Nocebo efekt koji ima stvarne učinke na tijelo

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
89.569
Svima nam je poznat pojam placebo efekta, no jeste li znali da postoji i nocebo? Detaljnije o tome na linku https://net.hr/magazin/zdravlje/nocebo-efekt-znacenje-55eabce0-f8d8-11ef-8d2f-829ff0affdfc a ukratko:
" Dok placebo efekt koristi moć pozitivnog očekivanja za poboljšanje zdravstvenog stanja, nocebo efekt čini upravo suprotno: negativna očekivanja, strahovi i uvjerenja mogu izazvati ili pogoršati simptome, čak i u odsustvu stvarnog uzroka."
Nisam znala da se to tako zove no moram priznati da sam se često susretala s ljudima koje stalno nešto boli, postavljaju si dijagnoze, propisuju terapije a kada odu liječniku zapravo je sve ok.
Šta mislite koliko taj osjećaj "bolestan sam i stalno mi je nešto" narušava kvalitetu života i zapravo utječe na pojavu bolesti?

Svima nam je poznat pojam placebo efekta, no jeste li znali da postoji i nocebo? Detaljnije o tome na linku https://net.hr/magazin/zdravlje/nocebo-efekt-znacenje-55eabce0-f8d8-11ef-8d2f-829ff0affdfc a ukratko:
" Dok placebo efekt koristi moć pozitivnog očekivanja za poboljšanje zdravstvenog stanja, nocebo efekt čini upravo suprotno: negativna očekivanja, strahovi i uvjerenja mogu izazvati ili pogoršati simptome, čak i u odsustvu stvarnog uzroka."
Nisam znala da se to tako zove no moram priznati da sam se često susretala s ljudima koje stalno nešto boli, postavljaju si dijagnoze, propisuju terapije a kada odu liječniku zapravo je sve ok.
Šta mislite koliko taj osjećaj "bolestan sam i stalno mi je nešto" narušava kvalitetu života i zapravo utječe na pojavu bolesti?
Kao prvo ne kaže se zalud "Zdrav čovek ima 1000 želja a bolestan samo 1"

Tačno je da kad nastanu velike promene u zdravlju kod ljudi "a nije im vreme" proradi biološki instinkt o samoodržanju te reaguju na svaki signal organizma iako su do skora mnogo toga pripisivali umoru ili lošoj probavi.

Takodje je bolna istina da ni svi lekari nisu isti, pogotovo u današnje vreme gde pojedini rade i u državnim i u privatnim klinikama.
Kada im dodjete u državnu ordinaciju praviće se da ne vide nalaze a ako im odete u privatnu e onda će vam nakititi još malo.

Vidite, imao sam takav slučaj gde je baš takav lekar mrtav ladan negirao sve nalaze ostalih mesecima skupljanih a moje želbe ignorisao.
Uz sraman izveštaj da su simptomi atipični (na psihičkoj bazi) paralelno duplira jačinu terapije (na fizičkoj bazi)
Interesantno zar ne?

Pazite, nije menjan niti jedan lek sa nekim placebo nego je regularan pojačan
Treba li verovati takvom lekaru?

Naravno da ne
Po njemu ste zdravi, lukavo ima izgovore kao profesionalac da tumači i ovako ili onako a vas skine sa bolovanja jer vama će danas sutra da pozli a ne njemu.
A kada dodje do toga velika je verovatnoća da nećete čekati na državno zdravstvo sa terminima za nekoliko meseci pošto je stvar hitna.

Ne vjerujem da placibo i nocibo mogu imati znatan uticaj na fizičke bolesti. Moguće je da djeluju jedino na blaže mentalne probleme kao depresija ili anksiozna stanja.

Treba se paziti pretjeranog optimizma na primjer kod Streptokokus infekcije grla koja za par dana može da se spusti na sve organe i da čovijek podlegne.

Back