Nova tehnologija sistema za navodnjavanje

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.565
Sistem „sluša” potrebe biljaka

U momentu kada je biljkama potrebna voda, one ispuštaju određene hemijske supstance iz korena u okolno zemljište. Kompanija Responsive Drip Irrigation vešto se dosetila da iskoristi ovaj proces u novom pristupu efikasnijeg navodnjavanja biljaka kojim se štedi voda. Naime, sistem za navodnjavanje ove kompanije, GrowStream, koristi cevi u kojima se nalazi porozni polimer koji registruje pomenute hemijske supstance, pri čemu se iz mikropora polimera oslobađa voda.

Kada dovoljna količina vode dospe do korena biljaka, ispuštanje hemijskih supstanci prestaje, zbog čega se zatvaraju pore na polimeru i prestaje navodnjavanje do trenutka kada biljkama ponovo zatreba voda. Ovakav inovativni sistem navodnjavanja koji omogućava komunikaciju sa biljkama i efikasnu upotrebu i uštedu vode, može biti jedno od korisnih rešenja za nestašicu vode, koja pogađa sve više oblasti širom sveta, kako prenosi klima011

Još jedna dobra strana ove tehnologije jeste što, osim na njivama, može da se upotrebi i u urbanim sredinama. Na primer, kompanija trenutno testira ovaj sistem u Los Anđelesu, u sklopu urbanog uređenja, koje ima za cilj da poveća zelene površine u gradu. Za sada su testovi pokazali da je GrowStream sistem za navodnjavanje u ovom pilot projektu iskoristio od 45 do 50 odsto manje vode u odnosu na sisteme navodnjavanja kap po kap koji se već koriste u Los Anđelesu.

Trenutno se ova tehnologija primenjuje u 14 različitih država širom sveta. Neke od njih su Abu Dabi, gde se koristi na njivama na kojima se uzgaja povrće, Zimbabve, Pakistan, Nigerija, Portugal, Kenija, Kalifornija u Sjedinjenim Američkim Državama.

rdi_roots_and_tube_graphic_-_bonne_photo.jpg

Zvuči korisno i zanimljivo.
Ali laički, pitam se da li bi dugoročno bilo posledica u razvoju i prinosu kod recimo povrća koje svaki put mora da „ožedni” i da traži vodu? Recimo, kada čovek ožedni, velika je verovatnoća da je ustvari već dehidrirao. :ceka:
Valjda su dobro podesili taj sistem da blagovremeno reaguje...

U momentu kada je biljkama potrebna voda, one ispuštaju određene hemijske supstance iz korena u okolno zemljište. Kompanija Responsive Drip Irrigation vešto se dosetila da iskoristi ovaj proces u novom pristupu efikasnijeg navodnjavanja biljaka kojim se štedi voda. Naime, sistem za navodnjavanje ove kompanije, GrowStream, koristi cevi u kojima se nalazi porozni polimer koji registruje pomenute hemijske supstance, pri čemu se iz mikropora polimera oslobađa voda.
Polimer koji reaguje baš na hemijske supstance koje ispuštaju žedne biljke i shodno tome otvara tačno određene pore?
Da su u stanju da proizvedu tako nešto, već bi imali Nobelovu nagradu.
Tvrde da su patentirali to, ali nigde broja patenta, nigde nekih smislenih podataka, samo neke fotografije koje ništa ne govore.
Ali zato pogledaj sledeću sliku sa njihovog sajta koja (bar meni) govori mnogo:
2021-09-02_013852.jpg

Nigde korenja neke biljke u blizini, a crevo ispušta vodu?
Na osnovu čega?

A reference za ugrađene sisteme su im (navodno) u Nigeriji, predstavništvo u Abu Dabiju...
Isto tako nijedan od navedenih distributera na njihovom sajtu nema ni njihovu firmu niti išta slično na svom sajtu.
Arhiglupost.

P.S.
Prvi put čujem da koren biljke ispušta hemijske supstance kad je biljka žedna.
Nisam stručnjak, možda i jeste tako, ali debelo sumnjam u to - naravno, ne tvrdim suprotno, voleo bih
de neko ko ima pojma o tome, navede neki izvor i rasprši moje sumnje...

