Sanovnik
Buduća legenda
- Poruka
- 37.130
Pitala sam ja Slovaka iz Stare Pazove kako naziva ljude koji, kao on, nisu Srbi ali su državljani Srbije - rekao: Srbijanci.
Mislim da jedino nacionalisti ne priznaju postojanje Čoveka u Srbiji.
(Postojanje Čoveka bi podrazumevalo stavljanje čovečnog pre nacionalnog, pa samim tim i priznavanje drugih koji žive u istoj državi građanima te države; bliskiji je srpski kriminalac, jer je srpski, nego nesrpski dobar čovek, jer je nesrpski)
Сања.. шта ти је бре девојчице. Пусти једног словака. <Нема мађара у Суботици који би за себе рекао де је србијанац. Нити има Албанца у Прешеву који би за себе то рекао.
То је једна језичка могућосткоја се користи само овде у Србији и нигде у окружењу. Додуше користе је наши непритељи за нас, у политичке сврхе. Како то да нико , али нико нема тако нешто. Нема бугаријанаца, Нема Црногоријанаца, нема Хрватијанаца, нема Словенијанаца. Само има Србијанаца. А иначе су сви људи, само су Срби нељуди????? Па само у Србији живи 28 нација, равноправно и са пуним правима. Нигде ниу једној земљи ( осим Румуније) која нас окружује није тако. Србија је земља Срба и свих оних који у Србији живе. И ту нема никавог спора. Једина земља која даје српској мањини иста онаква права, каква имају припадници тог народа у Србији је Словачка. Само у Словачкој Срби имају иста права, каква Словаци уживају овде, и ако је данас Срба знатно мање у Словачкој, него што има Словака у Србији. А знаш како и зашто су они колонизовани овде... и кад. Словаци су лојална мањина у Србији и заслужују свако поштовање. У осталом, као и свака мањина. Брат, или мајка, су век брат и мајка, чак и кад су битанге. То је тако суда, сем код нашх комуниста. Само су наши комунисти убијали своје очев и своју браћу ради идеологије. Нико друг на шару земљаском. Наравно да је важно и ко је какав човек. Ја се не дружим са Србима криминалцима, ал се радо дружим са ромима, којинису криминалци. То се подразумева. Ал се код мене подразумева и оно што је теби нејасно и страно, а то је љубав према сопственој отаџбини. Ама, Сања.... није овде место за овакве разговоре. Ово је књижевност. А у Књижевности, колко видим и те како има политике. Не мислим само на отровно писање титиног инквизитора Марка Ристића, који је уништавао и протеривао српске писце после рата, него мислим и на то да су неки писци протерани после другог светског рата. И не заборави.. мотив је важан у свему, сасвим очигледно. А свима је био важан лтички мотив. Сад се овде на овом форуму тврди да није тако, али јесте и било и биће. Ја знам да ти ниси ни случајно злонамерна. Само си тако, ето васпитана са тим предрасудама. Зато се и трудим да ти објасним своје ставове. Знам да ти их нечћу бог зна како приближити, ал ето. Не ругај се милионима који су дали животе добровољно за тако свету ствар као што је Отаџбина. Али буквлано , милионим твјих сународника.
Poslednja izmena: