Novi pas u dvorištu i otvorena kapija

*moonlight*

Domaćin
Poruka
4.102
Pisala sam već da sam sa ulice udomila psa. Mada imam dva psa, rešila sam da ga prisvojim, jer je Božidar prelep, premeden. Čini mi se da ima već dve godine, možda više, i deluje kao da je bio nečiji pas.
Plaši se, jer verujem da je bio grđen i tučen, kad udarim nogom o beton, on pobegne.
Uvek dođe kad mu kažem: "Dođi!", sedne kad mu kažem, spavao je kod mene u sobi i ništa nije dirao, ništa čačkao, spavao na mestu koje sam mu pokazala kao njegovo. Nije ni nuždu vršio unutra. Mnogo je pametan moj Božidar.
:D I mnooogo ga volim.

Međutim, zbog mirisa koji nikako da izađe pranjem iz njegovih pora, mora biti ove zime napolju.
Opasnost je to što kad tata otvori kapiju da bi uvezao kola u dvorište, Božidar izađe napolje, i moram da ga jurim.
Tata kaže da ga on ne bi jurio toliko, kad već izlazi napolje.
Ja se bojim da će jednom to da se obistini, kad ne budem tu da ga otac zaista neće juriti.
I plašim se toga suludo. Ne znam što ide napolje, zar mu nije lepo ovde, ima hranu, pažnju,vodu, mir. A ipak odlazi.

Šta da radim??? :(

Pisala sam već da sam sa ulice udomila psa. Mada imam dva psa, rešila sam da ga prisvojim, jer je Božidar prelep, premeden. Čini mi se da ima već dve godine, možda više, i deluje kao da je bio nečiji pas.
Plaši se, jer verujem da je bio grđen i tučen, kad udarim nogom o beton, on pobegne.
Uvek dođe kad mu kažem: "Dođi!", sedne kad mu kažem, spavao je kod mene u sobi i ništa nije dirao, ništa čačkao, spavao na mestu koje sam mu pokazala kao njegovo. Nije ni nuždu vršio unutra. Mnogo je pametan moj Božidar.
:D I mnooogo ga volim.

Međutim, zbog mirisa koji nikako da izađe pranjem iz njegovih pora, mora biti ove zime napolju.
Opasnost je to što kad tata otvori kapiju da bi uvezao kola u dvorište, Božidar izađe napolje, i moram da ga jurim.
Tata kaže da ga on ne bi jurio toliko, kad već izlazi napolje.
Ja se bojim da će jednom to da se obistini, kad ne budem tu da ga otac zaista neće juriti.
I plašim se toga suludo. Ne znam što ide napolje, zar mu nije lepo ovde, ima hranu, pažnju,vodu, mir. A ipak odlazi.

Šta da radim??? :(

Potrudi se da mu das svu mogucu paznju. Nikada mu ne prilazi rukom odozgo, nego ga prvo pomiluj ispod prade pa tek onda po glavi. Psi umeju da protumace sve pogresno, pogotovu ako su zlostavljani. Mozda jednostavno ima strah od ulice i ljudi. Pokusaj da ga izvodis redovno napolje i da se setas sa njim. Tako ce steci sigurnost i zavoleti te kao prijatelja. Pokusaj da saznas kakve stvari voli, igraj se sa njim. Nekada psima nisu dovoljni samo hrana i voda. Psima je potrebno da osete da si im prijatelj i da im neces nauditi. Veruj mi, po pitanju toga veoma su osetljivi. Moguce je da pokusava da izlazi napolje jer se plasi unutrasnjeg prostora, tako da pokusaj da ga navikavas. Ne moze sve samo od sebe da se resi i treba vremena. Sto se tice tvog tate, mislim da bi trebao da mu posveti malo paznje, jer psi vrlo dobro osecaju ko im je prijatelj.

Mnogo je maza, voli pažnju, voli da uzvrati dobrotom. Priznajem da mi je poslednjih dana malo teže da mu se posvetim, jer je mnogo prljav, onako beo i čupav sav je crn od blata, kuda gaca. I teže mi je pored pasa igrati se sa njim, ljubomorne su njih dve jedne na drugu, a posebno na njega. :(
Jednom smo išli u šetnju, i lepo se ponašao. Ali nisam ga više šetala od tada. Bila sam bolesna, i odsutna.

Da, možda se i zbog teškog prihvatanja od strane mojih pasa oseća tužnim, tuđim.

