Nordik, my brother...

• Začetnik teme Začetnik teme crow
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Indigo71:
Mnogo je lepo kad slaviš pobedu a izginula tuđa vojska. I da jesmo pobedili ali smo se posle pobede iznapijali pa se Turci onako razbijeni razmiliše po celoj Srbiji. OK znam šta je bilo i to jeste bilo hrabro i časno ali ja imam problem sa tom srpskom tradicijom da pokažemo kako smo neustrašivi i da se kačimo sa mnogo jačima od sebe. Mislim pre Prvog svetskog rata bilo nas je kao Engleza a sada? Za 20-ak godina biće nas manje no Šiptara. Mislim ide mi na ..... to srpsko kurchenje. Jeste adekvatna je reč "KURCHENJE". Glupavo i tupavo. :evil:

За ово прво си у праву, ал' бар су се искрено радовали (тако ми се чини). Плашили су се Мурата као куге. Треба да ти испричам како је немачка аристократија буквално бежала из Немачке док су још Турци били у Малој Азији. Крили су се по подрумима и спавали у оклопима и мачевима (ово сам читала код самих немачких историчара, није туђа злоба, данашњи историчари се чудом чуде -- откуд толики страх).

А што се тиче прављења митова, покушаћу да нађем писмо једног италијанског владара који велича нашу победу речима крупнијим него што су икад Срби изговорили о себи. :D

Енглези? Скокни до Енглеске да видиш кога ћеш видети по улицама. Скокни до Париза и понеси свећу јер ћеш само тако наћи белца на улици. И питај Бечлије кога има више у Бечу -- нас или њих :D . Или, можда, Турака? Не нестају само Срби. Нешто друго се догађа у Европи.

Неколико коментара из пера познаваоца

Предговор „Велесовој књизи“, проф. др Радивоје Пешић

„С обзиром да о ривалитету у односу на хришћанство нема говора, било би корисно сазнати каква је стварно била религија наших предака, јер се у њој одражава и душа нашег народа.

Словени нису, на пример, сматрали себе божјм творевином и делом, већ божјим потомцима. Чињеница да су се сматрали Дајбоговим унуцима, одређивала је природу односа према Богу, што ће рећи да се пред својим праоцем нису унижавали већ су се, уз уважавање његове надмоћи, осећали у природном сродству с њим.
.... те отуда и одсуство храмова за молитву и умилостивљавање богова. Богу, који је био свуда, обраћали су се директно и непосредно.

Насупрот општеприхваћеном мишљењу, религија древних Словена није била политеистична већ монотеистична. ... Као што хришћанство поред Творца признаје Богородицу, анђеле, свеце, апостоле итд, тако су код древних Словена постојали другостепени богови који су одражавали мноштво природних сила. ... Бог се називао Триглав, што је указивало на тројединство где је уместо „Тројица“ коришћена реч „Триглав“.

У исто време, религија древних Словена била је и пантеистична, наиме, богови нису раздвајани од природних сила.

Насупрот Грцима и Римљанима, словенска религија је у веома малој мери персонификовала своје богове. На њих нису преношене људске особине нити су представљани као надљуди. Нису се женили, имали децу, пировали, нити су се сукобљавали ...

Древним Словенима нису били потребни посредници између људи и богова.

Религија древних Словена била је религија радости.

Рај, или Ириј, симболично доживљаван као ливаде Сварога, било је место где се умрли састајао са својим прецима у вечном животу. Сама претпоставка да су ливаде раја биле део Сварге, а Сварга је заправо предео у коме обитава Сварог, дакле врховни праотац, јесте довољна чињеница која иде у прилог представи о оностаном, вечном животу.

Поред Белих богова постојали су и Црни богови који су означавали мрак и зло. Велесова књига нас обавештава да врховни бог Сварог вечно бди над непрестаном борбом ових богова, старајући се да Бели бог никад у потпуности не буде побеђен од стране Црног бога.

Јасно је изражен став према приношењу људских жртви бговима. Сазнајемо да то чине Нормани и Алани, а да Словени, као унуци Дајбога, тај пример не могу следити.

Молитве су упражњаване три пута на дан: ујутру се молило Перуну, дању Хоросу, тј. Сунцу, а увече Дајбогу.

Чудесна птица која сија свим дугиним бојама помиње се на десетине пута, обично кад се реч поведе о рату. ... Ову велику богињу, космичку мајку, називају Мајка свих Словена (Матер Сва, Матер Слава, Матер Сва Слава). ... Матер Сва Слава одговара Материсвани код Индо-Иранаца, Ведејаца. ... Уопште је словенска религија блиска ведизму, како по именима божанстава, тако и по погледима на свет. Ведизам је мисаона религија у којој закони Мане одређују моралне постулате, а остатак чине хвалоспеви.

Свевишњи, или Вишњи, један је вид означавања бога у хришћанству. Вишну је такође Вишњи у директном значењу те речи. Он је са Перуном (Варуном) чувар небеса, и будући да је небо изнад свега видљивог, самим тим је то и Вишњи. У словенском скупу богова, као и у ведизму, он је врховно биће, изнад свега видљивог и невидљивог.

