Notari neće da overavaju dokumenta na latinici, a ovo je RAZLOG

ccaterpillar

Legenda
Poruka
56.059
Notari neće da overavaju dokumenta na latinici, a ovo je RAZLOG

Beograđanka Ana D. htela je da proda nekretninu u Hrvatskoj. Notar u glavnom gradu je odbio da joj overi dokument na latinici, koja je po Ustavu Srbije zvanično pismo u našoj državi, a Ana je, znajući da joj u Hrvatskoj neće priznati dokument na ćirilici, morala da putuje u mesto van Beograda, gde žive pripadnici nacionalnih manjina, i gde notari upotrebljavaju i latinicu.

Ana je za "Blic" objasnila kako je izgledala ova apsurdna situacija.

- Moj otac, koji je hrvatski državljanin i ima tamo stan hteo je mene da ovlasti da taj ga prodam. Kada smo našli kupca, on nas je zamolio da ovlašćenje bude na latinici, zbog birokratije u Hrvatskoj. Međutim, kada smo kod notara u Zemunu hteli da overimo ovlašćenje, odbili su nas sa rečima da oni ne overavaju latinicu, već samo ćirilicu. Morali smo da otputujemo u Staru Pazovu, da bi tamošnji notar overio dokument na latinici - priča ona.

Sa druge strane, njen sugrađanin Marko M. (40) kod drugog notara u Beogradu nije imao nikakav problem što je dokument na latinici, kada je davao saglasnost da njegovo dete može da putuje u inostranstvo bez roditelja. Notar kod koga je otišao, uverenje na latinici mu je bez problema overio.

Zašto neki notari odbijaju da overe dokument koji je na zvaničnom pismu ove zemlje, i zašto ljudima prave dodatne troškove i stres, pitali smo komoru javnih beležnika.

U komori su za "Blic" potvrdili da postoji propis po kome latinica ne može da se upotrebljava u zvaničnim dokumentima, "osim na područjima gde žive pripadnici nacionalnih manjina".

- Upotreba jezika i pisma uređena je Zakonom, kojim je propisano da je u Srbiji u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, a da se latiničko pismo može upotrebljavati samo na područjima zemlje u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina, gde je u službenoj upotrebi istovremeno i srpski i jezici i pisma nacionalnih manjina - tvrde u Javnobeležničkoj komori.

Konkretno u ovom slučaju, objašnjavaju nije reč o različitom tumačenju propisa od strane javnih beležnika, već o različitim pravilima službene upotrebe jezika i pisma na područjima jedinica lokalne samouprave na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina.

- U konkretnom slučaju je navedeno da je javni beležnik sa sedištem u opštini Stara Pazova overio ispravu na latiničnom pismu koju je podnela stranka, a čiju su overu odbili neki drugi javni beležnici. Razlog različitog postupanja je činjenica da je na teritoriji opštine Stara Pazova u upotrebi i slovački jezik i latinično pismo. U takvim gradovima, odnosno opštinama tretira se kao isprava sačinjena u skladu sa službenom upotrebom jezika i pisma i javni beležnici koji imaju sedište u takvim gradovima mogu overiti isprave napisane latinicom - pojašnjavaju u Javnobeležničkoj komori.

Istovremeno napominju da postoji više vrste isprava i overa - od overa potpisa, prepisa, rukopisa, fotokopije, solemnizacija, za koje postoje različita pravila. Shodno navedenom za određene vrste overa, među koje spada i overa saglasnosti za izlazak dece iz zemlje, dozvoljeno je da stranke privatnu ispravu dostave javnom beležniku na latiničnom pismu, s tim da je javni beležnik dužan da se prilikom overe iste pridržava Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

U članu 10. Ustava Srbije, pod nazivom "Jezik i pismo", stoji da su "u Republici Srbiji u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo. Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava".

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/n...dokumenta-na-latinici-a-ovo-je-razlog/01xnfth

Ој Србијо међу идиотима.

Испаде да за српски језик важе једна правила тамо где нема мањина, а друга тамо где има мањина, ово може само тамо где су људи, тј, народ идиоти.

Najnormalnije sam overio ugovor o zakupu prošle godine, a znam da je pre nekolko dana čovek najnormalnije overio osnivački akt preduzeća otkucan na latinici jer je koristio moj template, i par meseci ranije prijatelljica isto. I kod notara i u APR-u nisu ni najmanji problem pravili. Sve u Beogradu.

Није то нормално...

Isti je slučaj u Smederevu. Skinuo sam sa interneta obrazac ugovora o kupoprodaji i odštampao ga. Morao sam da ga štampam ponovo ćirilicom.

Ani D. je samo napravljen dodatni trošak kao da sami notari nisu već derikože.

Ана Д. је требало да уради овлашћење код бележника (не знам откудс ви пишу о нотарима кад је то бележник), а онда у Хрватској да уради превод на хрватски језик и то је то.

To bih ja brzo....Ali stvarno brzo...
On nece da pecatira, dobije po njusci latinicno BOMBA pa nek prevodi na cirilicu..
Da mi uvode nacional fashizam gde ga nema....tacno SNS i Vu razmisljanje....tako je seselj zaebavao raju 90tih....

