NK Varaždin, Varaždin

Interesantan je tekst Zdravka Reića (novinara iz Splita) koji ocjenjuje iz svog dalmatinskog i splitskog gledišta, te ističe kako je Zagreb da bi nadjačao, nadglasao Split i Dalmaciju u nogometnim strukturama navodi kako je iz tog razloga stvorena regija varaždin-čakovec što on navodi kao nešto neprirodno! Ja se s ovim slažem da je to neprorodno, samo za mene je sad novo to nakon 17-18 godina da je u tome razlog bio da se umanju mogućnost dalmatiske regije!? Vjerojatno i je tako, sigurno ima elemenata toga samo to je onda ideja koja je pokrenuta iz Zagreba, ja sam bio mišljenja kako je u svemu figurirao kao glavni meštar pokojni Đelac, da je njegova ideja bila "stvaranje" regije VŽ-ČK i stavljanje nk Varteksa ali i Varaždina kao grada na pijedestal, odnosno "izjednačavanje" Varaždina, grada s oko 35-40 hiljada stanovnika s Rijekom i Osijekom ali i Splitom, a Varaždin gledano čisto nogometno to nije zasluživao, barem ne tada u to vrijeme! Tu je Varaždin ostvario nemjerljivu prednost nad mnogim i duplo većim gradovima u Hrvatskoj od Varaždina i Varaždin je debelo iskoristio svoj geografski položaj.

I sve ovo što se danas događa u nogometnom Varaždinu je upravo poslijedica, tih manipulacija iz prve polovice devedesetih i naravno da današnji 22-23godišnjaci koji su odrastali u takvom ambijentu i okruženju, da se ne mogu lako pomiriti s današnjom realnošču, tj. da je ono, bilo "napumpano" i oni su naučili na to tako, i volili bi da je to tako stalno, međutim, koliko vidim ima tamo prilično tvrdih glava, tako da sumnjam da su mogući kompromisi, barem zasad!

Novi Varaždin ipak iz županijskog ranga

Održana je u Koprivnici skupština klubova treće hrvatske lige skupina sjever, na kojoj su bili predstavnici pet županijskih saveza, ali i novo vodstvo HNS-a Davor Šuker i Brleković. Odlučeno je kako se III.HNL sjever neće proširivati s 16 na 18 klubova, kako je bilo predlagano iz nekih krugova s ciljem "izlaska u susret" nekad uglednom prvoligašu, međutim većina predstavnika klubova te lige se izjasnilo kako bi to značilo i četiri utakmice više po sezoni pa da je to pored toga što je protuprosino, još i pozamašno diže troškove igranja u toj ligi s 18 klubova.
Interesantno je kako će juniori "novog Varaždina" nastupati i dalje u najačem stupnju natjecaja bez obzira što će im seniori nastupati u možda najnižem rang. Nime županijski savez je taj koji će odlučiti i koju županijsku ligu bi "novi varaždin" nastupati, a moguća su tri stupnja županijskog natjecanja. Pretpostavlja se kako će ipak odobriti nastup u ne baš najnižem rangu, ali oni još odlučuju.

