Normalizovanje zlikovaca?!

gost 433974

Veoma poznat
Poruka
12.863
U poslednjih par godina, cini mi se da se snima sve vise filmova sa tematikom, zasto su zlikovci postali zli.

Na pamet mi trenutno padaju, Venom i Kruela de Vil. E sad ja te filmove nisam pogledala, ali mi se cini da se kroz njih, kroz tu pricu, normalizuju zlikovci.

Koliko sam primetila, tu se predstavlja njihov zivot ali i situacije koje su dovele da postanu anti-heroji. Čini mi se da se kroz ove filmove oni opravdavaju time sto su ljudi i da je za nas normalno da krenemo stranputicom.

E sad, imam pitanje za vas.
Da li opravdavate njih i njihove postupke koje su napravili, zbog njihove tuzne proslosti ili stojite iza toga da ne postoji opravdanja za njihova gnusna dela?
..Ili...
Da li je po vama normalno da na osnovu losih iskustava neko bude zao i steti drugima uz opravdanje da su mu se lose stvari desile?

PS: ako sam bilo kojim slucajem pogresila (mada mislim da nisam) i ovo nije radnja tih filmova, slobodno me ispravite, ali i nastavite konverzaciju na moje pitanje.
I ukazite mi na još skorijih filmova sa slicnom tematikom : )

Čini mi se da se kroz ove filmove oni opravdavaju time sto su ljudi i da je za nas normalno da krenemo stranputicom.
Pa, možda ne baš to da je normalno krenuti stranputicom, te likove prate i stvaraju određene okolnosti i pojedinosti. Možda je pre da bismo se stavili u njihove cipele i bili iskreniji sa sobom koliko god je moguće, a samim tim i da ne podlegnemo porivu da sudimo bilo kome.
Ono što treba osuditi je zločin, a čovek ipak ima još ponešto u sebi osim toga.
Zlo se ne normalizuje, ali se ono kako čovek postaje vičan zlu mora ako ne normalizovati, onda detektovati i uraditi nešto, da bismo nekome možda pomogli na vreme i stali na put zlu koje može da se desi u budućnosti?

Pa, možda ne baš to da je normalno krenuti stranputicom, te likove prate i stvaraju određene okolnosti i pojedinosti. Možda je pre da bismo se stavili u njihove cipele i bili iskreniji sa sobom koliko god je moguće, a samim tim i da ne podlegnemo porivu da sudimo bilo kome.
Ono što treba osuditi je zločin, a čovek ipak ima još ponešto u sebi osim toga.
Zlo se ne normalizuje, ali se ono kako čovek postaje vičan zlu mora ako ne normalizovati, onda detektovati i uraditi nešto, da bismo nekome možda pomogli na vreme i stali na put zlu koje može da se desi u budućnosti?
Lepo si objasnila. Na primer ja nisam dosla do takvog zakljucka, ali si mi pomogla da pogledam to i iz drugog ugla ♡

да, последњи џокер нпр....помила серија и филмова о америчким серијским убицама...
ипак - филмови могу бити добри или лоши мање везано за конкретну тематику, колико за поглед на исту

Lepo si objasnila. Na primer ja nisam dosla do takvog zakljucka, ali si mi pomogla da pogledam to i iz drugog ugla ♡
Sve je stvar perspektive.
Ukoliko si namerila da u nečemu najčistijem i najnevinijem pronađeš greh-ti ćeš na tome raditi vredno, i uspećeš-ali šta je svrha?
Mi znamo kakvim gresima smo podložni, nema greha koji nije imenovan i prezren.
I u najgnusnijem činu se može pronaći zrno neivinosti, čistote, mesto gde treba stati u odbranu čoveku-makar i imaginarnom... jer, tu ipak ima neke plemenite svrhe, zar ne?
Pitanje je na kojoj smo strani-napadača, ili branioca.
Napadač želi da pobedi, uništi napadnuto, uspostavi svoja pravila, svoja merila vrednosti, svoje zakone.
Branilac onu malu iskru dobrote želi da sačuva i da joj prostora da raste.
(Au... nisam planirala da mentalno doživim stomačni virus, oprostite... Cela porodica ide lepo u toalet ovih dana, a ja na jednu ovako delikatnu temu! :zcepanje: ).
Odoh!

