Novi Sad

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Novi Sad je postao mali Beograd što se tiče izgradnej stanova. cena su skoro iste, a gradi se gde treba i gde ne treba:

Saznali smo kroz naše istraživanje da je 2021. godine samo Novi Sad bumom prodaje nekretnina, imao promet novca koliko zajedno 8 gradova Srbije. Naš grad je sumom od 711 miliona Eura izdvojenih za kupovinu stanova i kuća, pretekao čak i beogradsku opštinu na kojoj se razvija i gradi projekat Beograd na vodi.

U jednom podatku se navodi da je u Novom Sadu prodato nekretnina u tolikoj vrednosti, koju prodajom nekretnina svi zajedno poseduju sledeći gradovi: Zrenjanin, Subotica, Pančevo, Šabac, Loznica, Kragujevac i Novi Pazar.
Tokom prošle 2021. godine cena kvadrata stanova u gradu iznosila je do 1400 Eura, a već početkom ove godine cena po kvadratu povećana je na 1600-1700 pa i više Eura. Mnogi Novi Sad smatraju najlepšim gradom u Srbiji pa i bivšoj državi pa čak i da je poželjna alternativa Beogradu, jer grad poseduje skoro sve ono što i Beograd, ali je za život znatno mirniji.

Novi Sad jeste veliki grad ali se sa jednog na drugi kraj grada stiže relativno brzo!

U gradu ima sve manje kuća, jer se one ruše i na njihovom mestu su izgrađene i grade se stambene zgrade. Pojedine zgrade poseduju samo stanove, garaže i parking mesta, a neke i poslovne prostore naročito u prizemlju zgrada.
I na kraju za one koji još uvek čekau da cene kvadrata krenu nadole
Kupljene nekretnine najčešće su bile isplaćene u Eurima i to 85%, dok je preostalih 15% isplaćen u dinarima.Još jedna informacija ukazuje na pravi bum prodaje nekretnina, jer je u jednom periodu u Srbiji za samo 30 dana, prodato preko 15000 nekretnina u vrednosti od čak 700 miliona Eura. U prethodnoj godini u našoj zemlji je prodato preko 16000 nekretnina ili 440 kuća i stanova dnevno.

Navedene podatke razumeće čak i oni koji se ne bave profesionalno prodajom nekretnina. Na odličnu prodaju stanova utiče još jedna zanimljiva informacija u kojoj se navodi:
Što je veća cena izdavanja stana (verovatno luksuznijeg) to se taj stan odmah i izda.
Izvor

Novi Sad je postao mali Beograd što se tiče izgradnej stanova. cena su skoro iste, a gradi se gde treba i gde ne treba:

I na kraju za one koji još uvek čekau da cene kvadrata krenu nadole

Izvor

Nisi u pravu.
ovde u Novom Sadu se jos uvek planski gradi i uglavnom postuje "spratnost" ... u Beogradu su sa Kursulinom i sa Kralja Peta (nekadasnja 7.jula)
napravili po meni par najuzasnijih zgrada u tako lepim ulicama...da ne pisem o Ledinama, blokovima...gde god moze da se zelenilo zabetonira zabetonirali su...nabili ljude jedni drugima da vire kroz prozor...
Novi Sad je jos uvek za Beograd za neke postupke gradskih vlasti zapadna Evropa

Pa sad.... u pitanju su nijanse, ali bitan je trend. Ja nisam optimist po pitanju planske gradnje, to će brzo da izmakne kontroli. Cene stanova su visoke, tražnja je velika, investitori će graditi i tražiti povoljne lokacije. Tako da će spratnost i gustina zgrada naglo da poraste
Nadam se da neću biti u pravu

Šta se dešava na tržištu nekretnina u Novom Sadu​

Popis je pokazao da je Novi Sad jedan od dva grada u Srbiji sa većim prilivom stanovništva pa i dalje postoji velika potražnja za kupovinom nekretnina. Kao i prethodnih godina, najpopularniji delovi grada sa najvećim cenama kvadrata su Centar, Stari Grad, Grbavica, Podbara, Kej, Limani, a među najjeftinijim su Adice, Klisa i Sajlovo.

Zato se i dalje beleži blaži rast cena nekretnina jer je, po rečima Ivana Radulovića, direktora prodaje u "Solis nekretninama" na to uticalo mnogo faktora od kojih je većina još uvek prisutna.

Cene nekretnina u Novom Sadu još uvek nisu počele da idu na dole, mada se tržište trenutno po tom pitanju stabilizuje. To, konkretno, znači da cene kvadrata neće ići na gore i zato savetujem i prodavce da, kada prodaju nekretninu, ne gledaju tuđe iznose u oglasima već da budu realni jer je razlika između oglašenih i prodajnih cena uvek prisutna. Cene koje prelaze 3.000 evra po metru kvadratnom još uvek nisu prodajne u Novom Sadu, a to važi i za izgradnju – kaže Radulović.

