Nije moje da razmišljam

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nešto razmišljam o životu(iako mi razmišljanje o tom nije jača strana:),uglavnom sve u zivotu radim spontano:)Al,eto ovo oblačno vrijeme me natjera da i ja malo razmišljam.A bolje da nisam,jer me razmišljanje samo zbunjuje.
Nešto kontam ...kako to da su najvrjednije stvari u životu besplatne.
A svi nešto trče za novcem,materijalnim vrijednostima,luksuznim stanovima,automobilima.Polomiše se zarad čega.A lijepo im bog servirao sasvim besplatno ono što najvise vrijedi.
Dobro,znam da se mora jesti,znam da moramo imati krov nad glavom i toplu odjecu za zimske dane,i nesto laganiju za ljetne...znam da i djetetu moramo kupiti knjige...dati mu dzeparac....platiti rezije i ostalo...to ne racunam.Znam da se mora raditi da bi se zivjelo.Toliko i ja znam.
Al,ja i dalje razmišljam kako to da su najvrjednije stvari u životu besplatne.
Prijateljstvo,ljubav,topla riječ,cvrkut ptičice u parku,miris proljetnog cvijeta,topli osmijeh....sve džaba...gratis...a koliko smo samo puta prošli pored takvih radnji,a da ni zavirili nismo u njih....
Necu vise razmisljati...zbunjuje me....

Sto je dzaba i Bogu je drago...
Dakle, draga Riada...veseli se svakom novom danu..budi zahvalna zivotu i uzivaj u tim besplatnim sitnicama!
Kada mi je tesko, cesto pomislim da ima onih koji nemaju ni elementarne uslove za zivot...(ne bih o tome jer se rastuzim).
Pomislim na one koji su bolesni (ni o tome ne bih)...
Nase misli uvek treba usmeriti ka pozitivnom i lepom....ako nekome mozemo pomoci na bilo koji nacin, ucinimo to.
Nasa srca ce biti puna...
Topla rec ne kosta nista, kao ni osmeh..;))

Nisi me ubedila da Nije tvoje da razmišljaš!
Naprotiv, lepo razmišljaš. :)
I zbunjujuće u onoj meri u kojoj je i sam Život zbunjujući.
Da ne ostanem necitirajuća ni danas, evo Andrić šta kaže:
"Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, i još
čudnije kako nam često baš to malo nedostaje".

...šta ne možeš da kupiš novcem :
- kapu s mozgom
- odelo sa neuništivim zdravljem
- lepotu duše
- čast, pravičnost i duševni mir
- dobro raspoloženje
- ljubav
- budućnost
( mislim da je dosta nabrojanog )

.... ovo nema cenu jer je naše svojstvo koje ili imamo ili nemamo -- trećeg nema ....
.... tu nema nikakvog čuda ... Ivo je mogao da dobije još par nobelovih ali to čudo
bi ga opet mimoišlo ; jer je imao: sarajevski atentat iz koga se izvukao ; berlinski pakt
i šetnje po savskom keju dok su leševi plivali njom ... dakle , tu čuda nema ....
...stoga tvoj tekst skreće pažnju na belodane očigledne istine koje ovih dana
rijatli srpština sahranjuje .... danas pročitah tekst u kome se apsolvira teza : " zašto
biološka srbija ne želi da živi " .... jedan od odgovora je i : zato što rijatli srpština hoće
da kupi :
- kapu s mozgom
- lepotu duše
- dobro raspoloženje
- ljubav
- budućnost

.... a to nebiva !

Ha......viš kako je teško razmišljati bre ;)
Sretan je onaj ko te stvari vidi
umeti videti, prepoznati, osetiti i dati
je najveća umešnost što je čovek može imati
ono što je besplatno je
da nam je ti umeće rodjenjem dato
a sudba nam dodelila učitelja
jer kao i svako umeće i ovo se mora razvijati.
Eto.......samo ti razmišljaj draga....i daj još proze :zag:

Prijateljstvo,ljubav,topla riječ,cvrkut ptičice u parku,miris proljetnog cvijeta,topli osmijeh....sve džaba...gratis...a koliko smo samo puta prošli pored takvih radnji,a da ni zavirili nismo u njih....

