Zakon ne isključuje profesionalnog računovođu, profesionalni računovođa je onaj računovođa koji se profesionalno bavi svojim poslom, tj. živi od toga. I sa novim zakonom će postojati profesionalne računovođe. Verovatno je autor primedbe mislio da se ukida obavezno licenciranje računovođa. To je ukinuto još 2001 godine (koliko se sećam), novim zakonom se ništa ne menja po tom pitanju. Obavezno licenciranje će nastaviti da ne postoji, tj. računovodstvo će biti slobodna profesija. Kvalitet računovođe ne čini nikakva licenca niti diploma već sopstveno zalaganje i trud. Vrednost i kvalitet računovođa neka određuje tržište a ne licence. Nekada davno su postojale te licence i umesto da su služile poboljšanju kvaliteta, služile su zaradi i podeli na podobne i nepodobne.
Ovo je interesantno pitanje i stav. Cak i stav poput "Kvalitet računovođe ne čini nikakva licenca niti diploma već sopstveno zalaganje i trud" ima logike ali opet ne verujem da bi se iko slozio da je recimo receno "Kvalitet lekara/inzinjera/advokata/zubara/vozaca ne čini nikakva licenca niti diploma već sopstveno zalaganje i trud". Isti stav bi onda mogao da se primeni i na srednje skole i fakultete - mislim cemu onda postoje smerovi za racunovodstvo, finansije i slicno?
Opet sada u Srbiji imamo dve maksimalno razlicite situacije - racunovodja moze da bude bilo ko (potpuna liberalizacija) ali revizor se uzasno tesko postaje (gotovo potpuno monopolski zatvoren pristup u profesiju). Do sada nisam uocio ni jednu prednost ova dva sistema vec samo mane. I nekako mi se cini da nisu problem racunovodje koje se profesionalno bave poslom vec upravo oni koji se bave ad-hoc racunovodstvom. Mislim da takvi ubijaju i cenu i kvalitet racunovodstva. Pogotovo u situaciji kada drzava nema sistem adekvatne kontrole finansijskih izvestaja...a tada nema ni trzisnog kriterijuma kvaliteta vec samo kriterijuma cene. E sad Pera moler ce da vodi knjige za 20 evra mesecno jer Pera do 16h radi kao moler i ovo mu dodje kao dodatna zanimacija a zabole, da izvines Peru molera za kvalitet i ispravnost izvestaja... a ti? Odrzaces se kvalitetom? Ili ces morati i ti da spustis cene, jer za razliku od Pere molera ti kao profesionalni racunovodja nemas drugo zanimanje... Vrlo cudan stav za nekoga ko se profesionalno bavi racunovodstvom?
Sadašnji zakon propisuje da je direktor odgovoran za poslovne knjige a ne knjigovođa i to je dobro rešenje. Jer ako bi bio knjigovođa odgovoran onda bi na njima bili preveliki pritisci, dosta njih bi bilo po zatvorima jer bi se za svaku malverzaciju ili propust okrivljivali oni. Ovako je napravljeno da je direktor za sve odgovoran pa neka sam izabere ko će da mu vodi knjige, može i on sam ako hoće. Njegova odgovornost, njegov izbor, ako bi uveo licence za knjigovođe onda bi ograničio tog direktora u izboru, ne bi mogao da izabere koga hoće nego samo onoga ko ima licencu. Ako je već odgovoran, on mora da ima slobodu da sam odlučuje ko će mu voditi knjige, može to da bude i pera moler iz ulice ako direktor ima poverenja u njega.
Ovakav stav je mozda dobar za knjigovodju (ma bole me briga za sve) ali je vrlo, vrlo los za Srbiju i drustvo pogotovo u sadasnjem stanju korupcije, zloupotreba i utaja. Po meni je bas problem sto ce direktor da izabere "svog" coveka i da posle kao onaj bivsi ministar Tomica kaze "nije bilo milionskih nenamenskih trosenja vec su to greske knjigovodje"!!!!!! Nije kriv ministar, knjigovodja nema odgovornost a milioni nestali - pa bre jel neko odgovoran uopste izasta? Ako bi postojala odgovornost knjigovodje, verovatno bi isti, kako bi zastitio sebe trazio da direktor potpise nalog za knjizenje pa bi se makar znalo ko je odgovoran a ne da ta odgovornost nekako nestane izmedju direktora i knjigovodstva. Mislim da je upravo ta nedefinisana odgovornost jedna od najvecih slabosti sistema u Srbiji. A pogotovo ako se radi o direktorima koji upravljaju tudjim kapitalom ili jos crnje javnim preduzecima i budzetskim korisnicima i ciji nedostatak odgovornosti na kraju placamo mi.
