NOVI SAD: Osuđen na godinu dana robije zbog fotokopiranja udžbenika

Zašto nisi otišao dalje od svog primitivizma, zbog koga si često banovan na pdf Psihologija (u sektoru psihijatrija)? Koga je briga. Ne zanimaš me uopšte. Šta te briga šta sam i kakav sam, nisam te zvao da živiš sa mnom. Drži se teme, ako umeš, ako ne umeš... skoči u bunar. Žta znači "naičio"? Nikad čuo. Bukvar i pravopis u šake.

U nemoći spuštaš raspravu na lični nivo, tako tužno. Inače, nisam nikad za sve ove godine ni ne jednom pdf bio banovan. Ti jesi, mnogo puta i to zbog primitivnog pisanja i vređanja sagovornika u raspravi.
Tema: bitange koje kradu treba hapsiti.
Opet van teme: "naičio" je nešto slično kao i "Žta", a pošto to razumeš, nema potrebe dalje da ti objašnjavam.

U nemoći spuštaš raspravu na lični nivo, tako tužno. Inače, nisam nikad za sve ove godine ni ne jednom pdf bio banovan. Ti jesi, mnogo puta i to zbog primitivnog pisanja i vređanja sagovornika u raspravi.
Tema: bitange koje kradu treba hapsiti.
Opet van teme: "naičio" je nešto slično kao i "Žta", a pošto to razumeš, nema potrebe dalje da ti objašnjavam.

Kakvoj nemoći? Kakvoj moći? Gde ti ovde vidiš dijagonalu između moći i nemoći? Ti si prvi započeo bilo kakvu prozivku na ličnom nivou. Kako to da napadneš baš na mene? Samo zid. Ništa nećeš postići. Šta je i zašto tužno? Bole me doope da li si bio banovan i gte si bio banovan. Baš me zanima ko je ovde koga prvi vređao. Ja nikada ne vređam prvi, ali volim da vređam 10x gore onoga ko mene prvi uvredi.

Tema: bitange koje kradu treba hapsiti, ali isto tako i stoku koja ne ume da hapsi, već se bahati.

Opet van teme: šta si obojio ova slova kao neki školarac? Kupi i koristi deblji uložak. Vidiš da ti se prosipa. Šta razumeš, a šta ne razumeš? Zadrži za sebe.

"Novo izmisli"? Ali "izmisli". :lol. Valjda otkrije. Kako god, i šta god, udžbenici su identični.

Ne zanima me izdavačka delatnost bilo koje ustanove. Ovo je zloupotreba i bahaćenje države i suda.

- - - - - - - - - -

Po "Zakonu dupliranog prdeža".

farting_smiley.gif

smiley_fart.gif

Zorane, ne poznaješ materiju. Nemoj da se brukaš.

Kako to misliš ni kriv ni dužan?
Ja bih ga osudio barem na 5 godina robije .
Ovde je očigledan problem nepoštovanje tuđe intelektualne svojine. Znači neko nešto izmisli i napravi i svi sada počnu da kopiraju njegov rad i delo i to za dž - e pa to ne može nigde u svetu.
Kada je vlasnik kopirnice tako pametan zašto nije sam napisao svoje knjige i prodavao đacima studentima da uče iz njih.

Sasvim je druga stvar je što nam je školstvo u padu pa svako radi šta poželi - pogotovu profesori na fakultetima , tamo gde nema standardizovanih udžbenika već je država dozvolila profesorima da prave svoje udžbenike i da iz njih predaju studentima a oni to koriste da se obogate praveći i pišoći iste te "udžbenike" pa tako puštaju samo one koji su kupili njihove knjige od njih. Ovaj problem je lako rešiv nego se profesorima gleda kroz prste zbog malih zarada i omogućava im se extra prihod.

Јес' мајку му, ови су ти баш научници јебало мајку своју.

Ja sam po ovom pitanju u dobroj meri licemer.

