Norveška – prvo bezgotovinsko društvo u svetu

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
НЕКАД ДАВНО ВИКИНЗИ, А САДА ЗЕМЉА ЗА ПРИМЕР!

https://www.danas.rs/svet/norveska-prvo-bezgotovinsko-drustvo-u-svetu/

Norveška – prvo bezgotovinsko društvo u svetu

Iako je delovalo da će to biti Švedska, Norveška je, uspela da postane prvo bezgotovinsko društvo u svetu.

kredit-678x382.jpg

“Nivo korišćenja gotovine u transakcijama kod nas je već toliko nizak da možemo da smatramo kako smo nacija u kojoj je keš suvišan”, saopštio je Jon Nicolaisen

jedan od najstarijih donosilaca ekonomskih odluka u Norveškoj.

Kako prenosi PC Press Nicolsaisen je izjavio da se u Norveškoj koristi manje od tri odsto novčanica i da na plaćanje njima otpada deset odsto svih transakcija. U ovoj zemlji je uobičajeno da se i kafa plaća karticom, odnosno, elektronskim putem.

“Nema to veze sa merama Centalne banke ili slično, već je odraz želje svih koji novac koriste svakodnevno, a to su svi potrošači”, istakao je ekonomista. Prema procenama Nicolaisena keš bi mogao potpuno da iščezne u celom svetu u narednih deset godina.

Укидање злата, па сребра, новца, папира од вредности, селидба вредности у виртуелни свет, где неке цифре на дисплеју, говоре ти о фиктивној имовини, је баш занимљив сценарио за почетак дистопије !

Укидање злата, па сребра, новца, папира од вредности, селидба вредности у виртуелни свет, где неке цифре на дисплеју, говоре ти о фиктивној имовини, је баш занимљив сценарио за почетак дистопије !

Ти картицу не користиш приликом плаћања?

Ах..па да...одакле теби новац...

I isključe te sa jednim klikom. Koliko je primamljiva varijanta da ne nosaš papire po novčaniku i džepovima toliko se stavljaš na milost i nemilost državi.

Ти картицу не користиш приликом плаћања?

Ах..па да...одакле теби новац...

Ја говорим о несигурности, небезбедности и неконтролисаности дигиталног записа, што ће у кризама (нпр. соларним олујама или електромагнетним pulsom / https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_pulse), доћи до финансијског квази поравнања.

Видели смо како на Дарк-нету, шпекулативно функционишу виртуелне валуте !

Мале и плитке личности , ниског порекла и слабог искуства срљају у прогрес, наравно без мозга ...

Nista bez slamarice, brale. Uvek su ti suske blizu, odes dva puta dnevno da ih prebrojis, pa ih razdvajas na gomilice od po 10, 20, 50, pa ih zagrlis, pa im tepas. Lepota.

1/3 у злату
1/3 у најплоднијој земљи (угледно земљиште)
и
1/3 у пословима !

- - -
Али, похлепа је та да човек купује виртуелне валуте и да му све пропадне !

1/3 у злату
1/3 у најплоднијој земљи (угледно земљиште)
и
1/3 у пословима !

- - -
Али, похлепа је та да човек купује виртуелне валуте и да му све пропадне !

Da, dosta ljudi sa viškom novca kupuje nekretnine i zemlju ili zida nekretnine.

Опет су нам Крстини *******и објаснили да су Норвежани будале које ће сотона и рептили да заебу једним кликом, а ми Срби смо опет испали паметни.

Као онај виц што је причао Бата Стојковић.

Били Немац, Рус, Американац и Србин. И сад не знам како је тачно било, али је Србин на крају све надмудрио!

Опет су нам Крстини *******и објаснили да су Норвежани будале које ће сотона и рептили да заебу једним кликом, а ми Срби смо опет испали паметни.

Као онај виц што је причао Бата Стојковић.

Били Немац, Рус, Американац и Србин. И сад не знам како је тачно било, али је Србин на крају све надмудрио!

Kako uspevate da u svaku priču ubacite srbe i ruse? :lol: Svka tema se svede da su srbi glupi a rusi sirotinja, nema veze da li je u pitanju fudbalska utakmica, proksi ratovanje ili bezgotovinsko plaćanje.

ne znaju bate kad sam ja dizao pare sa bankomata u berlinu i kad sam karticom plaćao makijato u ljubljanskoj olimpiji.

Битно је да направиш разлику између Руса, Срба и Крстиних *******а.

Ви сте посебна сорта људи која нема неке везе ни са Србима ни са Русима.

Битно је да направиш разлику између Руса, Срба и Крстиних *******а.

Ви сте посебна сорта људи која нема неке везе ни са Србима ни са Русима.

Pa dobro, imamo vas progresivne snage da nam objasnite kako se koriste kartice kad se plaća kafa i pljeskavica u starbaksu.

Pa dobro, imamo vas progresivne snage da nam objasnite kako se koriste kartice kad se plaća kafa i pljeskavica u starbaksu.

Немам ја пара за кафу и пљеску у Старбаксу, али нисам љубоморан и завидан према онима који за то имају новца.

ПС. Има ли га негде Победоносцев?

Мислим да би му лепо легла ова темилица.

Fuj , ništa lepše kad imaš gomilu keša papirnoga, u sredini što sitniji , a na iviciama krupni apoeni , pa ga u kafani ili kladži svako malo prevrćeš i brojiš da ostali sapatnici puknu od muke . A i kako sa karticu da kupiš na pijaci mlad lukac i rotkvice za sutrašnje ždranje u prirodi , kako karticom da platiš dileru mokar spid,vutru ili hors? :confused:

Back