Državu uopšte ne bi trebalo da zanima ko vodi knjige. Bitne su same knjige i bitno je ko je odgovoran. Za veće firme propisana je obavezna revizija od strane licenciranih revizora što predstavlja dodatni nivo kontrole.
A o kojim dodatnim nametima je reč?
Svrha revizije je dodatna kontrola finansijskih izveštaja koji ne služe _samo_ za vlasnika pravnog lica nego i za državu, poverioce, investitore itd... Revizija svakako treba da postoji. Revizorska kuća treba svojim licencama i reputacijom da garantuje ispravnost "papira" i da ukazuje na propuste.
Lepo i korektno data definicija revizije... nazalost ispravna samo u teoriji. Sto se tice prakse i revizije mislim da je dovoljno samo pomenuti Dafinu, Jezdu, Agrobanku, Sartid i slicne slucajeve. Sve su ove firme imale reviziju i sve propale uz milionsku stetu (koju cemo opet mi da placamo). Jel neko cuo da je neki revizor odgovarao? Zatvorio firmu? Nadoknadio stetu? Makar jedan? Pa u SAD je nakon propasti Enrona jedna od najvecih revizorskih firmi zatvorena nakon sto je isplatila milionske odstete. Isplate odstete za "državu, poverioce, investitore" od strane revizora je svakodnevna stvar na zapadu... a kod nas? Od cijih para ce drzava da uplati 90 miliona u Novu Agrobanku? Ko ce da isplacuje Sartide, Galenike i slicno? Budzet? A ko puni budzet? Ili cemo da se radujemo kada PDV ode na 25%?
I slazem se da je revizija potrebna ali samo za firme kod kojih je upravljanje odvojeno od vlasnistva kapitala, upravo da bi vlasnici kapitala znali da menadzment pravilno posluje i cuva njihov kapital. I revizor apsolutno mora da ima odgovornost za taj svoj izvestaj. Kod nas ta odgovornost ne postoji i prema tome ne vidim koja je uopste svrha takve revizije?
Sto se tice nameta mislim da je tu jasna stvar - pa kome sluzi revizija srednjih pravnih lica? Kod njih je u vecini slucajeva direktor istovremeno i vlasnik i to i jeste pravi reket. Sutra kada bi se ukinula obaveza revizije koliko bi firmi radilo tu tako "korisnu" reviziju?
A sto se tice nameta, ne da postoje nego su i poprilicno veliki. U 2011 su prihodi 50 revizorskih firmi bili 40 miliona evra? Lepa cifra ali opet pare uzete iz privrede... Taj novac je mogao da se ulozi i u nesto korisnije, recimo za zaposljavanje mladih - jedno 5.000 - 6.000 novo zaposlenih... a ne za obezbedjivanje 200 revizora... A pritom ne treba zaboraviti da se kroz tu obaveznu reviziju finansira i Komora revizora. Malo imamo agencija i kojekakvih uprava pa nam i ovo treba... A probaj da postanes revizor i steknes sertifikat! Treba ti jedno par hiljada evra i podosta maltretiranja da steknes sertifikat. I onda te ohlade kada ti kazu da ti treba i licenca a nju mozes da dobijes ako imas revizorsku firmu sa licencom (a ne mozes da je otvoris jer nemas licencu kao fizicko lice) ili ako radis na neodredjeno u revizorskoj firmi (a niko nije lud da zaposli buducu konkurenciju).
Ne sećam se da sam skoro imao prilike da u tako malom parčetu teksta pročitam veću količinu gluposti. Revizija je u zanemarljivom promilu zaslužna za opterećenje i loše stanje privrede. A pazi ovi posljednju rečenicu, 25 miliona evra će biti izvučeno iz privrede (ko da će ti milioni nestati sa lica planete) i umesto da se iskoriste za nova radna mesta, otići će revizorkim kućama u kojima rade roboti. Kewl
Slažem se da zakoni ne donose nikakve revolucionarne novine ali da donose "nesagledive posledice po privredu i sumornu budućnosr Srbije" mis'iiim... šta reći. Biće da autor teksta maaaalo preteruje.
Ovo ne bih preterano komentarisao ali bih samo pitao da li bi ti ili bilo ko sa foruma dobrovoljno pristao da uplatis jedno 5.000 evra godisnje nekoj srednjoj firmi (evo po slobodnom izboru donatora)? Znas kako "po tudjim ledjima i 40 batina nije mnogo"....