Nokti kod mace

Menora

Primećen član
Poruka
842
Stara je godinu i tri meseca, sterilisana. Obicna crna maca, jako lepa, odlicne dlake, odlicno gradjena.

Grebalicu ima naravno, i naravno da grebe jednu fotelju od koje smo digli ruke - njena je.

E, ali ne mogu da joj opristim kad me u igri ogrebe. Koliko sam cula od drugih ljudi, neke mecke ne grebu svoje ukucane. Zasto me ova grebe? Uvek je to radila, s pocetka smo joj se smejali na to i ona je valjda uklavirila da je to nesto lepo. Sad sam ocajna. Razmisljala sam da joj iscecem nokte, ali mi je veterinarka rekla da ce joj navodno rasti brzi i da ce biti jaci i ostriji sto me je demoralisalo u mojoj nameri. Da li mi je rekla istinu? ili da se jednostavno upustim u to?

Mace su različitog karaktera i ponašanja.Neke od mojih se samo maze i spavaju, neke me grebu u igri, neke ne, neke imaju običaj da me gricnu kad ih mazim i to poprilično jako.Rekla bih da je tvoja maca takvog temperamenta, jedino da pokušaš da oštro vikneš na nju svaki put kad te ogrebe i da je nagradiš nečim kad te posluša, jako su inteligentne i brzo uče.Što se tiče sečenja noktiju, nikada nisam ni pomišljala na to, iskreno, ne deluje mi kao dobra ideja.

Ja imam Maine Coon-ove, a oni imaju ogromne nokte i seckanje je obavezno. Radimo to jednom u dve nedelje. Nokat sečeš iznad živca, videćeš gde je po različitoj boji, ako se odlučiš da ih seckaš.
Što se tiče odvikavanja od grebanja u igri, što su mace starije to teže ide, ali probaj, s vremenom će se odvići. Kad te ogrebe, istog trenutka prekini igru, oštro je pogledaj a ako treba i podvikni. Ne brini, shvatiće :)

Ne znam šta je tu strašno ako te mačka ogrebe, to je normalno ponašanje mačke.Ukoliko se ogrebotina odmah dezinfikuje višestruko brže zarasta, mnogi to ne znaju ali tako je. Inače najčeća greška da čovek instiktivno povlači ruku prema sebi kad ga mačka dohvati kandžama i tako nastaju ogrebotine. Nije dobro seći nokte jer sa njim drži ravnotežu i zadržava se da ne padne negde, pre tri dana mi je mačor pao sa terase na beton prevario ga sneg na ogradi. Na svu sreću ništa mu nije bilo ali moglo je.
Saveti za mačke

I moja je maca ista kao tvoja, samo starija 2 meseca. Ako izlazi napolje, nikako ne seci. Ja mojoj ne secem ceo nokat, vec samo vrh, tj. ono ostro, jer voli svako jutro da dodje da mi sisa vrat, a usput me i mesi i pusta nokte dok to radi, pa bolucka. :-)

Маце не гребу фотеље да би оштриле нокте, за то служе гребалице. На фотељама се протежу и раде гимнастику, тренинг за рођене предаторе.
Тако барем Д. Морис каже ;) Ми скраћујемо нокте мачку, врло мало и врло пажљиво. Ко није сигуран, нека не ради јер не сме живац да им се повреди. Није одушевљен када му то радимо, за разлику од чешљања где сам наводи, скаче на машину и радује се кад види четку. Пада и у неки транс, од милоште све живо љуби, мази, на пример вентил, славину, и на крају уједа, али некако посебно.. кад му досади :lol: Иначе не гребе, уједа приликом игре, не јако, али опет зна да буде непријатно.. Посматрај на шта реагује када те огребе, само нежно...

Poslednja izmena:
Ne znam šta je tu strašno ako te mačka ogrebe, to je normalno ponašanje mačke.Ukoliko se ogrebotina odmah dezinfikuje višestruko brže zarasta, mnogi to ne znaju ali tako je. Inače najčeća greška da čovek instiktivno povlači ruku prema sebi kad ga mačka dohvati kandžama i tako nastaju ogrebotine. Nije dobro seći nokte jer sa njim drži ravnotežu i zadržava se da ne padne negde, pre tri dana mi je mačor pao sa terase na beton prevario ga sneg na ogradi. Na svu sreću ništa mu nije bilo ali moglo je.
Saveti za mačke

И мој исто пао у суботу. Скакао је са терасе на климу поред другог прозора и оклизнуо се.
Нашао сам га склупчаног поред олука, глава на једну страну, а дупе на изволте. Од страха се паралише на непознатом.....
Шоу је био како сам га носио низ залеђене степенице, а он се умирио, као да каже: само ме доведи кући и гледај да не изгинемо :lol:
Нокти, приметили сте, расту кукасто и, ако маца не излази и нема где да их троши, могу да урасту у јастучиће шапа.

Poslednja izmena:
Najbolje je maci ,za trošenje noktiju, kupiti ili napraviti grebalicu. Grebalice se lako prave ako nabavite negde kartonske (valjkaste) kalemove od platna ili pređe pa ih složite kao nekakvu građevinu ,ili konstrukciju, i obmotate običnim kanapom. Nokti se maci mogu i seckati, ali to najbolje da vam pokaže stručno lice.

secenje noktiju je jako traumaticno iskustvo za macke, ovo sam cula negdje i nikad mojima nisam sjekla...imaju grebalicu a ako grebu namjestaj - zabolje me vala. Vaznije su mi one i njihova sreca nego bilo koji komad namjestaja. tako da, ako zele da grebu neka grebu. inace su tipicno kucne mace, zive u stanu i ne pokazuju interesovanje za okolinu. I ne vidim zasto bi - lijepe, debeljuskaste (nisu debele, samo malo punije :mrgreen:), pufnaste i srecne :mrgreen:

Par puta sam sekla macoru kandze, dok se jos grubo igrao - sad vec ne -
I iskreno nije ni primetio, radila sam to dok je spavao u mom krilu... Ako se malo razbudio ja sam odmah prestala, dok ne bi opet zaspao... trajalo je oko 30 min ovako. Definitivno nije bilo traumaticno iskustvo za njega. Mada ne znam koja macka jos spava ovoliko duboko...
Tako ga i cesljam, dok spava - jer inace duze traje.

Back