NOVI SAD: Osuđen na godinu dana robije zbog fotokopiranja udžbenika

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
89.669

SRBIJA 11:32, 11.11.2016. 27
NOVI SAD - Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda i vlasnika jedne fotokopirnice u Novom Sadu osudio uslovno na godinu dana zatvora, s rokom provere od tri godine, zbog neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela.

- U tom krivičnom postupku utvrđena je povreda autorskih prava profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Mila Boškovića, koji predaje Kriminologiju, dr Zorana Stojanovića, koji predaje Krivično pravo, dr Maje Stanivuković i docenta dr Petra Đundića sa predmeta Međunarodno privatno pravo, dr Dragana Milkova sa predmeta Upravno pravo i još nekih - kaže za Dnevnik asistent na Katedri za krivično pravo Stefan Samardžić.

Vlasnik fotokopirnice je nekoliko godina, bez dozvole autora i izdavača, fotokopirao i prodavao udžbenike profesora tog fakulteta. Nakon što su autori čiji su udžbenici neovlašćeno umnožavani podneli prve krivične prijave, policija je u više navrata pretresala fotokopirnicu i oduzela veći broj fotokopija udžbenika i skripti, a u toku sudskog postupka i više svedoka je potvrdilo da su u toj fotokopirnici, koja se nalazi u blizini fakulteta, u više navrata kupovali unapred umnožene i spiralno uvezane fotokopije udžbenika ili njihovih delova, kao i skripti iz pojedinih predmeta.

Foto: AP Foto: AP
Korist koju je vlasnik kopirnice ostvario neovlašćenim umnožavanjem autorskih dela koja je izdao Pravni fakultet UNS-a i istovremeno visina materijalne štete, po imovinsko-pravnom zahtevu, veća je od deset miliona dinara, ali o tom zahtevu sud nije odlučivao, već je oštećene uputio da u parničnom postupku potražuju naknadu štete.

- Značajno je istaći da je umnožavanje samih udžbenika koji predstavljaju autorska dela krivično delo, ali i umnoženih primeraka autorskog dela, što znači da nije dozvoljeno ni fotokopiranje fotokopija niti njihovih delova. Na osnovu Zakona o autorskom o srodnim pravima, kao autorska dela smatraju se sva pisana, ali i govorna dela, kao što su predavanja i govori, ali i prerade autorskih dela u kojima su prepoznatljivi delovi izvornog autorskog dela. Neovlašćeno umnožavanje svih tih autorskih dela predstavlja krivično delo - navodi Stefan Samardžić.

(Dnevnik/Radio 021)

http://www.kurir.rs/vesti/srbija/no...e-zbog-fotokopiranja-udzbenika-clanak-2536853

Јадан човек. Настрада ни крив ни дужан.

Идеја би онда била да се студенти организују и бојкотују професорове прескупе књиге док он не снизи маржу па своје смеће од шкработина уместо за 1700 почне да продаје за 750 динара (копија кошта 500).
Али то се никад неће десити јер су ти студенти букачи и организатори левичарски морони којима је идол Чегевара и сан да студирају 20 година на буџету, а паметни су уједно и преплашени штребери.

zato sto je profesorima vazno da nauce kako treba i potpisuju SVOJE KNJIGE

JER SAMO IZ TE POTPISANE KNJIGE SE NAUCI

ako nije najnovije izdanje ili je kopija ili je starije izdanje student NECE nauciti

zato su profesori dobri pa svake godine stampaju nova , malo izmenjena izdanja i prodaju ih mnogo jeftinije nego sto vrede

po profesoru knjiga znanja vredi 500 evrica ali on je dobar i brine za svoje studente pa ih daje po 20 , 30 , evrica naravno

Profesori ne zarađuju od prodaje knjiga, a ovi pravnici su uspeli zato što imaju veza i vezica u pravosuđu. Inače je masovna pojava fotokopiranje univerzitetskih udžbenika. Fotokopirnice se umnožavaju, a već duži niz godina kopiraju i naslovne strane diplomskih radova čime su počele da ugrožavaju i ugovore potpisane sa privatnim štamparijama koje se bave sličnim i istim poslovima.