Izvini ne pratim to za usvajanje pa mi reci da li si ga nasla na ulici ili si ga bas usvojila iz nekog azila ili sklonista? Jer ako si ga nasla na ulici vrlo moguce da se izgubio i onako izgubljen naplasio svega i svacega ali da pokusava da se vrati svojoj kuci. To sto je naplasen ne znaci automatski da ima strah od prethodnih gazda jer su ga maltretirale, mozda je strah stekao na ulici. Ili ga je mozda neko i pre tebe "udomio" i probao da ga zadrzi a ovaj probao da mu pobegne pa se tu dodatno naplasio.

Danima je bazao po ulici, svuda je bio po Fejsbuku nuđen, i niko se nije javljao. Svuda su ga viđali, i ja sam rekla da ga želim ako niko ne dođe i ne javi se za njega. Planiram da ga vodim kod veterinara, pa ću videti i da li je čipovan, ali se molim da uistinu ostane moj. Valjda bi ga neko od svih ljudi video i prepoznao kao nečijeg. Znao čiji je.

Danima je bazao po ulici, svuda je bio po Fejsbuku nuđen, i niko se nije javljao. Svuda su ga viđali, i ja sam rekla da ga želim ako niko ne dođe i ne javi se za njega. Planiram da ga vodim kod veterinara, pa ću videti i da li je čipovan, ali se molim da uistinu ostane moj. Valjda bi ga neko od svih ljudi video i prepoznao kao nečijeg. Znao čiji je.

Moj savet ti je da ga ne zadrzavas na silu. Jer cim ima potrebu da bezi znaci da hoce necemu da se vrati. A i cim je toliko uplasen pitanje je koliko ces uspeti da ga rehabilitujes sve i da ostane kod tebe. Mozda bi u tom slucaju najbolje bilo da ga odvedes profesionalnom dreseru bez obzira sto pas ima manire.
Iskreno se nadam da ce imati cip i da ces naci vlasnika, jer mozda se jednostavno izgubio. Ko zna odakle je dolutao.

1. Okupaj ga, nece mu se nista lose desiti :P Slobodno mu zagrej vodu i razblazi je u neki veliki sud ili lonac i okupaj ga. Mnogo im smeta neprijatan miris. Kupi u radnji za kucne ljubimce sampon.
2. Potrudi se da izdvojis malo vise vremena
3. Kada se bude privikao pocni da ga navikavas na okolinu i druge pse koje imas. I ja imam 3 macke i psa i druze se. Uspela sam da ga naviknem na sve. Takodje je u pocetku bezao, ali se ubrzo privikao i sve je bilo u redu! :)

Nije on toliko uplašen. Niti se ponaša bilo kako nenormalno. ne cvili da bi izašao na ulicu. Desilo se dva puta. I nije bežao nego se zaigravao sa drugim psima iz ulice, a ja sam išla po njega, da ne bi nestao. Dakle, nisam trčala, a on bežao. Mnogo je dobar prema meni, traži stalno kod mene, kad sam u špajzu, čeka da izađem da se mazi, i nije prestrašen i predalek pas. Imamo odnos.

Izvini ne pratim to za usvajanje pa mi reci da li si ga nasla na ulici ili si ga bas usvojila iz nekog azila ili sklonista? Jer ako si ga nasla na ulici vrlo moguce da se izgubio i onako izgubljen naplasio svega i svacega ali da pokusava da se vrati svojoj kuci. To sto je naplasen ne znaci automatski da ima strah od prethodnih gazda jer su ga maltretirale, mozda je strah stekao na ulici. Ili ga je mozda neko i pre tebe "udomio" i probao da ga zadrzi a ovaj probao da mu pobegne pa se tu dodatno naplasio.

Usput slazem se sa tobom. Vrlo je moguce da trazi bivse gazde, ali ako se niko ne javi uvek postoji resenje da ga udomis kao sto su oni. Za pse je veliki strah provesti noc daleko od doma. Da ne napominjem velike guzve na ulicama, prasinu. gomilu ljudi i automobile!

