Nova atrakcija Zlatibora: Sad sve liči na luna park

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.223
Meni taj Zlatibor uopšte nije jasan...Zar tamo ljudi ne bi trebali da idu zbog prirode? Šta će tamo luna park? Deca koja su iz grada bi trebala da se šetaju, igraju se sa nekim domaćim životinjama, jašu...bilo šta u prirodi...čemu ovo tamo?
Jel ovo stvarno prvi panoramski točak u Srbiji?

Nova atrakcija Zlatibora: Sad sve liči na luna park

Sve liči na luna park ali vam se od vožnje panoramskim točkom neće zavrteti u glavi.

1645090574-20220211_152952-scaled.jpg

Četvorosedne kabine, kojih je na točku 24, nude neobičnu ali prijatnu vožnju koja je namenjena razgledanju panorame, pre nego podizanju adrenalina.

1645090584-20220211_153012-scaled.jpg

Petominutna vožnja će vas koštati 300 dinara a za decu do četiri godine je besplatna.

Ideja je stigla iz Rusije, a na Zlatiboru ju je realizovao Slobodan Đoković, Požežanin koji se posle 15 godina vratio u svoj kraj i doselio na planinu koja mu je u srcu i po kojoj se zvao njegov restoranu u ruskom Jekaterinburgu.

Pored panoramskog točka, u ovom modernom zabavnom parku postoje i drugi sadržaji, namenjeni pre svega deci, ali panoramsku vožnju niko ne propušta. Samo u jednom danu, u pogledu iz njegovih kabina uživa oko 1.000

1645090593-20220211_153033-750x563.jpg

Zlatibor je postao zastrašujuća rupa, naročito centar. Sa onim nezavršenim desetospratnicama od mont blokova koje se preteći nahere nad onim sirotim jezerom... uskim uličicama u kojima nema svetla ni vazduha, i gde se ne može proći od auta čim dođe vikend, a kamoli kad je zimska sezona.... brrrr. Strašno. Ne razumem motivaciju nekoga da kupi stan na osmom spratu ružne zgradurine u centru Zlatibora.

Pritom, do ski staze tri dana jahanja.

Сећам се у претходној Југи
имали смо највећу могућу туристичку атракцију - море.

Па су онда наступиле расправе између туризмолога и наиваца.
Наивци су тврдили да нам ништа више од слане воде, мириса боровине и песме зрикаваца не треба.

Туризмолози су наравно шизели,
тврдећи да италијанска и шпанска обала узимају десет пута више пара
јер поред дарова природе нуде и коцкарнице, крстарења, тениске терене и још 100 мамипара.

Једном приликом сам и сам упао у расправу са неким Дубровчанином
јер је заговарао да се неки баш древан самостан на Лападу отвори за туристе ...

Је бига, човек је гледао од чега се живи,
а мени је лако било да из Београда навијам за невиност туристичке дестинације,
кад дођем да ми буде вау ...

Zlatibor je postao zastrašujuća rupa, naročito centar. Sa onim nezavršenim desetospratnicama od mont blokova koje se preteći nahere nad onim sirotim jezerom... uskim uličicama u kojima nema svetla ni vazduha, i gde se ne može proći od auta čim dođe vikend, a kamoli kad je zimska sezona.... brrrr. Strašno. Ne razumem motivaciju nekoga da kupi stan na osmom spratu ružne zgradurine u centru Zlatibora.

Pritom, do ski staze tri dana jahanja.
Još ako ti u busu od Beograda do Zlatibora šofer narodni čovek...

Zlatibor ima luna park (neku vrstu makar, i uglavnom samo leti) od kad ja znam za sebe. A znam za sebe od 1991, a od tada i za Zlatibor.

Zlatibor na sve lici osim na sebe iz 1991.

Iskreno, odavno me nesto ovako nije zabezeknulo.
Put je sjajan, sa aerodroma pravac na autoput koji je fino uradjen, po mom laickom shvatanju.

Poneti tim pocetnim entuzijazmom stigosmo i upadosmo u crnu rupu blata, dece van trotoara (trotoara skoro da nema!), rupe od par desetina metara ispred hotela usled ukopavanja nekog solitera i druge rupe ispred naseg hotela sa cevima i vodom poput bazena!

Svetlece reklame, kranovi i gondola na nebu a dole blato, gradilista, guzva na kolovozu uz kvadove i dzipove.

Hotel koji se reklamira kao spa&gym zapravo nije hotel vec zgrade zakupljuje ili je kupilo vise vlasnika pa neki stan uzmes ti a neki ja. Uzgred, taj spa je u petoj zgradi odavde kroz ono ulicno blato sa kvadovima i dzipovima. Tamo je i bazen koji si ti platio i koji mozes da koristis ako te ne oduva onaj dzip direktno u baru i pomenuto blato mokre kose.
Hotel izlazi na ski stazu pogodnu za decu.
Niko ti ne kaze da je ta staza iza parkinga koji i nije parking vec ogoljena livada na koju ostavis kola...pa sta im bog da.

I to ne bi bio problem da nemaju solidnu cenu.
Kretanje kroz mesto...pa ja ne vidim kako je to uopste zamisljeno po snegu. Svi su na kolovozu!

Jezero je siroto unakazeno. Ima neke fontane po sebi i svetlece lokvanje a u pozadini je ovaj tocak koji se ogleda u zaledjenoj vodi.

Sve ima granicu pa i kic.
Ali ovo prevazilazi cak i folk meru.
Nije ovo par zgrada viska vec lici na lov u mutnom i pranje para.