SRBIJA 11:32, 11.11.2016. 27
NOVI SAD - Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda i vlasnika jedne fotokopirnice u Novom Sadu osudio uslovno na godinu dana zatvora, s rokom provere od tri godine, zbog neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela.

- U tom krivičnom postupku utvrđena je povreda autorskih prava profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Mila Boškovića, koji predaje Kriminologiju, dr Zorana Stojanovića, koji predaje Krivično pravo, dr Maje Stanivuković i docenta dr Petra Đundića sa predmeta Međunarodno privatno pravo, dr Dragana Milkova sa predmeta Upravno pravo i još nekih - kaže za Dnevnik asistent na Katedri za krivično pravo Stefan Samardžić.

Vlasnik fotokopirnice je nekoliko godina, bez dozvole autora i izdavača, fotokopirao i prodavao udžbenike profesora tog fakulteta. Nakon što su autori čiji su udžbenici neovlašćeno umnožavani podneli prve krivične prijave, policija je u više navrata pretresala fotokopirnicu i oduzela veći broj fotokopija udžbenika i skripti, a u toku sudskog postupka i više svedoka je potvrdilo da su u toj fotokopirnici, koja se nalazi u blizini fakulteta, u više navrata kupovali unapred umnožene i spiralno uvezane fotokopije udžbenika ili njihovih delova, kao i skripti iz pojedinih predmeta.

Foto: AP Foto: AP
Korist koju je vlasnik kopirnice ostvario neovlašćenim umnožavanjem autorskih dela koja je izdao Pravni fakultet UNS-a i istovremeno visina materijalne štete, po imovinsko-pravnom zahtevu, veća je od deset miliona dinara, ali o tom zahtevu sud nije odlučivao, već je oštećene uputio da u parničnom postupku potražuju naknadu štete.

- Značajno je istaći da je umnožavanje samih udžbenika koji predstavljaju autorska dela krivično delo, ali i umnoženih primeraka autorskog dela, što znači da nije dozvoljeno ni fotokopiranje fotokopija niti njihovih delova. Na osnovu Zakona o autorskom o srodnim pravima, kao autorska dela smatraju se sva pisana, ali i govorna dela, kao što su predavanja i govori, ali i prerade autorskih dela u kojima su prepoznatljivi delovi izvornog autorskog dela. Neovlašćeno umnožavanje svih tih autorskih dela predstavlja krivično delo - navodi Stefan Samardžić.

(Dnevnik/Radio 021)

http://www.kurir.rs/vesti/srbija/no...e-zbog-fotokopiranja-udzbenika-clanak-2536853

Јадан човек. Настрада ни крив ни дужан.

Kako to misliš ni kriv ni dužan?

Ja bih ga osudio barem na 5 godina robije .
Ovde je očigledan problem nepoštovanje tuđe intelektualne svojine. Znači neko nešto izmisli i napravi i svi sada počnu da kopiraju njegov rad i delo i to za dž - e pa to ne može nigde u svetu.
Kada je vlasnik kopirnice tako pametan zašto nije sam napisao svoje knjige i prodavao đacima studentima da uče iz njih.

Sasvim je druga stvar je što nam je školstvo u padu pa svako radi šta poželi - pogotovu profesori na fakultetima , tamo gde nema standardizovanih udžbenika već je država dozvolila profesorima da prave svoje udžbenike i da iz njih predaju studentima a oni to koriste da se obogate praveći i pišoći iste te "udžbenike" pa tako puštaju samo one koji su kupili njihove knjige od njih. Ovaj problem je lako rešiv nego se profesorima gleda kroz prste zbog malih zarada i omogućava im se extra prihod.

Идеја би онда била да се студенти организују и бојкотују професорове прескупе књиге док он не снизи маржу па своје смеће од шкработина уместо за 1700 почне да продаје за 750 динара (копија кошта 500).
Али то се никад неће десити јер су ти студенти букачи и организатори левичарски морони којима је идол Чегевара и сан да студирају 20 година на буџету, а паметни су уједно и преплашени штребери.

