Novi srpski pozdrav- tri prsta ali skupljena?

Prvo su Kosovci pokazivali 2 prsta kao simbol mira 1990. (Peace, bro.)

To su domaći slobisti interpretirali kao "Victory sign" ("Mi, zlikovci smo preuzeli jugoslovenski Kosmet.")

Onda je Drašković lansirao 3 prsta, što su slobisti prihvatili. Kasnije su isfabrikovali da je to zbog svetog trojstva (yeah right).

Naknadno je došla glupa ideja da to treba ujediniti u jedno troprsje, kao simbol da se SR Jugosloveni obnože, umnože i uvlaže.

Sta se desilo sa tradicionalnim srpskim dizanjem 3 prsta pa se sad dizu tri prsta ali ih skupe kao da hoce da posole odgore?
Ne znam da li sam se dobro izrazila ali nisam to nikada pre videla.

Sta je to i ko je to smislio?

Sta fali starom pozdravu?

Da li je ovo neka nova moda?

Sta to znaci?
Традиционални српски поздрав је са три скупљена прста. Као што се на пример види на слици Паје Јовановића "Таковски устанак".

1200px-Paja_Jovanovic-Takovski_ustanak.jpg

Вук Драшковић је измислио поздрав са три раширена прста.

Sta se desilo sa tradicionalnim srpskim dizanjem 3 prsta pa se sad dizu tri prsta ali ih skupe kao da hoce da posole odgore?

Sta to znaci?

3 скупљена прста представљају тројство у једном.

3 растављена прста су се прво појавила у НДХ1

Prvo su Kosovci pokazivali 2 prsta kao simbol mira 1990. (Peace, bro.)

To su domaći slobisti interpretirali kao "Victory sign" ("Mi, zlikovci smo preuzeli jugoslovenski Kosmet.")

Onda je Drašković lansirao 3 prsta, što su slobisti prihvatili. Kasnije su isfabrikovali da je to zbog svetog trojstva (yeah right).

Naknadno je došla glupa ideja da to treba ujediniti u jedno troprsje, kao simbol da se SR Jugosloveni obnože, umnože i uvlaže.
Како немаш појма, латиничару ...

Sta to znaci?
Овакви смутљивци, незналице и крипто-радикали измишљају новотарије у Срба и лажу да се ради о традицији. Дакле, Православни Срби се КРСТЕ, тако што споје три прста, а не поздрављају се. Пун је интернет лажних љотићевско радикалских објава тзв.навијача, малоумника и ништарија који не знају ни дјевојачко презиме сопствене бабе а камоли шта друго. Три раширена прста није усташки поздрав. Ако је то усташки поздрав што га нема на фотографијама, него усташе дижу десну испружену руку (колоквијално зиг хајл, или ти поздрав сунцу или Римски поздрав), тако и онда тако и сад. Објављују се фотографије Њемачких војних јединица са заклетви и примања ратних застава (међу којима су биле и хрватско-муслиманске) и то се наводи као "усташки поздрав". Подвала је јасна, јер су три прста, спојено, одвојено или раширено на заклетвама држали многи војници различитих армија и прадстављао је војничко заклињање, везе нема са нацизмом. То се може видити код Српских устаника с почетка 20вијека, код Руса Белогардејаца, код Четника (свих, и Дражиних и легализованих и других) па на крају и код јединица Вермахта. А поздрав са раширена три прста је први јавно показао Академик Јован Рашковић приликом оснивања прве политичке странке у БиХ са Српским предзнаком још од 1907 и Кочићеве Српске Народне Организације. То се десило у Августу 1990 у Дрвару а странка је Српска Демократска Странка ...поздрав се проширио са буђењем Српства у Крајинама и као такав коришћен је и од стране опозиционара антикомуниста (сем Шешеља) у кампањи за изборе 1990. Тада је Слобо добио 3,5 милиона гласова а СПО и ДС одвојено ни 900 хиљада. Е сад, показујући тај поздрав, као знак пркоса и побједе и борци Српске војске Крајине и војске Републике Српске су ратовали 1991-1995. Дакле народно буђење међу угроженим Србима 1990, антикомунизам 1990 и вођење одбрамбено - ослободилачког рата 1991-95. Међутим кабинетским јазавцима и уштвама комунистичко-хрватске линије (СРС-Шешељ) и љотићевцима (Д.Бокан и слични) то се није допало, јер су прије свега против Равногорства а преко СПО-а се тај поздрав и проширио међу поштоваоцима аутентичне слободарско-четничке традиције међу Србима.А данас нас џукеле и џибери са трибине уче "историји" и успостављају нам "традиције" . . . јалови, неписмени и глупи људи, чији се "национализам" огледа у шарању графита по сопственим стамбеним четвртима и ношењу "патриотских" мајица.

Спрско народно буђење са растављеним тројством / три прста - свашта !!!

То су ти најзападнији предетнички Срби, што нам донесоше Броза
Прво сте Броза Ви нама доњели, тачније дочекали га у Београду 41, па га прихватили као вођу устанка у сред Србије, и затим га допратили на запад, а пратиле су га пролетерске бригаде састављене искључиво од бораца из Србије и Црне Горе ...