Kada sam pitala instruktore skijanja sta ce biti sa svim ovim zgradama, mladjani instruktor mi je kazao "Bansko ima jos vise hotela"...pa tacno, ima ali to su ozbiljne planine sa ozbiljnim stazama, Rila narocito, masivi su pa imaju veliku propusnu moc skijasa a kako oni misle sa jednim Tornikom ovo da napune ja pojma nemam. Ako se ne gradi 20 hotela u ovom momentu ne gradi se ni jedan jedini!

Te '93 si imao Palisad, Dunav, Cigotu i jos jedan...mali, ogradjeni trzni centar i pijacu. Znam jer sam dolazila svake godine, imao je i terene za tenis. I mozda Ratko Mitrovic da je bio tu, ne secam se.

Kada sam pitala instruktore skijanja sta ce biti sa svim ovim zgradama, mladjani instruktor mi je kazao "Bansko ima jos vise hotela"...pa tacno, ima ali to su ozbiljne planine sa ozbiljnim stazama, Rila narocito, masivi su pa imaju veliku propusnu moc skijasa a kako oni misle sa jednim Tornikom ovo da napune ja pojma nemam. Ako se ne gradi 20 hotela u ovom momentu ne gradi se ni jedan jedini!
Od zaposlenih u Skijalistu Srbije, proslog leta sam cuo da je Dejan Ljevnajic (valjda radio u istoj firmi) imao ideje i predloge da se naprave nove staze i uopste, Tornik jos vise modernizuje novim ski sadrzajima, ali kako nije prihvaceno (bas se pitam sto), covek lepo ode u R. Srpsku i "sredi" Jahorinu, tako da je sad verovatno najtrazenijs ski planina u regionu. Stvsrno su uradili dobar posao.

Novi hoteli i novi smestajno kapaciteti? Paaaa, bar tridesetak koje sam video.
Od toga, jedan objekat je bar 150 m duzine i 50 sirine. Da, i ne manje od 30 metra ukopan.

Od zaposlenih u Skijalistu Srbije, proslog leta sam cuo da je Dejan Ljevnajic (valjda radio u istoj firmi) imao ideje i predloge da se naprave nove staze i uopste, Tornik jos vise modernizuje novim ski sadrzajima, ali kako nije prihvaceno (bas se pitam sto), covek lepo ode u R. Srpsku i "sredi" Jahorinu, tako da je sad verovatno najtrazenijs ski planina u regionu. Stvsrno su uradili dobar posao.

Novi hoteli i novi smestajno kapaciteti? Paaaa, bar tridesetak koje sam video.
Od toga, jedan objekat je bar 150 m duzine i 50 sirine. Da, i ne manje od 30 metra ukopan.

Meni je Zlatibor izuzetno drag. I obicno nas branim, da je vise do drugih nego do nas ali ovo je nasa sramota.

Verovatno pominjemo isto gradiliste? To nije temelj vec rudnik.
Sa tim nasi potomci nece imati sta da rade. Niti ce moci da ga sruse niti da ga napune.
Zaklonio je pijacu, tamo gde je bila autobuska stanica.

Ne znam koliko se Tornik moze prosiriti.
Mozda i moze, verovatno si u pravu.

Gondola je u redu. Tornik je u redu ali porodjenje sa Bugarskom u smislu skijanja mi ne drzi vodu. Bansko jeste mesto oduvek i bilo, to je stari gradic koji su uzeli Austrijanci valjda, ima ski kup, onu stazu Tomba...to je neuporedivo a Zlatibor je bio sladak jer je pitom i neka su ga prosirili maloooo ali trenutno kao da mu nanosimo oziljke i ubedjujemo ga da je lep sa njima.

Sve što može da se sj**e, mi smo sj****i

Gondola je u redu. Tornik je u redu ali porodjenje sa Bugarskom u smislu skijanja mi ne drzi vodu. Bansko jeste mesto oduvek i bilo, to je stari gradic koji su uzeli Austrijanci valjda, ima ski kup, onu stazu Tomba...to je neuporedivo a Zlatibor je bio sladak jer je pitom i neka su ga prosirili maloooo ali trenutno kao da mu nanosimo oziljke i ubedjujemo ga da je lep sa njima.
kad smo stoka i treba da se da Svabi na upravljanje. Jedino tako nece da se mesaju krimosi iz BGa, lokalni krimosi, politicari, kumovi, rodbina

Meni je Zlatibor izuzetno drag. I obicno nas branim, da je vise do drugih nego do nas ali ovo je nasa sramota.

Verovatno pominjemo isto gradiliste? To nije temelj vec rudnik.
Sa tim nasi potomci nece imati sta da rade. Niti ce moci da ga sruse niti da ga napune.
Zaklonio je pijacu, tamo gde je bila autobuska stanica.
Ne, drugo. Ovo koje pominjem je nasuprotnom kraju, ka spomeniku, nedaleko od studentskog odmaralista.
Ne znam koliko se Tornik moze prosiriti.
Mozda i moze, verovatno si u pravu.

Vidi, nemam pojma da li moze, ali to je predlagao covek koji se bavi tim stvarima, tako da verujem da zna posao.

Ha! Pa kud porediti Bansko i Tornik. Mism, dobra fora.
Zlatobor je lep ali sa okolinom. Skoro sam pisao, ne znam vise na kojoj temi, sa sadrzajima u precniku 50 km. Samo urbano naselje - za izbegavanje. Bar meni.

Zlatibor na sve lici osim na sebe iz 1991.
Naravno da ne liči na sebe iz 1991, napisala sam da ima neku vrstu luna parka oduvek. Uglavnom je imao autiće i vrtešku, i premeštao se između onog prostora pored autobuske i prekoputa niže niz ulicu. Tako da mi je najmanje jasno šokiranje luna parkom na Zlatiboru, pored svih drugih stvari.

Back