Da ,a preplašene štrebere treba *ebati ! Mada kad sam ja studirao često su se ti štreberi , pogotovo oni iz pasivnih krajeva i provanse najviše trpali da budu u tim nekim studentskim organizacijama , valjda im je to bio najbrži način za socijalizaciju i uklapanje u novu sredinu , pošto nikog ne poznaju , a pošto su štreberi nisu tipovi koji će šenlučiti u kafani , na utakmici ili nekom rejvu pa da se tamo socijalizuju i nadju društvo ili vulvu .
Tako da ostaje samo fax , sad doduše mogu i da se učlane u MO SNSa pa da se tamo druže i aktiviraju .

Svake godine izlaze novi udžbenici koji su obavezni na fakultetima, kako bi profesorčići zaradili masne pare. Pri tom, svi ti novi udžbenici se ne razlikuju od starih; uzmimo za primer matematiku, koja je obavezna, nova da se kupi svake godine. Pa šta se to novo izmišlja u matematici da bi bio obavezan novi udžbenik?! To isto važi i za još neke naučne discipline. Prvo treba uvesti kontrolu izdavanja novih udžbenika, uporediti ih sa starim, i onda tek razmotriti da li su potrebni da budu obavezni na fakultetima i obrazovnim institucijama uopšte. Da ne pričamo o prepisivanju starih udžbenika i plagiranju koje se nesmetano vrši. Kopiranje ovih udžbenika je samo posledica onog kriminala koji se vrši na višem nivou, a neko je debelo plaćen da žmuri na jedno oko.

Još se ja naljutio na jednu prijateljsku fotokopirnicu ... :(

Klincu sam mnoge udžbenike za osmi razred kopirao
( nov udžbenik 800 din. polovan 400, a fotokopija 200 )
kad jednog dana mi u omiljenoj kopirnici kažu :
" Ej, nemoj da se ljutiš, bila nam inspekcija, ne smemo više ..."

Ja se naljutio ! :evil:
Nisam shvatio ljude ! :roll:

Sad razmišljam da je glavni problem ustvari
što nismo navikli na ove nove fore
zaštita autorskih prava i slično !

E Vučiću
pred tobom je dug proces disciplinovanja i mene i ovog naroda !

Mada ne zaboravi
da bi i mi što fotokopiramo
voleli da imamo nove udžbenike,
al' nam nešto slaba primanja ...

Kako to misliš, mora da se kupi novi udžbenik svake godine? Pa naravno da mora, kad pređeš u sledeći razred/godinu, kupiš i novi udžbenki, jer ne možeš da pratiš nove lekcije iz udžbenika za niže razrede/godine.

Moraš da kupiš udžbenik iz matematike, poslednje izdanje. Ne može ono od prošle i pretprošle godine, ili ranijih godina. Šta je to novo izmišljeno u matematici za to vreme?

Наравно, овде не можемо да кривимо судије које су осудиле човека, већ гомна професорска смрдљива, што друкају, само да би узели кинту од јадног предузетника и од јадних сиромашних студената.

Професор на факултету је најгомњивије занимање које може неки човек да ради, после котролора у градском саобраћају и радника у паркинг сервису.

Svake godine izlaze novi udžbenici koji su obavezni na fakultetima, kako bi profesorčići zaradili masne pare. Pri tom, svi ti novi udžbenici se ne razlikuju od starih; uzmimo za primer matematiku, koja je obavezna, nova da se kupi svake godine. Pa šta se to novo izmišlja u matematici da bi bio obavezan novi udžbenik?! To isto važi i za još neke naučne discipline. Prvo treba uvesti kontrolu izdavanja novih udžbenika, uporediti ih sa starim, i onda tek razmotriti da li su potrebni da budu obavezni na fakultetima i obrazovnim institucijama uopšte. Da ne pričamo o prepisivanju starih udžbenika i plagiranju koje se nesmetano vrši. Kopiranje ovih udžbenika je samo posledica onog kriminala koji se vrši na višem nivou, a neko je debelo plaćen da žmuri na jedno oko.