Општи поглед на свет код Словена је естетски, и у њиховој религији нема фриволности коју срећемо код Грка и Римљана.

Познато је да су Словени комуницирали с Грцима, па је према томе вероватно да су познавали и њихову религију, мада се хеленског утицаја у њој готово да и не може наћи. Карактер словенске религије, како смо видели, много је ближи ведском него хеленском.“

Modruna:
Неколико коментара из пера познаваоца

Предговор „Велесовој књизи“, проф. др Радивоје Пешић

„С обзиром да о ривалитету у односу на хришћанство нема говора, било би корисно сазнати каква је стварно била религија наших предака, јер се у њој одражава и душа нашег народа.

Словени нису, на пример, сматрали себе божјм творевином и делом, већ божјим потомцима. Чињеница да су се сматрали Дајбоговим унуцима, одређивала је природу односа према Богу, што ће рећи да се пред својим праоцем нису унижавали већ су се, уз уважавање његове надмоћи, осећали у природном сродству с њим.
.... те отуда и одсуство храмова за молитву и умилостивљавање богова. Богу, који је био свуда, обраћали су се директно и непосредно.

Насупрот општеприхваћеном мишљењу, религија древних Словена није била политеистична већ монотеистична. ... Као што хришћанство поред Творца признаје Богородицу, анђеле, свеце, апостоле итд, тако су код древних Словена постојали другостепени богови који су одражавали мноштво природних сила. ... Бог се називао Триглав, што је указивало на тројединство где је уместо „Тројица“ коришћена реч „Триглав“.

У исто време, религија древних Словена била је и пантеистична, наиме, богови нису раздвајани од природних сила.

Насупрот Грцима и Римљанима, словенска религија је у веома малој мери персонификовала своје богове. На њих нису преношене људске особине нити су представљани као надљуди. Нису се женили, имали децу, пировали, нити су се сукобљавали ...

Древним Словенима нису били потребни посредници између људи и богова.

Религија древних Словена била је религија радости.

Рај, или Ириј, симболично доживљаван као ливаде Сварога, било је место где се умрли састајао са својим прецима у вечном животу. Сама претпоставка да су ливаде раја биле део Сварге, а Сварга је заправо предео у коме обитава Сварог, дакле врховни праотац, јесте довољна чињеница која иде у прилог представи о оностаном, вечном животу.

bila je politeistichka
to neki 'risczani a rasisti
pokushavaju da se stave iznad jevreja, u biblijskom smislu,
kao bili hriscani pre hrista :roll:

"odabrani narod"

:roll:

Да ти право кажем, мени је најважније ово -- религија радости. :D :D :D

Не признајем никакву религију без радости. Не признајем чак ни живот без радости.

Modruna:
Да ти право кажем, мени је најважније ово -- религија радости. :D :D :D

Не признајем никакву религију без радости. Не признајем чак ни живот без радости.

E sa ovim se u potpunosti slazem!
P.S. Nemam pojma o istoriji Slovena, pa mi je sve ovo bilo zanimljivo da citam. VISHNU i VISHNJI...Interesting! Inace upravo preko takvih jezickih veza pojedini istoricari pokusavaju dokazati da smo i te kako povezani sa indijskom rasom. Igrom slucaja sam u jednoj knjizi, gde su pruzali paralele izmedju "nasih" i "njihovih" osnovnih reci, uporedili AGNI i OGANJ (kod Slovena).

Па наравно, све су то тзв. "индоевропски" језици. Ево неколико речи на српском и санскритском:

матер -- матар
брат -- братар
двери -- двар
свекaр -- свакура
мач -- мач
два -- два

.... има још много, него сам заборавила (имам у једној књизи).

Те ствари са језиком може да извуче читава Европа. Овакве теме су склиске и колико се сећам имали смо их на форуму доста. Једни се позивају на Деретића, други на Пешића итд. Гомила ствари је измишљена.

Што се тиче оног поменутог ''курчења'', ја бих рекао инаћења, мислим да то није нимало глупо или лоше. Не знам шта бисте ви волели, вероватно да смо се нагузили пред Турцима, па онда пред Аустријанцима, па Немцима, вероватно то да будемо смеће историје као западна нам ''браћа''. Оно што је тачно да смо ''играли'' увек часно(изузетак су ови последњи ратови кад нас је црвена багра и задригли генерали жестоко обрукала и укаљала образ српства пред светом и нама самима).

Ми смо мали народ, нема нас много а по свему судећи биће нас још мање, ми се не питамо, можемо само да се ''курчимо'' или да се ''нагузимо''. Ни Европа неће проћи боље, то је стара, истрошена дама(читај *****), коју више нико не ферма ни за шта. Изгубиће рат у генерацијама, на то нису рачунали.

Мислим да је српско православље хришћанство које је најближе родној вери. Волео бих када би то био и званичан став цркве, да се не стиди тога и самим тим не би могло доћи до постојања неких фундаменталних, ''станистичких'', иксривљених покушаја рехабилитације старе вере.

