Norveški model školovanja dece

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.664
Čitam, gledam neke dokumentarce i čini mi se idilično kako pristupaju deci u Norveškoj i ostalim okolnim zemljama...

Vraćeni nekim osnovama, suštinama....Da imam dete/decu ja bih iskreno volela da da je sistem ovakav i tu.
Šta vi mislite o tome? Da li bi nam deca generalno bila srećnija? Bolje pripremljena za život?

Kažu:
  • Ništa se ne plaća u školi...Ni knjige, ni sveske, ništa sem obuće, odeće i hrane
  • U školama su zabranjena peciva, slatkiši, hleb. U posudi koju deca ponesu treba da bude zastupljeno i povrće i voće (od šargerepe, krastavaca, paprike, do kivija i manga, šta god) , uz obavezno nešto što će ipak zasititi male stomake, a najčešće su to sendviči.
  • Deci nisu dostupni nikakvi prodajni objekti (dakle, nema kupovine užine na velikom odmoru, pa samim tim ne postoji ni potreba da deca nose novac sa sobom, bar ne ona u osnovnoj školi.
  • u Norveškoj na kraju školske godine sva deca polažu ispit iz glavnih predmeta – anonimno. Računa se samo zbirni rezultat cele škole. Ako rezultati nisu dobri, škola je u problemu. Đaci se trude, jer svi žele da njihova škola pobedi.
  • Kad počne škola, učiteljica donese koficu u koju deca ubace svoje mobilne telefone koji im se vrate na kraju časova i koje smeju da koriste tek kada izađu iz dvorišta…
  • dečija sreća je na prvom mestu
  • puni su praktične nastave. Primer - učenici osmih razreda, uzrasta 13 godina, recimo proučavaju potrese i vulkane. Zamišljaju da se penju na Mount Everest.
    U pripremama moraju najpre proučiti kartu, vreme i klimatske uslove. Zatim predlažu najbolju rutu za penjanje, prave listu potrebne opreme, računaju koliko će im vremena biti potrebno, izrađuju budžet…Da bi rešili sve te zadatke učenici moraju naći puno informacija i zajednički detaljno raspraviti o svemu.
  • Deca većinu vremena provode u malim grupama jer se sve bazira na teoriji da se najbolje uči kad – mislimo , razgovaramo i rešavamo zadatke zajedno!
  • Tablicu množenja uče od trećeg do petog razreda . I sabiraju na prste. Imaju ukupno jednu knjigu, koju cele godine nose u školskoj torbi, koja je ujedno i jezik, i svet oko nas i sve ostalo, sem matematike.
Deca i u ranijem dobu borave mnogo u prirodi, uče da nije problem ako se poseku, udare, imaju modrice, malo i prespavaju napolje na hladnom....kako da koriste neke alate....

Izvor:luftika.rs;nordiasenter.com

kad trebas da zapamtis suvise podataka moras ih zapamtiti danas za sutra , ne udju u dugorocno pamcenje

nabubas , umesto da naucis
a tako je...cak i na mnogim fakultetima...zanemarljiva prakticna primena...zavrsis sta god a znas nista skoro...
eh sada to za ove ne znam ali recimo u Americi koliko sam cula tamo je su toliko usko specijalizovani, da zaista bas bas dobro nauce to za sta su skolovani ali opste obrazovanje im je 0.
Nisam uopste citala o srednjoj skoli sto se tice severa, ali ovo kako pristupaju maloj deci u vrticu i osnovnoj skoli mi se svidja.
Kod nas je sve suprotno.

Ijaooooo sto je lepa tema ... Ovo je za nase prostore kao neki SF ali nije neizvodljivo.
Nazalost nas mentalni sklop bi samo da "se ugradi u cenu" i najvise otimaju nama roditeljima
u skoli. Za svakojake cudne potrepstine.
Ali lepo je znati da se negde deca racunaju kao "mali lkjudi" i da se o njim vodi racuna.
Posebno me raduje deo sa koficom i mobilnim.
Pre neki dan moje dete, drugi osnovne bupne "tata da li je ajfon stvarno najbolji telefon na svetu" ?
Deca drugi osnovne sa vec ispranim mozgovima. Moje ne zna ni koji proizvodjaci postoje.
Osim za patike :D

