- Poruka
- 70.664
Čitam, gledam neke dokumentarce i čini mi se idilično kako pristupaju deci u Norveškoj i ostalim okolnim zemljama...
Vraćeni nekim osnovama, suštinama....Da imam dete/decu ja bih iskreno volela da da je sistem ovakav i tu.
Šta vi mislite o tome? Da li bi nam deca generalno bila srećnija? Bolje pripremljena za život?
Kažu:
Izvor:luftika.rs;nordiasenter.com
Vraćeni nekim osnovama, suštinama....Da imam dete/decu ja bih iskreno volela da da je sistem ovakav i tu.
Šta vi mislite o tome? Da li bi nam deca generalno bila srećnija? Bolje pripremljena za život?
Kažu:
- Ništa se ne plaća u školi...Ni knjige, ni sveske, ništa sem obuće, odeće i hrane
- U školama su zabranjena peciva, slatkiši, hleb. U posudi koju deca ponesu treba da bude zastupljeno i povrće i voće (od šargerepe, krastavaca, paprike, do kivija i manga, šta god) , uz obavezno nešto što će ipak zasititi male stomake, a najčešće su to sendviči.
- Deci nisu dostupni nikakvi prodajni objekti (dakle, nema kupovine užine na velikom odmoru, pa samim tim ne postoji ni potreba da deca nose novac sa sobom, bar ne ona u osnovnoj školi.
- u Norveškoj na kraju školske godine sva deca polažu ispit iz glavnih predmeta – anonimno. Računa se samo zbirni rezultat cele škole. Ako rezultati nisu dobri, škola je u problemu. Đaci se trude, jer svi žele da njihova škola pobedi.
- Kad počne škola, učiteljica donese koficu u koju deca ubace svoje mobilne telefone koji im se vrate na kraju časova i koje smeju da koriste tek kada izađu iz dvorišta…
- dečija sreća je na prvom mestu
- puni su praktične nastave. Primer - učenici osmih razreda, uzrasta 13 godina, recimo proučavaju potrese i vulkane. Zamišljaju da se penju na Mount Everest.
U pripremama moraju najpre proučiti kartu, vreme i klimatske uslove. Zatim predlažu najbolju rutu za penjanje, prave listu potrebne opreme, računaju koliko će im vremena biti potrebno, izrađuju budžet…Da bi rešili sve te zadatke učenici moraju naći puno informacija i zajednički detaljno raspraviti o svemu. - Deca većinu vremena provode u malim grupama jer se sve bazira na teoriji da se najbolje uči kad – mislimo , razgovaramo i rešavamo zadatke zajedno!
- Tablicu množenja uče od trećeg do petog razreda . I sabiraju na prste. Imaju ukupno jednu knjigu, koju cele godine nose u školskoj torbi, koja je ujedno i jezik, i svet oko nas i sve ostalo, sem matematike.
Izvor:luftika.rs;nordiasenter.com