Nora Džons (Norah Jones)

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Pojavivši se na muzičkoj sceni Amerike početkom novog milenijuma (debi album – ,,Come away with me“), oslonjena na bogati duh američke bluz i džez tradicije, pre svega dive poput Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Dinah Washington, Nina Simone, Etta James i fatalnu Billie Holiday (koja je bila njen ključni uzor, neko uz čiju je muziku odrastala u Njujorku osamdesetih i devedesetih godina 20. veka), pevačica Nora Džons je vlastitom harizmom i glasom nastavila božanstveni duh jedne prelepe muzičke i duhovne tradicije rodne Amerike, transponujući ga u autentičan, prepoznatljiv stil i izraz, spoj bluza, džeza i alternativnog rokenrola.

1280px-Norah_Jones_@_Auditorium_Parco_della_Musica_Rome_07-465x309.jpg

Prvi samostalni album – ,,Come away with me“ iz 2002. godine doneo joj je niz Gremi priznanja i dijamantsku ploču, prodatu u više od 20 miliona primeraka. Zvezda je rođena i ubrzo je zasijala punim sjajem. To joj je donelo mogućnost saradnje sa veličinama poput slavne Doli Parton ili Rej Čarlsa na njenom drugom, kantri tonovima obojenom albumu – ,,Feels like home“ (2004.). Treći album – ,,Not too late“ (2007.) bio je pun pogodak, prikazujući svu raskoš talenta mlade umetnice i mogućnosti njenog autorskog rada koji je u potpunosti stvorio pomenuti album. Lepotu i snagu svojom moći proširili su širom sveta naredni albumi – ,,The Fall“ (2009.) i ,,Little broken heart“ (2012.).

Dok sam bila na koledžu imala sam vikendom svirke u jednom restoranu. To je bila najbolja vežba, jer sam tu naučila kako da uskladim pevanje sa sviranjem klavira… Oduvek su mi punili glavu pričama kako čovek piše bolje pesme kada prolazi kroz neko sranje u životu. Koliko god ta tvrdnja zvučala kao kliše, sada mogu tvrditi da u njoj ima istine… Najlepša stvar u ovom poslu jeste to što mogu da upoznam ljude kojima sam se divila… Nisam melanholična, već srećna osoba, pomalo luckasta. Volim smešne stvari i imam mnogo energije objašnjavala je mlada umetnica svoj životni put i tananu senzibilnost buduće dive…

Pored pomenutih aktivnosti i kreacija, Norah Jones se oprobala i kao glumica – pojavljuje se u filmu ,,My blueberry nights“, dok je na muzičkom planu sarađivala sa nizom slavnih muzičara – od Ray Charlesa do Lucinde Williams… Obrađivala je i pesme slavnih Johhnyja Casha i Toma Pettyja, ,, plivajći“ jednako dobro u pop, rock, jazz, soul, blues i country muzičkim ,, vodama“… Što se poređenja tiče, najviše su isticane njene sličnosti sa Billie Holiday i Ninom Simone – bez mnogo preterivanja i na njenu veliku radost…

Sunrise, sunrise looks like morning in your eyes

but the clock’s held 9:15 for hours

sunrise,sunrise couldn’t tempt us if it tried

’cause the afternoon’s already come and gone

and i said who, who do you?

Surprise, surprise couldn’t find it in your eyes

but i’m sure it’s written all over my face

surprise, surprise never something i could hide

when i see we made it through another day

and i say who, who do you?

Now the night will throw its cover down

on me again

ooh, and i’m right

it’s the only way to bring me back,

who, who, who do you? …

Zvezda je doista bila rođena… Bio je to vanvremenski sjaj zvezde Nore Džons čija muzika kod slušaoca izaziva osećaj čudesne smirenosti i duhovnog blagostanja, dok njene predivne, lagane i setne note miluju senzibilne duše, pretapajući se sa jedinstvenim vokalom i lirikom čarobne muzike… Njujorške ,, blue“ note zasijale su još jednom punim sjajem.

Somewhere over the rainbow

way up high,

and the dreams that you’ve dreamed of

once in a lullabay.

Somewhere over the rainbow

bluebirds fly,

and the dreams that you’ve dreamed of

dreams really do come true …

Well, i see trees of green and red roses too,

i’ll watch them bloom for me and you

and i think to myself

what a wonderful world …

U potrazi za svetlošću, u potrazi za utočištem gde se ljudske vrednosti ne mere ciframa pretočenim u novac( tu vrhunsku, đavolju laž smišljenu u cilju ,, bogaćenja“ na tuđ račun i merenja nemerljivog pogrešnom ,, vrednošću“) često se prepuštam čarima setnog sanjarenja, svetu muzike i dobre knjige( dobra kapljica se boemski podrazumeva). Moj nemirni i buntovni, vremenom pociničeni duh ,, šezdesetih“, obasut sa svih strana uzavrelog i haotičnog sveta sumnjivih vrednosti ,, informacijama“ o novim ,, neprocenjivim i neponovljivm bendovima i hitovima“, sve češće biva rezigniran i besan kada se prepusti ,,čarima“ pomenutih, modernih likova i pojava. Bendovi, bendovi, bendovi… na sve strane samo bendovi – a muzika?Pesme? Nove ideje i kreacije? E, tu već treba dobrooo da se razmisli i pokuša da se lupom pronađe ,,neviđeni“ kvalitet i talenat ,,za sva vremena“( ili možda za par dana, pre će biti da je tako).

Rušilačka, slepa i agresivna komercijalizacija, medijski nafilovana, bombastična i isprazna, sama sebi krajnji cilj i svrha, uzima sve više danak i na polju umetnosti, duhovnosti, istinskih vrednosti… Retki su autori koji u opštoj pometnji i trci bez pardona za novcem mogu u kreativnom i kvalitativnom smislu da ponude nešto zaista istinski vredno, nešto što će( nama romantičnim sanjarima) ostati u uhu, a pre svega srcu i što će nadživeti trenutak, postati trajna vrednost, nešto što isijava duh umetničke svetlosti nudeći utočište za senzibilne duše željne ljubavi, slobode i zaista pravih vrednosti…

U potrazi za svetlošću, u potrazi za istinskim duhovnim utočištem, zahvaljujući pre svega neprocenjivoj vrednosti prijateljstva, pronašao sam jedan skroz mali, dragoceni kutak u smiraju dana, pronašao sam jedan neobično topao i nežan ,,delić nečijeg, senzibilnog ženskog srca“ koji je isijavao svu lepotu ljudskog postojanja, svu lepotu istinskih vrednosti ljudske duše i kreativni, muzičko – poetski sjaj što raspršuje svu zloslutnost neprijateljske tame… Iz dubina okeana muzičke industrije zagađene ispraznošću, bezidejnošću, gramzivošću, monotonjom i sivilom netalentovanih ali napadnih, izvirala je tanana, senzualna svetlost jedne mlade pevačice, lepotice i autorke albuma čiji je naslov veoma smelo tvrdio – ,, Not too late“!.

Back