Nije Slatka nego politicka tajna

markonkutel

Početnik
Poruka
11
Baveci se hobijem, nicim izazvana, propratih desavanja medju hobistima i procitah interesantne tekstove koje sam shvatila vrlo politicki. Da me pogresno ne razumete, ne radi se o Hobitima nego o hobistima.
Naime, hobisti kao i normalni politicki neopredeljeni likovi bave se svojim tekucim zivotnim i hobi problemima, ali vremenom izgube pojam o svrsi svog postojanja i zalutaju u banalnost.

Medjutim, postojanje odredjene vrste hobija, postaje jednog trenutka pogubno za neobucene hobiste. Tog trenutka obuceni hobisti postaju zasticeni, a neobuceni zaglave visegodisnji zandan, ako imaju ledjne srece.
Ovo i nije tako strasno, jer su sami krivi za svoje neobucene postupke, a politicki problem nastaje kada se obuceni hobisti pocnu ponasati kao da se nista nije desilo, uklone svoje prisustvo iz datog hobija i uklope se u novi hobi, takodje kao obuceni hobisti, al' na papiru i nastave da obucavaju novu genraciju hobista na temeljima zakletve na vernost i hrabrost.

Ne bi mi smetalo da se ovo desava u Zanzibaru, ali mladi hobisti iz Srbije morali bi da se uce sta znaci obraz bar, ako od njega zive na teretu naroda, koji jedva sastavlja kraj sa krajem. Matori hobisti nemaju cega da se stide oni su samo radili svoj posao, doduse, kolega Djon nije u zatvoru nego nepoznati seljak, pa nije ni vazno.

Ovaj deo inteligencije ne podleze moralnim kodeksima profesije, vec je zakon jedina zastita od nedela pojedinih obucenih hobista. A sta kada se zakon politicki zanemari?

Pitanje je sasvim jednostavno, da li postoji castan hobi, ako se izdajstvo nagradjuje diplomom i mestom u upravnim odborima, savetima, nadzorima ili u najgorem slucaju penzijom umesto streljanjem? A cemu onda zakletva?

Na pitanje mogu najbolje da odgovore hobi vitezovi, samo hrabro, crvenilo se ovde ne vidi, a ogledalo je samo ono sto ne sakrijete.

Pa, ako mozete,nastavite da uzivate u hobiju...

Back