Novi ministar prosvete

Iskreno govoreci, nemam pojma ko je to. Najbolje je da o tome popricamo nakon recimo pola godine, kad budemo videli rezultate.

Дај нешто о кандидаткињи, па онда да причамо. :)

- - - - - - - - - -

Аха,

Osoba je bila dugi niz godina drzavni sekretar (sva prava kao i ministar, sa pravom prisustva i ucesca na Vladi, sem prava glasa)... Zena koja je jedna od najzasluznijih za sunovrat osnovnoskolskog obrazovanja, u Srbiji. Pod plastom reforme istoga.

Reforma je posredno proterala veliki deo skolovanih i sposobnih, tzv. prosvetnih radnika iz prosvete/nastave. Svela je taj posao na titranje prava dece i roditelja, a nipodastavala iole insistiranje na obavezama i osnovnoj ulozi skole, a to je obrazovanje. Svaki malo strucniji stranac iz blize, a i dalje okoline, koji nije u tom kolu ili razgovara u cetiri oka ce reci: "Manite se toga, ne menjajte i mi smo pogresili...".

Osoba je bila dugi niz godina drzavni sekretar (sva prava kao i ministar, sa pravom prisustva i ucesca na Vladi, sem prava glasa)... Zena koja je jedna od najzasluznijih za sunovrat osnovnoskolskog obrazovanja, u Srbiji. Pod plastom reforme istoga.

Reforma je posredno proterala veliki deo skolovanih i sposobnih, tzv. prosvetnih radnika iz prosvete/nastave. Svela je taj posao na titranje prava dece i roditelja, a nipodastavala iole insistiranje na obavezama i osnovnoj ulozi skole, a to je obrazovanje. Svaki malo strucniji stranac iz blize, a i dalje okoline, koji nije u tom kolu ili razgovara u cetiri oka ce reci: "Manite se toga, ne menjajte i mi smo pogresili...".

Видела сам на нету о коме је реч, углавном се све врти око пара,
али има и других ствари .. :think:

Требало би да распишу конкурс за то место и да изаберу неког
изразито успешног директора школе који зна суштину, проблеме ..

и ко жели да се ангажује у овој области ..

Видела сам на нету о коме је реч, углавном се све врти око пара,
али има и других ствари .. :think:

Требало би да распишу конкурс за то место и да изаберу неког
изразито успешног директора школе који зна суштину, проблеме ..

и ко жели да се ангажује у овој области ..

Da raspisu konkurs za Ministra? Kazi da se salis...

Da li ce bas SVAKI ministar da vrsi novu reformu skolstva?
Zar je moguce da od Stipe Suvara naovamo NI JEDAN ministar nije propustio da bude kreativan, i doda neki svoj, licni pecat sistemu skolovanja?
Ako pogledamo unazad,
ne blizu, jos dalje unazad,
videcemo da je ono sto je Tito proizveo u diplomca stvorilo novu vrednost, u Nemackoj ili ovde, ali to su sposobni i upotrebljivi strucnjaci.
Oni kojima Tito Nije dao diplome su kasnije postali topovsko meso, naivni ucesnici ratova, potrosaci u bukvalnom smislu. Oni nisu bili sposobni da zarade diplome.
Oni kojima je Tito dao diplomu su izgradili i ovu zemlju, i nesvrstane zemlje, i pola Nemacke. Bili su dobri i sebi i drustvu.

Poenta je: nisu titovi fakulteti davali ljudima znanje koje ce im pomoci da postanu strucnjaci. Ne, fakulteti su visokim kriterijumom samo odvajali zito od kukolja.

Diploma nije bila potvrda da posedujete znanje, nego potvrda da ste sposobni da brzo, puno i kvalitetno ucite. To svakom poslodavcu treba.

Skolovan kadar na vrhu drzave koji nam radi o glavi i cini zlo nije skolovao Tito. To su sorosevi diplomci.

Titovi "predvodnici radnicke klase" su zavrsavali fakultete po zlatiborskim kursveima - da na kraju nisu ni znali koji su fakultet zavrsili i sta im pise u diplomi.

Koliko me secanje i logika sluzi: dosadasnja vlast je zavrsavala fakultete za vreme Tita.

Obaska sto su ti, navodno titovi fakulteti nastali pre II sv. rata i kadar je bio iz ta vremena.

I na kraju: vreme i ono sto postoji po Srbiji nije od Titova vremena nastalo, vec je nastavak onoga sto su prijasnje generacije postigle.

Znam je licno. Kada sam imala ozbiljan problem pre tri godine sa sistemom ona je bila jedno od dvoje koji su mi konkretno pomogli i ta pomoc je imala efekta. Pri tom nikakvu vezu nisam imala, nista nisam platila samo sam je zamolila da postupi kako treba. I postupila je. Ja zaista ne mogu da kazem nista lose o njoj.

