Nova pravila na tehničkom: Kraj prevarama sa kilometražom?

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
26.489
Cilj novih mera je da se smanji emisija štetnih gasova, poveća bezbednost na putevima i konačno suzbije prevara s vraćanjem kilometraže

31330_tehnicki-pregled-krimkate-shutterstock-1980919826_f.webp

Evropska komisija predložila je obimnu reviziju tri direktive koje se tiču periodičnih tehničkih pregleda vozila, registracionih dokumenata i kontrole teretnih vozila na putevima.

Cilj novih mera je da se smanji emisija štetnih gasova, poveća bezbednost na putevima i konačno suzbije prevara s vraćanjem kilometraže – jedan od najvećih problema na tržištu polovnih vozila u Evropi.

Jedan tehnički godišnje za starije automobile​

Najveća promena odnosi se na učestalost tehničkih pregleda za automobile i kombije starije od 10 godina – oni bi morali na pregled jednom godišnje, umesto sadašnje obaveze svakih dve godine, piše Blic Biznis.

Ovo pravilo već važi u većini zemalja članica, ali ne i u svih 11 gde su kontrole ređe. U nekim državama, poput Hrvatske, čak se i noviji automobili pregledaju svake godine nakon treće ili četvrte godine korišćenja.

Baze podataka za kilometražu: Kraj prevarama?​

Borba protiv manipulacija sa brojačima kilometara zauzima centralno mesto u predlogu. Svaka zemlja članica bi morala da uvede nacionalnu bazu podataka u kojoj bi se beležila kilometraža pri svakom servisu ili popravci – pa čak i prilikom zamene sijalica ili guma.

Slični sistemi već postoje u Belgiji (Car-Pass) i Holandiji (NAP), a sada bi postali obavezni u celoj EU.

U slučaju prodaje polovnjaka u drugu zemlju EU, država iz koje vozilo potiče moraće da podeli kompletnu istoriju kilometraže sa novom zemljom registracije.

Manipulacija brojačem kilometara – kažnjiva i opasna​

Prema postojećim pravilima, kilometraža se beleži tek na redovnim tehničkim pregledima, koji su često tek nakon nekoliko godina korišćenja. Do tada se većina prevara već desi.

Vraćanje kilometraže ne samo da obmanjuje kupce, već i direktno ugrožava bezbednost u saobraćaju.

Nova pravila i za emisije i električne automobile​

Tehnički pregledi će biti prošireni i na ispitivanje emisija ultrafinih čestica i azotnih oksida (NOx). Predlaže se uvođenje nove granične vrednosti – 250.000 čestica/cm³, kao uslov za prolaz na pregledu.

Električni automobili neće biti pošteđeni: njihovi pregledi će takođe biti prilagođeni i obuhvatiće proveru naprednih sistema pomoći u vožnji.

Digitalna registracija i pregled u inostranstvu​

Evropska komisija predlaže i digitalizaciju celokupne evidencije o tehničkim pregledima i uvođenje elektronskih potvrda o registraciji.

Nacionalni registri vozila biće povezani, a podaci usklađeni – uključujući informacije o zemlji prve registracije, statusu registracije i eventualnim većim izmenama na vozilu.

Predviđa se i mogućnost obavljanja tehničkog pregleda u bilo kojoj zemlji članici EU, čak i ako vozilo tamo nije registrovano. Takva potvrda važila bi šest meseci.

Šta sledi: Parlament i Savet odlučuju​

Predloge Evropske komisije sada treba da razmotre Evropski parlament i Savet. Kada se postigne dogovor, Komisija će doneti dodatne akte kako bi obezbedila punu primenu novih pravila.

Ova reforma mogla bi da promeni način na koji EU tretira bezbednost i transparentnost u sektoru drumskog saobraćaja – i donese kraj jednoj od najčešćih prevara s polovnjacima.

https://www.b92.net/automobili/aktu...tehnickom-kraj-prevarama-sa-kilometrazom/vest

Video sam neki Touran kod drugara i rekoh da imam isti takav na metan i on rece da je i taj na metan i da je presao 700k km a da svake godine vlasnik spusti kilometrazu pred tehnicki pregled tako da po tome ima mnogo manju kilometrazu.
Sve u svemu uvek postoji nacin da se zaobidju pravi kilometri.
To pogotovo rade ovi sto uzimaju auto na kredit a gde su ograniceni na neke kilometre godisnje pa posto im je to malo pre servisa ili tehnickog takodje vrate kilometre da bi imali i dalje garanciju.
Naravno to ne rade svi ali neki rade.

Neuk si da ti objasnim. Dizel motor sa pola miliona km ima potrošene karike i hilzne pa dosta kompresije odlazi dole u blok motora a zatim se vraća na sagorevanje. Takav motor ima povećane izduvne gasove koji zapušavaju egr i dp filter, katalizator itd. Tu su i dizne pred kraj pa je i sama smeša lošija, curi u ulje, razređuje ga koje se samim time i sagoreva prilikom dodira sa detonacijom u komori za sagorevanje. Dotrajali ventili, ležajevi itd. Jeftini zamenski delovi recimo zupčasti kaiš se istegne pa pasat 2.0 izađe iz faze 20-30 kkm od velikog servisa itd.

