Nobelova nagrada

Ivaaannnaaa

Zainteresovan član
Poruka
209
Nobelova nagrada je međunarodna nagrada koju od 1901. godine dodeljuje Nobelova fondacija za najznačajnija dostignuća na području fizike, hemije, medicine (i fiziologije), književnosti, mira i (od 1969) ekonomije. Nazvana je po švedskom hemičaru Alfredu Bernhardu Nobelu, pronalazaču dinamita. Dodeljuje se svake godine 10. decembra, na njegov rođendan.

Da li neko zna ko odlučuje o tome ko dobija Nobelovu nagradu ?
Po kom kriterijumu se dodeljuje?
Ko je najmlađi dobitnik Nobelove nagrade, a ko najstariji, i iz koje oblasti ?
Ko je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2009. godine i za koje delo ?
Da li je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za delo Na Drini ćuprija ?
Da li se za Nobelovu nagradu dobija milion dolara ?
Koje je, po vašem mišljenju, najveće i najznačajnije otkriće koje je nagrađeno Nobelovom nagradom ?
Koja zemlja, po statistici, ima najviše nobelovaca ?
Da li smatrate da je neko ostao uskraćen ove nagrade, tj. da li mislite da neko nije dobio nagradu, a da je, po vašem mišljenju, trebalo ?

Na ovoj temi možete pisati o dobitnicima nagrade (nekim zanimljivostima o njima), o, po vašem mišljenju, vrednosti same nagrade, o ugledu i prestižu koji ona nosi, o čoveku čije ime ona nosi, o bilo čemu što ima veze sa nagradom.....:)

Bila x puta tema o Nobelovoj nagradi.

Sve smo raspravili: ko je dodjeljuje, po kojim kriterijima, ko je zaslužio, a ko nije, da li se dodjeljuje za kompletno stvaralaštvo ili za pojedinačno djelo, ko od naših ima šanse ili zaslužuje poslije Andrića, ko je nepravedno zapostavljen, koliku ulogu igraju neknjiževne stvari (čitaj politika)...
Meni se više ne ide u tu raspravu, a i onima koje zanima preporučio bih da malo pretraže stare teme, čudo jedno šta se tu sve može naći.

Ovo sve se, naravno, odnosi na Nobela za književnost.
Ne znam zašto bi se o nagradama za druge oblasti razgovaralo na PDF književnost.

Dobrica Ćosić ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost!?:think:
19755_dobricacosic-blic_f.jpg

Poslednja izmena:
To je lazna vest, neki nasi pametnjakovici su dosli na ideju da naprave lazni sajt, vrlo slican zvanicnom sajtu. Inace pravi dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost ove godine je Tomas Tranströmer.

transtromer.jpg

Lazni sajt:
http://www.nobelprizeliterature.org/

Pravi sajt:
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2011/

Zanimljivo je to da je vecina nasih medija (RTS, B92...) prenela informaciju da je Dobrica Cosic dobio nagradu, iako se ta vest pojavila 2 sata pre zvanicnog objavljivanja dobitnika :lol:

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2011&mm=10&dd=06&nav_id=547426

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/...ti/967784/Lažna+vest+o+Nobelovoj+nagradi.html

Poslednja izmena:
Ja volim te pisce sa istoka.

Ja nemam te predrasude odakle je neko. Volim pisce po kvalitetu, da li je dobar ili ne, da li mi se svidja njegov stil ili ne. Na primer, ja smatram Dostojevskog prosecnim i rpecenjenim piscem, a obozavam francuske pisce, ali ne podnosim Bukovskog, koji je isto takodje sa Zapada. Jednostavno, treba da cenimo pisce po delima, a ne odakle dolaze.

Ih, Rado, mi ga već otračali i zamijenili s nekim drugim Kinezom, ali na drugoj temi (Tipovanje...)

Herta MIler o ovogodisnjem dobitnikiu Nobela:

nedelja 25.11.2012
Herta Miler: Nobel je katastrofa
Izvor: Tanjug

Herta Miler, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2009, ocenila je da je dodeljivanje te nagrade piscu Mo Janu ove godine "katastrofa koja nikad nije smela da se dogodi" i optužila kineskog pisca za pružanje podrške oštrim zakonima cenzure u Kini.

U intervjuu objavljenom u švedskom dnevniku "Dagens Niheter", Herta Miler, poreklom iz Rumunije, čija je dela uglavnom obeležila borba protiv Nikolae Čaušeskua, rekla je da "joj je došlo da zaplače" kada je čula ko je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2012. godinu.

