Nijagarini vodopadi, ogromna vodena zavesa očaravajuće lepote

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Preuzeto sa http://www.zanimljivageografija.rs/...gromna-vodena-zavesa-ocaravajuce-lepote-1.jpg

Ovi prekrasni vodopadi locirani su na američko-kanadskoj granici, u prostoru Velikih severnoameričkih jezera. Vodopadi se nalaze na reci Nijagara koja teče od jezera Iri ka Ontariju. Na jeziku lokalnog indijanskog stanovništva nosi naziv „Onguiaahra“ što bi u slobodnom prevodu značilo „zaglušujuća buka“. Drugi nadimak im je „glavni grad medenog meseca“.
nijagarini-vodopadi-ogromna-vodena-zavesa-ocaravajuce-lepote-1.jpg

Geološka evolucija vodopada​

Otapanjem velikih glečera nastalo je čuvenih 5 Velikih jezera. Voda koja se od jezera Iri slivala ka Ontariju stvorija je reku, prešla preko strmine Nijagara i tako izazvala da se voda povuče u reku. Na taj način je pre 12.000 godina nastao fenomen poznat kao ušće Nijagare. Velika snaga vode odnosi zemljište brzinom od oko 30 cm godišnje. Nijagarini vodopadi se sastoje od katarakte Nijagare sa američke (njujorške strane) i Potkovice odnosno Kanadskih vodopada sa druge strane granice. Kanadski deo vodopada nosi 5 puta više vode od američkih , obrušavajući ih sa 54 m visine. Kada se ova velika količina vode sjuri niz vodopad brzinom od oko 60 km na čas nastaje efekat koji čini vodopade tako prepoznatljivim. Svakog minuta niz vodopade se sjuri oko 168.000 kubnih metara vode.

Izazov za hrabre​

Snaga vode koja se obrušava oduvek je inspirisala ljude da pokažu svoju hrabrost pod okriljem vodopada. Mitovi i legende koji kruže oko vodopada posebno su inspirativno delovali na ovakve pokušaje.

Najpoznatiji su primeri hodača na konopcu iz 19-og veka pod imenom Blondin. On je nebrojano puta prošetao konopcem preko vodopada. Svoju tačku je izvodio vezanih očiju, potom noseći svog menadžera na leđima a najveći utisak je ostavio njegov poduhvat kada je sa sobom preneo šporet spremajući omlet. Nažalost, mnogi slični pokušaji završavali su se tragično.

„Gospa od magle“​

Mnogo bezbedniji način bliskog susreta sa vodopadima jeste njihov obilazak turističkim brodom pod nazivom „Gospa od magle“. Brod dolazi do samog podnožja Potkovice, približavajući se tako blizu da se pogled na njega gubi u magli dok srećni turisti izbliza mogu da osete moć jednog od najpoznatijih svetskih vodopada.

Uverte se i sami u snagu prirode na primeru Nijagarinih vodopada

e pa hvala ti sto mi prikazujes deo moje drzave
i ima se i drugih lepota u tom delu .
recimo na americkoj strani nse i nalazi veliki spomenik naucniku NIKOLI TESLA i jos stoji i tabla da se podize zajedno USA I JUGOSLAVIJA
sa nase strane, podignut je manji spomenik NIKOLI TESLI i koji i je mnogo vise posecen , jer nasa strana je mnogo lepsa od onijeha , narocito i nocu , jer sa tvrdjave , vodopadi su osvetljeni sa razlicitim bojama reflektora.
sam spomenik i je NIKOLA TESLA i okrenut ka VODOPADU i vidljiva je zgrada gde su se nalazile , ustvari i dalje su tu generatori , no zbog kovida situacije , nije dozvoljena poseta.
svecanosti SRBIJE tj ONTARIO JE i dao dan NIKOLI TESLI , zvanicno i to je JUL 10, gde su u prisustvu visokih licnosti , proslavljen dan.

