Novčane kazne za učenike

I onda ćeš prestati to da radiš, kad ga platiš. Zašto se u Austriji ili bilo kojoj zemlji EU svaki, poštuje svaki zakon? Jer se sve plaća, čak i najmanja greška
Moja učiteljica je govorila da je jedini način da kazniš ljude - da ih udariš po džepu.

Dušo moja, propisi i to prilično restriktivni postoje. Problem nastaje u primeni.

Ali, svakako si ukazala na važan problem, a to je da učenici uglavnom ne znaju, kako ti reče, ni da ti propisi postoje, a još manje znaju kavkve su procedure kod ostvarivanja propisa. Ne znam u koju školu ideš, ali kod mene, iako je to osnovna škola, učenici svako malo idu kod stručnog saradnika sa primedbama, pa im on pomogne da utvrde da li je njihovo nezadovoljstvo opravdano i uputi ih kako da svoja prava ostvare, pa tako često idu i kod direktora, a bogami često i dobiju to što traže.

Evo ti primer. Učenici su, da bi dobili odlaganje pismenog zadatka, pripremili učionicu tako da u njoj dobrih 20 minuta nije mogao niko normalno da diše. Profesor nije hteo da odloži pismeni zadatak, izdržao je, ali su oni mogli da rade zadatke tek kad se provetrilo, ttako da je izrada trajala 25 umesto 45 minuta. Rezultat toga je 70% nedovoljnih ocena. Kada su posle toga tražili da se pismeni ponovi, jer oni znaju da je po propisima tako, profesor je odbio uz obrazloženje da su sami krivi za rezultat. Posle žalbe stručnom saradniku, dobili su sledeće: profesor mora poštovati proceduru i ponoviti pismeni zadatak, a pojedinci koji su doveli do opstrukcije prvi put dobiće četvorke iz vladanja.

Bilo bi dobro da se obavestite šta može a šta ne može. I za ono što može, kako može, a za ono što ne može zašto ne može. Ali, pošto se slažemo da odgovarajuće kazne treba da postoje, mene zanima da li mislite da bi to mogle biti novčane kazne.

Pa, onda je po ucenike najbolje da stalno, jer ne znaju propise, "napamet" salju predstavnike kod direktora i da traze da se postuju njihova prava pa i ako nisu bas sigurni da li su pravu, kad vec nije razjasnjeno sta su i kakva su njihova prava, to jest kad vec nisu obavesteni.

A zar ne misliš da je bolje da se dobro informišu, pa da na osnovu toga brane svoja prava. Jer ponekad kad preteraš, i tražiš nešto na šta nemaš pravo, može ti se desiti da budeš optužena za opstrukciju. Ne znam da li se ta priča i danas uči u školi, ali kad sam ja bila djak, u prvom ili drugom razredu čitali smo priču u kojoj je jedan pastir stalno zvao upomoć seljane, jer ide vuk. Oni bi se skupili a on bi se smejao svojoj šali. Medjutim, kada je stvarno naišao vuk, i on zakukao, niko nije došao u pomoć, misleći da se on i ovaj put šali.

Dakle, mislim da je najbolje da pronadjete te propise, da ih proučite pa da onda na osnovu toga budete istrajni i nepokolebljivi u odbrani svojih prava. Ali, ni jedan od tih dokumenata ne zove se Prava učenika i obaveze nastavnika, nekako svaki u imenu ima Prava i obaveze učenika, ili, prava i obaveze nastavnika. Tako da mi se čini da bi jako dobro bilo da se sa važećim dokumentima upoznate što pre. Ovo ti govorim kao bivši djak i sadašnji roditelj jednog predškolca.

A kao nastavnik, i to predmeta omiljenog medju učenicima (matematika) mogu da ti kažem da najviše uvažavam učenika koji ispunjava svoje obaveze, ume da se izvini onda kada to nije učinio i ne dozvoljava da se krše njegova prava. U mojoj školi takvih učenika ima poodosta, a kad nisu sigurni da li nešto može ili ne može po postojećim propisima, informacije o tome im i ja često dajem. Zato često navučem na sebe bes nastavnika koji bi da teraju po svome, računajući na to da učenici nisu obavešteni. Ali sam i prilično zadrta u zahtevima za kažnjavanje onih učenika koji su kršili pravila.

Poslednja izmena:
Ja sam pristalica novcanih kazni, neko je na pocetku reko da bi bio problem sa bogatima i siromasnima. Evo kako to resiti, uvedu se novcane kazne koje su malo iznad proseka, pa onda nece praviti sranja ni bogati ni siromasni, a ako sranje napravi neko ciji roditelji imaju male prihode, onda lepo, ako nemaju da plate nek idu u padinjak i neka odleze vremenski koliko je potrebno, e onda vise nece biti sranja u tolikoj meri. Naravno, trebalo bi da postoje neki tzv zuti kartoni i sl. znaci da se ne placa odma, nego ako 2x ponovis ili nesto na tu foru,a ako je glupost prevelika tipa slomis nekom glavu, onda odma kes ili tvorza. Naravno, ukori idu uz to i sve sto sledi. Moramo da naucimo da se ponasamo, ne vredi, milim ili silom. Sto se tice toga koliko cenimo profesore, pa cenimo ih koliko i oni nas. Neko je ovde napisao da ucenik ceni profesora samo ako mu ovaj daje petice i sl. Nije uopste tako, imam i primer za to, jedan profesor u nasoj skoli je jako strog i jako je tesko dobiti dobru ocenu kod njega, ali niko nikad nije rekao za njega da je los, da lose predaje, ili da ne radi posao kako valja, to smo govorili samo za one koji to zasluzuju.

Back