Mogao bih do sutra da ti pričam ali džabe kada ne razumeš jbg.

Nije ti euro 4,5,6 isto što i golf 2 dizlo.

Neuk si da ti objasnim. Dizel motor sa pola miliona km ima potrošene karike i hilzne pa dosta kompresije odlazi dole u blok motora a zatim se vraća na sagorevanje. Takav motor ima povećane izduvne gasove koji zapušavaju egr i dp filter, katalizator itd. Tu su i dizne pred kraj pa je i sama smeša lošija, curi u ulje, razređuje ga koje se samim time i sagoreva prilikom dodira sa detonacijom u komori za sagorevanje. Dotrajali ventili, ležajevi itd. Jeftini zamenski delovi recimo zupčasti kaiš se istegne pa pasat 2.0 izađe iz faze itd.

Ja sam se prije 2 mjeseca sticajem okolnosti vozio u pasatu koji na satu ima 540 000 kilometara. Službeni 2,0 tdi, automatik. Do skora bio gradonačelnikov tj on se u njemu vozio. Leti po cesti. Nigdje nikakvog čudnog zvuka ili dima. Utegnut. Održavan kad i gdje treba. Tako da...

Ala ti pojma nemas.
Pa kako su svi registrovani na svim tehnickim pregledima u drzavi?
Moraju da prodju gasove i nemoguce je da su svi namestili da prodju jel tako?
Opet lazes a evo ja registrujem svoj auto dve godine i bez ikakvih veza i vezica prolazi opusteno na gasove a ima solidnu kilometrazu.
Eko test kod nas nije ni uveden, naravno gasovi se i pre testirali...znam jednog coveka koji je ladno busio auspuh da bi satro vukao fals vazduh i da bi mu pokazalo da ima dobre gasove :hahaha:

Ja sam se prije 2 mjeseca sticajem okolnosti vozio u pasatu koji na satu ima 540 000 kilometara. Službeni 2,0 tdi, automatik. Do skora bio gradonačelnikov tj on se u njemu vozio. Leti po cesti. Nigdje nikakvog čudnog zvuka ili dima. Utegnut. Održavan kad i gdje treba. Tako da...
Utegnut kad vozen po autoputevima i to vrhunskim ....neka dodje ovde po srpskim dzadama da prodje toliko a da mu ne fali nesto.

Neuk si da ti objasnim. Dizel motor sa pola miliona km ima potrošene karike i hilzne pa dosta kompresije odlazi dole u blok motora a zatim se vraća na sagorevanje. Takav motor ima povećane izduvne gasove koji zapušavaju egr i dp filter, katalizator itd. Tu su i dizne pred kraj pa je i sama smeša lošija, curi u ulje, razređuje ga koje se samim time i sagoreva prilikom dodira sa detonacijom u komori za sagorevanje. Dotrajali ventili, ležajevi itd. Jeftini zamenski delovi recimo zupčasti kaiš se istegne pa pasat 2.0 izađe iz faze 20-30 kkm od velikog servisa itd.

Zavisi od kvaliteta motora i zavisi da li je vozen na duze relacije kao ovaj passat sto spominje djavolcic.
Ne razumem zasto hvale taj golf 2 dizel kad to i nije bio nesto izdrzljiv motor kao recimo SDI koji se kasnije ugradjivao u 3 ,4 5 ....

Utegnut kad vozen po autoputevima i to vrhunskim ....neka dodje ovde po srpskim dzadama da prodje toliko a da mu ne fali nesto.
Pa mario lupeta kako je bolji auto kupljen kod nas koji se od starta vozi po ovim rupetinama i sa ovim gorivom za koje i sam kaze da je drnč a preko se voze na pravcima i odlicnim putevima sa odlicnim gorivom i sa boljim odrzavanjem.
I sta je onda tesko sabrati 2 i 2 sta je bolje? I sa duplo vise km su bolja kola iz inostranstva.
mario a sta ako su kola iz inistranstva presla 200-250k km kao sto sam ti kacio vecinu mojih autmobila i sto si i sam mogao da proveris preko aplikacije?
Jel i ona ne valjaju na gasovima?
Ne lupetaj jer pojma nemas a pogotovo sto se tice kilometara i koliko dizelas moze da predje.
Kao prvo nemas iskustvo sto se toga tice tako da mozes sa svoja dva auta za 29 godina da ga duvas a ja otvaram oci na forumu sa kim imaju posla.
Hoces mozda sad da ti dam tablice od jednog italijana iz 2008 pa da proveris kilometre a dizelas 2.0 ?
Posle da imas stresove kako sam te opet poklopio pa da budes jos ludji? :hahaha::hahaha::zcepanje:

Pa mario lupeta kako je bolji auto kupljen kod nas koji se od starta vozi po ovim rupetinama i sa ovim gorivom za koje i sam kaze da je drnč a preko se voze na pravcima i odlicnim putevima sa odlicnim gorivom i sa boljim odrzavanjem.
Ovo zadnje zavisi od samog vlasnika, licno volim da odrzavam auto da to bude kako treba a ne samo vozi i nista ne menjaj.

Back