Normalna stvar u Norveškoj

Moje dete ide u vrtic gde se svi izuvaju cim udju. Kao i vaspitaci. I to je samo u tom vrticu u nasem gradu, u ostalima nije tako.
Kazu da furaju tu politiku jer je utvrdjeno da deca najbolje razvijaju motoriku kad su bosi po ceo dan. I mislim da su u pravu, bar po onome sto vidim kod svog deteta.
У којој земљи се не изувају у вртићима?

Zar je moguce da ste toliko nenormalni postali da se cudite sto neko izuje cipele kad ulazi u kucu :hahaha:
Ono pregazi cukino gomno u parku i ladno sjedne u dnevnu gledati tv, dok mu dijete puže po podu. Znači BLjAK.
Inače @AleksaJ vidjela sam ti poruku, džaba si krečio. Šta ti poručiti osim da si poput planinskog potoka. Bistar ali plitak.

vi opet forsirate cipele unutar soba kući , priča se vrti oko institucionalnih prostorija , lepo je gore u tekstu navedena slika , cipele u stomatološkoj ordinaciji
a ko je taj što će u svojoj dnevnoj sobi da bude u cipelama
poenta je na nešto drugo , i msm da Skandinavci ili su zamorčići socijalno društvenih eksperimenata ili ono forsiraju neku njihovu filosofiju
kao ono, najbolje školstvo , malo sutra , kada dođu učenici u školu pa na taj neki čas oni odrede šta će biti tema tog dana

Ja sam otprilike 7000 kilometara udaljen od Norveške, što znači da sam baš daleko od te zemlje. Ali bez obzira na udaljenost, jedna stvar ostaje ista - ne možete ući u zubarsku ordinaciju s prljavim cipelama. To je jednostavno pravilo koje se primenjuje svugde. Kad god posetite, konkretno zubara, obavezno skinite cipele izvana.
Možete doći do šaltera u vanjskoj obući kako biste se prijavili, a zatim otići na preobuku i ući u drugu prostoriju gde čekate da vas pozovu. Ovo je uobičajeni proces, pružajući vam priliku da obavite administrativne poslove pre ulaska u unutrašnjost ili pre obavljanja određenih aktivnosti ili procedura. To se radi zbog higijenskih razloga, kako bi se izbeglo unošenje prljavštine i bakterija s ulice u prostorije gde se obavljaju medicinski postupci i znak poštovanja prema drugima.
Pouzdane zubarske ordinacije uvek brinu o higijeni i udobnosti pacijenata, pa je ova praksa sasvim normalna i očekivana i ja je podrzavam ..

Ova navika se u Srbiji smatra primitivnom, a u Norveškoj je stvar opšte kulture i tome decu uče odmalena​

norveška izuvanje obuće
Izuvanje u Norveškoj; Foto: Shutterstock
U Norveškoj neguju jednu naviku o nošenju obuće koja je na našim prostorima neuobičajena, ali tamo decu tome uče odmalena.

Šta pomislite kad ispred nečijih vrata u zgradi vidite obuću? A šta biste rekli da se tako nešto desi kod lekara ili u nekoj sličnoj ustanovi?

Dok se kod nas na tako nešto uglavnom gleda s podozrenjem, posebno u većim gradovima, u Norveškoj je izuvanje pred ulazak unutra vrlo poželjno i praktično ustaljena praksa.
Dakle, kada ulaze u kuću, Norvežani se izuju i ostave obuću na ulazu. To je znak poštovanja prema domaćinima – da ne bi isprljali kuću.

Posebno zanimljivo je što oni uglavnom svi nose vunene čarapice sa sobom i onda ih navuku kad se izuju, ne traže papuče od onog kod kog su došli.
Takođe, Norvežani decu odmalena uče tome jer je ideja da im usade zdrave navike za ceo život još dok su mali. Toliko su nepokolebljivi u toj svojoj politici „bez cipela unutra“ da je sprovode i u vrtićima u Norveškoj i u osnovnim školama.
Cilj je da se prljavština i bakterije ne unose tamo gde boravimo, a neizvuvanje se, s druge strane, smatra nepristojnim.

Izuvanje cipela je, pre svega, praktično u Norveškoj gde je zbog vremena napolju često blatnjavo ili mokro, s puno snega, i oni ne žele taj nered u svom domu.
Osim toga, većina norveških kuća ima podno grejanje, pa je u čarapama prijatno.
Naravno, u Norveškoj se nećete izuvati kad uđete u restoran, recimo, ali nemojte se začuditi ako kod lekara, zubara ili tatu majstora zateknete obuću na ulazu.

Izvor: Zadovoljna.rs

https://zadovoljna.nova.rs/beba-i-p...stvar-opste-kulture-i-tome-decu-uce-odmalena/
Zato što se tamo koristi podno grejanje?

Back