NLP

U medjuvremenu je svet otisao dalje...

NLP nije usmeren na sebe i life coaching, kako je bilo ranije jedino korisno , nego je postao manipulativna tehnika detekcije, spijunaze i manipulacije...
Ono sto je najgore, oba dela, i self NLP i ka drugima NLP su postali alati da se covek udaljuje od sustine i da se drzi demagogije...

Sve to ide uz komercijalizaciju.
Mogu da se kladim da nemate pojma sta je komercijalizacija......Verovatno , najcesce mislite da je to monetarizacija....tj naplacivanje , prodavanje svog rada i proizvoda....
Komercijalizacija nije to....bar ne vise....
Komercijalizacija je pretvaranje vaseg proizvoda u nesto sto vabi konzumenta da ga uzme i kupi....tj menja se sadrzaj, sustina i pakovanje , oblici , mirisi i ukusi, samo da bi se uskladio sa tekucim navikama konzumenta...

To znaci da nakaradni i vec dezavuisani ljudi jesu cilj, a onda komercijalizacija neta i svih ostalih proizvoda samo dalje produbljuje krizu i sve ih vise gura u dekadentno i patolosko...

A naravno , Srbi su ocigledan i naglasen primer da se radi jednoumlja masovno vrsi pritisak na normalno da bi se ostvarilo jedinstvo....makar i patolosko...

TA je razvojna psihologija u malom

U prevodu, ljudima je lakse da se ubede nego da otkriju sta ih stvarno usrecuje...
Jer imas problem ako otkrijes sta te usrecuje, dobio si zadatak koji je mozda mnogo tezak a to je ostvariti ono sto te usrecuje...
Zato je vecina ljudi kupac NLP a vrlo malo ih je kupac TA...
Plus sto je TA mnogo mnogo opasnija i teza.....
Lagarija i licemerje ljudi i prema drugima i prema sebi je odlicno za NLP , a uzas za TA....

NLP može da pomogne ljudima da izleče fobije.

Žene koje su se bojale miševa npr, posle NLP-a puštaju iste te miševe da im šetaju po ruci i plus da ih miluju (i tako dalje..)
Transakciona analiza (kao što joj ime kaže) je analiza, nije nikakvo programiranje, ali se bavi programima koje naša 3 tipa ličnosti, svaki za sebe imaju.
Naše Dete, ima svoje programe
Naš Odrasli, ima svoje programe
i Naš Roditelj, ima svoje programe.

Ljudski um radi kao i kompjuter, i veoma je "programibilan".
Odnosi među ljudima (transakcije, ukrštene, ovakve onakve ),kao i odnosi unutar svakog od nas između 3 ličnosti.

NLP je više bum tras, praktična metoda koja može da se koristi kako za oslobađanje od nekih fobija, tikova, ovisnosti itd..tako i za menadžment, navoženje ljudi da urade jedno umesto drugo..Jedan od nekada vrlo popularnih NLP-a koje su se raširile netom čim se pojavio, bila je tzv Speed Seduction metoda zavođenja žena (a i muškaraca) itd itd...pitajte šta vas zanima..

NLP je bar 30x rasirenija od TA....TA vrlo malo ljudi mogu da razumeju i da prate....oni TA uglavnom svedu na produbljenu frojd ego superego id psihoanalizu...
NLP je sa druge strane prisutna u talasanju narodnih masa dominantno danas...

Zasto postaviti clanak o nekom pajseru Petrovicu na filozofiji....pa da bi se kod jednih ugusila komunikacija reakcije, kod drugih izazvala reakcija, a kod trecih privikao um na ucestalost takvih pajsera, koji tek treba da se pojave imitacijom ostalih koji su trend skloni i zeljni...trend followeri...

Ne postoji medijska scena Srbije koja u svakom danu nije prepuna sa barem 20 gestova NLP....
Clanaka vesti, zovite kako to hocete...
Svaki dan se preko TV , preko krstarice , radi NLP i to vrlo stetan...
I za sada je stepen reakcije ljudi preko 33% , znaci za jedan dan ih dobijes u reakciji koju hoces njih 33% dok za dva imas i preko 50%...
To znaci da za 3 dana mozes da plasiras sta god hoces u Srbiji..
Od mirnog do predratnog raspolozenja...

Za 4 dana ces dobiti savrseno poslusnu vojsku gde niko nece smeti ni da pomisli da mrdne van tokova jer ce dobiti metak u celo...
Za jos 2 dana preko , dobices mudzahedine samo pravoslavne veroispovesti...
Malo je slozenije NLP programe odrzavati na duze, jer kao u videu, lepo je sto je covek sretan biciklom , sve dok ne padne kisa prvi put i stvarno mu se vrati da mu treba kozna jakna...

