Znam je licno. Kada sam imala ozbiljan problem pre tri godine sa sistemom ona je bila jedno od dvoje koji su mi konkretno pomogli i ta pomoc je imala efekta. Pri tom nikakvu vezu nisam imala, nista nisam platila samo sam je zamolila da postupi kako treba. I postupila je. Ja zaista ne mogu da kazem nista lose o njoj.
To je sasvim moguce, ali nije tema sta se desava kada se ona licno zalozi. Tema je predlog nje kao ministra prosvete, a drzavnog sekretara koji je direktno sprovodio reformu osnovnoskolskog sistema - koja je manjkava i znalo se da je manjkava.
Ako hoces direktno: uzeta su finansijska sredstva, velika. Naravno da ce se na sva usta pricati i reklamirati kako je reforma nesto sto je odlicno i neophodno. Problem je sto se reformom (ako pricamo o zaposlenima, a ne deci i ishodima iste) radi o hiljadama, koji vecma nisu pali s kruske, pa da ne mogu da rasude da li nesto valja ili ne... A sada oni koji su dali sredstva dolaze, tj. vec su dolazili da vide nasta su sredstva utrosena.
Bez obzira na sve - kakvi su ishodi?
Dosta se prosvetnih radnika razbezalo iz struke. Oni koji su ostali, nezadovoljni su i kada se slome, idu linijom manjeg otpora i rade u granicama reformom zacrtanog, da slucajno ne bi nastradali, ako pogledaju preko (znam slucajeve gde je osoba imala problema, samo zato sto je radila za dobrobit dece i njihova obrazovanja - sta joj preostaje? Da se uklopi u sivilo novonastalog soja - brojiler prosv. radnika).
Deca. Deci se sve svelo na izgovor: "Samo sam..." i tuzan pogled, da bi ga neko pomilkio i to je dovoljno. Jer uvek moze da se pokrije da su to njegovi krajnji dometi, da se, boze osetljivo dete pu... pu... emotivno ne slomi - ako mu neko trazi da se "protegne" izvan...
Sve se svelo na prava, ali obaveze nisu potencirane od sprovoditelja reforme. Da ne pricam kako se a priori staje na stranu ucenika i razuzdanih im davaoca genetskog materijala i vaspitanja...
Bas bih voleo da mi doticna odgovori - kako da prosvetni radnik reaguje i sta da radi ako ucenik ustane na sred casa i pridje mu i prospe na glavu flasu kkole. Verovatno bi bio odgovor (a ona je tome i te kako sklona): trebalo je raditi preventivno i sl.