Nostalgija

Zvezdara77

Zainteresovan član
Poruka
135
Pozz svima.

Moj brat zivi vec oko 5 godina u Norveskoj. Tamo se i ozenio, radi kao arhitekta, ima dobru platu, stabilan posao itd..

Sada prica da ga je uvatila teska nostalgija i da razmislja o tome da se vrati u Srbiju. Kaze da mu nedostaje ukusna hrana - pljeskavice, cevapi, sarme itd.. Porodicna atmosfera, druzenje sa drugovima i naravno toplo vreme. Kaze da je tamo jako hladno i depresivno, da ljudi skoro uopste ne komuniciraju i da se sve svodi na ritam posao-kuca. Da nema ono ko kod nas da se sa svima pozdravljas dok setas po kraju, ispricas, izlasci i zezanje sa ekipom itd..

Ja vec iskreno ne znam sta da mu savetujem. Znam da je u BG-u tesko sa poslom, ajde on ima iskustva pa mozda i nadje nesto u struci, ali njegova zena pitaj boga dali ce moci nesto. Ja gledam nekako preko njega da zapalim jer mi je dosadilo da radim 6 dana u nedelji za 200 evra. A on dobija cistih preko 2000 evra i opet ne zadovoljan...

Uglavnom pojma nemam sta da mu savetujem vise. Sta vi mislite, kako je najbolje postupiti u takvoj situaciji?

Poslednja izmena:
Kaze da mu nedostaje ukusna hrana - pljeskavice, cevapi, sarme itd.. Porodicna atmosfera, druzenje sa drugovima i naravno toplo vreme. Kaze da je tamo jako hladno i depresivno, da ljudi skoro uopste ne komuniciraju i da se sve svodi na ritam posao-kuca. Da nema ono ko kod nas da se sa svima pozdravljas dok setas po kraju, ispricas, izlasci i zezanje sa ekipom itd..

A on dobija cistih preko 2000 evra i opet ne zadovoljan...

zvuči ekstra...
norveška kažeš.... a kakva je procedura da se neko odseli tamo?

zvuči ekstra...
norveška kažeš.... a kakva je procedura da se neko odseli tamo?

Pa on je preko ortaka koji je vec tamo ziveo dobio garantno pismo i pozivnicu od kompanije kojoj su trebali strucnjaci u toj oblasti na probni rad par meseci. Ovde u BG-u napravio sebi vizu i zapalio. Probni rad prosao OK i produzili mu itd.. Ali on je zavrsio fax na budzetu skoro sa svim devetkama... A ja imam samo srednju.

- - - - - - - - - -

Знао је где иде па нека сада трпи.

Pa on nije otisao zbog dobrog zivota. Bilo mu je jako tesko ovde, isto ko i ja sastavljao kraj s krajem...

I ja sam cuo da je tako u Skandinavskim zemljama, posao-kuca, ljudi su hladniji, gledaju svoja posla, nema da ti se komsija javlja, da te pita kako su tvoji, i neki ljudi odavde imaju problem da se naviknu na taj "hladni" mentalitet. Mada znam par kojima je tamo bas super, jer su u tom fazonu, tj. nisu se uklapali u ovaj mentalitet ovde.

U najgorem slucaju moze da ovde dodje u posetu kada ima odmor, mada mislim da je tamo daleko ekomonski stabilnije. Istina, nije ni sve u novcu.

I ja sam cuo da je tako u Skandinavskim zemljama, posao-kuca, ljudi su hladniji, gledaju svoja posla, nema da ti se komsija javlja, da te pita kako su tvoji, i neki ljudi odavde imaju problem da se naviknu na taj "hladni" mentalitet. Mada znam par kojima je tamo bas super, jer su u tom fazonu, tj. nisu se uklapali u ovaj mentalitet ovde.

U najgorem slucaju moze da ovde dodje u posetu kada ima odmor, mada mislim da je tamo daleko ekomonski stabilnije. Istina, nije ni sve u novcu.

Pa jeste, kad zaradis pare onda se verovatno zapitas sta je vaznije, pare i nikakav zivot ili interesantan i radostan zivot ali bez para :D

Pozz svima.

Moj brat zivi vec oko 5 godina u Norveskoj. Tamo se i ozenio, radi kao arhitekta, ima dobru platu, stabilan posao itd..

Sada prica da ga je uvatila teska nostalgija i da razmislja o tome da se vrati u Srbiju. Kaze da mu nedostaje ukusna hrana - pljeskavice, cevapi, sarme itd.. Porodicna atmosfera, druzenje sa drugovima i naravno toplo vreme. Kaze da je tamo jako hladno i depresivno, da ljudi skoro uopste ne komuniciraju i da se sve svodi na ritam posao-kuca. Da nema ono ko kod nas da se sa svima pozdravljas dok setas po kraju, ispricas, izlasci i zezanje sa ekipom itd..

Ja vec iskreno ne znam sta da mu savetujem. Znam da je u BG-u tesko sa poslom, ajde on ima iskustva pa mozda i nadje nesto u struci, ali njegova zena pitaj boga dali ce moci nesto. Ja gledam nekako preko njega da zapalim jer mi je dosadilo da radim 6 dana u nedelji za 200 evra. A on dobija cistih preko 2000 evra i opet ne zadovoljan...