Poslednja izmena:
Polimer koji reaguje baš na hemijske supstance koje ispuštaju žedne biljke i shodno tome otvara tačno određene pore?
Da su u stanju da proizvedu tako nešto, već bi imali Nobelovu nagradu.
Tvrde da su patentirali to, ali nigde broja patenta, nigde nekih smislenih podataka, samo neke fotografije koje ništa ne govore.
Ali zato pogledaj sledeću sliku sa njihovog sajta koja (bar meni) govori mnogo:
Pogledajte prilog 1004887
Nigde korenja neke biljke u blizini, a crevo ispušta vodu?
Na osnovu čega?

A reference za ugrađene sisteme su im (navodno) u Nigeriji, predstavništvo u Abu Dabiju...
Isto tako nijedan od navedenih distributera na njihovom sajtu nema ni njihovu firmu niti išta slično na svom sajtu.
Arhiglupost.

P.S.
Prvi put čujem da koren biljke ispušta hemijske supstance kad je biljka žedna.
Nisam stručnjak, možda i jeste tako, ali debelo sumnjam u to - naravno, ne tvrdim suprotno, voleo bih
de neko ko ima pojma o tome, navede neki izvor i rasprši moje sumnje...
Verovatno si u pravu? Biće da se radi o polimeru koji detektuje PREMALU vlažnost oko korena biljke pa onda reaguje i oslobađa kapljice vode. Umesto da se koriste sistemi za detektovanje vlažnosti i 'automatsko navodnjavanje'?
PS: Često se dogodi da novinar koji nije dovoljno stručan za neko područje, a mora da napiše članak pa nalupa i nešto gluposti?

Lepo kaže, funkcioniše na velikim sistemima...., Normalno je i da sistem ne prepoznaje žeđ biljaka, ali se zna kad se zaliva i na kojim T......pitanje i kako, jer ti wi-fi sistem moraš da programiraš, povežeš sa app ..tako ja radim sa sistemom za navodnjavanje kap po kap....daljinskim putem.

U ovom sistemu, navodnjavanje ispod zemlje je odlična stvar, kako god i lažno bilo objašnjeno... :). Biljke bi onda stvarno komunicirali sa cevima.

Lepo kaže, funkcioniše na velikim sistemima...., Normalno je i da sistem ne prepoznaje žeđ biljaka, ali se zna kad se zaliva i na kojim T......pitanje i kako, jer ti wi-fi sistem moraš da programiraš, povežeš sa app ..tako ja radim sa sistemom za navodnjavanje kap po kap....daljinskim putem.

U ovom sistemu, navodnjavanje ispod zemlje je odlična stvar, kako god i lažno bilo objašnjeno... :). Biljke bi onda stvarno komunicirali sa cevima.
Verovatno OSMOZA izvedena sintetičkim materijalom....

Verovatno OSMOZA izvedena sintetičkim materijalom....
Nije verovatno.
Ako već, pre će biti nešto kao difuzija, ne osmoza.
Osmoza je na strani biljke, u korenu, koji je praktično jednosmeran, zato je, (bar za mene) neverovatno da koren biljke ispušta
neke supstance u zemljište ako je biljkama potrebna voda, niti je koren predviđen za tako nešto, niti to uopšte ima nekog smisla
(ali opet, bar za mene, ne znam za druge).
A polimeri koji reaguju na hemijske supstance i otvaraju ili zatvaraju pore shodno tome, tek treba da budu proizvedeni.

Nije verovatno.
Ako već, pre će biti nešto kao difuzija, ne osmoza.
Osmoza je na strani biljke, u korenu, koji je praktično jednosmeran, zato je, (bar za mene) neverovatno da koren biljke ispušta
neke supstance u zemljište ako je biljkama potrebna voda, niti je koren predviđen za tako nešto, niti to uopšte ima nekog smisla
(ali opet, bar za mene, ne znam za druge).
A polimeri koji reaguju na hemijske supstance i otvaraju ili zatvaraju pore shodno tome, tek treba da budu proizvedeni.
Ko zna šta se 'izgubilo' u prevodu teksta? Recimo Koncentracija supstanci oko korena biljke... ili supstance oko korena biljke?

Back