novchic ,ali koji?

• Začetnik teme Začetnik teme prion
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

prion

Zainteresovan član
Poruka
366
dakle pronashao sam ovo u kutiji u garazi poshto nemam pojma o numizmatici zanima me ako neko zna da mi malo pojasni poreklo,godinu itd i naravno koliko bi to vredeo, uzgred novchic nije na prodaju,jednostavno mi se dopada, hvala unapred
Dragan

Prilozi

• novchic 1.jpg
    novchic 1.jpg
    9,4 KB · Pregleda: 20
  • novchic.jpg
    novchic.jpg
    7,6 KB · Pregleda: 19
dakle pronashao sam ovo u kutiji u garazi poshto nemam pojma o numizmatici zanima me ako neko zna da mi malo pojasni poreklo,godinu itd i naravno koliko bi to vredeo, uzgred novchic nije na prodaju,jednostavno mi se dopada, hvala unapred
Dragan

As cara Tiberija (vladao od 14 do 37 N.E.) iz 35/6 godine N.E. Mozes ga naci u "British Museum Catalogue of Coins of the Roman Empire" pod brojem 120. Male je vrednosti u tom stanju.

Ognjene hvala ti na odgovoru

Nema na cemu, drago mi je da sam mogao da pomognem.

nisam uspeo da pronadjem link ka tom Britanskom muzeju ali sam nashao ovaj
http://artemis.austincollege.edu/acad/cml/rcape/vcrc/catalog-sidebar.html

tu sam kliknuo na ime Tiberius i dao mi je slike svih novchica za koje je on odgovoran
hvala josh jednom pozdrav
Dragan

To zapravo nije isti tip. Primetite da vas ima natpis na reversu "...XXXVII...", dok je primerak u VCRC-u sa natpisom "...XXXIIX...". Taj broj oznacava godinu tibunske vlasti (tribunitia potestas) za vreme koje je novcic iskovan. To omogucava precizno datiranje: vas je iskovan 35/6 N.E., dok je onaj sa VCRC-a iskovan 36/7 N.E. Ovaj drugi je takodje nesto redji.

Pozdrav,
Ognjen

P.S. Nemojte pomisliti da je lista tipova kovanica na VCRC-u iscrpna. Daleko od toga! To je samo sicusan podskup.

Back