nordic_warrior
Elita
- Poruka
- 18.286
Obersturmfuehrer:cetvoro...
Šakal Hm, petoro...
vas sam braco i ocekivao!!!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Obersturmfuehrer:cetvoro...
Šakal Hm, petoro...
Indigo71:Mnogo je lepo kad slaviš pobedu a izginula tuđa vojska. I da jesmo pobedili ali smo se posle pobede iznapijali pa se Turci onako razbijeni razmiliše po celoj Srbiji. OK znam šta je bilo i to jeste bilo hrabro i časno ali ja imam problem sa tom srpskom tradicijom da pokažemo kako smo neustrašivi i da se kačimo sa mnogo jačima od sebe. Mislim pre Prvog svetskog rata bilo nas je kao Engleza a sada? Za 20-ak godina biće nas manje no Šiptara. Mislim ide mi na ..... to srpsko kurchenje. Jeste adekvatna je reč "KURCHENJE". Glupavo i tupavo.![]()
Modruna:Неколико коментара из пера познаваоца
Предговор „Велесовој књизи“, проф. др Радивоје Пешић
„С обзиром да о ривалитету у односу на хришћанство нема говора, било би корисно сазнати каква је стварно била религија наших предака, јер се у њој одражава и душа нашег народа.
Словени нису, на пример, сматрали себе божјм творевином и делом, већ божјим потомцима. Чињеница да су се сматрали Дајбоговим унуцима, одређивала је природу односа према Богу, што ће рећи да се пред својим праоцем нису унижавали већ су се, уз уважавање његове надмоћи, осећали у природном сродству с њим.
.... те отуда и одсуство храмова за молитву и умилостивљавање богова. Богу, који је био свуда, обраћали су се директно и непосредно.
Насупрот општеприхваћеном мишљењу, религија древних Словена није била политеистична већ монотеистична. ... Као што хришћанство поред Творца признаје Богородицу, анђеле, свеце, апостоле итд, тако су код древних Словена постојали другостепени богови који су одражавали мноштво природних сила. ... Бог се називао Триглав, што је указивало на тројединство где је уместо „Тројица“ коришћена реч „Триглав“.
У исто време, религија древних Словена била је и пантеистична, наиме, богови нису раздвајани од природних сила.
Насупрот Грцима и Римљанима, словенска религија је у веома малој мери персонификовала своје богове. На њих нису преношене људске особине нити су представљани као надљуди. Нису се женили, имали децу, пировали, нити су се сукобљавали ...
Древним Словенима нису били потребни посредници између људи и богова.
Религија древних Словена била је религија радости.
Рај, или Ириј, симболично доживљаван као ливаде Сварога, било је место где се умрли састајао са својим прецима у вечном животу. Сама претпоставка да су ливаде раја биле део Сварге, а Сварга је заправо предео у коме обитава Сварог, дакле врховни праотац, јесте довољна чињеница која иде у прилог представи о оностаном, вечном животу.
Modruna:Да ти право кажем, мени је најважније ово -- религија радости.![]()
![]()
![]()
Не признајем никакву религију без радости. Не признајем чак ни живот без радости.
Rujevit:(изузетак су ови последњи ратови кад нас је црвена багра и задригли генерали жестоко обрукала и укаљала образ српства пред светом и нама самима).
Ма шта причаш, бре! Није то никаква алтернатива, то је званична наука -- да су сви наши језици "индоевропски". Ја сам то учила још у основној школи, а ако ти ниси -- жао ми је.Rujevit:Једни се позивају на Деретића, други на Пешића итд. Гомила ствари је измишљена.
Modruna:Ма какве везе има Деретић са санскритом? Ја не знам да се он бавио санскритом, а ако ти знаш -- наведи извор података.
А ја сам лингвиста по професији и знам (читам) безброј лингвиста из целог света. Кад су језици у питању, код мене нема циле-миле. У стању сам да ти откинем језикако причаш глупости о језику.
Modruna:Ја сам давала примере из српског из простог разлога што тај језик најбоље знам јер ми је матерњи. Зашто бих давала примере из холандског (који не знам)? Да ли би неки Холандез давао примере из холандског или из српског (који не зна)?
Лингвистика није историја, али ја се већ неколико година прилично озбиљно занимам за историју, тако да сада знам о томе више него што би се очекивало од једне обичне језичар(к)е.