Novi ministar prosvete

Koliko kapiram, neka od sledecih reformi ce uciniti da deca ne idu u skole, nego da uce kod kuce. Ispite bi polagali preko fejsbuka, direktnim lajkovanjem sajta ministarstva prosvete.
Mi samo treba da obezbedimo pristojne plate profesorima, da ne moraju ni da dolaze na posao ni da strajkuju svakog septembra, nego da i oni dostojanstveno sede u svojim domovima ispred grand televizije.
A skole?
Skole bi, uz dogovor sa lokalnom samoupravom, ustupili arapskim, slovenackim i hrvatskim tajkunima da naprave soping-molove, u kojima bi po zavrsetku skolovanja svi diplomci pronasli posao.

Koliko kapiram, neka od sledecih reformi ce uciniti da deca ne idu u skole, nego da uce kod kuce. Ispite bi polagali preko fejsbuka, direktnim lajkovanjem sajta ministarstva prosvete.
Mi samo treba da obezbedimo pristojne plate profesorima, da ne moraju ni da dolaze na posao ni da strajkuju svakog septembra, nego da i oni dostojanstveno sede u svojim domovima ispred grand televizije.
A skole?
Skole bi, uz dogovor sa lokalnom samoupravom, ustupili arapskim, slovenackim i hrvatskim tajkunima da naprave soping-molove, u kojima bi po zavrsetku skolovanja svi diplomci pronasli posao.

Kakve veze ima ovo s temom?

Kakve veze ima ovo s temom?
Tema je novi ministar prosvete.
Svaki novi ministar nekako zna da stari program nije valjao, ali zato on ima nove revolucionarne ideje, korak po korak, kamen po kamen, gram po gram...
Svaka dosadasnja reforma, od usmerenog do danas, je dodatno unazadila obrazovni sistem.
Prateci smer samo nagadjam konacnu destinaciju.

Najjednostavniji sistem je onaj u kome predavaci predaju i pitaju, a ucenici uce. Disciplinovano i strogo. Taj najjednostavniji sistem skolovanja je, pokazali su rezultati, najefikasniji.

Svako komplikovanje "novim poboljsanim jos boljim programom" donosi nove probleme, najcesce vezane za disciplinu, rusenje autoriteta, i nepostojanja pravila i izbegavanje radnih navika.

Kada budem video ministra prosvete koji ce uvesti red da ucenici uce, a profesori da predaju i ispituju, znacu da je ovoj zemlji krenulo na bolje. Bojim se da se to nikada nece desiti.
Svaki novi ministarcic zna zbog cega treba decu "razumeti" i "vaspitavati" i "pruzati podrsku", "ucestvovati u aktivnom druzenju i socijalizaciji"...
Tropa.
Kuca vaspitava, skola uci, policija bije. Recept za uspeh.

Poslednja izmena:
Није тачно. Тема је Тинде Ковач Церовић као могући Министар просвете.

Drugarica Tinde je na videu, na temi, iznela niz objasnjenja zasto i na koji nacin postojeci sistem nije dobar. Kada buduci ministar nesto kritikuje, znaci da to zeli da promeni.
Problem je sto ona, bar je iz njenog izlaganja ocigledno, nema apsolutno nikakvu ideju sta treba raditi.

Zna sta nece ali ne zna sta hoce.
Pa nije ovo cetrespeta.

Drugarica Tinde je na videu, na temi, iznela niz objasnjenja zasto i na koji nacin postojeci sistem nije dobar. Kada buduci ministar nesto kritikuje, znaci da to zeli da promeni.
Problem je sto ona, bar je iz njenog izlaganja ocigledno, nema apsolutno nikakvu ideju sta treba raditi.

Zna sta nece ali ne zna sta hoce.
Pa nije ovo cetrespeta.

Procitaj temu od pocetka, tj. ono sto sam ja pisao: ona je itekako tu, vec godinama (ne znam da li je vec ima decenija kako je "tu"...).

Meni je tragikomicno da neko ko je izasao iz sistema koji "ne valja" sam po sebi valja i ima ideje i genijalne planove i znanja... Da li je moguce da je ta znanja stekao izvan tog sistema ili...? Ili je mozda ipak valjalo nesto u njemu?

Procitaj temu od pocetka, tj. ono sto sam ja pisao:
Zasto si trazio da ponovo procitam? Zbog citiranog?

Osoba je bila dugi niz godina drzavni sekretar (sva prava kao i ministar, sa pravom prisustva i ucesca na Vladi, sem prava glasa)... Zena koja je jedna od najzasluznijih za sunovrat osnovnoskolskog obrazovanja, u Srbiji. Pod plastom reforme istoga.

I ona se poziva na "savremena saznanja" - s tim sto savremenost nije nuzno i nesto sto je dobro.

Од Гаше (Бог да му душу прости), који је једини покушао да уради нешто, изгубила сам поверење у сваког министра.
О Тинде не бих, она је сива еминенција сваког министра, годинама.

Back