Mo Jana, prvog kineskog pisca koji je dobio ovu nagradu, mnogi kritikuju zbog toga što je, kako kažu, ugrozio svoj umetnički i intelektualni rad time što je član Komunističke partije i potpredsednik Udruženja pisaca Kine.
[/B

Dobitnica Nobela cija dela ziv covek nije procitao, niti ce ikada citati, niti ona bilo koga zanima, ali kaze da nije u redu
da je dobitnik Nobela clan partije, ususdjuje se da lupeta da li neko na osnovu svoje partijske pripadnosti ili ideologije
zasluzuje Nobela?

Poslednja izmena:
Dodijeljivanjem nagrade Herti Miler i sličnima Nobelov komitet je izgradio imidž literarne sekcije Amnesty International, pa ovakve kritike i zaslužuje. Da su se uvijek vodili samo umjetničkim vrijednostima, drugačije bi bilo, ali oni sa politikom koketuju još od 1953. g. kad su nagradu dodijelili Vinstonu Čerčilu, pa neka sad sami kusaju čorbu koju su skuvali.

Dodijeljivanjem nagrade Herti Miler i sličnima Nobelov komitet je izgradio imidž literarne sekcije Amnesty International, pa ovakve kritike i zaslužuje. Da su se uvijek vodili samo umjetničkim vrijednostima, drugačije bi bilo, ali oni sa politikom koketuju još od 1953. g. kad su nagradu dodijelili Vinstonu Čerčilu, pa neka sad sami kusaju čorbu koju su skuvali.

Čerčilovi memoari imaju planetarnu i epohalnu vrednost i kao takvi zasluju Nobelovu nagradu. Ne računa se samo stil i veština pisca, kvalitet misli, već je kod knjige bitno da ima šta da kaže i da se prema tome određuju kriterijumu.

A njegovi memoari itekako imaju šta da kažu, pošto je u pitanju detaljan opis ww2 iz perspektive nekoga ko je povlačio konce. To će svakako imati značaj za buduće generacije.

Čerčilovi memoari imaju planetarnu i epohalnu vrednost i kao takvi zasluju Nobelovu nagradu. Ne računa se samo stil i veština pisca, kvalitet misli, već je kod knjige bitno da ima šta da kaže i da se prema tome određuju kriterijumu.

A njegovi memoari itekako imaju šta da kažu, pošto je u pitanju detaljan opis ww2 iz perspektive nekoga ko je povlačio konce. To će svakako imati značaj za buduće generacije.

Ja sam nekada kupila Kisindzerovu neku knjigu ( a i on je dobitnik Nobela), ali sam je bacila, mrzi me to da citam.
Doduse , on je dobio Nobela za mir, ali je vrednost ista kao i ovaj Nobel za knjizevnost Cherchilu.

Ufff... s ovim što sam označio nikako ne mogu da se složim. Da su mu dali nagradu za mir, imalo bi više smisla, ako su ga već toliko voljeli.
Nobel je rekao da se nagrada treba dodijeljivati za književno djelo idealističkih tendencija, što se na početku vrlo kruto tumačilo, a danas je izašlo sasvim izvan književnih sfera, pa se gleda da je pisac bio na pravoj strani, a ako se tu napravi neki propust, kao s ovim Kinezom, odmah se digne frka.
Elem, ja mislim da bi bilo lijepo da nagrada favorizuje vrhunsku umjetničku prozu, da se ne gleda ko je i odakle je onaj ko je piše, da nije bitno da li je povlačio konce nekog globalnog sukoba (jer onda bi i Osama Bin Laden bio legitiman kandidat, samo da je živ i da je napisao memoare), nego da se sudi kako je literarno transponovao neko, bilo koje, ljudsko iskustvo.

Nisam ranije čula za Milerovu, ali sam nakon dodele Nobela kupila njenu Ljuljašku daha, i baš mi se dopala, ako tako nešto može da se kaže za knjigu o logoru (sličan utisak je na mene ostavio i Dečak u prugastoj pidžami).

Neko ko povlaci konce ( a Cherchil ih jeste povlacio) ne moze da pise veliku knjizevnost ( more nikakvu) jer pise iz svoje perspektive, politicara,
ucesnika jedne strane u sukobu. Crnjanski je takodje u to vreme, a takodje svedok rata, napisao jako vazna knjizevna dela, ali Nobela naravno nije nkada
dobio niti je uopste bilo ko njega pominjao ili i pomisljao da ga redlozi za Nobelovu nagradu.
Medjutim, i Herta Miler, i Cherchil, Solzenjicin, pa i ovaj Kinez, neki irski pesnik, neki japanski i ne znam vec ko sve, pasce u zaborav kao da ih nije ni bilo
( Cherchil naravno nece, ali njegova uloga nema nikakve veze sa knjizevnoscu), Crnjanski ce ostati kao veliki knjizevnik.

Back