Novak Đokovic u zloglasnom hotelskom "zatvoru"

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.659
Novak Đoković se nalazi u zloglasnom hotelskom "zatvoru" gde su se tražioci azila žalili da im služe hranu prekrivenu crvima i buđi.

Svetski broj 1 prebačen je u četvrtak u hotel Park u Karltonu u Melburnu nakon što je zadržan na gradskom aerodromu.

Objekat se koristi kao centar za zadržavanje imigranata i više od 30 tražilaca azila je trenutno smešteno pod stražom, sa zatvorenim prozorima.

AASvE2j.jpg

U članku objavljenom u oktobru, Gardijan je izvestio da je 20 od 46 izbeglica i tražilaca azila u hotelu bilo pozitivno na delta soj COVID-19. ABF je redovno objavljivao informacije o prenosu unutar objekta, a poslednji, od 29. oktobra, potvrdio je 21 pozitivan slučaj.

ABF je saopštio da nudi vakcine pritvorenicima sa pristankom od početka avgusta 2021. i nastavlja da to čini.

Prema The Guardianu, pritvorenici u hotelu dele zajedničku kuhinju i koriste isti lift, jedan po jedan u pratnji stražara. Oni koji su pozitivni na testu se premeštaju na prvi sprat, mada se transfer ponekad dešava nekoliko sati nakon što su rezultati stigli i danima nakon što su testovi primenjeni, navodi Gardijan.

Prozori su bili zapečaćeni kada je počelo da se smeštaju izbeglice i tražioce azila, što je dovelo do toga da klima-uređaji samo cirkulišu vazduh. Prema Rojtersu, hotel je od decembra 2020. zadržao vladine pritvorenike i trenutno ima više od dve desetine.

Prema Gardijanu, pritvorenici mogu da traže pratnju stražara do četvrtog sprata hotela, do malog otvorenog prostora gde mogu da puše ili izlaze na svež vazduh, jedan po jedan.

Uz izveštaje da je Đoković zadržan u hotelu Park, demonstranti su u sredu kasno uveče i u četvrtak ujutru izašli na ulice ispred zgrade da demonstriraju.

Slike i informacije objavljene na Tviter nalogu Kejt Keli iz The Guardian Australia pokazuju kako se demonstranti sukobljavaju sa policijom i penju na hotelsku tendu.

Keli je prenela da su ispred hotela demonstrirali i pristalice Đokovića i pripadnici srpske zajednice, mašući zastavama, paleći sveće, igrajući i pevajući pesme.

Nadal, bivši svetski broj 1, koji je izjednačen sa Đokovićem i Rodžerom Federerom sa 20 grend slem titula u karijeri, osvrnuo se na situaciju svog rivala na konferenciji za novinare u četvrtak.

„Mislim da bi, da je želeo, bez problema igrao ovde u Australiji“, rekao je Nadal novinarima. „On je sam doneo svoje odluke i svako je slobodan da donosi sopstvene odluke. Ali onda postoje neke posledice.

"Naravno da mi se ne sviđa situacija koja se dešava. Na neki način mi ga je žao. Ali u isto vreme, on je znao uslove od pre mnogo meseci, pa sam donosi odluku."

U Australiji, konzervativni premijer te zemlje suočava se sa gorućim pitanjima o tome kako je rešen incident uoči predstojećih izbora.

Skot Morison – pod pritiskom rastućeg broja slučajeva Covida i kolapsa nekada efikasnog sistema testiranja – branio je ukidanje Đokovićeve vize u poslednjem trenutku.

„Pravila su pravila i ne postoje posebni slučajevi“, rekao je on.

Ali mnogi Australijanci, ljuti što vide preko 70.000 novih slučajeva Covida dnevno nakon dve godine uglavnom bez Covida, slučaj Đoković vide kao diverziju.

„Ovo se dešava dok imamo veliku krizu u vezi sa Omikronom, i to je bilo zgodno sa stanovišta vlade“, rekao je potpredsednik Australijskog medicinskog udruženja Kris Moj za AFP u petak.

Back