Iskreno, zbunjola je teška jer o čemu se radi onaj nekadašnji poznati nk varteks koji je promijenio ime prije dvije godine u nk varaždin zarez varaždin je pod financijskim poteškoćama podlegnuo i nisu odigrali sezonu do kraja i kao takvi koji su odustali od natjecanja morali bi početi iz najnižeg ranga. Kao i ljubljanska Olimpija, samo oni su u nižim ligama nosili ime Bežigrad, da bi danas ponovo bili Olimpija. Klub je nedavno ugašen, dugovi su ostali tom ugašenom klubu, a novi klub se sada zove NK Varaždin - nogometna škola Varaždin to je novo službeno ime kluba, međutim glavne face u tom klub su isti oni koji su doveli do kolapsa nekad značajnog prvoligaša. A ono što priču čini još zamršenijom što su prošle godine u ovo vrijeme najzagriženiji navijači nekadašnjeg kluba osnovalo svoj nk varteks koji je nastupao u II-županijskoj ligi gdje završava na trećem mjestu i ostvario je plasman u viši rang. Nastupaju na igralištu u Jelkovcu (predgrađe Varaždina) i imaju posjetu čak do 700 ljudi na utakmici, što je veliki uspijeh s obzirom na rang natjecanja. U biti taj klub je izraz bunta navijača prema rukovodstvu kluba, s kojima se oni nisu slagali a sve je kulminiralo "rapsodijom" makivanja po njima "svetog" imena varteks!? Po meni je ovo u biti najobičniji fan klub kojeg obožavatelji grade i održavaju prisječajući se njima lijepših vremena. Također i klub-spomenar, ali uglavnom zamršeno do neba, ovi najzagriženiji pristalice starog varteksa su toliko tvrdi u stavovima da to boli glava, pile svoje, uvjereni kako su u pravu i nemože im se izbiti iz glave fix ideje. S druge strane vodstvo "novog Varaždina" je identično onom koje je dovelo do kraha onog ranijeg prvoligaša. Sve u svemu, mnogo zamršeno, tako da će ove sezone u županijskim ligama biti u biti dva varteksa, jedan navijački protestni klub koji se i formalno zove varteks, a drugi će biti vž- nog. šk- varaždin. A bliska budućnost će ovisiti o tome koji od ova dva kluba nude uspješniji i vjerodostojniji i koji bude više napredovao prema višim rangovima, međutim bilo koji od ta dva kluba (ako u međuvremenu se ne pojavi i neki treći ili peti klub) koji se prvi dočepa iole barem II-lige, postavit će se pitanje naslijeđa na onaj stari varteks, jer i jedni i drugi tumače kako njima ide u prilog, a ono što nikako nije zanemarivo je i to što su mnogi sportski radnici, novinari ali i navijači ostalih klubova, naklonjeni ovom tzv. navijačkom klub. Prognoze su nezahvalne a i besmislene, sve je moguće od toga da Varaždin kao grad vikad više nema prvoligaša, pa preko toga da ima s "priljepljenom" statistikom starog kluba, pa preko toga da im za povratak treba 7-15 godina (po meni najvjerojatniji scenarij) do toga da iduće sezone zbog poteškoće u cijeloj ligi i državi netko ih "pozove" u prvu ligu i dobiju pomilovanje (prečicu).

A je ovo stvarno zbunjujuće, ima klubova imenjaka hiljade u svijetu, ali da ima dva s praktički istim imenom u "istom gradu" do zbunjije mnoge. Doduše onaj pravi varteks je kao nestao s scene, i formalno ugašen, premda se dvije godine zvao vk varaždin zarez varaždin, a sad je to kao nk varašdin - nš varaždin.
ako ovaj navijački Varteks igra u Jalkovcu, zapadni dio Varaždina, šta onda nisu registrirali NK "varteks" Jalkovec, pa da ih se nepoistovjećuje s starim značajnim klubom. Mislim svaka čast navijačima na entuzijazmu, ali evo ti primjer kako zasljepljenost idejom može zbrljat!

Varteksov petak
Za petak 10.VIII vodstvo odmetnutih navijača tj. vodstvo navijačkog NK Varteks organizira tzv.kulturnu manifestaviju "VARTEKSOV PETAK" gdje će nasupiti lokalni bendovi i na velikom video zidu je predviđeno prikazivanje "legendarnih" utakmica nekadašnjeg nk varteks, a sav prihod od ulaznica je najenjen za humanitarne svrhe (pomoć obitelji Canjuga).

Ne znam da li se radi o klubu kuoji je ujedno i pravni slijednik nekadašnjeg prvoligaša iz VŽ-a, ali uglavnom registriran je na istoj adresi i nastupa na istom stadionu započeo je s nastupima u petom rangu natjecanja, to je druga županijska liga varaždinske županije skupina istok. U prvom kolu na gostovanju u Molvama su pobjedili 0:2.

Navijačaki NK Varteks, također nastupa u istom rangu natjecanja i imaju pobjedu iz prvog kola nad izvjesnom ekipom Poleta od 3:1.

Tako će se u ovoj ligi igrati i tzv. varaždinski derbiji, jer tu su još dva vž-kluba (mladost i sloboda), ali naravno najveću pozornost će dakako pivući okršaj suprotstavljenih tabora navijačkog nk varteks i kluba bivšeg rukovodstava bivšeg prvoligaškog kluba NK Varaždin- nogometna škola. Isčekivani derbi se igra 30.09.2012.g.