Nekad treba brzo reagovati....sto brze to bolje...

Пробај у Британији да даш да ти овере нешто на енглеском, али га напиши ћирилицом..

Ni u jednoj javnoj ustanovi to ne sme da se desava.....i ekspres treba reagovati..bombom...zene mogu i samar da upotrebe..

- - - - - - - - - -

Пробај у Британији да даш да ти овере нешто на енглеском, али га напиши ћирилицом..

Jok kineskim cu da ga napisem..

- - - - - - - - - -

Ne volim nasilje ali fashizam jos manje...

Poslednja izmena od moderatora:
Ja lepo kazem da je ovo fashizam, i to priglup , pacenicki...
55% firmi je danas outlet fajzer, caffe, nible i slicno...ne samo latinica nego brate non english serbishe moze da se ficke **** ,
A sad cu ja u tom svetu gde treba da ti administracija bude jednostavna i brza da glumatam patriotu kao Seselj...zbog jadnika koji se osecaju ugrozenim jer im overa dokumenta nije na cirilici...

- - - - - - - - - -

Zato je to cisto zaebavanje u mozak i treba se odgovoriti odgovarajuce, bombu u glavu da brzo zaspe....bez krvi i povreda...

Ja lepo kazem da je ovo fashizam, i to priglup , pacenicki...
55% firmi je danas outlet fajzer, caffe, nible i slicno...ne samo latinica nego brate non english serbishe moze da se ficke **** ,
A sad cu ja u tom svetu gde treba da ti administracija bude jednostavna i brza da glumatam patriotu kao Seselj...zbog jadnika koji se osecaju ugrozenim jer im overa dokumenta nije na cirilici...

Па бре ти прво да научиш разлику између српског и енглеског језика...

Da bude jasno , raspravljao bih se ja sa notarom da mislim da to ima smisla i da ce nesto da promeni...
Ali video sam slicne situacije kad se povlasteni resi da drka narod u glavu...video vise puta i svaki put prica ne prolazi, jer je umislio da ga duga procedura i dobri kolegijalni odnosi stite...i to tako stvarno i funkcionise , protekcionizam i samovolja na delu..

I zacudo stvarno jedini lek je da ga izbubecas ti pa jos neko i onda se nadje kompromis i nikom nista...mir u gradu..

Zato i kazem, jedini lek za ovo bahato monopolizovano ponasanje drkosha je da ga prostres eksplozivno i bez neke svadje...
Plus sto je ustavno pokriveno da mozes da ga prostres...

Ана Д. је требало да уради овлашћење код бележника (не знам откудс ви пишу о нотарима кад је то бележник), а онда у Хрватској да уради превод на хрватски језик и то је то.
Opet dodatni trošak. Samo što bi ovaj put ostao u hrvatskoj kasi. Da li je to zaista neophodno?

Koliko znam, engleski, kao jezik, ne poznaje ćirilicu. Srpski poznaje i ćirilicu i latinicu.

Opet dodatni trošak. Samo što bi ovaj put ostao u hrvatskoj kasi. Da li je to zaista neophodno?

Koliko znam, engleski, kao jezik, ne poznaje ćirilicu. Srpski poznaje i ćirilicu i latinicu.

Значи лакше писати тако да Хрвати умеју да прочитају? Што онда не укинемо и језик и писмо овде, да умањимо трошкове?

И шта то значи познаје?

To znaci da birokratija treba da bude na uslugu gradjaninu i na zahtev a ne da nam deca ne znaju srpski a ne znaju ga, jer su fensi i na stejdzu , a ne da se pojedinci izivljavaju nad narodom uz objasnjenje da je to iz ljubavi prema nacionalnom bicu...

Mesto za ispoljavanje ljubavi prema naciji postoji i ima ga toliko gde se ne vidi ni minimalno ljubavi prema naciji, a ovamo se pravi blesav...
Slicno se radi sa penzijama zemljoradnika u nekim krajevima, prave ih ludim i blesavim, pa i sa onim dnevnicama rezervista , pa ce posle 20 godina tome izgleda doci kraj...kao specijalni slucaj isterivanja pravde od bahatih prema pitomima..

Bez obzira na demagosko objasnjenje patriotizma, kazem kako se resava ovaj problem, ...napucas notara nokautom i vrlo brzo ce ta njihova usrana komora pokrenuti ili zahtev za dodatni propis, posto se taj zakon dopisivao kao i svi zakoni kako se kome digne....
I ima dovoljno ljudi koji ce ih i napucati...i bice sve onako kako bi trebalo da bude od pocetka....na specijalan zahtev korisnika uverenje se moze izdati i na latinicnom pismu i cao misko..

Uzasno me nervira taj pizdinski karakter srba i taj njihov mentalitet.
Dozvoljeno im je u glavi nasilje pa se kaznajva boranija koja nije kriva nista, raznim blokadama saobracaja , u svadjama i slicno , a oni koji su pravi krivci njima se ne sme na oci...
Idi bre razbucaj ih kod skupstine, ako treba i razbij ako ti dodje..
A ne na boraniji izivljavanje..