Jedan od onih činilaca koji više ne utiču na rast su kupci koji kupuju iz kredita jer su se uslovi za njih promenili na svetskom nivou. Prema rečima našeg sagovornika, građana koji su kupovali stanove na kredit nikada i nije bilo u toj meri da mogu da određuju cene jer je svega 30 odsto njih dizalo stambene kredite, s tim da se sada taj broj smanjio na oko 10 odsto.

Kreditni kupci nisu, niti će u velikoj meri uticati na cene nekretnina, jer je tržište u najvećoj meri investiciono za razliku od zapada i, recimo, Amerike, gde je ono hipotekarno i tamo se u 90 odsto slučajeva kupuje iz kredita. S druge strane, kod nas većina kupaca prodaje manje stanove da bi kasnije kupili veće i obrnuto. Takvi kupci se ne ustručavaju ni od kredita jer ne finansiraju ceo iznos, već samo jedan deo. Takođe, ljudi investiraju novac u nekretnine kao najsigurniji vid ulaganja – ističe direktor prodaje "Solisa".

Govoreći o potražnji, on napominje da je ona u blagom padu na šta su uticali zimski meseci i makroekonomska situacija ali, kako kaže, daleko je to od zastoja na tržištu, jer je potražnja još uvek daleko veća od ponude.

Ako me pitate o padu cena nekretnina, možemo da pričamo o tome da se godinama u nazad dešava pad vrednosti novca, a ne pad cena jer, kada opada vrednost, to znači da su cene u uzlaznoj putanji, samo je sada to u manjem procentu nego pre. Pad cena se može očekivati za nekretnine koje su svakako bile iznad tržišnih cena, odnosno precenjene, a koje u oglasima stoje mesecima i to je bilo pitanje vremena kada će se desiti – smatra naš sagovornik.

On kaže da su ponuda i potražnja glavni pokazatelji na koji način će se cene formirati i smatra da, dok god je potražnja veća od ponude nema ekonomski opravdanih razloga da cene idu na niže.
Ceo tekst;
https://www.mojnovisad.com/vesti/is...-trzistu-nekretnina-u-novom-sadu-id53331.html

Najljepši korzo. Terase. Zavučena dvorišta. Trg ogroman, prostran. NS muški su ok, nisu neke alfe koji bi se tukli svako veče. To ovi domaći, lale, Krajišnici i Bosanci su druga priča. Žene su fizički iznadprosječne, ali tu staje sve🤷

Volim Novi Sad i Novosadjane i uvek kada dodjem u taj grad osecam se prijatno
Volela bih da nam Novosadjani pisu o svom gradu; zanimljivosti,desavanja,interesantna mesta okupljanja,koncerti,muzeji...
Kazite nesto vise o vasem lepom gradu i sta treba posetiti kada se tamo nadjemo ukljucujuci i soping, restorane,
sve sto bi jednom posetiocu bilo interesantno,kao i aktuelne dogadjaje.
Jednom sam bio malo duže, al je to bilo drugo vreme.
Posle toga sam bio još par puta ali ne tako dugo da bih mogao da uporedim ono pre vs ovo danas... Kako god svaki put mi je doživljaj, pošto je to kako arhitektonski tako i kulturno sušta suprotnost tome gde ja živim.
I svaki put imam osećaj kao da sam otišao u drugu državu.
Što se tiče žena, ono je raj...mislim da su u Srbiji ubedljivo najlepše novosađanke, a nije ni čudno jer tu je toliko mikseva raznih naroda. Ali čini mi se da su dosta nepristupačnije od žena u mom kraju, nekako nedodirljive i meni se čini nadmene...verovatno grešim (ovo oko nadmenosti pogotovo), ali takav je moj utisak na prvu.
I muškarci su lepi i stasiti.

Poslednja izmena:
jymxegxretjb1.jpg

Sipan deterdžent u fontanu Katoličke Porte u NS.
Veoma je dobra fora kad nisi osoba koja treba da očisti ovo i zakonski odgovaras
(reddit)

ovo je bezobrazluk

"Smešnih stvari se bojimo"..kako je govorio Đole

Svaki Đoletov tekst je životna priča i svako ko uživa u njegovim tonovima i rečima sve što može da konstatuje je da je najpoznatiji Panonski mornar - besmrtan.
Đorđe Balašević preminuo je 19. februara 2021. godine, bio je jedan od najvećih kantautora na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi bi rekli najveći.

Remorker

Dolaze snegovi, ne vredi
Sve više i više mi smetaju studeni
U kosu me nežno ko sedefnu šnalicu udeni
To mi treba, moj mali zaklon ispod neba

Otkači šlepove, nanišani jutro i
Pusti tu lađu da klizi
Pronašli su Ameri šifru za to: Take it easy,
Lutko lepa, zrela se breskva nebom cepa

Spusti svetla, oduzmi gas
Smešnih stvari se bojimo
Misliš da neko pita za nas