Meni se najvise dopada deo kod vrtica jos...izvode ih u prirodu...da trckaraju bosa...da maze zivotinje...da sade biljke...svi su isti..svi su prljavi...nema razlike medju decom...nije problem da se udare...to je deo zivota...i tako to...koriste cak i noz...ma svasta...
Ovo nije Norveska ali ima toga svuda na severu...

pamcenje je nekad bilo potrebno

sad vise nije potrebnije je misliti i prakticno primeniti , snaci se, prevazici problem

nase skolstvo je i dalje usmereno na bubanje

recimo https://www.klett.rs/proizvod/udzbenici/osnovna-skola/visi-razredi/geografija/sedmi-razred

prelistajte pa cete videti sta sve mora da uci samo iz geografije u sedmom
Prelistao na frku, ja koliko se secam Geografija kada sam ja isao je imala jako malo slika, ovde manje teksta a vise slika..

Zaista kvalitetna tema, napokon. Na veliku žalost, naša zemlja neće nikada imati ovakvo obrazovanje, ali meni nije jasno, ako nismo prošli taj tip škole, kako to da imamo toliko veliki broj eksperta na različitim poljima?
Zato sto deca i mladji odluce veoma rano sta im se dopada i dobijaju gomilu informacija u vezi toga jer zele da znaju vise....

Zaista kvalitetna tema, napokon. Na veliku žalost, naša zemlja neće nikada imati ovakvo obrazovanje, ali meni nije jasno, ako nismo prošli taj tip škole, kako to da imamo toliko veliki broj eksperta na različitim poljima?
Uostalom tu se radi i o sreci deteta, o socijalizaciji...ne samo o obrazovanju. Mislim da je tu sustinska razlika...
Kod nas je sada najbitnije ko ce da zakupi najvecu rodjendaonicu, imati bolje patike, telefon...Diskriminisu se druga deca...
Drze se dalje od alata, nozeva...Panice oko sitnice...Neki ih drze u sterilnim uslovima...

Prelistao na frku, ja koliko se secam Geografija kada sam ja isao je imala jako malo slika, ovde manje teksta a vise slika..
eto , jedva se secas knjige a kamoli sta pise u njoj

koji ce moj deci u sedmom razredu razudjenost obala svih kontinenata , njihova privreda , stanovnistvo, ima dosta i istorije

deca u osnovnoj skoli treba da znaju gde su kontinenti , da pronadju neku zemlju na karti , nesto vise o srbiji - dovoljno

eto , jedva se secas knjige a kamoli sta pise u njoj

koji ce moj deci u sedmom razredu razudjenost obala svih kontinenata , njihova privreda , stanovnistvo, ima dosta i istorije

deca u osnovnoj skoli treba da znaju gde su kontinenti , da pronadju neku zemlju na karti , nesto vise o srbiji - dovoljno
Secam se sta pise, secam se sta sam ucio al kako je kniga izgledala ne bas.

Previse informacija ima u tim knjigama al veruj mi, ove sada knjige su golo ***** naspram onih koje je stampala drzava....

uhhh ovo prepuno cinjenica, istorije...podataka....a sto je najgore...procenat svega sto ce zapamtiti je mizeran...
Kad se samo sjetim nas-morali smo znati broj ovaca u Australiji. Ma fuj! Ni danas nije bolje, previše natrpanih, posve bespotrebnih činjenica. Užas je kako su pojedini udžbenici nerazumljivo napisani i totalno neprilagođeni za dati uzrast.

Kad se samo sjetim nas-morali smo znati broj ovaca u Australiji. Ma fuj! Ni danas nije bolje, previše natrpanih, posve bespotrebnih činjenica. Užas je kako su pojedini udžbenici nerazumljivo napisani i totalno neprilagođeni za dati uzrast.
Jeste. Besmisleno posto se sve zaboravi a preveliko je preopterecenje za decu + sto sem obrazovnog, vaspitni sistem ne postoji u Srbiji. Ucitelji nemaju autoritet, deca ih ne postuju. Ne radi se na tome da od njih naprave vrednu decu, sretnu, zdravu.
Pod prevelikim su stresom uvek....

to sa udzbenicima mi je jasno jer su "pisci" placeni kao Keri Bredso po broju reci :lol: naravno da ce da mrse praznu slamu , kao ja samo malo ozbiljnije i sa recima za koje deci treba i recnik stanih reci i izraza.

