Није баш стриктно кулинарско питање, али...

Trandaiflko

Aktivan član
Poruka
1.557
Да не бих више јео пахуљице, јечмене, овсене итд. ко зна шта у њих стављају, решим да кувам зрна. Потопим увече скувам ујутру, набубрела зрна. Али, јечам је баш тврд, никад га скувати.
Онда решим да ујутру, набубрела и одмекла зрна самељем. Машине за месо тешке, тучане, и нађем неку мању.

Али… Тучано лежиште, ноћ и решетка иста као код великих, али она спирала која гура на нож, од Али или његове неке легуре. И онда помислим, све је то кинеско, да то не одреагује, некаква оксидација, шта ли.
А онда се сетим да се некада кувало у алу лонцима.
Продавац каже. Шта може да се деси, то не траје пар минута док та спирала не протера жито, не стоји ту сатима.

Има ли неко идеју? Нема опасности од какве хемијске реакције?

Да не бих више јео пахуљице, јечмене, овсене итд. ко зна шта у њих стављају, решим да кувам зрна. Потопим увече скувам ујутру, набубрела зрна. Али, јечам је баш тврд, никад га скувати.
Онда решим да ујутру, набубрела и одмекла зрна самељем. Машине за месо тешке, тучане, и нађем неку мању.

Али… Тучано лежиште, ноћ и решетка иста као код великих, али она спирала која гура на нож, од Али или његове неке легуре. И онда помислим, све је то кинеско, да то не одреагује, некаква оксидација, шта ли.
Продавац каже. Шта може да се деси, то не траје пар минута док та спирала не протера жито, не стоји ту сатима.

Na masinici za mlevenje mesa,Noz i resetka nisu odlivci,vec obicno gvozdje,tako da sigurno oksidiraju.

jel si siguran da si kuvao bas jecam jer nije da je tvrd i da se dugo kuva

NIna у заблуди си, јечам је тврђи од пшенице,. једино што је ољуштен.
дам гершла је љуштени јечам.
Ја бих радо нашао нељуштени, али га у БГ нема.
Код нас се користио тучени јечам, у каменимс тупама се тукао. Одарстао сам на 100 % јечменом хлебу.
Ако неко зна где има неољуштен, молим да јави..

Možda treba uveče skuvati, vrelo poklopiti i umotati da se hladi i nabubri do sutradan.Lako se melje.
Tako uvek radim sa pšenicom kada kuvam za slavsko žito.
Знам, али ја хоћу да убрзам. Наиме, није поента да га ја кувам, кувам, кувам, па мељем.
Него, потопим поподне. Кувам увече само пар минута, поклопим. Ујутру попио воду, набубрио, наравно далеко од тога да је куван, али одмекао.
Да га онда самељем и наставим са кувањем, да убрзам.

И ту с еплашим,док га мељем у том Ал па после кувам, да не буде какве хемијске реакције-., ко зна та легура шта је, осим Алум.

Знам, али ја хоћу да убрзам. Наиме, није поента да га ја кувам, кувам, кувам, па мељем.
Него, потопим поподне. Кувам увече само пар минута, поклопим. Ујутру попио воду, набубрио, наравно далеко од тога да је куван, али одмекао.
Да га онда самељем и наставим са кувањем, да убрзам.

И ту с еплашим,док га мељем у том Ал па после кувам, да не буде какве хемијске реакције-., ко зна та легура шта је, осим Алум.
O tome sam i pričala.
Uveče skuvati ( pšenicu kuvam oko pola sata) poklopiti da naburi i upije vodu i onda mleti.
Sa ječmom nisam radila ali pšenicu tako spremam.
Isto meljem gvozdenim mlinom za meso, ohlađeno.

mislim da kod kineza mogu da se nadju avani sa tuckom od nekog kamena,sta li je vec.u svakom slucaju oksidacije i interakcije sa vazduhom ne mozes da izbegnes ali mozes da smanjis na minimum.u avan sa jecmom dodas i malo tecnosti koja ce da spreci direktan kontakt sa vazduhom.uzmi tucak i vise gnjeci nego da udaras - da ne prska mnogo.
em imas sta si hteo em bildujes.pazi samo da ne potrosis vise energije nego sto si uneo...

Back