Da raspisu konkurs za Ministra? Kazi da se salis...

A zašto da ne ? Ne bukvalno ali može i bukvalno posredno.
Nek raspišu za državnog sekretara i čim nađu čoveka neka ga postave za ministra.
Očigledno je da imaju problem s poznatim kadrovima koji su se svi već pokazali, stoga,
nek potraže među obrazovanim ljudima koji su u prosveti, a koji se ne eksponiraju.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/4...obio-ponudu-naprednjaka-Tadicu-MUP-i-prosveta

Vaše mišljenje.

- - - - - - - - - -

Deca su vam išla u školu, idu u školu i ići će u školu... Kakvo je vaše mišljenje o mogućem izboru dotične.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=948108

Nisam odmah znala o kome se radi, ali kako se profesorka već dokazala u oblasti uvodjenja i primene inkluzije i individuzacije nastavnog programa, ako zaista postane ministarka to će samo biti razlog više za sve koji su za to da decu školuju od kuće...

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=948108

Nisam odmah znala o kome se radi, ali kako se profesorka već dokazala u oblasti uvodjenja i primene inkluzije i individuzacije nastavnog programa, ako zaista postane ministarka to će samo biti razlog više za sve koji su za to da decu školuju od kuće...

Tekst je od pre cetiri godine.

Kakvi su ishodi toga (reforme) polako izlazi na videlo, a kome to nije dovoljno, neka priceka jos koju godinicu. Neki to nikada nece biti u stanju da shvate.

Znam je licno. Kada sam imala ozbiljan problem pre tri godine sa sistemom ona je bila jedno od dvoje koji su mi konkretno pomogli i ta pomoc je imala efekta. Pri tom nikakvu vezu nisam imala, nista nisam platila samo sam je zamolila da postupi kako treba. I postupila je. Ja zaista ne mogu da kazem nista lose o njoj.

To je sasvim moguce, ali nije tema sta se desava kada se ona licno zalozi. Tema je predlog nje kao ministra prosvete, a drzavnog sekretara koji je direktno sprovodio reformu osnovnoskolskog sistema - koja je manjkava i znalo se da je manjkava.

Ako hoces direktno: uzeta su finansijska sredstva, velika. Naravno da ce se na sva usta pricati i reklamirati kako je reforma nesto sto je odlicno i neophodno. Problem je sto se reformom (ako pricamo o zaposlenima, a ne deci i ishodima iste) radi o hiljadama, koji vecma nisu pali s kruske, pa da ne mogu da rasude da li nesto valja ili ne... A sada oni koji su dali sredstva dolaze, tj. vec su dolazili da vide nasta su sredstva utrosena.

Bez obzira na sve - kakvi su ishodi?

Dosta se prosvetnih radnika razbezalo iz struke. Oni koji su ostali, nezadovoljni su i kada se slome, idu linijom manjeg otpora i rade u granicama reformom zacrtanog, da slucajno ne bi nastradali, ako pogledaju preko (znam slucajeve gde je osoba imala problema, samo zato sto je radila za dobrobit dece i njihova obrazovanja - sta joj preostaje? Da se uklopi u sivilo novonastalog soja - brojiler prosv. radnika).

Deca. Deci se sve svelo na izgovor: "Samo sam..." i tuzan pogled, da bi ga neko pomilkio i to je dovoljno. Jer uvek moze da se pokrije da su to njegovi krajnji dometi, da se, boze osetljivo dete pu... pu... emotivno ne slomi - ako mu neko trazi da se "protegne" izvan...

Sve se svelo na prava, ali obaveze nisu potencirane od sprovoditelja reforme. Da ne pricam kako se a priori staje na stranu ucenika i razuzdanih im davaoca genetskog materijala i vaspitanja...

Bas bih voleo da mi doticna odgovori - kako da prosvetni radnik reaguje i sta da radi ako ucenik ustane na sred casa i pridje mu i prospe na glavu flasu kkole. Verovatno bi bio odgovor (a ona je tome i te kako sklona): trebalo je raditi preventivno i sl.

Poslednja izmena:
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/4...obio-ponudu-naprednjaka-Tadicu-MUP-i-prosveta

Vaše mišljenje.

- - - - - - - - - -

Deca su vam išla u školu, idu u školu i ići će u školu... Kakvo je vaše mišljenje o mogućem izboru dotične.

Зло и наопако.

Знам је и лично, немам ништа лепо да кажем о њој и њеним идејама.

Ако неко може да уништи и ово мало доброг што је остало у образовању, онда је то свакако она.