Mozda ce jednog dana da bude na nivou Nor ali za sada je situacija losija nego sto je ja pamtim iz osnovne :(

Sjećam se bila je na tv-u neka emisija o tome i njihovom načinu školovanja koji se meni jako dopada. Pogotovu što u okviru vrtića i škola gaje povrće, voće, drže domaće životinje. Djeca naravno u svemu tome učestvuju.

Neznam kako je u drugim državama, ali u Njemačkoj su krenuli ponovo da se vraćaju tim nekim starim ali vrijednim principima. Igranje klikera (razvijanje motoriku ruku), pentranje po drveću i konopcima (odrržavanje ravnoteže), druge aktivnosti i da ne spominjem koje su za nas misaona imenica a njima omogućava visok standard.

Sjećam se bila je na tv-u neka emisija o tome i njihovom načinu školovanja koji se meni jako dopada. Pogotovu što u okviru vrtića i škola gaje povrće, voće, drže domaće životinje. Djeca naravno u svemu tome učestvuju.

Neznam kako je u drugim državama, ali u Njemačkoj su krenuli ponovo da se vraćaju tim nekim starim ali vrijednim principima. Igranje klikera (razvijanje motoriku ruku), pentranje po drveću i konopcima (odrržavanje ravnoteže), druge aktivnosti i da ne spominjem koje su za nas misaona imenica a njima omogućava visok standard.
upravo to :super:

Mi živimo u jednom patološkom, nenormalnom sistemu optočenom golim užasom, i zato su za nas ovakve stvari skoro kao šok. Skandinavske zemlje su uzor po svemu, a pre svega po mentalitetu ljudi. Mirnije se živi i ljudi su povučeniji. Balkan kao regija je nažalost velika prašnjava kasaba, po meni čak i gori od Afrike jer tamo su svi potpuno propali pa makar znaš na čemu si, a ovde se stalno stvaraju neki privid sreće, uspeha, lepote, druželjubivosti, ne znam ni ja čega, u jednom primitivnom užasu. Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Bosna tu prednjače kao tursko-zapadnjačke kasabe. IDJ tunes, splavovi i žderanje po svadbama i slavljima. A ljudi na ivici eksplozije.

Čitam, gledam neke dokumentarce i čini mi se idilično kako pristupaju deci u Norveškoj i ostalim okolnim zemljama...

Vraćeni nekim osnovama, suštinama....Da imam dete/decu ja bih iskreno volela da da je sistem ovakav i tu.
Šta vi mislite o tome? Da li bi nam deca generalno bila srećnija? Bolje pripremljena za život?

Kažu:
  • Ništa se ne plaća u školi...Ni knjige, ni sveske, ništa sem obuće, odeće i hrane
  • U školama su zabranjena peciva, slatkiši, hleb. U posudi koju deca ponesu treba da bude zastupljeno i povrće i voće (od šargerepe, krastavaca, paprike, do kivija i manga, šta god) , uz obavezno nešto što će ipak zasititi male stomake, a najčešće su to sendviči.
  • Deci nisu dostupni nikakvi prodajni objekti (dakle, nema kupovine užine na velikom odmoru, pa samim tim ne postoji ni potreba da deca nose novac sa sobom, bar ne ona u osnovnoj školi.
  • u Norveškoj na kraju školske godine sva deca polažu ispit iz glavnih predmeta – anonimno. Računa se samo zbirni rezultat cele škole. Ako rezultati nisu dobri, škola je u problemu. Đaci se trude, jer svi žele da njihova škola pobedi.
  • Kad počne škola, učiteljica donese koficu u koju deca ubace svoje mobilne telefone koji im se vrate na kraju časova i koje smeju da koriste tek kada izađu iz dvorišta…
  • dečija sreća je na prvom mestu
  • puni su praktične nastave. Primer - učenici osmih razreda, uzrasta 13 godina, recimo proučavaju potrese i vulkane. Zamišljaju da se penju na Mount Everest.
    U pripremama moraju najpre proučiti kartu, vreme i klimatske uslove. Zatim predlažu najbolju rutu za penjanje, prave listu potrebne opreme, računaju koliko će im vremena biti potrebno, izrađuju budžet…Da bi rešili sve te zadatke učenici moraju naći puno informacija i zajednički detaljno raspraviti o svemu.
  • Deca većinu vremena provode u malim grupama jer se sve bazira na teoriji da se najbolje uči kad – mislimo , razgovaramo i rešavamo zadatke zajedno!
  • Tablicu množenja uče od trećeg do petog razreda . I sabiraju na prste. Imaju ukupno jednu knjigu, koju cele godine nose u školskoj torbi, koja je ujedno i jezik, i svet oko nas i sve ostalo, sem matematike.
Deca i u ranijem dobu borave mnogo u prirodi, uče da nije problem ako se poseku, udare, imaju modrice, malo i prespavaju napolje na hladnom....kako da koriste neke alate....

