Ја некако мислим да је то смишљена државна политика.

Прво - радничка класа, најнижи слој, и не треба да буде много образован, не треба да научи да мисли својом главом. Зато та деца иду у јавне државне школе. С друге стране, допуштено је да се оне претворе у зграде где влада хаос, насиље, дрога и проституција, да би свако ко има ма и најмању кинту вишка морао да размишља о томе да своје дете склони са таквог места, а где? Па у скупе приватне школе, наравно!
Мислим да се последњих година и код нас, смишљено и циљано, ради на томе!
Како иначе објаснити чињеницу да оцена из владања улази у просек, а да она може бити мања од петице тек ако ученик убије некога (не буквално, али скоро). Значи - сви су награђени петицом из владања која им подиже просек! До јесенас ученик је могао да има 34 неоправдана и петицу из владања! И остале будалаштине које само служе да подстакну то осећање код ученика да све могу, да имају сва права овог света а да немају никаквих обавеза, да су заштићени ко бели медведи ма шта радили....

Тим им је држава практично рекла: ''Радите шта хоћете - нико вам ништа не може!'' и тако отворила пут насиљу и проблематичном понашању....
Слутим да ће са пар година на све стране нићи скупе приватне школе....