Nihilizam

Plutarh

Gost
Poruka
2.359
Nihilizam je kad neki ljudi gube vjeru u moralne vrijednosti.

Ovo je moguce samo kod ljudi koji i inace ne vjeruju u zivot.

Za sve druge moral je nacin kako zivjeti zivot, radovati se zivotu i obradovati druge ljude, sem kad se radi o hriscanstvu ili budizmu koji zagovaraju bijeg iz zivota na ovaj ili onaj nacin.

Kad je Zaratustra napustio trg i grad u kojem se zatekao, on je odlucio da se ubuduce obraca samo usamljenicima i za pretpostaviti je da su mu to bili prvi ucenici.

Usamljenik je covjek koji osjeca da ne pripada duhu vremena kojem zivi. On to osjeca prije svega kroz vrijednosti i ciljeve tog vremena koje su mu nedostojne.

Mislim da je on svoje usamljenike prepoznao u filozofima koji su bili i eticari, kao Spinoza i Paskal. Uglavnom, usamljenici imaju sve razloge da vjeruju da ih njihovo vrijeme smatra zlima i zbog toga cine sve da se obracunaju sa tekucim sistemom vrijednosti.

Tako sam i ja napravio jedan pokusaj prije nekoliko godina.

Uvod u nihilizam
1.

Moral je aristokratska tvorevina, stara otprilike 10.000 godina koja potiče iz vjerovanja da se djela predaka prenose na potomstvo, dok se u predmoralnom periodu vjerovalo da se djela potomaka prenose na roditelje »kao što se i danas još vjeruje u Kini«. Zanemarimo predmoralni period i podijelimo ovaj moralni period na prirodni i metafizički...
»Zaratustra je prvi u borbi dobra i zla sagledao istinski pogonski točak stvari — prevođenje morala u metafizičko, kao snage, uzroka, svrhe po sebi, jeste njegovo delo.« (Ecce homo, Zašto sam sudbina, 3) — Dakle, Zaratustra je vrednovanje prirodnog moralnog perioda, odnosno običaja učinio metafizičkim, tako što je sistem vrednosnih ocjena dobar/rđav (Vendidad, Fargard), uslovio religijom, kao što su i Indijci kasnije Manuov zakonik uslovili Rg Vedama. Recimo da je ovaj metafizički moral novijeg datuma koji ostaje da utvrdimo, zatim, da se unutar prirodnog morala (u daljem tekstu »običaja«) pojam »zlo« uopšte nije upotrebljavao, već se pripisivao trenutnim djelima ili ćudima boga(I rasprava Genealogije morala), pa je čak i neprijatelj smatran dobrim. Dakle, zlo je kod slobodnih naroda i njihovih vladarskih slojeva do vremena nastanka metafizičkog morala bilo smatrano kao metafizička pojava (npr. bog ga ubio). Osvrnimo se sada još na moguće porijeklo pojma »bog« i na evoluciju sistema prirodnih vrijednosti. Dakle, pojam »bog« od najranijih vremena ima za pretpostavku postojanje jednog bića po sebi u prirodi koje je odgovorno za dešavanja u nekom njenom procesu, porijeklo bića po sebi, opet, vodi porijeklo iz sna u kojem su slike i drugi čulni utisci uzeti iz realnosti, ali su najčešće postavljeni u jedan nerealan odnos, u svakom slučaju ne u skladu sa realnom situacijom, tako da je primitivni čovjek počeo da vjeruje u postojanje svijetova i bića po sebi, ili kako Niče u svom Zaratustri kaže: »i psi vjeruju u aveti«. San, opet, nastaje usled iscrpjelosti. Što se tiče evolucije prirodnih vrijednosti, nove vrijednosti su u jedno aristokratsko društvo ulazile indirektno, tako što su nove osobine (npr. afekte, osjećanja itd.) koje su ljudi primjećivali kod sebe i svojih sunarodnika i koje su se po pravilu pojavljivale rijetko usled nekog naglog povišenja ili opadanja moći čiji uzrok često i ne ulazi u svijest, jer se uglavnom radi o eksperimentisanju sa novim ili slučajnim, pripisivali bogu, a onda bi te afekte pokušavali da približe ljudima, a pošto su nove ocjene vrijednosti moćnije od starijih i samim time prijetnja po njih, to je jedno takvo približavanje osmišljeno kao prestup, tj. ili bi se nosilac nove vrijednosti otuđivao od naroda, ili bi uspio da pokori narod ili se to dešavalo kao kod Grka — kompromisno, pomoću umjetnosti tragedije, gdje je glavni junak ujedno i prestupnik i paćenik i pobjednik. Mit o Prometeju kao primjer. Dakle, nova afirmativna vrijednost bi isprva bila pripisivana bogu pod oznakom »dobro«, a kasnije bi uslijedilo, kako je već rečeno, približavanje. Ako bi se približavanje ostvarilo unutar naroda, onda bi pojedinac mogao da računa čak i sa titulom bog, kao što je to bio slučaj kod faraonâ ili nekih drugih pojedinaca ili dinastija. Dakle, možemo zaključiti da je pored usvojenog sistema običaja u starija vremena u jednom aristokratskom narodu postojao još jedan skup dobara i zala(već prema tome da li su nove pojave bile štetne ili korisne)koji nije bio sistem i kojima je isprva bilo pripisivano metafizičko, božansko porijeklo. Dio običaja pod oznakom »dobro« se, dakle, nadograđivao približavanjem i osvajanjem onih trenutno metafizičkih vrijednosti, dok se ostatak ocjena pod oznakom »rđavo« izgrađivao direktno, uzgredno i u odnosu prema pokorenom stanovništvu, dakle robovima. Iz svega rečenog može se naslutiti da je pretpostavka ovakve jedne evolucije vrijednosti suvišak zdravlja, energije i moći. Dakle, samo zdrav duh može da stvara više od sebe. Međutim, u današnjici nameće nam se još nekoliko pitanja, ne samo zašto je nemoguće i zdravom duhu stvarati više od sebe, nego i ovo: odakle potiče savremeni sistem vrijednosti dobar/zao, i šta je omogućilo da taj očigledno dekadentski sistem, dakle sistem bolesnog duha i zavlada, a radi toga je potrebno prije svega pokušati pronaći njegovo porijeklo, što je, prema Ničeu, glavni zadatak istorije: »Istorija je pokušaj obaranja moralnog svjetskog poretka.« Isto tako može se pretpostaviti da je u ta stara vremena bolestan duh morao da traži neku vrstu podzemnog zadovoljavanja.

