Nostalgija

Pozz svima.

Moj brat zivi vec oko 5 godina u Norveskoj. Tamo se i ozenio, radi kao arhitekta, ima dobru platu, stabilan posao itd..

Sada prica da ga je uvatila teska nostalgija i da razmislja o tome da se vrati u Srbiju. Kaze da mu nedostaje ukusna hrana - pljeskavice, cevapi, sarme itd.. Porodicna atmosfera, druzenje sa drugovima i naravno toplo vreme. Kaze da je tamo jako hladno i depresivno, da ljudi skoro uopste ne komuniciraju i da se sve svodi na ritam posao-kuca. Da nema ono ko kod nas da se sa svima pozdravljas dok setas po kraju, ispricas, izlasci i zezanje sa ekipom itd..

Ja vec iskreno ne znam sta da mu savetujem. Znam da je u BG-u tesko sa poslom, ajde on ima iskustva pa mozda i nadje nesto u struci, ali njegova zena pitaj boga dali ce moci nesto. Ja gledam nekako preko njega da zapalim jer mi je dosadilo da radim 6 dana u nedelji za 200 evra. A on dobija cistih preko 2000 evra i opet ne zadovoljan...

Uglavnom pojma nemam sta da mu savetujem vise. Sta vi mislite, kako je najbolje postupiti u takvoj situaciji?

Neka ostane jos neku godinu,da skupi jos malo $ (ako vec nema dovoljno) pa kada se vrati za Srbiju da moze opusteno da zivi,da zapocne neki biznis,ili---moja preporuka ako mu fali toplo vreme da ode npr za Australiju,trenutno broj 1 zemlja u svetu za imigraciju(Kanada na 2 mestu pa Novi Zeland) tamo se isto mlate dobre pare tj odlicne!
jer u Srbiji ko zna sta ce se desiti u buducnosti,po meni nije sigurna za neka veca ulaganja.Jbg da ne mracim ali ono- kupis stan sve ulozis ovde,pocne neki rat ne daj boze,ode stan,propadne sve u pm,itd..evo vidimo sa ovim ISIL-ISIS
kakva se sr*nja desavaju,kazu ni zapadna Evropa nece biti sigurna toliko...najbolja I najsigurnija ulaganja Australija,Severna Amerika a I najbolje drzave za zivot-po meni

Pozz svima.

Moj brat zivi vec oko 5 godina u Norveskoj. Tamo se i ozenio, radi kao arhitekta, ima dobru platu, stabilan posao itd..

Sada prica da ga je uvatila teska nostalgija i da razmislja o tome da se vrati u Srbiju. Kaze da mu nedostaje ukusna hrana - pljeskavice, cevapi, sarme itd.. Porodicna atmosfera, druzenje sa drugovima i naravno toplo vreme. Kaze da je tamo jako hladno i depresivno, da ljudi skoro uopste ne komuniciraju i da se sve svodi na ritam posao-kuca. Da nema ono ko kod nas da se sa svima pozdravljas dok setas po kraju, ispricas, izlasci i zezanje sa ekipom itd..

Ja vec iskreno ne znam sta da mu savetujem. Znam da je u BG-u tesko sa poslom, ajde on ima iskustva pa mozda i nadje nesto u struci, ali njegova zena pitaj boga dali ce moci nesto. Ja gledam nekako preko njega da zapalim jer mi je dosadilo da radim 6 dana u nedelji za 200 evra. A on dobija cistih preko 2000 evra i opet ne zadovoljan...

Uglavnom pojma nemam sta da mu savetujem vise. Sta vi mislite, kako je najbolje postupiti u takvoj situaciji?
Da manje gleda Rts i Vucica kako je sve sjajno,strani privrednici,izlazak iz recesije i jos milion gluposti.
Srbije je shebana skroz i jako je siromasna zemlja.
Nek sedi tu gde jeste ili nek sredi papire trajno pa nek proba godini dana ako je vec navalio..ubrzo ce se vrati.

Treba pitati sve one Srbe kako su prihvaceni i kako im je bilo, koji su silom prilika bili primorani da prebegnu u Srbiju. Zatim zakljuciti kako ce biti Srbinu koji, na primer, ode u Nemacku.

Pozz svima.

To je kao u pesmi Djoleta Balasevica " Prica o Vasi Ladackom"...

"Dobio je konje vrane, po livadi razigrane
sat sa zlatnim lancem i salase
dobio je njive plodne, vinograde blagorodne
u karuce pregnute cilase
sve je im'o - nista im'o nije"

S tim sto su emocije usmerene na rodni kraj i ljude u njemu. Imam puno prijatelja, rodjaka koji su otisli u svet trbuhom za kruhom. Ista prica. Ljudi su izmedju dve vatre. Izuzetak je moj prijatelj koji je odavno otisao da zivi i radi u Danskoj. Patio je, dolazio , odlazio i na kraju opet ostao u Danskoj ali za razliku od ovih drugih vise ne kuka. Cak je ovde i nekakvu kucicu napravio da se ima kad se vrati. Poslednji put je bio pre pet godina, vratio se u Dansku razocaran. Razocaran jer je u svojoj glavi, sto se tice rodne grude, ostao u tom periodu kada je otisao. Vremenom , kako je dolazio uvideo je da se ipak sve promenilo. Ljudi su postali drugaciji, familija ko ziv ko mrtav. Drugovi se pozenili svako sa svojim problemima , zatvorili se u caure....Poslednji put kada je bio, rekao je da ga rodna gruda nece ponovo, skoro videti. Stvarno, evo nije dolazio godinama. Jednom prilikom je rekao kako mnogo pati za kucom, gradom, prijateljima ali kad dodje ovde mnogo se razocara jer nista nije kao pre.

Back