Poslednja izmena:
Navijački Varteks je dobro krenuo u novu sezonu, trenutno je vodeći na ljestvici s tri pobjede iz tri kola. NK Varaždin (slijednik prvoligaša koji i nastupa na "prvoligaškom" stadionu) drži se u sredini ljestvice.
Radi se o petom rangu natjecanja

Vrijedi spomenuti kako navijački protestni Varteks zauzima vodeđu poziciju na ljestvici II.ŽNL (peta liga) nakon odigranih pet kola imaju 4 pobjede i 1 neodlučeni 13 bodova s gol razlikom 20:6
Službeni naslijednik donedavnog prvoligaša, sada pod nazivom Varaždin-ŠN je u istoj ligi s gol razlikom 8:7, 3 pobjede i dva poraza.
Zanimljivo je da u istoj ligi su još dva varaždinska nogometna kluba Mladost i Sloboda Sloboda je predzadnja na ljestvici, a Mladost je jedno mjesto iznad donedavnog prvoligaša.

Za one što slabije prate zbivanja da kažemo kako su navijači nekadašnjeg nk varteksa osnovali "svoj" privatni klub pod starim nazivom nk varteks i kako je klub ove sezone ostvario plasman iz treće u drugu županijsku ligu. Interesantno je kako su u Saltzburgu u Austriji navijača Austrije Salcburg učinili isto 2005.g. jer su se protivili promjeni imena i promjeni boje dresova Austrie iz Salcburga, te je njihov klub također prvih sezona rastao tri-četiri ranga, svake godine viši rang, međutim sad zadnje tri sezone "stagniraju" u istom rangu.

Kao što sam u ranijim postovima i najavio ove nedjelje će se igrati "derbi nad derbijima" u Varaždinu na stadionu u Zagrebačkoj ulici (stadionu varteksa) će se sučeliti nk varaždin-ŠN i nk varteks (kojeg su navijači osnovali 2011) susret se odigrava u 19:00h što znači da se igra noćna utakmica u petoj ligi (vjerojatno prva na teritoriju ex-sfrj tekma pete lige pod reflektorima).

Za one koji žele znati više pogledajte na youtubeu "idemo doma" spot, uradak najzagriženijij pobornika imena varteks kojim evociraju uspomene na "slavnu prošlost" koje se tako teško ne žele određi a koja se odigravala na stadionu na kojem gostuje ove nedjelje njihov novi klub starog naziva!

Poslednja izmena:
Vrijedi pročitati
Ovaj vikend se dogodilo i to da su se u petoj ligi susreli dva kluba koja potječu od nekadašnjeg NK Varteks. Vjerovali ili ve ali na petoligaškoj utakmici se okupilo blizi 4.000ljudi. Utakmica se igrala na stadionu starog Varteksa jer je SN Varaždni djeluje na toj lokacoki. Međutim navijači novog Varteksa, onog navijačkoj su ovu priliki iskoristili za posjet stadionu na kojem je sve i počelo. Noćna utakmica, baklje, hvaljevrijedna atmosfera.

Evo, nakon dvije i pol godine da malo osviježimo temu. Ponovo "derbi nad derbijima", dva varaždinska nogometna kluba, jedan pravni slijednik nekadašnjeg pravog "varteksa" i drugi navijački, protestni klub osnovan od nezadovoljnih navijača gubljenjem "slavnog" imena koje je klub nekada nosio (do 2011.g.).

Nego, kak je bilo u Tuhovcu? Rudar se sabrao ili su se ovi raspali odlaskom Bartoleca?

Ma dobri su im igrači, kakvi god su uvjeti, a dok ti publika veli: "prije 2 tjedna dok si bil nam nisi penal sudil", onda ti je sve jasno

Tuhovec...razočarali su me...s dosta tih dečki sam i igral nogomet i protiv njih i puno put sam im sudil i znam da mogu puno bolje od toga. Mislim da im ni Denis nebi puno pomogel kak god je dobar igrač. Rudar isto ništ nije odigral, al je bil bolji. U sudaru 2 loša pobjedil je manje lošiji i to zasluženo.

Šteta za tu općinu da je takvo rasulo. Čist solidni uvjeti, a imali budu dva drugoligaša sljedeće sezone.