Što se tiče mirisa, nemoj preterivati sa kupanjem.
Možeš jednom, dvaput, posle jokiška, nego napravi čaj od žalfije pa ga njime našprickaj, delotvorno i mirisno!
Druga opcija je sirće/voda, takođe ok, al' treba vremena da izlapi sirće :D

Što se tiče odbegnuća, moguće je da je potpuno ulični, onda će begati ma šta da radiš, ako ima priliku - kidnuće, da vidi šta ima novo.
Nije to ništa neobično, jednostavno se dešava.
Nadam se da nije čipovan i da ćeš uspeti da ga zadržiš :)

Pas je, Debilka (jaoj, kako ovo obraćanje uvredljivo zvuči), čupav, i dosta slične dlake kao mađarski puli. Dakle, preko šest sati mu je trebalo da bi se osušio kada sam ga kupala. Planiram da probam šamponom za suvo pranje, ne bih da ga mučim tokom kupanja, jer nije rad da se kupa, bilo mu je, čini mi se, prvi put.
Sad je dobar s moja dva druga psa, ali su one međusobne ljubomorne jedna na drugu i kad mazim jednu, druga reži i dolazi da traži svoj deo pažnje.
Lepo sarađuju, ali možda nije sasvim još prihvaćen

Nije on toliko uplašen. Niti se ponaša bilo kako nenormalno. ne cvili da bi izašao na ulicu. Desilo se dva puta. I nije bežao nego se zaigravao sa drugim psima iz ulice, a ja sam išla po njega, da ne bi nestao. Dakle, nisam trčala, a on bežao. Mnogo je dobar prema meni, traži stalno kod mene, kad sam u špajzu, čeka da izađem da se mazi, i nije prestrašen i predalek pas. Imamo odnos.

Onda znaci da mu treba prijatelj! Pokusaj da ga zdruzis sa ostalim psima i priblizi ga sebi najpre. Sve ostalo ce doci, nista se ne brini. Poseta veterinaru ne bi mu skodila, oni ipak znaju nesto vise! Imam pse od svog rodjenja i prvo sto sam shvatila bilo je da su veliki prijatelji, dobri cuvari i ostace uz tebe ako mu das dovoljno paznje. Tako da samo opusteno i polako! :) Bice sve ok! :)

Pas je, Debilka (jaoj, kako ovo obraćanje uvredljivo zvuči), čupav, i dosta slične dlake kao mađarski puli. Dakle, preko šest sati mu je trebalo da bi se osušio kada sam ga kupala. Planiram da probam šamponom za suvo pranje, ne bih da ga mučim tokom kupanja, jer nije rad da se kupa, bilo mu je, čini mi se, prvi put.
Sad je dobar s moja dva druga psa, ali su one međusobne ljubomorne jedna na drugu i kad mazim jednu, druga reži i dolazi da traži svoj deo pažnje.
Lepo sarađuju, ali možda nije sasvim još prihvaćen

Opusteno za naziv ;) Prvo sto mi je palo na pamet xD
Probaj naravno, lepo je spasiti ga dodatnog mucenja. Polako, sitnim koracima pokusaj da ga upoznas sa prirodom. Mozda jednostavno nije izlazio napolje. Ponekad je tesko psa navici na buku i automobile, druge zivotinje i sl.
Probaj u pocetku sa kratkim setnjama! Vodi ga vise puta po istim putanjama, kako bi upoznavao deo po deo okoline. Sigurno ce se tako osecati sigurnije! Upoznaj ga i sa komsijama kako bi znali kome da se obrate u slucaju da se izgubi! :)

Nisam se jos uhodala sa forumom! Tako da ne znam da li ce mi uspeti! :)

Posalji privatnu poruku Tabu i budi strpljiva, potrajace ali sigurna sam da ce ti izaci u susret.

Moonlight, moj ti je savet da prvo i pre svega daljeg sto bi preduzela proveris ima li cip, da mu je ne znam kako lepo kod tebe, ipak on ima negde svog coveka koji mu nedostaje. Moj pronadjeni pas je imao manje od godine kad smo ga nasli i resili da ga usvojimo, pa smo onda odlucili da ga ne vratimo prvim vlasnicima jer nisu nista za njegovo dobro radili (lecila sam ga od stenecaka!) ali su ga zato ucili da prosi (oni su Romi i time se porodicno bave) pa se do kraja zivota okretao i na ime koje je imao kod njih.

Dalje, probaj sa suvim samponom, mozda stvarno pomogne, ili kupi negde (u polj. ili vet. apoteci je najjeftiniji-kod mene je 150din/kg) zeolit, time ga napuderises pa ga posle nekog vremena ocetkas.

A sto se tice starosedeoca, ne smeju jednog momenta da se osete medjusobno potisnuti i ugrozeni, niko od njih troje. I budi beskrajno strpljiva, gledaj Saptaca psima, prosto da bi pokupila jos koju caku vezano za njihovu neverbalnu komunikaciju, i to zahteva vezbu i iskustvo. (Ako smem da se pohvalim, bolje razumem pse od mm-a veterinara. :manikir: Dobro, i macke, stalno me pita za prevod. :lol:)

Back