Mislim da je baš ORA da uvidimo na kom stupnju razumevanja i nerazumevanja tumačimo ovako važnu temu našeg bitisanja... Usudila sam se da parafraziram deo knjige "Trojstvo univerzuma" koju je naša blogerka, spisateljica Sofija, izdala u dalekoj Australiji 9. jula o.g.:
"Charles Robert Richet, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, piše: "Predpostavlja se da pojave koje sada prihvatamo bez iznenađenja ne izazivaju zaprepašćenje jer ih razumeno. Ali to nije slučaj. Ako nas ne iznenađuju, to nije zato što ih razumemo, već što su poznate: ako bi nas to što ne razumemo iznenađivalo, trebalo bi nas sve iznenaditi - pad kamena bačenog u vazduh, žir koji postane hrast, merkur koji se raširi zagrevanjem, gvožđe privučeno magnetom."
Naravno da mi možemo razumeti kako se dešavaju neke pojave, ali ne možemo razumeti šta je iza njih. Kako su nastale i kako je sve usklađeno u funkcionalnu celinu.? Naš intelekt, jednostavno, nije u stanju da shvati takvu sveobuhvatnost i takvu organizaciju. To je ono što zadivi i izazove čuđenje.
Nauka se u potpunosti ograničila fizičkim zakonitostima. Zato kategorički poriče postojanje drugačijih zakonitosti i pored činjenice što postoji dimenzija "nepostojanja" koja još uvek nije pravilno određena ni shvaćena. Zbog toga Richet dodaje i sledeće: "Današnja nauka je lagana... Zapanjujuće istine koje će naši potomci otkriti su i sad oko nas, gledaju nas u oči, da se tako kaže, ali mi ih ipak ne vidimo. Ali nije dovoljno reći da ih ne vidimo; ne želimo da ih vidimo - jer čim se neočekivana i nepoznata činjenica pojavi, pokušavamo je ugraditi u opštepoznato i prihvaćeno znanje i ljuti smo ako se iko usudi da istražuje dalje.
Dok se naučno, racionalno mišljenje ne upotpuni intuitivnim, duhovnim uvidima, ljudi neće biti u stanju da koriste. Neće biti u stanju da prodru u misteriju života i postojanja puni potencijal njihove svesti. Za to je potrebno njihovo jedinstvo. Tek kada se to ostvari, krenuće se putem istine."
Hvala Sofiji i Nobelovcu