Poslednja izmena:
Sve je stvar perspektive.
Ukoliko si namerila da u nečemu najčistijem i najnevinijem pronađeš greh-ti ćeš na tome raditi vredno, i uspećeš-ali šta je svrha?
Mi znamo kakvim gresima smo podložni, nema greha koji nije imenovan i prezren.
I u najgnusnijem činu se može pronaći zrno neivinosti, čistote, mesto gde treba stati u odbranu čoveku-makar i imaginarnom... jer, tu ipak ima neke plemenite svrhe, zar ne?
Pitanje je na kojoj smo strani-napadača, ili branioca.
Napadač želi da pobedi, uništi napadnuto, zaspostavi svoja pravila, svoja merila vrednosti, svoje zakone.
Branilac onu malu iskru dobrote želi da sačuva i da joj prostora da raste.
(Au... nisam planirala da mentalno doživim stomačni virus, oprostite... Cela porodica ide lepo u toalet ovih dana, a ja na jednu ovako delikatnu temu! :zcepanje: ).
Odoh!
Slazem se, kad zelis u necemu nesto da vidis ti ces to i videti.
Mislim da je ovo tema gde ne mozes ni napred ni nazad. Prosto postoje, da kazem argumenti za obe strane.
Takodje mislim da u svakom zlu postoji barem i truncica dobrote, ipak nekako ne mogu da opravdam te lose stvari koje neko uradi.
Ali sto si mi skrenula paznju u komentaru gore, to stoji. Vise sam bila fokusirana na napadanje zlikovaca, nego na vidjenje druge, sire slike.

Normalizacija je pogrešna reč u ovom kontekstu, rekla bih. Jer ''normalizacija'' znači vraćanje stanje nečega u normalnost, ne prihvatanje nečega kao normalnog.

Da li je po vama normalno da na osnovu losih iskustava neko bude zao i steti drugima uz opravdanje da su mu se lose stvari desile?

Mislim da je konstrukcija pitanja veoma zbunjujuća, jer ne možemo govoriti o tome da li je normalno ili nenormalno da neko bude zao zbog lošeg iskustva (tu je mnogo više faktora koji dovode do poremećaja u ponašanju, iskustvo je jedna karika u lancu), već se prvo moraju preispitati okolnosti u kojima je nastao problem kod osobe koja nanosi sebi i drugima zlo, tj. uzrok i posledice ponašanja, razmišljanja, osećanja, pa onda govoriti o uzročno-posledičnoj vezi između njih i problemu koji je nastao.

Bacanje svetla na biografiju raznih zlikovaca daje važne odgovore u razumevanju onoga što se desilo, ne opravdavanje. Ne treba to mešati.

Tu je i Džoker koji iako zabavan i estetski lep film su jako površno uradili. Ispade da šizofreničarski povučeni šmokljan bez atributa zlikovca (osim golog besa zbog nepravde) može da postane onaj legendarni zlikovac kakvog znamo, noćna mora Betmena iz stripova, mastermind kriminala itd. Moralo je to malo kompleksnije, ali je fino ispalo.

Pa razlog je što ne znaju više šta da snimaju, ja podržavam to iako naravno utiče na mase da se nalože da i one mogu tako. Bila je fama oko Džokera da će razni ozlojedjeni ljudi da se prime na to pa krenu putem osvete, itd. što je moguće.

Meni je najjača priča te vrste ona iz Breaking Bad serije koja je sad prilično zaboravljena a 2013-e je bila kruna televizije. To mi se dopalo jako, i mislim da je složenije od Džokera.

To sa jačom popularizacijom je krenulo od Hit Ledžerovog Džokera 2008-e, svi su tad počeli da se lože na villaine, jer je on bio upečatljiv. Pritom nije bio lik iz neke tužne priče, nego golo nasilje, ludilo i anarhija. Mada i dosta pre toga - Hannibal Lector je bio legenda. Na koncertima Ramštajna su klinci dvehiljaditih nosili nosili majice Lectora kad krene Mein Teil. Nedostaje mi to vreme pomalo, bila su bezbrižnija vremena... od pojave fejsa kreće neko drugo, nakazno vreme.

Ljude su uvek privlačili takvi likovi, iako je naravno stvar u normalnom svetu kompleksnija. Svako može da se loži na ekran i izigrava nekog ludog tipa u svom društvu, ja znam dosta takvih, lud je kao Marko Vidojković jer se nadrogira, muva ribe, pije apaurine i glumi pankera i buntovnika. Ili onaj retard Marčelo kad glumi ''manijaka'' dok izvodi pesmu ''Dole'' u ludačkoj košulji. Kao ''ja sam psiho vidite me ja sam puko..." Pa se smeje onako manijački... kao retard. A svi koji ga znaju znaju kakva je to pi.čka, kukao u telefon kad mu je Ajzea oteo druga Miška Ministra dvehiljaditih i terao ga da peva ''Ziljave pi.čke''. Ali on je neshvaćeni psiho iz Paraćina, skuplja figurice Džokera i ostalih zlikovaca.

Medjutim pravi tipovi te vrste su ljudi poput Miguel Trevino Moralesa, vodje kartela Los Zetas, poznatijeg kao Z-40. Oni uglavnom potiču iz nekog siromaštva i nepravde ali to je ipak nedovoljno da objasni ono što jesu. Lik koji nije mogao da zaspi dok ne ubije nekog... išao meksičkim ulicama i lovio civile kao kerove, pa ih kuvao u buretu za benzin. Pokaže iz kola na civila i on je njegov. Pritom je to naravno samo sitnica u širokom asortimanu ostalih ''zamisli i ideja''.