...

Nihilizam je, u sustini, kad bolesnici preokrenu sve sto zdravi nazovu "dobar" u "zao".

Ti smatraš da je duh ovog vremena nihilistički?

Nihilizam je zapitanost "dal čovjek išta riješava,il smo samo tu radi ravnoteže među zvijezdama"
Da li se išta može zaista spoznati, da li ljubav u svom čistom obliku uopšte postoji...?

Ti smatraš da je duh ovog vremena nihilistički?

Nihilizam je zapitanost "dal čovjek išta riješava,il smo samo tu radi ravnoteže među zvijezdama"
Da li se išta može zaista spoznati, da li ljubav u svom čistom obliku uopšte postoji...?

Ljubav nije vrijednost, ljubav je reakcija na nesto nepoznato, a vrlina je vrijednost.

Npr. bolje je ici u rat nego raditi. Tu se hrabrost stavlja iznad novaca, a novci ne predstavljaju nikakvu moralnu vrijednost, tj. vrlinu.

Nista sto se danas cijeni ne cini covjeka sposobnijim, dakle mocnijim, jer samo ono sto vodi ka sposobnosti vrijedi.

Ako je tacno da se knjiga ne moze ukrasti, onda je takodje tacno da za razvoj sposobnosti nije potreban nikakav novac. Dakle ni za vrijedosti koje upucuju na razvoj sposobnosti nije potreban nikakav novac:

Znanje (mudrost) je moc
Hrabrost je sposobnost da se sacuva znanje
Pravednost je da svako dobije prema znanju i sposobnosti kojima raspolaze.

I eto odmah opstih vrijednosti, bez novaca.

I prije ce drustvo koje ne pomaze i placa mudraca postati nepravedno, nego sto ce taj mudrac da se odrekne svoje vrline.
Da bi drustvo prestalo da placa mudraca i da bi ga se odreklo, ono mora mudrost proglasiti zlom.
Dakle, mudrac ima pravo da zbog toga osudi drustvo na propast.
Drustvo je postalo neprijateljsko prema osnovnim vrlinama kojima cak i zivotinje raspolazu.

Mi zivimo u jednom nihilistickom drustvu u kojem niko vise ne vodi racuna o nicemu sem o novcima i o opijanju. Time samo unistavaju sve sposobnosti, pa cak i vlastite, one koje im omogucuju robovanje. Vidi se po tome kako se jedni s drugima sale i kako nevoljno idu na posao.