90% udžbenika na fakultetu sam fotokopirao (doduše, kod nas 90% profesora za to i nije bilo briga, a neki su čak svoje udžbenike samizdavali i delili studentima besplatno), ali kad pogledaš koje nivoe je u pojedinim fotokopirnicama to dostiglo - nije ni to u redu. Fotokopirnica čiji sam redovan mušterija bio je imala detaljan katalog, sve po godinama, smerovima i predmetima, pa podeljeno na predavanja, vežbe i dodatne zbirke. Samo uđeš, dobiješ papir, zaokružiš šta ti iz ponude treba i sutra dođeš po svoj komplet. :lol:

Ne znam, da li je izdavanje udžbenika sastavni deo posla za koji su profesori plaćeni ili je dodatno zanimanje? Da li je deo tog posla da pripreme materijale za predmete koje predaju ili je to usluga koju čine studentima?

To je obaveza svakog profesora od srednje pa do kraja....
Znaci i u srednjoj ako nesto predajes, moras da im obezbedis materijal za to....naravno neki profani naplate 300 din , jedan list, a neko za 200 din obezbedi 500 strana uputstva, pa te klinci gledaju kao debila...bukvalno....

Znaci novo doba je podrazumevano dranje , samo umereno.....

Zorane, ne poznaješ materiju. Nemoj da se brukaš.

Ne kažem da znam, ali nije baš da ništa ne znam. Nisam ja tema.

- - - - - - - - - -

Njega tema i ne zanima, ovde je samo da bi propagirao svoje glasove iz glave. A i da ga zanima, nema on znanje potrebno za ozbiljnu raspravu. Osim reči "prdnem" i smajlija koji "prede" nema šta da napiše.

Šta te briga šta sam i kakav sam, nisam te zvao da živiš sa mnom. Oženjen sam i nisam gej. Ti kažeš da sam ja ovde da prpagiram neke svoje glasove iz glave, te da nemam da kažem ništa osim prd i prdnem, ja kažem da nemam nikakve glasove u glavi, da sam daleko zdraviji i mladolikiji od tebe, iako sam verovatno stariji, te da imam šta da kažem na mnoge teme, a da to prdenje koristim kad neko pokušava da me zaje6ava, jer ne dam nikome da me zaje6ava (može mi se tako) - pa kako ko pravo govorio u moje ime (a šta ti imaš da govoriš bilo šta u moje ili bilo čije ime) - tako mu bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovoj porodici, i njemu i celoj njegovoj familiji, i njemu i celom njegovom potomstvu, a naročito potomstvu. Pošteno? Vrati se na temu ako možeš, a ako ti ja smetam reši to sa mnom izvan foruma. Ojha. Ende.

Hvala što si jasno napisao ko si i kakav si. :lol:

Molim, i drugi (svaki) put. Šta te briga šta sam i kakav sam, nisam te zvao da živiš sa mnom. Nemoj da lažeš u moje ime i sve ok. Lažeš u moje ime i skupljaš moje negativnosti.

Ko i zašto upućuje kletvu? Pa obično oni koji se nalaze niže od onoga onome ko se nalazi više od njih. Kletvu nikada neće uputiti car podaniku, robovlasnik robu ili prosjaku onaj ko neće da mu udeli milostinju, već naprotiv, uvek je upućuje podanik caru, rob robovlasniku ili prosjak onome ko neće da mu udeli milostinju. Uvek bilo i biće.

E, sad, postoje dve vrste kletvi (ovo nisam nigde pročitao ili skinuo od nekuda, već pišem iz svoje glave), takozvana „pravedna kletva“, koju u samoodbrani mogu da upute oni koji se nalaze na višem nivou svesti i višim vibracijama, i takozvana „nepravedna kletva“, koju usled napada izazvanih ljubomorom, zavišću ili nekom drugom prizemnom, materijalističkom emocijom, mogu da upute oni koji se nalaze na nižem nivou svesti i uopšte na nižim vibracijama.