U sadasnjoj situaciji je potpuno nevazno ko ce biti ministar prosvete. Sveti Sava i Dositej Obradovic licno da dodju sa sve savremenim saznanjima tesko da bi mogli popraviti nesto, dok god se ne poprave druge stvari u drzavi.
Ja ne znam kakav smo mi to narod i ko nas je naucio tako da lazemo, krademo, muvamo i muljamo... i onda placamo solidarni porez. Za koga? Za penzionere koji su kupili komsijinu kucu, samo da im ne dodje "ko zna ko" u komsiluk. Cena sitnica... Hoce li neko da pita odakle jadnim penzionerima pare za tu kucu? Naravno da nece. Hoce li neko da pita zasto prethodni vlasnici prodaju kucu? Ma koga briga; bili su glupi i nesposobni i nisu se snasli u novom dobu...

Jel' i dalje mislite da je vazno ime i prezime buduceg ministra prosvete? Ili me nista niste ni razumeli?
U pravu ste. Lakse je mrzeti nekoga sa televizije, nego pogledati oko sebe.

U sadasnjoj situaciji je potpuno nevazno ko ce biti ministar prosvete. Sveti Sava i Dositej Obradovic licno da dodju sa sve savremenim saznanjima tesko da bi mogli popraviti nesto, dok god se ne poprave druge stvari u drzavi.
Ja ne znam kakav smo mi to narod i ko nas je naucio tako da lazemo, krademo, muvamo i muljamo... i onda placamo solidarni porez. Za koga? Za penzionere koji su kupili komsijinu kucu, samo da im ne dodje "ko zna ko" u komsiluk. Cena sitnica... Hoce li neko da pita odakle jadnim penzionerima pare za tu kucu? Naravno da nece. Hoce li neko da pita zasto prethodni vlasnici prodaju kucu? Ma koga briga; bili su glupi i nesposobni i nisu se snasli u novom dobu...

Jel' i dalje mislite da je vazno ime i prezime buduceg ministra prosvete? Ili me nista niste ni razumeli?

О, па мрзим ја и оне око себе, али ову Тинде не варим ни кувану ни печену :zcepanje:

Стварно си осица, шта те сад напело са пензионерима :zcepanje:

to je samo primer,
moglo je da pise i nezaposleni bracni par, ili bracni par nezaposlenih... (to zvuci bas opasno?)
interesantno je kako oni lagano mogu da kupe kucu, kola... i nemaju pojma ko je ministar bilo cega, ali dok mi dlanom o dlan oni ce stici do nekog ministrovog pomocnika(koga oni zovu ministar, a ovaj cveta i radi sve sto mu se kaze) i srediti svoju stvar, sta god to bilo... mozda i upisati dete na fakultet iako je ono recimo tek sedmi razred...

i da se razumemo, ne mrzim ja nikoga, ali sam ljuta na sistem koji je omogucio da postanemo kolektivno glup narod, a ne mora da bude tako.
samo kad bi nam omogucili da se setimo necega sto se zove moral.

to je samo primer,
moglo je da pise i nezaposleni bracni par, ili bracni par nezaposlenih... (to zvuci bas opasno?)
interesantno je kako oni lagano mogu da kupe kucu, kola... i nemaju pojma ko je ministar bilo cega, ali dok mi dlanom o dlan oni ce stici do nekog ministrovog pomocnika(koga oni zovu ministar, a ovaj cveta i radi sve sto mu se kaze) i srediti svoju stvar, sta god to bilo... mozda i upisati dete na fakultet iako je ono recimo tek sedmi razred...

i da se razumemo, ne mrzim ja nikoga, ali sam ljuta na sistem koji je omogucio da postanemo kolektivno glup narod, a ne mora da bude tako.
samo kad bi nam omogucili da se setimo necega sto se zove moral.

Moral se uči, a sistem kao i svaki drugi, pre je za malograđanštinu nego za bilo koga ko misli svojom glavom.

Naravno da nije vazno ime i prezime buduceg ministra prosvete, vec ko je iza tog imena. A iza tog imena, po ovom predlogu (ako je to uopste predlog) je osoba koja je jedan od glavnih vinovnika unistavanja osnovnoskolskog sistema obrazovanja.

I ona se poziva na "savremena saznanja" - s tim sto savremenost nije nuzno i nesto sto je dobro.

I tako - ostalo sto si pisala veze nema s temom...

Naravno da nije vazno ime i prezime buduceg ministra prosvete, vec ko je iza tog imena. A iza tog imena, po ovom predlogu (ako je to uopste predlog) je osoba koja je jedan od glavnih vinovnika unistavanja osnovnoskolskog sistema obrazovanja.

I ona se poziva na "savremena saznanja" - s tim sto savremenost nije nuzno i nesto sto je dobro.

I tako - ostalo sto si pisala veze nema s temom...

ok
onda je tema trebalO da bude na politici, a ne pod vaspitanje i obrazovanje...

Back