Poslednja izmena:
Za sve druge moral je nacin kako zivjeti zivot, radovati se zivotu i obradovati druge ljude, sem kad se radi o hriscanstvu ili budizmu koji zagovaraju bijeg iz zivota na ovaj ili onaj nacin.

Тако некако. Само, откуд толико хришћана и будиста?
Или су то можда само они "прави" хришћани и будисти, који се држе онога што им пише у светим књигама. Било је много живахних припадника тих конфесија...

Тако некако. Само, откуд толико хришћана и будиста?
Или су то можда само они "прави" хришћани и будисти, који се држе онога што им пише у светим књигама. Било је много живахних припадника тих конфесија...

Pa od "pravih" postanu pravi. Nista ne brini. Da bi neko od njih postao nepravi i prvi nehriscanin on mora da uzme sve u svoje ruke, a to je nedaleko od bivanja bogom. Mora se uzeti i bog u svoje ruke i njegovi morali, jer ako polozis pravo na boga ili moral, odmah ce i muslimani posumnjati da hoces isto i sa njihovim bogom. Tako da ces na kraju morati i to, htio ne htio. A ako ih ne uzmes u svoje ruke, neces se moci odbraniti ni od pravih ni od pravih. A pravi je najopasniji, jer on nije ni svjestan da nije pravi, jer je dovoljno jak da unisti sve ono sto nema dovoljno brutalne sile da joj suprotstavi. Zato su Nijemci uvijek zatirali nehriscanske pokrete u Evropi. Mozda spas lezi u tome ako oni brzo propadnu, tj oslabe, pa da opet neko nesto pokusa.

Nevoljno moram da priznam da je i religijski moral bolji od morala gospodara.Otkud mi to?Jednostavno-gospodarski
moral vodi čoveka samodestrukciji,a od večno vraćanja istog,matematički,nema ništa...
Tako da religijski moral krišom postavlja pred čoveka cilj da postane kao njegov tvorac Bog.U tome je nebitno ko je koga stvorio...
Čak,ako je čovek tvorac Tvorca-sam sebe forsira i čini si čast...
A što bih bio nevoljan da to priznam...
Zbog mog vaspitanja da je licemernost odvratna ljudska osobina...Loše su me učili...Trebali me učiti da je licemernost neophodna na putu dostizanja stvarne istine i oboženja...Jer od zveri tek treba da dobijemo prve uzorke osvešćenih zveri koje pričaju kako treba da se menjaju i da ne ubijaju živa bića za hranu,a to govore žvačući nešto što je nedavno bujalo životom...
Priče Ničea su bile dobre još u prošlom veku,ali su uveliko prevaziđene dobrim razvojem psihologije,sociologije,matematike pa i fizike...To se moglo prodati onim primitivcima-elektronskim generacijama to očigledno smeće koje neko nije odneo...

Cini mi se sta god da napisem bicu nazvan Niceom, kao da nemam pravo nista da kazem, a da mi se ne oduzme licnost. Kao da sam ja samo masina za ponavljanje tudjih rijeci.

Kao da ja nemam vlastitog duha, nego sam samo rukavica za tudju ruku. Kao da to najzad moze svako, samo da zine i eto ga, duh je usao u tebe.

Za vas je Nice toliko cudan jer vi i kad zinete nece duh u vas. Sta god da uradite nece pa nece.

A ja vidim od najmladjih dana odredjenu averziju prema dosadnim stvarima i njihovim dosadnim besciljnim zivotima.

Vi kazete "Niceov duh" samo da bi ste opravdali odsustvo svog duha, jer Niceov duh vas sada nagoni da pokazete kako nemate svog duha.

Pokazuje vam koliko kaskate, koliko samo ne volite da razmisljate, i koliko ste u tome slicni jedni drugima.

Razlika izmedju mene i drugih ljudi je bila oduvijek u ovome: kad bih cuo nesto novo, nikad ne bih trcao da dam svoje misljenje o tome, nego bih se ponizio i postavljao pitanja, sve dok ne bih imao dovoljno informacija da dam svoje misljenje. A onda kad bih imao dovoljno informacija, koristio bih ih kao oruzje. Oduvijek sam bio okrutan prema nametljivcima, jer to su ljenjivci koji hoce samo lazni ugled.

I imam utisak da mi ti ljenjivci vracaju na ovakav nacin tvrdeci da ja nemam vlastitog duha, nego da je u meni "Niceov duh", a ja samo njegova marioneta bez misljenja i ugleda!