Rujevit:
(изузетак су ови последњи ратови кад нас је црвена багра и задригли генерали жестоко обрукала и укаљала образ српства пред светом и нама самима).

To je samo kulminacija vise od 50 godina kaljanja svega sto je sveto. Zato nam i jeste ovako. Pa mi i dalje uzmimo i krivimo druge za sve sto nas snalazi..

Rujevit:
Једни се позивају на Деретића, други на Пешића итд. Гомила ствари је измишљена.
Ма шта причаш, бре! Није то никаква алтернатива, то је званична наука -- да су сви наши језици "индоевропски". Ја сам то учила још у основној школи, а ако ти ниси -- жао ми је.

Боље пусти стручњаке (филологе) да раде свој посао, очито се не разумеш у то.

Филолози, на пример, виде очигледну везу између санскритске речи "дигтар" и енгл. "douther", нем. "Tochter" , руског "дочъ", српског "кћер" итд.

И виде везу између санскр. "братар", латинског "frater", енгл. "brother", нем. "Bruder", српског "брат" итд.

Нема ту никакве тајне, ту је све прилично очигледно, али пустите стручњаке да се тиме баве, молим вас.

Нисам нигде споменуо да не постоје сличности између језика...санскрт-индоевропски језици! Нисам алудирао на то. А ако је за тебе Деретић научник, онда немам речи. Обичан шарлатан(одавно смо га крстили на историји).
Оно што сам хтео да кажем је поплава глупости о небеском народу, о гомили топонима од Индије до Атлантика па чак и до Америке(узми књигу ''Срби пре и после Адама'', проф. Радић). Ок, постоје топоними, писао је о томе и Милојевић, али изводити директне и буквалне закључке као што је радила Олга Луковић Пјановић, онда то изгледа смешно.

Слажем се са тобом у потпуности, ''пустите стручњаке да се баве тиме''!

Ма какве везе има Деретић са санскритом? Ја не знам да се он бавио санскритом, а ако ти знаш -- наведи извор података.

А ја сам лингвиста по професији и знам (читам) безброј лингвиста из целог света. Кад су језици у питању, код мене нема циле-миле. У стању сам да ти откинем језик :lol: ако причаш глупости о језику.

Их, како си само погодио? :lol:

Раније сам говорила да имам језик к'о сабљу димискију, па кад га исучем ... спасавај се ко може :lol:. (То је Марс у седмој кући, за оне који не верују у хороскоп :D )

Али одавно сам о'ладила. Немам енергије да се свађам.

Modruna:
Ма какве везе има Деретић са санскритом? Ја не знам да се он бавио санскритом, а ако ти знаш -- наведи извор података.

А ја сам лингвиста по професији и знам (читам) безброј лингвиста из целог света. Кад су језици у питању, код мене нема циле-миле. У стању сам да ти откинем језик :lol: ако причаш глупости о језику.

Па то и говорим, нема он везе са санскртом. Опет, нигде нисам рекао да се Деретић бавио санскртом, можда јесте, не знам. Он прави историју за себе и њему сличне. Јеси ли читала ''Античку Србију''? Па ту је претерао да горе не може бити! Знаш ли да се Александар Македонски презивао Карановић? Чисто српско презиме.

А ако си лингвиста не значи да си и истроичар, јер изводити закључке само из језика о историјским чињеницама не значи ништа. То је корисна метода али не и једина, главна.

Ако ћемо о сличности индоевропских језика са санскртом, онда је словеначки ближи санскрту него српски, јер има двојину, колико знам(исправи ако грешим).

А за чупање језика ћемо да видимо :wink: 8-)

Ја сам давала примере из српског из простог разлога што тај језик најбоље знам јер ми је матерњи. Зашто бих давала примере из холандског (који не знам)? Да ли би неки Холандез давао примере из холандског или из српског (који не зна)?

Лингвистика није историја, али ја се већ неколико година прилично озбиљно занимам за историју, тако да сада знам о томе више него што би се очекивало од једне обичне језичар(к)е :D .

Modruna:
Ја сам давала примере из српског из простог разлога што тај језик најбоље знам јер ми је матерњи. Зашто бих давала примере из холандског (који не знам)? Да ли би неки Холандез давао примере из холандског или из српског (који не зна)?

Лингвистика није историја, али ја се већ неколико година прилично озбиљно занимам за историју, тако да сада знам о томе више него што би се очекивало од једне обичне језичар(к)е :D .

Ок, то је логично. Нисам желео и не доводим у питање твоје познавање лингвистике, скренуо сам пажњу на горе поменутог ''научника'' који се базира искључиво на српском језику, па тумачи како му одговара. Тако је проф. Радић извео закључак да је Манитоба добила име тако што су босански Срби видећи да је тамо лоше за животарење рекли ''мани то ба'', и тако настаде Манитоба! 8-) :lol:

Тако да, пази шта радиш са језиком :wink:

Back