e pa hvala ti sto mi prikazujes deo moje drzave
i ima se i drugih lepota u tom delu .
recimo na americkoj strani nse i nalazi veliki spomenik naucniku NIKOLI TESLA i jos stoji i tabla da se podize zajedno USA I JUGOSLAVIJA
sa nase strane, podignut je manji spomenik NIKOLI TESLI i koji i je mnogo vise posecen , jer nasa strana je mnogo lepsa od onijeha , narocito i nocu , jer sa tvrdjave , vodopadi su osvetljeni sa razlicitim bojama reflektora.
sam spomenik i je NIKOLA TESLA i okrenut ka VODOPADU i vidljiva je zgrada gde su se nalazile , ustvari i dalje su tu generatori , no zbog kovida situacije , nije dozvoljena poseta.
svecanosti SRBIJE tj ONTARIO JE i dao dan NIKOLI TESLI , zvanicno i to je JUL 10, gde su u prisustvu visokih licnosti , proslavljen dan.
Hvala ti ,sto si nama nepoznate pojedine detalje otkrio!

hmmm
trebalo bi i bit , i to pored ograde , udaljenost od pada vodopada je , samo zid koji i sprecava pad.
taj huk , to isparavanje cestica vodopada i pravljenja duga i ti na vise mesta je.
ipak , se mora biti tui biti i deo te atmosfere.
postoji i restoran , koji i je kao toranj iz TORONTA u vlasnistvu porodice JEVRIC i na vrhu je odlican restoran , koji se i polako okrece , tako da posetioci uz dobar meni i imaju divan pogled , kako na sam grad , tako i na americku stranu.
moram naglasiti da je nasa strana , osvetljena , puna posetilaca , puno i razlicitih dogadjaja.
dok amwericka , utone u mrak i ...sablasno deluje.

znatizeljni koji i hoce da i iz vazduha vide , imaju na raspolaganje helihoptere.
i nije skupo
za sami poset do podnozja vodopada i sa nase strane kao i sa americke , brodovima se moze i ici
samo obavezno i kisne kabanice , jer se bude totalno mokar.
sa nase strane u kompleksu zgrada , ima se i mogucnost liftom spustiti do reke , i skoro do vodopada..
leti je to milina otici , barem nama iz Toronta je sat vremena voznje.

Nadam se da ce neki nas poznavalac da te uputi kako da nam docaras tu atmosferu!
ma tu mi je i stari laptop gde i imam slika iz proslih vremena i dogadja i nekada sam , bas na skupstinsku kafanu i stavljao slike.
NIJAGARA i ima posebnost jer 28 Juna u crkvenom imanju , su veliki zbor , posetioci iz ONTARIA dolaze , kulturna umetnicka drustva , pevaci , osoblje iz i nase i strane diplomatije a tek
klopa , janjci , prasci i..
lijepe cure....

ma tu mi je i stari laptop gde i imam slika iz proslih vremena i dogadja i nekada sam , bas na skupstinsku kafanu i stavljao slike.
NIJAGARA i ima posebnost jer 28 Juna u crkvenom imanju , su veliki zbor , posetioci iz ONTARIA dolaze , kulturna umetnicka drustva , pevaci , osoblje iz i nase i strane diplomatije a tek
klopa , janjci , prasci i..
lijepe cure....
Savrseno,bas se lepo druzite...

mozes li mi na pp dati upustva
ranije sam imao neki softver , no odavno i ne koristim.
na , novom laptopu , nisam stavio slika sa kamera
najjednostavnije je da pošalješ sliku sebi kao imejl. Alternativno, koristiš kabl za punjenje telefona da povežeš sa kompjuterom i onda se telefon pojavi kao dodatni disk odakle možeš da prebaciš i slike i videa na komp.

Savrseno,bas se lepo druzite...
sto jes , sada u svom gradu sam stranac
tamo mi je , tj je sve i izgradjeno
drustvo , mozete i pogledati i nas sajt
kulturno umetnicko drustvo OPLENAC , akademija MARCETIC
nase pozoriste , gde i moja malenkost i ima ...SRPSKO POZORISTE TORONTO
casopis SAN je tu , SRPSKA TELEVIZIJA ..
SRPSKA NACIONALNA AKADEMIJA , gde smo i veoma aktivni...
ovde...

Back