Нисте ви имали појма ни о ћирилици ни о династијама, ни о традицији, а о државотворности и његовом настанку и рађању пре 1990. Само сам вас слушао како лупате по БГ-у 1991.г.

Тек када је испала фрка са НДХ2, онда је прорадио инстинкт.

Фигуративно речено, није пала РСК због три скупљена, већ због три растављена прста.

Деца бољшевизма!

Прво сте Броза Ви нама доњели, тачније дочекали га у Београду 41, па га прихватили као вођу устанка у сред Србије, и затим га допратили на запад, а пратиле су га пролетерске бригаде састављене искључиво од бораца из Србије и Црне Горе ...

Глупости.

Традиционални српски поздрав је са три скупљена прста. Као што се на пример види на слици Паје Јовановића "Таковски устанак".

1200px-Paja_Jovanovic-Takovski_ustanak.jpg

Вук Драшковић је измислио поздрав са три раширена прста.
Pa nisu im skupljeni prsti!

Normalno podignuta 3 prsta.

Ovi danas skupe onako spoje ih.

Нисте ви имали појма ни о ћирилици ни о династијама, ни о традицији, а о државотворности и његовом настанку и рађању пре 1990. Само сам вас слушао како лупате по БГ-у 1991.г.

Фигуративно речено, није пала РСК због три скупљена, већ због три растављена прста.

Деца бољшевизма!
Ја нисам дјете бољшевизма!
Оди на наша гробља па види којим писмом пише на њима ... **** се теби за РСК ... ко да ти је жао народа који мрзиш и пљујеш.
А кога си слушао по Бг 1991, било је наших и на другим мјестима 91, управо тамо ђе треба, а ти си био у Београду ... и сад лајеш о растављеним прстима, државотворност, династији, традицији ...

Poslednja izmena od moderatora:
Оди на наша гробља па види којим писмом пише на њима ... **** се теби за РСК ... ко да ти је жао народа који мрзиш и пљујеш.
А кога си слушао по Бг 1991, било је наших и на другим мјестима 91, управо тамо ђе треба, а ти си био у Београду ... и сад лајеш о растављеним прстима, државотворност, династији, традицији ...
On tako stalno.

Svuda vidi nekakve Dece Komunista, i slične nepovezane termine.

A on garantovano podržava bolivarsku revoluciju.

Poslednja izmena od moderatora:

Лепо је што ниси.

Ја сам био добровољац у Барањи и Срему,

Како да не, баш нисам имао шта да радим, па сам вас мрзео уместо Усташа НДХ2.

Довиђења!

Нисте ви имали појма ни о ћирилици
Зашто лажеш? Ко није имо појма о ћирилици?
ни о династијама,
Ко се заклињао династијама и хрлио Србији кад год се и како год могло?

ни о традицији,
ко си ти кусуре да пишеш о нашим традицијама, па појма о животу немаш, ми нисмо имали појма о традицији?! Овако о нама не пишу ни хрвати.

а о државотворности и његовом настанку и рађању пре 1990.
Ма немој ми рећи, па зар нисмо ми управо због привиржености Србији као држави стално и свуда страдали од туђина.

Само сам вас слушао како лупате по БГ-у 1991.г.
Требо си доћи у Крајину да чујеш, а и да кажеш то што сада мислиш, јуначино!

Инстинкт, а, биједо једна ... па нас су усташе истребљивале а не тебе и твоје ... како те није срамота?

Па ђе сте били да се скупе прсти!?

Деца бољшевизма!
"Деца бољшевизма, а ... смећару један покварени, тако о читавом народу!?

Доста курчења!

Не говорим ја о вама који сте били тамо и истрајавали у традицији и одбрани, већ о оштећењу

Ништа ти не разумеш зашто сте издани и зашто сте пострадали.

Не умете ви да признате, ко вас је сјебо

То је тако морало да буде у већински исквареном српском народу.

А ко не разуме тај може да нема елиту због Усташа, Немаца итд., али ако је не опорави тај најебе.

Па тисад шта си схватио схватио си, јер није само до буздована који држиш у руци, већ је до духа који њиме управља!

Jadno je to sve oko ta tri prsta, dvoglavog orla i slicno. Mi smo ovde vrlo kratko na ovoj planeti i umesto da zivimo u miru i slozi, da svako radi sta voli a da nam glavna zanimacija bude da jurimo olos, mi se svadjamo oo simbola, boja.. kao americki gangovi.
Prostakluk!
Ja odbijam da to prohvatim. Dokle vise da se komunicira primtiivno, nasilno, nevaspitano?

Hajde da se svi volimo.

U pitanju je stari srpski pozdrav koji je bio predviđen Zakonom vojnim Kneževine Srbije iz 1839 godine. S obzirom da Grci na identičan način daju zakletvu verovatno je dublja simbolika pravoslavna

Sa tri rastavljena prsta je znak Vice Lordsa, crnačke ulične bande u Čikagu što je jasan kulturni uticaj Čikaga na srpsku zajednicu na Balkanu:mrgreen:

Prema tome, spojena tri prstu su ispravan način identifikacije, rastavljena tri su pogrešan način identifikacije srpskog korpusa.

Bila je tema na Poreklu, ali nisu svi pratili časove

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=2951.0

Back