Živimo jednosmerno, pod pritiskom želja i mogućnosti..ceo život je podredjen za druge, mi smo (kao) zadovoljni onim što imamo i nemamo - pa se potrošačko društvo ujedini sa reklamama, pa bi se svaki dan jela dobra voćka...šnicla i šunka..i sve što je "zdravo"..a gde su detalji...što za kuću-što za porodicu..a mi ..možda bude i za nas..a i za državu mora biti..nema tu milosti.
Živimo od iluzija i kratkoročne sreće.Gledanje se ne plaća...samo to- sve ostalo je na prodaju..ekonomija posvuda..da li će nas zadovoljiti osmeh..i percepcija biti budna...pa mi onda srećni...a stomak krči ili cipela žulja od starosti? da, reći čete to su periferne stvari..naravno, samo da li se može uzivati u romantici-ako su(metaforički) noge mokre i voda u cipeli šljapka.
ne slažem se sa Lončarem jer:
- kapu s mozgom
ma koliko čudno bilo...znanje se može kupiti... ako imaš novac možeš platiti časove i edukaciju..i najgluplji stvor će barem slikovno upamtiti nešto
možeš da se lečiš..ili još bolje-možeš da zdravo živiš ako imaš novac..to da izbegneš mnoge poesledice siromaštva
- lepotu duše
ovo nisu kategorije koje zavise od imanja ili nemanja novca..iako duševni mir može da zavisi od materijalne egzistencije
- dobro raspoloženje
- ljubav
- budućnost
dobro raspoloženje i budućnost, još kako zavise od duševnog mira zdravlja i dobre materijalne baze
a ljubav......ko još može da opušteno voli, neguje dobro raspoloženje kao osnov za trajanje...ako ima muku zbog besparice?

DA sumiram:
Novac je lajt motiv za sve u životu, sigurnost bez kojeg nema mira i opstanka..možemo da ga negiramo, da se podmevamo i ignorišemo...ali ne možemo da izbegnemo zabadanje prsta istine u oči.

Poslednja izmena:
mari47;bt134744:
Nisi me ubedila da Nije tvoje da razmišljaš!
Naprotiv, lepo razmišljaš. :)
I zbunjujuće u onoj meri u kojoj je i sam Život zbunjujući.
Da ne ostanem necitirajuća ni danas, evo Andrić šta kaže:
"Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, i još
čudnije kako nam često baš to malo nedostaje".

Hvala moja Mari...da život je ponekad tako zbunjujući....al,nedajmo se zbuniti....:)

123loncar;bt134752:
- kapu s mozgom
- lepotu duše
- dobro raspoloženje
- ljubav
- budućnost
( mislim da je dosta nabrojanog )

.... ovo nema cenu jer je naše svojstvo koje ili imamo ili nemamo -- trećeg nema ....
.... tu nema nikakvog čuda ... Ivo je mogao da dobije još par nobelovih ali to čudo
bi ga opet mimoišlo ; jer je imao: sarajevski atentat iz koga se izvukao ; berlinski pakt
i šetnje po savskom keju dok su leševi plivali njom ... dakle , tu čuda nema ....
...stoga tvoj tekst skreće pažnju na belodane očigledne istine koje ovih dana
rijatli srpština sahranjuje .... danas pročitah tekst u kome se apsolvira teza : " zašto
biološka srbija ne želi da živi " .... jedan od odgovora je i : zato što rijatli srpština hoće
da kupi :
- kapu s mozgom
- lepotu duše
- dobro raspoloženje
- ljubav
- budućnost

.... a to nebiva !

Dosta lijepog si nabrojao Loncar....nazalost,mnogi od nas to ne uvidjaju....ili uvide kad vec bude kasno......pozz.

LJILJA MMM;bt134760:
Ha......viš kako je teško razmišljati bre ;)
Sretan je onaj ko te stvari vidi
umeti videti, prepoznati, osetiti i dati
je najveća umešnost što je čovek može imati
ono što je besplatno je
da nam je ti umeće rodjenjem dato
a sudba nam dodelila učitelja
jer kao i svako umeće i ovo se mora razvijati.
Eto.......samo ti razmišljaj draga....i daj još proze :zag:

Jest,moja Ljiljka,razmisljanje ovo teska je rabota....hehehe...
Ako mi još koji put "nadodje" da razmisljam,ću to da kačim ovdje.....ovako u prozi.....mada,znas mene ja preferiram svoje "haiku"....u jednom dahu.....samo pustim misao da poteče....:bye:

