije dana bez srama!“ – uzvrati Novica iz britke nutrine svoje poezije i matič¬nog jezika.
Pamtiću i Novičine reči o „savremenom uznemirenom čoveku“: „Nema počinka veselniku, jer žuri u Evropu. Žuri u Evropu, Evropu, a već nas je stigla Amerika. Još mu treba poezija pa da presvisne.“ A rekao je i ovo, opet suštim glasom kojim je pevao: „Knez laži vlada našim krajevima, duhovi zlobe i njihove sluge oblače se u moderna odela i glume evropejce. Počiniće oni mnoga zla, a sve govoreći: ovo je radi vašeg dobra.“ Za svaku mukotrpnu reč imao je tvrdo jemstvo u raspinjućem isku¬stvu. Po živom asketskom obrascu – od slave se klonio ali ga je snalazila. Znao je, kao malo ko, ukratko reći mnogo, odrešito i neuvijeno. U poeziji, povodom poezije i ljudskih stvari u koje proniče. Verujem da je bar njemu konačno odlaknulo. I da je prope¬vao sve¬tlije nego ikad.

Novica Tadić
Ljudi u obrtnim vratima

Ljudi u obrtnim vratima
moji su najbliži rođaci.
Uzrujana lica,
koja nikada nisam video,
približavaju mi se i nestaju.
Tek poneko rekao bi ponešto,
ali kao da, u poslednjem
trenutku, odustane.
Nema se tu šta reći.
Vrata se okreću,
sve je u pokretu, svi smo u mlinu.
Od nas se ludo brašno
za pekaru nekog đavola pravi.

Novica Tadić (1949, Smriječno kod Plužina, u Pivi; 2011, Beograd).
Knjige pesama: Prisustva (1974), Smrt u stolici (1975), Ždrelo (1981), Ognjena kokoš (1982), Pogani jezik (1984), Ruglo (1987), O bratu, sestri i oblaku (1989), Kobac (1990), Ulica (1990), Napast (1994), Potukač (1994), Nepotrebni saputnici (1999), Okrilje (2001), Tamne stvari (2003) i Đavolov drug (2008).
Knjige izabranih pesama: Pesme (1988), Noćna svita (1990), Kraj godine (1993), Lutajući oganj (2007), Izabrane pesme (2009), Kad pomislim na sebe krišom se prekrstim (2010).
Knjige pesama su mu prevođene na engleski i francuski jezik, a pojedinačne pesme na mnoge jezike.
Zastupljen je u mnogim antologijama srpske i svetske poezije.
Poslednja pesnička knjiga koju je za života uobličio jedan od najvažnijih srpskih pesnika u drugoj polovini XX veka.
U knjizi Tu sam, u tami Novica Tadić progovara munjevitim i osnovnim rečima, kao „lutajući oganj“ našeg modernog pesništva koji je osvetlio svu tamu i obesvećenost svog doba i svog sveta, kao „hrišćanin u gradu“ koji svedoči o svetu kao o praznom prostoru, ali i u potresnim i vapijućim molitvama zaziva Gospoda.
U središtu ove knjige, kao i ukupne Tadićeve poezije, nalaze se stihovi punog intenziteta, tamnih slika modernog gradskog života i otkrivajućih senki u kojima je pesnik prepoznavao prvorazredan izazov svoje poezije.
Jedan od vrhunaca ove jedinstvene pesničke i ljudske avanture.

Hteli ljudi

Hteli ljudi da ih mrak osvetli.

Hiljade crnih niti
na njih je palo,
i za zemlju ih vezalo.

I kad ih je sunce grejalo,
noć im je
u srcima buktala.

Sad se to dobro vidi.

„Pomilovan po njušci
biće svaki stvor“,
reče strašni Gospodar.

Oko njegovog prestola
polja se lobanja bele.

Proklet, proklet, proklet je on.

SPROVOD

Otvori prozor, još jednom.
Pogledaj još jednom, sine smrti.
Pre smaknuća, večernji žagor počuj.
Jezikom istim govore miševi i fanatici.
Poslovnu štenad vuku crne tašne.
Prodavci otrova nude pilule, pilulice.
Žene u požudnom vazduhu, suknje su šivene
Munjama. Device u šetnji čista su sečiva.
Gomile na trgu, u restoranima, u radnjama,
U prolazima, pored zidova...U svetoj
magli
To je sprovod
Tvoj.

Poslednja pesnička knjiga koju je za života uobličio jedan od najvažnijih srpskih pesnika u drugoj polovini XX veka.
U knjizi Tu sam, u tami Novica Tadić progovara munjevitim i osnovnim rečima, kao „lutajući oganj“ našeg modernog pesništva koji je osvetlio svu tamu i obesvećenost svog doba i svog sveta, kao „hrišćanin u gradu“ koji svedoči o svetu kao o praznom prostoru, ali i u potresnim i vapijućim molitvama zaziva Gospoda.
U središtu ove knjige, kao i ukupne Tadićeve poezije, nalaze se stihovi punog intenziteta, tamnih slika modernog gradskog života i otkrivajućih senki u kojima je pesnik prepoznavao prvorazredan izazov svoje poezije.
Jedan od vrhunaca ove jedinstvene pesničke i ljudske avanture.

Pune ruke posla

Tu si. Prispela si.
Tu si. Ima te
svuda, i pune su ti
ruke posla.

Razdireš, sečeš,
i krike
zatočene oslobađaš.

Ti si Gospodarica
koja posluje.
Ti crni pokrov,
nežno,