Nisam siguran da li sam upisao pravu skolu

• Začetnik teme Začetnik teme Parhy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Parhy

Početnik
Poruka
2
Zdravo,

Ja sam srednjoskolac (prva godina). Odlican sam djak iz osnovne skole, zavrsio sam osnovnu skolu sa jednom cetvorkom, sve ostalo petice, a ne testiranju sam imao petice iz mat, i eng. a 4 iz srpskog. U mom gradu postoji gimnazija ali sam ja upisao srednju skolu u drugom gradu i to elektrotehnicku. Svaki dan trebam da putujem 20km do tamo, a karta i nije bas jeftina. Nisam siguran da li sam napravio pravi izbor tako sto sam upisao elektrotehnicku i da li sam mozda trebao upisati gimnaziju. Ja mislim da je sad previse kasno da se prebacim u gimnaziju posto vec idem skoro mesec dana u elektro. i imam sve udzbenike. Veoma sam zatvoren tip osobe, stidljiv, i trpio sam dosta maltretiranja u osnovnoj skoli (mada nisam do sad imao vecih incidenata u srednjoj skoli), imao sam problema sa debljinom do 7. razreda zbog intolerancija na hranu, ali sam sad smrsao 10 kila i porastao 20cm ali sam jos uvijek nesiguran u sebe. Zanima me misljenje drugih i stvarno bi volio da mi neko pomogne tako sto ce mi dati savjet :)

Prvo, nije kasno za prebacivanje, znam neke koji su menjali školu (iz gimnazije u stručnu i obrnuto), a i sâm sam je menjao (doduše ja sam prešao iz gimnazije u gimnaziju, ali svejedno). Posebno što si odličan đak, trebalo bi još manje problema da imaš oko toga. Drugo, gimnaziju upiši samo ako si siguran šta ćeš posle nje. Ja te ne poznajem i ne znam tvoje afinitete i želje u pogledu obrazovanja pa ne mogu sa sigurnošću da kažem da li je elektrotehnička bila pravi izbor za tebe. Zapitaj se da li želiš time da se baviš?

I još jedna stvar: ako u novom odeljenju, u kojoj god školi da završiš, krene neko maltretiranje i ne budeš znao kako da se izboriš s tim i nakon nekog vremena te pokušaja da izgladiš odnose, svakako gledaj da promeniš sredinu (ako ti škola odgovara onda samo u drugo odeljenje). Iz ličnog iskustva ti dajem savet jer sam i sâm bio zlostavljan, prešao u drugu sredinu gde me nisu dirali i nikada se nisam pokajao.

Završio sam elektrotehničku školu i upisao se na studije. Na ETF je presudna matematika. Za neke stvari iz matematike, koje su gimnazijalci izučavali, nisam ni čuo! Trebalo mi je vreme da ih sustignem.
Kada je moj sin završio osnovnu (vukovac) upisao je gimnaziju a kasnije diplomirao na ETF.
Još je bio u gimnaziji kada mi je rekao: "Dobro je što si me naterao da upišem gimnaziju!" (Iako nemam utisak da sam ga "naterao" jer se tamo i prijavio. Da nije, onda bih ga stvarno naterao - ali on to tada nije znao.)

Ribar ti je dobro rekao . Ako planiraš studirati onda ti je bilo pametnije upisati gimnaziju zbog matematike .
Nisi napisao koji si smjer . Nekada je postojao smjer slaba struja i smjer jaka struja . Sada se to valjda
nazivaju smjer elektronika i smjer energetika . Ja sam završio smjer jaka struja a bolje da nisam jer nisam
nikada ni dobio posao u struci .

Smer sam elektronika, slaba struja. Upisao sam zato sto sam mislio da je tamo bolja skola, ali sad kad idem u nju vidim da je ista kao i ova u mom gradu. Zanima me najvise matematika i racunari (programerstvo), mada me uglavnom skoro svi predmeti zanimaju. U elektro. skoli me bas me i ne zanima previse struja i ostalo vezano za elektroniku vec sam upisao zbog matematike i fizike. Verovatno cu da se prebacim u gimnaziju, odlucio sam, samo zelim da znam hocu li imati problema sa gradivom sto sam propustio iz ovog prvog meseca posto nemamo predmete hemiju i biologiju u elektro, i da li je sire gradivo u gimnaziji u odnosu na elektroniku. Isto zelim da postavim pitanje mogu li se bilo kad prebaciti u gimnaziju ili moram da cekam tromesecje?

Zdravo,

Ja sam srednjoskolac (prva godina). Odlican sam djak iz osnovne skole, zavrsio sam osnovnu skolu sa jednom cetvorkom, sve ostalo petice, a ne testiranju sam imao petice iz mat, i eng. a 4 iz srpskog. U mom gradu postoji gimnazija ali sam ja upisao srednju skolu u drugom gradu i to elektrotehnicku. Svaki dan trebam da putujem 20km do tamo, a karta i nije bas jeftina. Nisam siguran da li sam napravio pravi izbor tako sto sam upisao elektrotehnicku i da li sam mozda trebao upisati gimnaziju. Ja mislim da je sad previse kasno da se prebacim u gimnaziju posto vec idem skoro mesec dana u elektro. i imam sve udzbenike. Veoma sam zatvoren tip osobe, stidljiv, i trpio sam dosta maltretiranja u osnovnoj skoli (mada nisam do sad imao vecih incidenata u srednjoj skoli), imao sam problema sa debljinom do 7. razreda zbog intolerancija na hranu, ali sam sad smrsao 10 kila i porastao 20cm ali sam jos uvijek nesiguran u sebe. Zanima me misljenje drugih i stvarno bi volio da mi neko pomogne tako sto ce mi dati savjet :)

Ne preporucujem ti da se prebacujes, jer je kao prvo elektro skola bolja a i laksa od gimn, a i sa gimn ne mozes nista da radis, ******, da kopas kanale.
Ostani ti ipak u elektro. ;)

Back