I tu se moram složiti. Čak vrhunski uvjeti za županijski nogomet uz opasku da je Sračinec ipak ekipa koja je godinama bila nosioc kvalitete varaždinskog niželigaškog nogometa (godine i godine u saveznim ligama). Iskreno, nisam skroz siguran zakaj njihovi igrači igraju sveposvud po svijetu, čak i kad se davala lova prošlih godina, ovi nisu dolazili doma. Doduše imaju ljudi vrlo dobar rad sa mlađim kategorijama pa se kroz par godina mogu nadat ponovnom uzletu, jedino ak ne ulete u beskonačnu petlju ko npr. Varaždin il prije par godina Sloboda.

Svibovec, pak, ekipa koja isto ima neku tradiciju, ove godine su izborili ligu više, al ipak im je prevelili zalogaj. Ipak, moraš im skinut kapu dok vidiš da su ljudi prije par godina obnovili objekt, poboljšali uvjete, a igraju sa skroz domaćom ekipom, al kaj buš kad je u ovim uvjetima di bu ispalo puno ekipa opstanak tu praktički nemoguć.

Slazem se. Igraci domacina su bili fer prvo poluvrijeme i malo drugoga , tj. do naseg crvenog kartona , a onda kak je i rekel simpaticni bum, tras ,dum ...

Onda sigurno znaš da nije odigrana utakmica pionira jer domaćin nije uspio skupiti 7 djece već samo 6.

Bude savez to rjesil na njihovu korist! Ha?

Savez ima pune ruke posla sa slučajom Mad Max. Sad osnivaju Komisiju koja bude istraživala...

Evo malo prepucavanja među lokalnim pristalicama i njihovih "argumenta", "logike" i "filozofije" koja izvire iz njihovih glava.
Maštarije......
"Bilo je lepo jučer na varteksu.. makar do kože mokar, vredilo je. Sretno nam bilo v 1hnl.. koja kakva god da je, ako drastično ne promjenimo kadar vrlo brzo bumo nazad tu di smo sad bili. Btw nije bas najjasnije zakaj se ovi z Jalkovca bune? I ne kuzim zakaj "ovo nije onaj isti klub"? Kaj sam propustil? Izbacili su taj klub u najniži razred HNL-a.. nakon stečaja i svega ostalog (nas izbacili - ostalima progledali kroz prste), od 3hnl-a se došlo do tu di je. Ak ima neka dobra duša nek mi objasni zakaj je ovo "drugi klub".. ime se nažalost promjenilo prije samog ispadanja tak da to nema veze s činjenicom dal to je isti klub ili nije.
a kaj se tiče mutikaša koji se kreću (ili su se kretali) u/oko kluba.. mogu ih se sramit, ali me to istovremeno nebu nikad sprečavalo u tome da navijam za svoj klub.."

Odgovor na gornji izljev "logike": "Zato jer je ovaj klub osnovan 2012te i pravno se vodi kao udruga koja je tada osnovana, dok je prošli klub ugašen cca 2015te nakon stečaja. Tako da ta dva pravna subjekta nemaju veze jedan s drugim, nije promijenjeno samo ime nego je onaj stari subjekt likvidiran i ovo je novi subjekt.
To je kao kada Dinamo tvrdi da je nasljednik ne znam koga, a realno je osnovan 1945te. jbg ne možeš se odreći dugova a uzeti si povijest"

Ova fotografija je samo prijenos sadržaja bez bilo kakve namjere izazivanja prijetnje i uvreda prema bilo kome a ponajmanje je namjera pumpanje ugleda imaginarne vrijedonsti tog kluba i grada.
Izvor fotografije: Faceebook
562348

565703

[ŽUPANIJSKI KUP] Pobjedom i u uzvratnoj utakmici, zgodicima dvostrukog strijelca Leonarda Vuka i Emanuela Črnka, Varaždin je svladao Bednju sa 3:1, i tako treći puta zaredom osvojio kup ŽNS-a Varaždin, te ostvario plasman u pretkolo državnog kupa iduće sezone.

Dodajmo, a to će zanimati i ostale županijske klubove, da će naš klub i iduće sezone morati kroz županijski kup tražiti plasman u državni kup. Tek u slučaju ponavljanja rezultata ove sezone, plasmana u osminu finala državnog kupa, uz očekivane sudionike same završnice, Varaždin bi stekao pravo direktnog plasmana u državni kup za sezonu 2021./22., pa ne bi imao potrebu participirali u županijskom kupu sezone 2020./21.

Izvor: Facebook stranica

Back