Novi onlajn biznis zaludeo svet, a širi se i u Srbiji: evo kako možete dodatno i lako da zaradite

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.695
članak izašao u kuriru. Kaže:

Pravljenje i prodaja NFT - nezamenljivih tokena, što može biti bilo koje digitalno delo, postali su hit na internetu, a na ovom poslovnom poduhvatu neki zarađuju milione

Mnogi građani razmišljaju kako pored osnovnih prihoda mogu dodatno i lako da zarade, a najnoviji biznis koji je u tom duhu nastao na internetu je kreiranje i prodaja NFT (non-fungible token), jedinstvenih digitalnih tokena, koji su planetarno zaludeli umetnike, digitalne kreativce i kolekcionare, a sve više uzimaju maha i u Srbiji. NFT je jedinstveni digitalni token koji je nezamenljiv i potpuno unikatan i baziran je na blokčejn tehnologiji.

Smatra se vrstom imovine koja postoji isključivo u digitalnom obliku. Može se reći da je to digitalni "vodeni žig" kojim se nepobitno može utvrditi verodostojnost neke digitalne datoteke poput slike, video-klipa, audio-fajla, kriptovalute, odnosno svake računarski generisane datoteke.

Originalni autor ili kreator fajla ima svoja prava nad njim, a NFT služi da se potpiše kopija. To znači da svako ko kreira neki digitalni fajl može da ga postavi na specijalizovanu NFT platformu i tu ga ponudi na prodaju. Korisnici tih platformi takođe mogu da kupuju i preprodaju NFT.

1497911_profimedia0335538535_ff.jpg

čitaj više ovde
https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3853001/kako-napraviti-i-prodati-nft
....................................................

Gotovo, rešio sam da se posvetim...

prvi put sam naleteo na pojam NFT u vezi fotke koja je najviše skidana (download) sa neta. Vlasnica fotke više nije mogla da se bori sa piraterijom i prodala je sliku kroj NFT. Hvalila se kako je to spasilo bede i da je uzela dobre pare. Moram da priznam da mi skoro ništa nije jasno u vezi NFT i ne pravi mi "sense" kao ni kripto valute. Sve mi to smrdi na teško vaćarenje

pa zar to nije glavna fora? Poseduješ prava i uvaljuješ drugima?
Čovek bi to mislio, ali izgleda da ne.

Uostalom bilo koji od tih navodno neprocenjivih JPEG-a možeš samo da right-click save.

Nije to doslovno platno od Da Vinčija, već je sve što postoji digitalni fajl. Dakle ni "vlasnik" nema ništa više od onog ko je right-click sejvirao.

When you buy an NFT, you purchase the exclusive ownership of a particular digital asset. However, this doesn't mean that you own the exclusive rights as to who gets to look at or share that particular artwork.

Čovek bi to mislio, ali izgleda da ne.

Uostalom bilo koji od tih navodno neprocenjivih JPEG-a možeš samo da right-click save.

Nije to doslovno platno od Da Vinčija, već je sve što postoji digitalni fajl. Dakle ni "vlasnik" nema ništa više od onog ko je right-click sejvirao.

When you buy an NFT, you purchase the exclusive ownership of a particular digital asset. However, this doesn't mean that you own the exclusive rights as to who gets to look at or share that particular artwork.
eto vidiš. Mene to sve asocira na ono naše ".... lud zbunjenog"

evo neko objašnjenje

NFT-ovi su „jedinstvena“ imovina u digitalnom svetu koja se može kupiti i prodati kao bilo koja druga imovina, ali koja nema opipljivu formu.

Digitalni tokeni se mogu smatrati sertifikatima o vlasništvu za virtuelnu ili fizičku imovinu.
Ali nije uvršteno u zakon države, da na primer ako ja posedujem NFT Mona Lize, onda mogu da prodajem karte za Luvr.

Nego prosto imaš "u video igri" to vlasništvo, a mislim da to znači 0 IRL

Ali nije uvršteno u zakon države, da na primer ako ja posedujem NFT Mona Lize, onda mogu da prodajem karte za Luvr.

Nego prosto imaš "u video igri" to vlasništvo, a mislim da to znači 0 IRL
koliko i ja čitam, imaš samo "bragging rights" - da se hvaletaš kako ti imaš sertifikat da imaš prvu kopiju ?!?

koliko i ja čitam, imaš samo "bragging rights" - da se hvaletaš kako ti imaš sertifikat da imaš prvu kopiju ?!?
To valjda ti blokčejni, na koje arče struju, im služe kao "mašina istine" odnosno potvrda da je neki dokument postojao.

I sad kao, ja mogu da platim 1100 evra i da ostane zapisano da je ovo moj fajl
AAZckun_TAyNlVJK6NXzbplliV_B6Ub_nqc5Avxtav35JNwzA78-KLIt-O1SFM0nxD7nJ5vOE2p0MVuvflmeLZS-bjhp2n6Vk6fZAw=w600

Međutim kao što vidimo ja taj fajl već imam, a bez da platim

Back