Nevoljno moram da priznam da je i religijski moral bolji od morala gospodara.Otkud mi to?Jednostavno-gospodarski
moral vodi čoveka samodestrukciji
,a od večno vraćanja istog,matematički,nema ništa...
Tako da religijski moral krišom postavlja pred čoveka cilj da postane kao njegov tvorac Bog.U tome je nebitno ko je koga stvorio...
Čak,ako je čovek tvorac Tvorca-sam sebe forsira i čini si čast...
A što bih bio nevoljan da to priznam...
Zbog mog vaspitanja da je licemernost odvratna ljudska osobina...Loše su me učili...Trebali me učiti da je licemernost neophodna na putu dostizanja stvarne istine i oboženja...Jer od zveri tek treba da dobijemo prve uzorke osvešćenih zveri koje pričaju kako treba da se menjaju i da ne ubijaju živa bića za hranu,a to govore žvačući nešto što je nedavno bujalo životom...
Priče Ničea su bile dobre još u prošlom veku,ali su uveliko prevaziđene dobrim razvojem psihologije,sociologije,matematike pa i fizike...To se moglo prodati onim primitivcima-elektronskim generacijama to očigledno smeće koje neko nije odneo...

Ovo je sasvim lazno, jer moral gospodara tezi ljepoti.
Rat je ropski i on obicno uklanja aristokratsko stvaralastvo.
Zato je Sofokle prestao da stvara u peloponeskom ratu.

Politika i kultura se obicno iskljucuju.

Moral gospodara ne zahtijeva rat, nego strogost, i zato aristokrate nose oruzje i vole ga.

Ljepota se mora braniti oruzjem od zavisti i DESTRUKTIVNOSTI!

p.s.
Sjecam se jedne Arijevske sage koja je opisivala napad nekih Azijata na kola koja su prevozila oca i njegovu kcer. Azijati su samo htjeli da otmu djevojku, a otac ih se naubijao strijelama, dok nisu uspjeli da ga savladaju.

Tako otprilike treba zamisliti i ratove koje su prave aristokrate vodili - tek samo odbrana ljepote od RUZNOCE.

I bas tako ja zamisljam covijaxa - tip izuzetno ruzan, sa pivskim stomakom (obicno oni pricaju prostakluke, i zato su Srbi veoma prost narod).

Poslednja izmena:
"Nice, mislilac, na tu skrivenu pristalost mišljenja ukazuje tako
što je svoje djelo “Tako je govorio Zaratustra” za put opskrbio podnaslovom
koji glasi: “Knjiga za svakoga i ni za koga”. “Za svakoga”,
to ne znači: za svakoga kao bilo koga; “Za svakoga” to znači: za svakog
čovjeka kao čovjeka, za svakoga svagda ukoliko za sebe u svojoj
biti postane dostojan mišljenja. “I ni za koga” – to znači: ni za koga
od ljudi koji su posvuda prisutni, koji se samo opijaju delovima i
rečenicama iz te knjige, teturajući slepo kroz njen jezik, umjesto da
se daju na put njenog mišljenja i prvo sami sebi postanu upitnima.
“Tako je govorio Zaratustra. Knjiga za svakoga i ni za koga”.
(Hajdeger, Sta se zove misljenje)

Savremena tumacenja Nicea su u potpunosti drugacija od onog
sto ljudi misle o njemu i tumace ga na "stari" nacin.
Nice moze zahvaliti Hajdegeru na svojoj popularnosti.

Plutarh, dosledan si...

"A poteškoća za mislioca je da tu jedinu, tu jednu misao
zadrži kao jedino o čemu treba misliti, da
to jedno misli kao to isto i o tom istom na primjeren način kazuje."
(Hajdeger, Sta se zove misljenje)

Treba pitati Nicea sta je htio reci kad je rekao ono sto je rekao i napisao.
Sve je zapisano u njegovoj zaostavstini, svi njegovi, kako on kaze, "lanci misli" koje nije htio da predstavi u svoj njihovoj duzini u njegovim objavljenim djelima, nego su se tamo nasle samo skracenice tih misli, a ja vam evo vec duze vijeme prevodim odlomke iz njegove zaostavstine i cini mi se da su lakse razumljivi nego ono sto jeon objavio.