E tako i ovde...notar je uzrok, nije boranija...njega stisnes ili ga posle tri ceti nokaouta racunica jednostavno navede na to da ima i u toj opstini nacionalnih manjina i nema vise problema..
Na zalost ova Srbija sve vise ide ka izivljavanju svih prema obicnom coveku koji sve vise mora da trpi nelogicnosti i sukobljene zahteve raznih entiteta i identiteta...

Treba li da podsecam na cirilicne tablice...pa je bilo nemoguce pokazati na vreme da je to preterivanje, pa sta bi...pade patriotizam u tri pm...

Od Srbina se pravi talac politickog i birokratskog sistema..

Значи лакше писати тако да Хрвати умеју да прочитају? Што онда не укинемо и језик и писмо овде, да умањимо трошкове?

И шта то значи познаје?
Kada je dokument namenjen upravo za nošenje u Hrvatsku, možemo li da pokažemo da smo bolji od njih? Jer oni ne znaju ćirilicu a mi znamo i jedno drugo pismo.

Ili možda treba i sve dokumente koje neko donese odatle davati "prevodiocima" da ih prekucaju ćirilicom?

"Poznaje" znači da na tom jeziku nije moguće pisati ćirilicom. (Ili goticom, grčkim slovima ili kineskim znakovima.) Srpski se može pisati i ćirilicom i latinicom - znači srpski poznaje oba pisma.

Srpski ne poznaje goticu kao ni grčka slova ili kineske znakove.

Poslednja izmena:
Rodjeni srbijanac ima
MANJE PRAVA od
-izbeglice iz Bosne
-izbeglice iz Hrvatske
-izbeglice sa Kosova
-sad i od izbeglica iz Avganistana
-nacionalnih manjina
-Crnogoraca

sve to umanjivanje prava radi indoktrinacije, citaj ,treniranja trpnog i uplasenog stanja kod boranije...
I to od strane samo bezobraznijih pacova, a ne nekog malo vrednijeg.

- - - - - - - - - -

Kada je dokument namenjen upravo za nošenje u Hrvatsku, možemo li da pokažemo da smo bolji od njih? Jer oni ne znaju ćirilicu a mi znamo i jedno drugo pismo.

Ili možda treba i sve dokumente koje neko donese odatle davati "prevodiocima" da ih prekucaju ćirilicom?

Zaebavanja bre...
Kao da ne postoje zemlje u svetu koje izdaju na dva jezika, ne na dva pisma...
Cisto lecenje kompleksa, kao da ne ispadnu da su ucinili uslugu Hrvatima..
Pa ne cinis usluge njima nego gradjaninu Srbije...u zrno od mozga te .....

A ne radi se overa dokumenata samo zbog ebene Hrvatske...
I u samom sistemu se jasno kaze ovaj dokument moze i na latinici a ovaj ne moze......
Kad hoces da upotrebis logiku da bi opravdao izivljavanje onda se to s pravom zove demagogija..

"Poznaje" znači da na tom jeziku nije moguće pisati ćirilicom. (Ili goticom, grčkim slovima ili kineskim znakovima.) Srpski se može pisati i ćirilicom i latinicom - znači srpski poznaje oba pisma.

Srpski ne poznaje goticu kao ni grčka slova kao ni kineske znakove.

Које глупости, показујеш да си бољи од њих тако што си од њих примио решење за писмо. То само Србин може да буде тако изокренут у мозгу. Није да ми знамо, него ми користимо њихов абецедни састав за свој језик.

А било би нам боље да преводимо, уместо да купујемо дечје сликовнице са "kotačima" и слично..

Али кад неко мисли да му је у интересу да нестане, како помоћи некоме ко је толико скренуо?

Pa nestaje mogucnost za gradjanski orjentisanog srbina da ostvari bilo sta od svojih interesa i obaveza na normalan gradjanski nacin.

Ostaje ono sto predlazu svi ostali a to je na blef, na vezu , na gurku , na pretnju nasiljem...

I naravno pre ili kasnije ce morati da se priklone kad vise nema mogucnosti za drugacije ostvarenje svakodnevnih ili nekih drugih obaveza..
Ono sto je seljacicu lako , je da pravi galamu i da psuje, urla i zalece se kao petlic...
To pali kod mnogih, ali ima i onih koji su pritajena mina....sto nije dobro jer su cesto iznervirani a suzdrze se ....i na kraju tu su oni koji ne vole nasilje ali kad ih driblas po mozgu svaki dan, a i vide da je to namerno tako osmisljeno da bi utucalo bas najpristojnije clanove drustva, e onda se cure okrece naopako pa krece plasticno oblikovanje okruzenja...

I to je jasno sugerisano celokupnim ponasanjem vlasti , ove, i nekim postupcima koji jos jasnije guraju u takav nacin drustvenog funkcionisanja...
I onda kao sto u kapitalizmu postaje normalno da koliko para imas toliko si vredan, tako i ovde koliko dobro umes da nekog patosiras, toliko ces biti uvazen i ucinjeno ti ono sto po odredjenju i treba da bude odradjeno..

Back