Nošenje naočara dnevno

Papuča97

Početnik
Poruka
5
Koliko znam ne vidim na blizinu (ne znam da li je tako naziv, ali u principu treba da nosim naočare kada sam za računarom, čitam i tako to) i sad, očni doktor mi je rekao da nosim u školi, dok čitam, za računarom. Ja se pitam da li bi smetalo da ja naočare nosim i dok hodam, tj po ceo dan, tipa da li bi pogorsalo vid ili bilo sta. Inace, dioptrija je 0.25 i 0.50, valjda u plusu, nisam siguran stvarno..

Ako vidiš na daljinu, a ne na blizinu, onda si dalekovid i dioptrija ti je u plusu.

Elem, ja ceo život nosim naočare. U početku sam ih nosila po ceo dan, ali kada sam krenula u srednju školu počela sam da ih nosim samo kada čitam, gledam TV, sedim za kompom i sl. i primetila sam da bolje vidim od kada sam prestala da ih nosim po ceo dan (a ja sam za razliku od tebe kratkovida, odnosno i treba da ih nosim kada gledam na daljinu), tako da bih ti svakako preporučila da ih ne nosiš stalno, pogotovo ako ne moraš. Stvarno ne znam da li bi to moglo da ti naškodi, ali ja mislim da se oko malo ulenji kada se stalno nose, tako da kontam da bi i vid mogao da ti se pokvari. Ali opet, ja nisam oftamolog, pa ne mogu ništa konkretnije da ti kažem, ali bi svakako trebao prvo da pitaš stručnjaka. Da treba da nosiš naočare po ceo dan, verovatno bi ti tako i rekli i ne bi ti napomenuli da ih nosiš samo kada čitaš.

Hvala na ovako dugom odgovoru :D
Meni su rekli da mi se dioptrija ne može povećati, pa sam mislio da ne bi škodilo da nosim ceo dan i to. Ja sam na to ovako gledao:
U skoli sam od 7 do pola 2, kad dođem kući ili učim ili sam za kompom pa i tad moram nositi, pa ispada da ih ja nosim ceo dan, i onda mi je bilo logično da pošto tek počinjem da ih nosim, da ih ne skidam jer bih se tako lakše navikao na njih.

Ako vidiš na daljinu, a ne na blizinu, onda si dalekovid i dioptrija ti je u plusu.

Elem, ja ceo život nosim naočare. U početku sam ih nosila po ceo dan, ali kada sam krenula u srednju školu počela sam da ih nosim samo kada čitam, gledam TV, sedim za kompom i sl. i primetila sam da bolje vidim od kada sam prestala da ih nosim po ceo dan (a ja sam za razliku od tebe kratkovida, odnosno i treba da ih nosim kada gledam na daljinu), tako da bih ti svakako preporučila da ih ne nosiš stalno, pogotovo ako ne moraš. Stvarno ne znam da li bi to moglo da ti naškodi, ali ja mislim da se oko malo ulenji kada se stalno nose, tako da kontam da bi i vid mogao da ti se pokvari. Ali opet, ja nisam oftamolog, pa ne mogu ništa konkretnije da ti kažem, ali bi svakako trebao prvo da pitaš stručnjaka. Da treba da nosiš naočare po ceo dan, verovatno bi ti tako i rekli i ne bi ti napomenuli da ih nosiš samo kada čitaš.

Kratkovide osobe trebaju da nose naočare stalno (ako je dioptrija veća od -0.5)... dalekovide ne moraju stalno, samo kad čitaju, rade za kompom isl., ako nije baš velika dioptrija...

Ja ih nosim po ceo dan iako imam samo za čitanje dole a gornja strana je samo obična plastika.Neznam dali sam lepo rekao imam one sa crtom na sredini što su ranije bile ali sada nema više te crte i neprimećuje se da ima razlike.

Back