Izvor:luftika.rs;nordiasenter.com
Tako isto je u Austriji.
Deca u skolu polaze sa 6 punih godina.Prve godine nema ocenjivanja vec se samo napise koliko su bili uspesni te prve godine i jos ponesto sto se misli da bi trebalo da opise dete,to radi uciteljica.U drugi razred svi prolaze nema ponavljanja i tada pocinju ocene.Osnovna skola traje samo 4 godine.Za te 4 godine pored osnovne nastave svako dete nauci da pliva.To plivanje uci ih poseban trener plivanja koji je neki bivsi sportista plivanja ili bivsi trener reprezentacije ili nekog poznatog kluba plivanja.Nauce po nekoliko stilova pravilno da plivaju i jos uce i brzinu plivanja i ronjenje na dah.Nauce da se pravilno ponasaju u saobracaju to ih uci policajac svake nedelje dodje neki drugi iz stanice koga posalju,on ih najvise uci kako pravilno da prelaze pesacki prelaz i kako da prate semafor sta smeju a sta nikako ne smeju da rade dok se vracaju iz skole.Kada je lepo vreme onda dosta vremena provode u prirodu,obicno je to najblizi park kod skole.

Posle zavrsenog 4 razreda odmah pocinje srednja skola koja traje 8 godina,postoji obicna srednja skola i gimnazija koja je dosta teza ali pruza bolju nastavu koja ce deci koristiti kada krenu na fakultet.Tih 8 godina gimnazije deca uce po 2 strana jezika Engleski i Francuski za vreme tog skolovanja dosta putuju u druge strane zemlje na exkurzije gde usavrsavaju jezik koji se govori na tom govornom podrucju.Na kraju zadnje godine Gimnazije imaju maturu bez koje ne mogu da se upisu na fakultet.Na ispitu mature kada dobijaju razna pitanja i odgovaraju u komisiji obavezno sede 5 clanova a to su njihov Direktor i njihova razredna ili razredni i jos neki Direktor iz neke druge skole i jos 2 profesora iz drugih skola.Nikada se nezna ko ce da dodje iz druge skole da bude u komisiji za ispitivanje jer to se odluci u poslednjem momentu.Desi se nekada da neki Direktor iz druge skole prekine cas svom profesoru i odmah ga posalje u komisiju na odredjeno mesto.Tako da se nikada neznaju svi clanovi komisije koji ispituju i ocenjuju.

Znaci ovde nastavnika nema,ne postoji kao kod nas.Samo Ucitelji i Profesori,

Mi živimo u jednom patološkom, nenormalnom sistemu optočenom golim užasom, i zato su za nas ovakve stvari skoro kao šok. Skandinavske zemlje su uzor po svemu, a pre svega po mentalitetu ljudi. Mirnije se živi i ljudi su povučeniji. Balkan kao regija je nažalost velika prašnjava kasaba, po meni čak i gori od Afrike jer tamo su svi potpuno propali pa makar znaš na čemu si, a ovde se stalno stvaraju neki privid sreće, uspeha, lepote, druželjubivosti, ne znam ni ja čega, u jednom primitivnom užasu. Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Bosna tu prednjače kao tursko-zapadnjačke kasabe. IDJ tunes, splavovi i žderanje po svadbama i slavljima. A ljudi na ivici eksplozije.

a jos je i vecina ponosna na to :prstic:

Back