Nove auto-tablice u Srbiji

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tablice1.jpg

Нека ми неко наведе било који закон или правило које би нам на било који начин, односно било ко забранио употребу оваквих таблица!!!

sto nije i SRB cirilicom???.........

Да ли ће срби и даље бити шизофрена нација!? Па да на таблицама за моторе буду употребљена слова Вукове ћирилице за разлику од таблица намењених аутомобилима на којима ће се/на који ма се употребљава/ти Гајева латиница.

Узмите се у памет!!!!

У прилогу сам ставио пример словеначких таблица за моторе и аутомобиле.

Zelena je od traktora,iz druge serije,nove su bele boje.

Kakve veze tablice imaju s politikom?!

Шутановац је политичка личност, и њега смо се докопали.

malamargo:

Ту нема места произвољностима, наша трословна ознака је - SRB

То је тако прописано и тачка. Ја би се побунио да је то било на исписано Вуковом ћирилицом.

HRC:
Zelena je od traktora,iz druge serije,nove su bele boje.

Вероватно је да сте у праву.

Но, оно што је битно јесте да су наше садашње таблице за пољопривредна возила и моторе одређене кубикаже таблице исписане на Вуковој ћирилици. Да ли ће оне бити латинизоване то нико не зна!?

("Политика" од 4. јануара 2008., стр. 8, чланак "Од јула нове саобраћајне дозволе и нове таблице")

"....
На таблици ће бити црним латиничним словима исписана ознака регистарског подручја, ..., испод којег је ћирилицом исписана ознака регистарског подручја.
... регистарска ознака састојаће се од три или четири цифре и комбинације слова .... У комбинацију улазе сва латинична слова, као и слова W, X, Y.
Саобраћајна дозвола ... са текстом на српском и на енглеском језику, моћи ће аутоматски да се очитава ... “

Горњи извод из још једне вести у истим дневним новинама, од истог датума. Извор вести је агенција „Бета“

Шта имамо овде?

Наравно, требало би прво видети одговарајући закон, пропис или одлуку, који ову материју вероватно јасније и потпуније дефинишу.
(Новинар из неког разлога може да испусти из вести или саопштења за штампу оно што се ЊЕМУ чини да није битно, јер не познаје или не осећа добро интерес читалаца. Наравно, то онда треба да зна и треба на то да реагује његов уредник).

Али. постоји могућност да поменута вест ЈЕСТЕ изворно саопштење за штампу МУП-а Србије.
У том случају:
1. Опет није ЈАВНО речено ЗАШТО ће слова на таблицама бити латинична. Да, просто, то знамо и ми, а не само ОНИ. АКО је то због неког међународног прописа - каква је пракса у Бугарској, Македонији, Русији и другим земљама, од којих неке јесу у ЕУ, а неке нису? Ради се о томе да пре него што нека институција или орган донесу одлуку да се нешто промени или уништи, треба ДОБРО да провере да ли је то неопходно - то не сме да зависи од личног мишљења или одлуке тамо неког службеника у хијерархији власти. Грађанима поменутих земаља нико не забрањује, колико је познато, да се возе својим колима где год хоће, ако поседују пасош и имају визу одговарајуће земље, без обзира на то како им изгледају регистрације.

2. Ако из неког разлога морају да се на таблицима користе латинична слова, добро је што ту улазе и поменута три слова: W, X, и Y. Заборавили су, истина, на слово Q.

3. Добро је што идемо у корак с технологијом и што ће нове саобраћајне дозволе имати заштитне елементе и могућност „аутоматског очитавања“. Добро је и што ћемо у саобраћајној дозволи имати текст „на српском и на енглеском језику“ - АКО то подразумева да су и образац дозволе, и у њега УПИСАНИ подаци НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ у складу са Уставом Србије, на ЋИРИЛИЦИ.
О овоме последњем се ништа не каже у поменутој агенцијској вести, онако како је она пренета. Опет неко негде сматра, у наше име, да то нама није ни важно, тако нешто, шта ли?
Опет, судећи према таквом саопштењу, могу да нас суоче са свршеним чином, кад све буде готово.
Је ли то та толико оглашавана „транспарентност“, које су ЊИМА пуна уста?

Да нема разлога за сумњу, на основу искуства од пре, не бих ни писао ово.

Љубиша В. Јовановић

-----

Најшмекерскије таблице које сам видео има острвска држава Вануату. Један кримос у Суботици вози мечку регистровану баш на овакве таблице :)

Ово нисам знао. Хвала:)

Ја сам предложио да се уопште не користи било које писмо, већ бројеви. Ако је неком стало да се са мало бројних места омогући велики број комбинација онда би могли да употребимо хексадецимални бројни ситем.

Да потсетим да је хексадецимални број FFFFF једнак декадном броју 1 048 575.
FFFFF16=6990510 a ne 1 048 575 sto je inace F00000 u HXD-u. Mislim da je ovo ozbiljan prestup i pokusaj obmanjivanja javnosti sto je najstroze zabranjeno pravilima "krste" te pozivam moderatore da najozbiljnije razmotre ovaj nemili slucaj i adekvatno odgovore izazovima koje im aktuelni trenutak postavlja, a sto ce isti pretpostavljam i da ucine s obzirom na energicnost i istinoljublje kojim su obilato obdareni, i da ucine. Toliko, sto bi neki rekli.

FFFFF16=6990510 a ne 1 048 575 sto je inace F00000 u HXD-u. Mislim da je ovo ozbiljan prestup i pokusaj obmanjivanja javnosti sto je najstroze zabranjeno pravilima "krste" te pozivam moderatore da najozbiljnije razmotre ovaj nemili slucaj i adekvatno odgovore izazovima koje im aktuelni trenutak postavlja, a sto ce isti pretpostavljam i da ucine s obzirom na energicnost i istinoljublje kojim su obilato obdareni, i da ucine. Toliko, sto bi neki rekli.

Obzirom da mnogi nemaju pojma o čemu je uopšte reč na većini tema ali zato neumorno brane boje svog tima kada nadju pojam koji su prepoznali kao poželjan ili nepoželjan smatram da je bolje za sada da ostavimo programiranje stručnjacima koje , da je Intel imao, nikada ne bi došlo do one greške sa Pentiumom. Pentium je inače Intel-ov trademark a šta je za AMD-ovce nemam pojma. Ali ako se oglase stranke povodom ovog najnovijeg incidenta na Krstarici, možda bi mogli da napravimo ankete tipa " budi Srbin piši heksadecimalno zaboravi na oktete".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back