Postoje i likovi tipa Erik Dejvid Haris koji je sa Dilanom Kliboldom počinio masakr u školi Kolumbajn, dakle nihilisti kojima je to čista zabava. Ali sve je to jako daleko od stada koje se loži na Kruelu i Džokera... jer oni imaju mehanizam pravednosti u svojoj moralnosti, i za njih je pozitivno ''zlo'' kad baba Coka ubije investitora koji je maltretira.

To negde svako može kad pobesni, kad je ozlojedjen... da se sveti. Ali je sasvim drugi stupanj kad uloviš civila, neku babu, pa joj nešto uradiš, ili kao Erik upadneš u školu i rokaš iz čiste obesti. O tome se ne snimaju filmovi bez moralističkog otklona, jer je to uvreda za gledaoce. Da je Džoker snimljen bez moralističkog uvoda, ko bi to gledao i prihvatio?

Ne opravdavaju se zlikovci, već je činjenica da, pored naprosto bolesnih ljudi, koji imaju bolesne potrebe, dosta ljudi prevrne od svakodnevnih stvari koje im se dešavaju, a nisu nikako prijatne. Neko je pomenuo Džokera, koji je svima poznat lik, to je i klasična stvar, društvo odbacuje malo čudne ljude, što čudnim ljudima samo dodaje na vatru poriv da budu još odvojeniji od društva i normalnosti. A, svi znamo gde to vodi.

Klinac kog su maltretirali u školi, pa je iz nje izašao sa manjkom samopoštovanja i samopouzdanja, ne nađe devojku do tridesete nikad, jer ne sme nikome da se obrati, smatra da je bezvredan, on sigurno na život neće gledati kao na nešto super, fino, što treba da traje i da uživa, pa ne treba ni da čudi da se kroz prizmu osvete tim ljudima koji su ga napravili takvim osveti nekim nedužnim ljudima gde upadne u školu i ubije petoro, jer tip ima 5 psihičkih poremećaja za koje je svakoga bolelo uvo.

U poslednjih par godina, cini mi se da se snima sve vise filmova sa tematikom, zasto su zlikovci postali zli.

Na pamet mi trenutno padaju, Venom i Kruela de Vil. E sad ja te filmove nisam pogledala, ali mi se cini da se kroz njih, kroz tu pricu, normalizuju zlikovci.

Koliko sam primetila, tu se predstavlja njihov zivot ali i situacije koje su dovele da postanu anti-heroji. Čini mi se da se kroz ove filmove oni opravdavaju time sto su ljudi i da je za nas normalno da krenemo stranputicom.

Da li opravdavate njih i njihove postupke koje su napravili, zbog njihove tuzne proslosti ili stojite iza toga da ne postoji opravdanja za njihova gnusna dela?
..Ili...

PS: ako sam bilo kojim slucajem pogresila (mada mislim da nisam) i ovo nije radnja tih filmova, slobodno me ispravite, ali i nastavite konverzaciju na moje pitanje.
to što je neko imao loše detinjstvo ne sme biti opravdanje za kriminal u odraslom dobu
svako mora da odgovara za svoje postrupke
ali zato pedagozi, psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti, socijalni radnici, prosvetni radnici treba da više obrate pažnju na decu kod koje uoče probleme u odrastanju i na taj način sprečiti razvoj patologije kod deteta.

Ljudi su ljudi i dobri i losi. Svi mi imamo potencijal, nesto mracno u sebi, da cinimo zlo. Zlo ciniti nije samo da nekoga ubijes, nego je to i olajavanje, rad iza ledja nekome, itd. Sve je to zlo. Jedno zlo na drugo ide.... itd.

Postoji jedna vrsta ljudi koji stvarno ne valjaju. Za te nema nade, moze se covjek zapitati zasto su napravili to sto su napravili i da li je njihov zivot do te tacke doveo do toga.
Postoji druga grupa, koja je kao i svi mi potencijalno sposobna da pocnini veliko zlo, i to su ljudi koji sami po sebi pod drugim okolnostima nikad to ne bi, ali POGRESNIM IZBOROM, NEZNANJEM itd. odluce se na korad da pocine nepocinljivo...

I nema tu nikakvog opravdanje, ali nema nista tu lose ni razumiti zasto je neko napravio sto je napravio. Nesto se uvijek moze tu nauciti, da se to sprijeci, izbjegne itd.

..Ili...

Prvo treba znati u kom trendu te mediji bacaju. Ako te ubedjuju da je zlo dobro onda se zezaju sa tobom pa mozes i da nasednes :P

..Ili...
Nije normalno i to se ne moze opravdati.

Back