Nova serija na RTS-u biće o ubistvu Zorana Đinđića?

Poruka
21.519
"Večernje novosti" saznaju da je novi projekat u pripremi.

Autori hita "Jutro će promeniti sve", Goran Stanković i Vladimir Tagić, pripremaju seriju o ubistvu Zorana Đinđića.

Serija će se zvati "Sablja", i zamišljena je kao politički triler u čijem je fokusu novinarka koja istražuje ubistvo srpskog premijera.

"Posledice tog ubistva mi i danas osećamo i živimo. Njegova smrt je obeležila našu generaciju i čitavo naše društvo. Put kojim je ova zemlja mogla da ide zauvek je promenjen, a gde bi nas taj put vodio, mi danas možemo samo da nagađamo," rekao je Tagić za "Novosti".

Lik premijera će biti prisutan, ali nije glavni junak, dodaje Stanković.

"Njegova sudbina i tragični kraj definitivno su priča koja bi trebalo da bude ispričana, ali je fokus naše priče ono što se dogodilo nakon atentata," rekao je on.

Početak snimanja još uvek nije zakazan, a nije još uvek odabrana ni glumačka ekipa. Autorski tandem se slaže da bi serija trebalo da ide na RTS-u "jer je toj priči tamo mesto".

Sa Javnog servisa rekli su da su upravo oni idejni tvorci ove priče jer su predložili temu ubistva Zorana Đinđića ovom dvojcu, nakon velikog uspeha serije "Jutro će promeniti sve".

http://mondo.ba/a895185/Magazin/Showtime/Snima-se-serija-o-Zoranu-Djindjicu.html

Budi Bog s nama :pop:

Драган Петровић Пеле би био одличан за улогу Ђинђокице.

petrovic.jpg

Шта мислите?

Ко би могао да глуми убицу Звездана?

А главног политичког позадинца Коштуницу др Војислава?

svih 60 ljudi koji gledaju RTS ce se obradovati.

Moljke mi se uglavnom slazemo i cesto smo "na istoj strani" ali ovde mislim da gresis... RTS i dalje kolko tolko drzi nivo i standard i zaista ima milionsku gledanost.. E sad sto naginju gde ne treba, po potrebi ka malom aci, a od rahmetli vizijonara prave nekakav kult licnosti... Paa nikad i nisu bili savrseni..

Moljke mi se uglavnom slazemo i cesto smo "na istoj strani" ali ovde mislim da gresis... RTS i dalje kolko tolko drzi nivo i standard i zaista ima milionsku gledanost.. E sad sto naginju gde ne treba, po potrebi ka malom aci, a od rahmetli vizijonara prave nekakav kult licnosti... Paa nikad i nisu bili savrseni..
pa jedan si od retkih cije misljenje postujem jer mislis svojom glavom, samo se meni cini da je gledanost televizije generalno zamrla u celom svetu. ne znam dal 30% stanovnistva aktivno gleda tv. ja pustim da mi pravi zvuk u pozadini.

pa jedan si od retkih cije misljenje postujem jer mislis svojom glavom, samo se meni cini da je gledanost televizije generalno zamrla u celom svetu. ne znam dal 30% stanovnistva aktivno gleda tv. ja pustim da mi pravi zvuk u pozadini.

Pa evo konkretno ja, 90 posto mog gledanja u tv su serije i utakmice, eventualno po neki film i to je to. Starija populacija od 60, 70 godina nazalost guta rijalitije i sapunice (i Sarapu :lol: koji je doduse malo tezi za varenje haha).. Ali vidis, bas tu nastupa RTS sa i vise nego solidnom proizvodnjom igranog programa, pa i nekim kulturnim sadrzajima i u globalu vadi stvar i spasava ugled televizije generalno.

NOVA "SABLJA" Autori hita "Jutro će promeniti sve" spremaju novu seriju i UBISTVU PREMIJERA ĐINĐIĆA

Naša primarna želja nije da budemo produžena ruka pravosuđa - kažu za "Blic" Goran Stanković i Vladimir Tagić, koji pripremaju novi televizijski projekat "Sablja".

Serija govori o događaju koji je potresao Srbiju 12. marta 2003. godine, a njeni autori su osvojili nagradu u Cinelink Drama selekciji na upravo završenom Sarajevo film festivalu kao najbolji projekat u razvoju.

- "Sablja" je priča inspirisana istinitim događajem, ubistvom srpskog premijera Zorana Đinđića. Taj događaj je prelomni trenutak novije srpske istorije, koji je ostavio trajne posledice na našu generaciju, a i na čitavo naše društvo. Glavni junaci su fiktivni likovi, koji istražuju ovo ubistvo i na čije živote je pomenuti atentat indirektno uticao - priča Goran Stanković, a njegov kolega Vladimir Tagić dodaje:

- Scenario je još uvek u fazi razvoja, a na njemu, sem nas dvojice, trenutno radi i Maja Pelević. Epizode ćemo režirati Goran i ja. Prva sezona serije će imati osam epizoda, početak snimanja nije zakazan i zavisiće od procesa pisanja scenarija i finansiranja projekta.

Zanimljivo je da je ideja o ovom projektu potekla od Javnog medijskog servisa Srbije.

- Posle završetka rada na seriji "Jutro će promeniti sve", RTS je predložio ovu temu, kao nastavak naše saradnje. Goran i ja smo pronašli ugao iz kog želimo ovu priču da ispričamo. Pravac koji smo odabrali je naišao na odobrenje RTS-a i mi smo trenutno u pregovorima sa njima o daljoj saradnji. O filmu trenutno ne razmišljamo - otkriva Tagić.

Nameće se pitanje ko bi mogao da tumači lik pokojnog premijera Zorana Đinđića i da li će tokom snimanja biti korišćeni dokumentarni materijali.

- Imamo ideje sa kojim glumcima bismo želeli da radimo, ali je za bilo kakve definitivne odluke o kastingu još uvek rano. Dokumentarni materijal nećemo koristiti pošto smo se odlučili da nam fokus priče bude na fiktivnim junacima - ističe Stanković.

Mnogi se već u startu nadaju da će se ovom serijom razotkriti neke stvari koje su i dalje prekrivene velom tajni.

- Naša primarna želja nije da budemo produžena ruka pravosuđa. Mi se bavimo fikcijom koja nam omogućava da stvarne događaje interpretiramo, nadogradimo i iz njih izvučemo širu sliku o težini tog tragičnog događaja i posledicama koje je on imao po naše društvo - naglašava Tagić.

Stanković otkriva i da li će u seriji biti reči o zemunskom klanu, o izvšiocima ubistva premijera i hoće li se baviti političkom pozadinom.

- Ubistvo premijera je političko ubistvo, i nemoguće ga je tretirati drugačije, a izvršioci ubistva su neizostavni deo atentata - smatra reditelj.

https://www.blic.rs/kultura/vesti/n...ti-sve-spremaju-novu-seriju-i-ubistvu/ekgq6zn

Back