Uglavnom pojma nemam sta da mu savetujem vise. Sta vi mislite, kako je najbolje postupiti u takvoj situaciji?

Njemu nigde nece biti dobro...ako se vrne pricace uvek..u norveskoj je to bas super, u Norveskoj je bas ok...a ako ostane u Norveskoj...onda ce se svake godine vracati.....
Nadam se da se varam...ali ukompliciro si je zivot :confused:
Poznam mnoge koji su na toj relaciji, mnogi su se vracali,pa se opet vracali, pa opet.....

ma i to sto kazes nek se ispali mora da nije bas u zrelim godinama inace se ne bi kolebao,ovde ko oce da se pati to ce i za 200 i 2000e kad ne ume bolje,meni 5 soma da das isto bih tezio ka boljem

Njemu nigde nece biti dobro...ako se vrne pricace uvek..u norveskoj je to bas super, u Norveskoj je bas ok...a ako ostane u Norveskoj...onda ce se svake godine vracati.....
Nadam se da se varam...ali ukompliciro si je zivot :confused:
Poznam mnoge koji su na toj relaciji, mnogi su se vracali,pa se opet vracali, pa opet.....

Heh, pa da, to je ta osobina coveka - uvek je "bolje" tamo gde nisi. Jedan moj ortak je u pocetku proklinjao brodove, ali tamo je zaradjivao ok, i vracao se mnogo puta. I onda ovde bude par meseci i shvati da nema leba da opet mora nazad na brod. To i ja burazu pokusavam da objasnim, da ako mu je bog vec dao sansu da zaradi puno para, da je bolje da ostane. Posle ce mu deca biti zahvalna. Norveska je uvek bila mirna zemlja, cak i u ratovima, a kod nas pitaj boga sta ce da bude. I posle ima da zazali sto se vratio a recimo nece biti vise mogucnosti da se vrati nazad u NOR.

Pozz svima.

Ni za živu glavu da se ne vraća ovamo. Imao sam sličan slučaj sa kolegom sa posla. Samo što je njegov sin oženjen amerikankom.
Odlučio se da se ne vrati samo zbog toga što mu je žena (amerikanka) bila 100% protiv.
Ne znam koje nacije je žena tvog brata, ali bi možda preko nje mogao da ga odgovoriš od suludog poteza, tj. povratka u Srbiju.

Ni za živu glavu da se ne vraća ovamo. Imao sam sličan slučaj sa kolegom sa posla. Samo što je njegov sin oženjen amerikankom.
Odlučio se da se ne vrati samo zbog toga što mu je žena (amerikanka) bila 100% protiv.
Ne znam koje nacije je žena tvog brata, ali bi možda preko nje mogao da ga odgovoriš od suludog poteza, tj. povratka u Srbiju.

А живот у Норвешкој је да умреш од лепоте. Иди бре, не бих тамо ишла осим да згрнем лову у одређеном року и онда се лепо вратим.

ja bih otiso da isto zivim uopste nije bitna lova, samo da ne gledam nabedjene emotivne vampire koje kuce nema za sta dujede

Шта те спречава?

- - - - - - - - - -

Jeste, ako stvarno shvati da se zajebao. U ovom slučaju mi se čini da zvezdarin brat prolazi kroz trenutnu krizu. Koja ga može odvući u južnu vukojebinu i upropastiti mu život.

Ту се онда ради о избору између два зла а не о тренутној кризи. Мислиш да он није свестан тога?

ja bih otiso da isto zivim uopste nije bitna lova, samo da ne gledam nabedjene emotivne vampire koje kuce nema za sta dujede

Ma ja bi odavde otišo u džunglu, ali ne bih izdržao nedelju dana tamo. Pojele bi me bakterije i virusi.

- - - - - - - - - -

Шта те спречава?

- - - - - - - - - -

Ту се онда ради о избору између два зла а не о тренутној кризи. Мислиш да он није свестан тога?

Koja dva zla?

vecinom drzava odavno sankcijama u kojima se nije moglo zaraditi osnovno za poneti,ne mogu da prodam kucu i izbacim matorce koji sigurno ne bi isli pod stare dane ni 2 km od kuce,nije to onaj fazon ko hoce nadje nacin ko nece izgovor,odlazio sam u grcku 10x sezonski nisam se vracao zbog nostalgije nego sto se ne moze ustekati za ostanak

У Норвешку се не иде ради уживања, забога.

- - - - - - - - - -

vecinom drzava odavno sankcijama u kojima se nije moglo zaraditi osnovno za poneti,ne mogu da prodam kucu i izbacim matorce koji sigurno ne bi isli pod stare dane ni 2 km od kuce,nije to onaj fazon ko hoce nadje nacin ko nece izgovor,odlazio sam u grcku 10x sezonski nisam se vracao zbog nostalgije nego sto se ne moze ustekati za ostanak

Шта онда можеш да закључиш о онима којима је успело? Ја закључујем само једно - били су пуни к'о брод и пре него што су отишли.

Одлазак КОШТА.

Back