Tol;bt134765:
Živimo jednosmerno, pod pritiskom želja i mogućnosti..ceo život je podredjen za druge, mi smo (kao) zadovoljni onim što imamo i nemamo - pa se potrošačko društvo ujedini sa reklamama, pa bi se svaki dan jela dobra voćka...šnicla i šunka..i sve što je "zdravo"..a gde su detalji...što za kuću-što za porodicu..a mi ..možda bude i za nas..a i za državu mora biti..nema tu milosti.
Živimo od iluzija i kratkoročne sreće.Gledanje se ne plaća...samo to- sve ostalo je na prodaju..ekonomija posvuda..da li će nas zadovoljiti osmeh..i percepcija biti budna...pa mi onda srećni...a stomak krči ili cipela žulja od starosti? da, reći čete to su periferne stvari..naravno, samo da li se može uzivati u romantici-ako su(metaforički) noge mokre i voda u cipeli šljapka.
ne slažem se sa Lončarem jer:

ma koliko čudno bilo...znanje se može kupiti... ako imaš novac možeš platiti časove i edukaciju..i najgluplji stvor će barem slikovno upamtiti nešto

možeš da se lečiš..ili još bolje-možeš da zdravo živiš ako imaš novac..to da izbegneš mnoge poesledice siromaštva

ovo nisu kategorije koje zavise od imanja ili nemanja novca..iako duševni mir može da zavisi od materijalne egzistencije

dobro raspoloženje i budućnost, još kako zavise od duševnog mira zdravlja i dobre materijalne baze
a ljubav......ko još može da opušteno voli, neguje dobro raspoloženje kao osnov za trajanje...ako ima muku zbog besparice?

DA sumiram:
Novac je lajt motiv za sve u životu, sigurnost bez kojeg nema mira i opstanka..možemo da ga negiramo, da se podmevamo i ignorišemo...ali ne možemo da izbegnemo zabadanje prsta istine u oči.

Tol.....ima dosta istine u onom sto kazes...tesko je biti opušten bez materijalne sigurnosti....ali,opet....ima ona druga narodna"pokrij se onoliko koliki je pokrivač"....poznajem toliko ljudi koji "plivaju" u novcu,al su non-stop nezadovoljni....i uvijek im fali još nesto,a to nesto je uglavnom materijalne prirode,....isto tako poznajem i ljude koji jedva sastavljaju kraj sa krajem
,al su daleko zadovoljniji od ovih prvih....mislim da novac ipak nije najvaznija stvar u zivotu....naravno,on jeste neophodan za zivot i o njemu kao takvom nema zbora....al u ovom svom razmisljanju sam mislila na suludu trku za gomilanjem materijalnih dobara u kojoj ljudi pokusavaju pronaci srecu,dok na drugoj strani postoje tako jednostavne stvari.....ali,nazalost....oni ih ne vide....
Tol.....hvala na posjeti mom blogu:bye:

Mila, sve si u pravu...isključivih i slepi bilo je i biće...zato i napisah da živomo jednosmerno...da ne pogledavamo sa strane i ne primećujemo ono što u stvari čini život punim...lepim...jednostavnim za ugodu..
cmok! :heart:

Elem,uvek je korisno saznati i tudja misljenja, koja cenim, iako se cesto ne slazem sa istim...
Ujedno, shvatim da nisu svi istomisljenci, naucim nesto novo...
Ne zameri draga Tol...ali, ne mislim da je novac lajt motiv za sve u zivotu !
Vec sam govorila o onim sitnicama koje zivot znace..ne bih da se ponavljam.
Veruj ...vise su nesrecniji oni koji ga imaju ili imaju previse!
Pokusacu da oslikam snagu novca...
Biva postovan ko je nedostojan postovanja,
biva trazen ko je nedostojan trazenja,
biva slavljen ko je nedostojan slave.......
Najlepsa osobina novca je u tome, sto se pomocu njega moze drugima priciniti radost.
Ali to cini samo mali broj onih koji ga imaju!
Gledam danas na televiziji prilog o "Gavrilovicima" - ljudi siromasni.. osam sinova...lepo su vaspitani..osmesi na njihovim licima..
A, meni...suza u kraicku oka zaiskrila..krenula....srce se stuzilo i steglo...
Pomislim....kako su ljudi prokleti...uvek hoce vise...nikad zadovoljni....
Nisam materijalista...sve sto sam u zivotu stekla, stekla sam zalaganjem i radom...nista mi sa neba nije palo...
Zato novac cenim....i trosim ga vrlo pazljivo!

Back