Pravedna kletva izgleda otprilike ovako. Neko ti kaže da nešto ne možeš da uradiš, ili da si nešto što nisi, bez nekog valjanog razloga, verovatno zato da te povredi i/ili diskredituje u društvu pripadnika tvoje i njegove životinjske vrste, tebe to duhovno uvredi, jer znaš da možeš to što on kaže da ne možeš, i da nisi ono što on kaže da jesi, pa mu odgovoriš ovako nekako: „Ti kažeš da ja ne mogu da uradim sklekove na dva prsta, ja kažem da mogu, pa kako ko pravo govorio u moje ime - tako mu bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovom potomstvu. Pošteno?“ Ili ovako: „Ti kažeš da sam ja satanista, ja kažem da nisam, da ne jedem meso, mleko i jaja, da se gadim krvi, da ne prihvatam krv obrezanih krmaka i tetoviranih robova, te da ne mogu biti nikakav satanista, pa kako ko pravo govorio u moje ime - tako mu bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovom potomstvu. Pošteno?“ Ova kletva je bezopasna, odnosno energija koja je njom upućena se ne vraća pošiljaocu, jer nema za šta.

Nepravedna kletva obično nastaje onda kada vam neko smeta, jer vas je razotkrio kao sitnog prevaranta i muljatora, ili na bilo koji drugi način, ili vam je jednostavno krivo što u nečemu niste bolji od njega, taj neko vas na neki način ugrožava, a nalazite se na nižem nivou svesti od njega, i onda mu uputite kletvu koja obično počinje ovako: „Dabogda ti bilo ovo ili ono (a onda izgovoriš ono što želiš da mu se dogodi)“. Ova kletva je veoma opasna, jer negativna energija koja je preko nje upućena u etar se trostruko vraća pošiljaocu, i zapravo on nastrada od nje, a ne onaj kome je upućena.

Ojha. Ende.

Bahati profesori koji su umislili da su veliko jaje jer svake godine nadopune svoju knjigu sa 10% novog sadržaja, možda i manje, pa ponovo naplaćuju novu ediciju i na taj način zarađuju. Ako ne kupiš najnoviju ediciju knjige, ne možeš da polažeš ispit. Previše je takvih koji su na lak način došli do posla, a onda ga drže jer k'o bajagi se razumeju u njihovo zvanje, a u realnosti su nešto ispod proseka. Ono što se uči je zastarelo pre 50. godina, najčešće.

Bitno da je njima lepo, a to što se bogate na kontu naše omladine, to ko šiša.

- Značajno je istaći da je umnožavanje samih udžbenika koji predstavljaju autorska dela krivično delo, ali i umnoženih primeraka autorskog dela, što znači da nije dozvoljeno ni fotokopiranje fotokopija niti njihovih delova. Na osnovu Zakona o autorskom o srodnim pravima, kao autorska dela smatraju se sva pisana, ali i govorna dela, kao što su predavanja i govori, ali i prerade autorskih dela u kojima su prepoznatljivi delovi izvornog autorskog dela. Neovlašćeno umnožavanje svih tih autorskih dela predstavlja krivično delo - navodi Stefan Samardžić.

Meni je ovo izuzetno zanimljivo s obzirom da se radi o udzbenicima...

Koliko je recimo krivicno pravo razlicito u Beogradu od onog u Novom Sadu? Tj. da li bi se na Pravnom fakultetu u Beogradu izucavalo neko drugo krivicno pravo ili je ono isto koje se izucava na bilo kom fakultetu u Srbiji? Koliko se onda udzbenik koji je pisao profesor sa novosadskog Pravnog fakulteta razlikuje od onog koji je pisao profesor beogradskog Pravnog fakulteta?
U kojoj meri je onda to krsenje necijih autorskih prava?

Ili u svom radu koriscenje definicija koje se ticu krivicnog prava a preuzete iz udzbenika nekog profesora jer eto, udzbenik za to i sluzi?

Slazem se ja da treba da se kazni neko ko je kopirao udzbenike i prodavao ih za vece pare nego sto bi realno kopiranje kostalo, ali me isto tako interesuje kako se utvrdjuje da li je neko delo kompletno necije autorsko delo kada su udzbenici u pitanju s obzirom da se sama materija koja se izucava uopste ne razlikuje niti je cesto moguce prilaziti joj sa vise strana?

Nije mi jasno u cemu je sada frka - mada nikad se ne zna kome je doticni koji je fotokopirao stao na zulj. Jos dok sam ja studirala, a to je bilo krajem '90tih, niko zivi nije kupovao knjigu, vec smo svi istu kupovali u kopirnici.

U međuvremenu su se i kod nas desile promene na bolje. Postali smo deo međunarodne zajednice za zaštitu intelektualne svojine.

Back