Noć veštica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zašto slavite ovaj praznik koji nema veze sa Srbima ni s pravoslavljem?
Je li u pitanju pomodarstvo? Prihvatanje američkih "vrednosti"? Ili je u pitanju žestoko svesno zastranjivanje? I kako proslavljate taj "praznik"?

BTW,evo vam jedan video
[video=google;4923256842504617884]https://video.google.com/videoplay?docid=4923256842504617884[/video]

"Poznato je da u Americi deca masovno nestaju, a narocito pred Noc vestica (Halloween), tako da policija upozorava roditelje da narocito pripaze na svoju decu pred Noc vestica (zvanicni podaci FBI kazu da je u periodu od 1995. do 2000. u Americi nestalo 50.000 dece)".

Otkud ti to da Srbi slave noć veštica, ne znam nikog ko slavi ovaj praznik.

Ovo je Keltski praznik. Nema veze ni sa Amerikancima. To je zaostavstina evropskih kelta (kojih je bilo i na nasim prostorima).

Licno, ja cu slaviti stagod da mi se svidi i sa cime mogu da se povezem. Nije mi bitno da li je srpsko, americko, kinesko ili tunguzijsko.

Богами ноћас ће на гробљу бити жешћи шабат. А то још није ништа, оно главно је на Валпургијску ноћ, када најгори ужаси се шетају Земљом. То је ноћ пред Белтин, односно Први мај. Онда је јасно да фамозни уранак има сотонско порекло.

NOĆ VEŠTICA (Halloween)
U Severnoj Americi i nekim zemljama Zapadne Evrope, praznik, koji se proslavlja 31. oktobra, uveče. Simbolično povezuje ljude sa mrtvima i onostranim svetom (Ovaj praznik se poklapa i sa Danom svih Svetih, verskim praznikom Anglikanske i Rimokatoličke crkve. Nekadašnji paganski običaj slavljenja mrtvih, Dan svih Svetih je, u IX veku, ustoličila katolička crkva u slavu svih svetaca).
Noć veštica vodi poreklo iz tradicije starih Kelta; naime, prema njihovom računanju vremena, 31. oktobar je označavao početak ciklusa novog godišnjeg doba i slavio se kao „Semhejn“ ili „Saman“. Po Druidima, duše onih koji su umrli u toku prethodne godine, posećuju ljude, pa ih treba ugostiti hranom i pićem. No, ključni trenutak bio je spaljivanje džinovske drvene ljudske figure, koja je simbolično predstavljala „zlog čoveka“ (vešca).
Noć veštica je praznik koji je izgubio to prvobitno, pagansko značenje i postao dečiji praznik. Na taj dan, sve kuće su dekorisane svetiljkama od bundeva (Jack-O’-Lantern, mitska kreatura, izbačena iz Raja i Pakla, i osuđena da luta zemaljskim svetom, noseći svetiljku), a maskirana deca idu od vrata do vrata i dobijaju slatkiše. Noć Veštica se, takođe, poklapa i sa meksičkim „Danom mrtvih“.

E sad, ako je postavljač teme video nešto natprirodno i misteriozno u ovom prazniku, ja nisam.

Lock.

p.s. Na Religiji smo već raspravljali o Noći veštica.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back