Da se ne obracam nekome pojedinacno,ovo vazi za sve koji imaju nameru da
emigriraju.
Emigriranje znaci novi zivot,a to takodje znaci sposobnost da se prethodni stavi po strani.Ne moze covek da zaboravi,to je nemoguce,ali mora da gurne u stranu.
Niko te nije bio po usima da odes,a sad da se kidas i budes nostalgican nije razumno,to lici na robiju.
Emigracija je muka,narocito novi svet odakle se kolima ne dolazi.
Generalno je to tako, ali da malcice udjemo u detalje. Kao prvo, nostalgija je takodjer nesto sto je dio emigracije i ako je nemas niti malo, to znaci da si robot bez emocija. Druga stvar, definicija "americki san" je cini mi se u zadnje vrijeme bas izvikana. Imam par prijatelja u USA, imaju kuce, otplacuju kredite, klinci ne zanju maternji jezik jer posteno vide roditelje samo za vikend. Socijalni zivot je tako-tako ili nikako. Jedna je med.sestra, druga je pomocnik tuzioca na sudu i itd., da ne nabrajam, ukratko nikakva fizikala. Za mene, koja sam dosla iz EU ( iz ex-yu sam otisla prije 90-ih) u AUS i to sa poslom iz podrucja kulture i obrazovanja je ovo bas razocaravajuce, ali to je na kraju krajeva, moja stvar, moj izbor. A evo, da nismo svi isti, poznajem jednog zubara koji je kao izbjeglica dosao ovamo u AUS, ponovo polagao neku razliku ispita, zaposlio se u svojoj struci, na kraju je kupio kucu i ordinaciju, u rekordnom roku sve to isplatio i......vratio se u Bosnu, otvorio svoju ordinaciju i srecan je. Zato kad se pise o tim stvarima je tesko generalizovati. Moj jedini savjet je, ako se odlucujete za emigraciju u prekomorske zemlje, ucinite to dok ste jos relativno mladi i ako su klinci maximum tinejdzeri. Pa bez ljutnje, ovo shvatite kao konstruktivnu debatu