Tako i kod ushicenja mudzahedina srpskog porekla, lepo je sto su ponosni i besni i hoce da pokidaju zajednicko mrzeceg....ali to treba biti podrzano u praksi a ne da popiju metak u celo prvom prilikom....
Ovo sto vam iznosim nisu sprdnje, to je trenutna prakticna vrednost i iznosi....
Reakcija naroda je stvarno preko 33% odziv...na NLP pobudu...a to je enormno velika cifra za npr poruku koju posaljes preko TV i koja traje 3 min...
A ne gledaju svi taj program , tu TV i tako to...

NLP može da pomogne ljudima da izleče fobije.

Žene koje su se bojale miševa npr, posle NLP-a puštaju iste te miševe da im šetaju po ruci i plus da ih miluju (i tako dalje..)
Transakciona analiza (kao što joj ime kaže) je analiza, nije nikakvo programiranje, ali se bavi programima koje naša 3 tipa ličnosti, svaki za sebe imaju.
Naše Dete, ima svoje programe
Naš Odrasli, ima svoje programe
i Naš Roditelj, ima svoje programe.

Ljudski um radi kao i kompjuter, i veoma je "programibilan".
Odnosi među ljudima (transakcije, ukrštene, ovakve onakve ),kao i odnosi unutar svakog od nas između 3 ličnosti.

NLP je više bum tras, praktična metoda koja može da se koristi kako za oslobađanje od nekih fobija, tikova, ovisnosti itd..tako i za menadžment, navoženje ljudi da urade jedno umesto drugo..Jedan od nekada vrlo popularnih NLP-a koje su se raširile netom čim se pojavio, bila je tzv Speed Seduction metoda zavođenja žena (a i muškaraca) itd itd...pitajte šta vas zanima..

Ne znam, ali svaki moj susret sa NLP-om bio je uglavnom prezentovan od strane ljudi koji mi baš nisu ulivali poverenje preterane stručnosti iz oblasti u kojima im je NLP kao bio pomoćno sredstvo.

Da li su ti ljudi uspešni, u većini slučajeva da, ali mi se uglavnom učinilo da je pre to splet drugih okolnosti, a ne osveštenja preko NLP.
Takodje susrela sam se sa ljudima koji ga koriste, ali tako da se nekad zapitam - da li su oni svesni koliko im dugoročno ta tehnika nanosi štetu. Poentiraju oni u tom momentu, ali na duge staze izgube mnogo više.

Opet ako neko ima drugo mišljenje bilo bi mi zadovoljstvo da pročitam.

Ne znam, ali svaki moj susret sa NLP-om bio je uglavnom prezentovan od strane ljudi koji mi baš nisu ulivali poverenje preterane stručnosti iz oblasti u kojima im je NLP kao bio pomoćno sredstvo.

Da li su ti ljudi uspešni, u većini slučajeva da, ali mi se uglavnom učinilo da je pre to splet drugih okolnosti, a ne osveštenja preko NLP.
Takodje susrela sam se sa ljudima koji ga koriste, ali tako da se nekad zapitam - da li su oni svesni koliko im dugoročno ta tehnika nanosi štetu. Poentiraju oni u tom momentu, ali na duge staze izgube mnogo više.

Opet ako neko ima drugo mišljenje bilo bi mi zadovoljstvo da pročitam.

Nataša, pazi ovako..
NLP se u skorije vreme probio kao disciplina koja u skladu sa ekonomskom krizom stavlja akcenat na menadžerisanje, uticanja na tržištu, kako pridobiti kupce isl.

U verme kada sam ja počinjao da se bavim NLP-om, kaži tamo pre nekih dvadeset i pešes godina, NLP je bio više fokusiran na psihološke probleme tipa fobije, strahovi, jednom rečju programibilnost mozga uz verbalno-emotivne stimulanse.

Danas se vidim zuavršavaju nekakvi kursevi, prerađene skripte isl..tako da sami predavači deluju zbrda zdola, bez iskustva i autoriteta.
Ne ulivaju poverenje, što bi se reklo.
NLP je tehnika a ne životna misija.
Tehnika koja pomaže ljudima da prebrode probleme. Kao i vođena hipnoza npr.
Ali to sada ne znači da svi treba da idemo na hipnozu i da naučimo da hipnotišemo druge.

Ono što sam mogla da vidim o ovoj tehnici, putem nekih fb stranica je upravo to šarlatansko bavljenje psihologijom. Stranice prepune kičastih fraza i parola na kičastim posterima, video klipovi sa predugim, rastegnutim govorima, dobiješ tikove od silnog ponavljanja sličnih rečenica sa istom poentom koju, uzgred budi rečeno, može da bolje da osmisli prosečan forumaš ovde. Prava antireklama.
Nisam se ni trudila da ispitam bolje i promenim mišljenje, ali i kad bih htela ne bih znala gde. Mnoge zanimljive ideje završe kao lak način za bogaćenje na tuđim slabostima.

Back