Novi porezi?

gost 159032

Veoma poznat
Poruka
12.404
http://www.novimagazin.rs/ekonomija/ds-vlada-uvodi-nove-poreze
Setom poreskih zakona, koje je vlada danas uputila u skupštinsku proceduru, uvodi se porez na okućnicu, koji do sada nikada nije postojao, a ukidanjem paušalnog oporezivanja, privatni stomatolozi, lekari i advokati teraju se da rade na crno, izjavio je poslanik Demokratske stranke Nenad Konstantinović.

Da li je neko imao uvid u nove zakone?

Ukidaju pausalno?

Od kad su poceli da se prepucavaju tesko je proceniti da li je neka vest tacna, izmisljena ili izmanipulisana. :confused:

Ovo je novina u predlogu i povećanje godišnjeg limita sa 3 na 6 miliona

U tom smislu, ne može se priznati pravo na paušalno oporezivanje preduzetniku koji obavlja delatnost iz oblasti pravnih poslova, računovodstvenih, knjigovodstvenih i revizorskih poslova, poslova poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta, kao i iz oblasti zdravstvene delatnosti.

Pored toga, menjaju sve i svašta

-PIO sa 22 ide na 24%
-porez na dohodak iz plata sa 12 na 10% sa povećanjem osnovice koja se koristi kao umanjnje sa 8776 na 11.000
-biogorivo tečnog ili gasovitog porekla proizvedenog iz biomase postaje opterećeno akcizom
-uvode lićnu zaradu preduzetnika /samooporezivanje) koji vodi knjige da bi ga izjednačili sa osnovačem priv.društva (sam će od dobiti po zav.računu da odredjuje koliko mu je zarada i na to da se plaća porez i soc. dopr. a razlika je dobit na koju se plaća 10% poreza bez opterećenja doprinosima)
-porez na imovinu....nešto oko zemlje
-porez na dobit....sa 3,5 na 5% se u PB1 priznaju troškovi za humanitarne, sport, kulturu i proširuje se lista za poreska oslobodjenja po osnivu ulaganja u osnovna sredstva i nove tehnologije
-svašta još

Poslednja izmena:
Ovo je novina u predlogu i povećanje godišnjeg limita sa 3 na 6 miliona

U tom smislu, ne može se priznati pravo na paušalno oporezivanje preduzetniku koji obavlja delatnost iz oblasti pravnih poslova, računovodstvenih, knjigovodstvenih i revizorskih poslova, poslova poreskog savetovanja, reklamiranja i istraživanja tržišta, kao i iz oblasti zdravstvene delatnosti.

Pored toga, menjaju sve i svašta

-PIO sa 22 ide na 24%
-porez na dohodak iz plata sa 12 na 10% sa povećanjem osnovice koja se koristi kao umanjnje sa 8776 na 11.000
-biogorivo tečnog ili gasovitog porekla proizvedenog iz biomase postaje opterećeno akcizom
-uvode lićnu zaradu preduzetnika /samooporezivanje) koji vodi knjige da bi ga izjednačili sa osnovačem priv.društva (sam će od dobiti po zav.računu da odredjuje koliko mu je zarada i na to da se plaća porez i soc. dopr. a razlika je dobit na koju se plaća 10% poreza bez opterećenja doprinosima)
-porez na imovinu....nešto oko zemlje
-porez na dobit....sa 3,5 na 5% se u PB1 priznaju troškovi za humanitarne, sport, kulturu i proširuje se lista za poreska oslobodjenja po osnivu ulaganja u osnovna sredstva i nove tehnologije
-svašta još
Kao pausalci ostaju frizeri, obucari i zlatari? :)

Ne razumem ovo "u tm smislu", mislis novim zakonima su iskljuceni iz pausalnog oporezivanja?

Da, to znači "u tom smislu" novog zakona......kopirala sam da ne pišem :lol:
Svi ostali, osim pobrojanih, sve ostale delatnosti, ostaju paušalci sa predloženim limitom od 6.000.000
Izaći će spisak koji ne mogu više biti paušalci ali su oni iz ovih oblasti, a obrazloženje je da ovim branšama i nije tako teško da vode knjige, mislim, ne predstavlja im neki trošak i teškoću ....što i jeste istina, da se ne lažemo :lol:
ja više ne moguuuuuuuuuuuuuuuuuu :rida::lol:

Poslednja izmena:
Da, to znači "u tom smislu" novog zakona......kopirala sam da ne pišem :lol:
Svi ostali, osim pobrojanih, sve ostale delatnosti, ostaju paušalci sa predloženim limitom od 6.000.000
Izaći će spisak koji ne mogu više biti paušalci ali su oni iz ovih oblasti, a obrazloženje je da ovim branšama i nije tako teško da vode knjige, mislim, ne predstavlja im neki trošak i teškoću ....što i jeste istina, da se ne lažemo :lol:
ja više ne moguuuuuuuuuuuuuuuuuu :rida::lol:
ne,ne nemoj draga plakati :whistling::whistling:

ja,ja cu ti se vratiti :whistling::whistling:

opet cemo skupa biti mi :whistling::whistling:

draga,samo ja i ti :whistling::whistling:

http://www.beta.rs/default.asp?tip=article&kategorija=vestidana&ida=2891936&id=&ime=

Smanjenjem stope poreza na zarade sa 12 odsto na 10 odsto i povećanjem neoporezivog iznosa plate sa sadašnjih 8.776 dinara na 11.000 dinara, sa 8,6 na 6,4 odsto biće smanjeno poresko opterećenje najnižih zarada, koje su najčešće u radno-intenzivnim industrijama, kao što je tekstilna industrija.

Podignut je cenzus za paušalno oporezivanje, a preduzetnici će moći da izaberu da li će doprinose plaćati na ličnu zaradu, ili na ostvarenu dobit.
Smanjuju porez na plate, pausalno ostaje sa podizanjem limita i preduzetnici mogu da biraju nacin oporezivanja dobiti.

Ostaju paušalci svi osim knjigovodja, revizora, konsaltinga, marketinga, reklamiranja, poreskih savetnika.
Ova grupa ima paušalni status do kraja 2013 sa limitom od 6.000.000. Od 2014 vode knjige.

Back