Šta je novo iz matematike? Da li si ti svestan da se svaki dan nešto novo izmisli u matematici.
Svaki fakultet ima svoju izdavačku delatnost i ona se brine da li će se štampati novi udžbenici. Tačno je da je gomila udžbenika loša i da izdavačka služba ne radi najbolje svoj posao, ali nije tačno da se profesori na tome bogate. Barem ne na tehničkim fakultetima.
Profesori moraju da pišu udžbenike zato što se to od njih traži za napredovanje i održavanje postojećeg ugovora o radu.

Имам приједлог, а све у циљу свеобухватне заштите ауторских права и интелектуалних својина.

Претпостављам да овдје има и форумаша који тачно знају о којим уџбеницима се ради. Ајде да их детаљно прегледамо, да установимо шта су све и одакле „аутори” испреписивали у својим уџбеницима, да видимо које семинарске или дипломске радове студената су уврстили у „своје” уџбенике, па да тако власнику фотокопирнице омогућимо да му цимери у ћелији буду управо они чија је ауторска дјела он неовлаштено умножавао. ;)

Ja sam po ovom pitanju u dobroj meri licemer.

90% udžbenika na fakultetu sam fotokopirao (doduše, kod nas 90% profesora za to i nije bilo briga, a neki su čak svoje udžbenike samizdavali i delili studentima besplatno), ali kad pogledaš koje nivoe je u pojedinim fotokopirnicama to dostiglo - nije ni to u redu. Fotokopirnica čiji sam redovan mušterija bio je imala detaljan katalog, sve po godinama, smerovima i predmetima, pa podeljeno na predavanja, vežbe i dodatne zbirke. Samo uđeš, dobiješ papir, zaokružiš šta ti iz ponude treba i sutra dođeš po svoj komplet. :lol:

Ne znam, da li je izdavanje udžbenika sastavni deo posla za koji su profesori plaćeni ili je dodatno zanimanje? Da li je deo tog posla da pripreme materijale za predmete koje predaju ili je to usluga koju čine studentima?

...
Професор на факултету је најгомњивије занимање које може неки човек да ради,
после контролора у градском саобраћају
и радника у паркинг сервису.

Predlažem ovu konstataciju
za najsimpatičniju u 2016.-oj godini !
( napravićemo neku temu )

Poslednja izmena:
Šta je novo iz matematike? Da li si ti svestan da se svaki dan nešto novo izmisli u matematici.
Svaki fakultet ima svoju izdavačku delatnost i ona se brine da li će se štampati novi udžbenici. Tačno je da je gomila udžbenika loša i da izdavačka služba ne radi najbolje svoj posao, ali nije tačno da se profesori na tome bogate. Barem ne na tehničkim fakultetima.
Profesori moraju da pišu udžbenike zato što se to od njih traži za napredovanje i održavanje postojećeg ugovora o radu.

"Novo izmisli"? Ali "izmisli". :lol. Valjda otkrije. Kako god, i šta god, udžbenici su identični.

Ne zanima me izdavačka delatnost bilo koje ustanove. Ovo je zloupotreba i bahaćenje države i suda.

- - - - - - - - - -

Po kom to zakonu moraš? :lol:

Po "Zakonu dupliranog prdeža".

farting_smiley.gif

smiley_fart.gif

Ti nisi otišao dalje od svog primitivizma zbog koga si često bio banovan na pdf religija. Bar da si od tad naičio nešto, ovako obično prazno.

Zašto nisi otišao dalje od svog primitivizma, zbog koga si često banovan na pdf Psihologija (u sektoru psihijatrija)? Koga je briga. Ne zanimaš me uopšte. Šta te briga šta sam i kakav sam, nisam te zvao da živiš sa mnom. Drži se teme, ako umeš, ako ne umeš... skoči u bunar. Žta znači "naičio"? Nikad čuo. Bukvar i pravopis u šake.

Back