Dakle, Zaratustra je djelo pisano u najprostijem, dakle, nepolitickom njemackom jeziku - ne mozete naci nijednu latinizovanu rijec u toj knjizi - cilj je bio da knjiga dodje do najsirih narodnih masa, jer Zaratustra voli i seljaka koji ce da pripremi zemlju, biljku i zivotinju za nadcovjeka ...

A ni za koga, zato sto niko ne moze da zna zasto Zaratustra govori. Zato sto niko ne stoji na ravnoj nozi sa Zaratustrom. Ili mozda neko od vas misli drukcije?

Bio je posvemašnji osamljenik; nije ga tješio ni jedan jedini prijatelj doista jednakih čuvstava — a
između jednog i nijednog, kao i uvijek između nečega i ničega, leži beskonačnost. Nitko tko
ima prave prijatelje ne zna što je prava samotnost, pa ma i čitav svijet oko sebe imao za svog
protivnika. —Ah, uočavam dakako da ne znate što je osamljenost. Gdje su postojala moćna
društva, vlade, religije, javna mnijenja, ukratko gdje je ikada bilo tiranije mrzila je ona
osamljenost filozofa. Jer filozofija pruža čovjeku azil na koji nijedna tiranija ne može
prodrijeti, špilju duše, labirint srca. A to će razljutiti tirane. Tu se skrivaju osamljenici, ali tu
vreba i najveća opasnost po osamljenike. Ti ljudi koji su svoju slobodu sklonili u svoju dušu
moraju živjeti i izvana, moraju se očitovati, dati se vidjeti. Rođenjem, boravištem, odgojem,
domovinom, slučajem, nasrtljivošću drugih oni se nalaze u bezbrojnim ljudskim svezama.
Jednako se tako pretpostavlja da imaju bezbrojna mnijenja, naprosto stoga što su ta mnijenja
vladajuća. Svaki izraz lica koji nije negacija vrijedi kao suglasnost; svaki pokret rukom koji
ne ruši tumači se kao odobravanje. Oni, ti osamljeni i slobodni u duhu znaju da po nečemu
stalno izgledaju drukčije nego Što misle. Ne želeći ništa drugo do istinu i čestitost okruženi su
mrežom nesporazuma, a njihova silna žudnja ne može spriječiti da na njihovu djelovanju ipak
ostane ležati magluština pogrešnih mnijenja, prilagodbe, polovičnih pristanaka, obzirnog
prešućivanja, pogrešnog tumačenja.
To na njihovim čelima skuplja oblak melankolije.
Jer takve naravi mrze više negoli smrt to da je obmanjivanje nužda, a takva ih trajna
ogorčenost time čini vulkanskima i prijetećima. S vremena na vrijeme osvećuju se za svoje
nasilno samoskrivanje, za svoju prinudnu povućenost. Iz svoje špilje izlaze s užasnim
grimasama; njihove riječi i djela tada su eksplozije, a moguće je i da propadnu zbog sebe
samih. Tako opasno je živio Schopenhauer. Upravo je takvim osamljenicima potrebna ljubav,
potrebni su im drugovi pred kojima kao pred samima sobom smiju biti otvoreni i jednostavni,
u prisutnosti kojih prestaje grč prešućivanja i pretvaranja. Sklonite te drugove i stvorit ćete
rastuću opasnost. Heinrich von Kleist je propao zbog te nevoljenosti, a najjezovitije sredstvo
protiv neobičnih ljudi je to da ih se toliko duboko potisne u sebe same da njihov ponovni
izlazak svaki puč biva vulkanskim izljevom. Pa ipak svagda iznova postoji neki polubog koji podnosi življenje,
i to pobjedničko življenje u tako užasnim uvjetima. A želite li čuti njegove
osamljeničke pjesme, slušajte Beethovenovu glazbu.

Ovo ko nije dozivio nikad nece biti filozof i nikad se za filozofiju nece ni interesovati.

Zasto filozofija pojedine pojave objasnjava na opsiran i komplikovan nacin,dajuci sustini crtu uzvisenosti i prefinjenosti?
Ako neko gubi veru u moralne vrednosti ukoliko ne promeni kurs razmisljanja,postoji mogucnost da formira iskrivljen rezon.Cemu takvo stanje duha i uma nazivati uzvisenim.Ljudi takvih razmisljanja do gubitka moralnih i ostalih vrednosti nisu dosli RAJSKIM putevima :)

Zasto filozofija pojedine pojave objasnjava na opsiran i komplikovan nacin,dajuci sustini crtu uzvisenosti i prefinjenosti?
Ako neko gubi veru u moralne vrednosti ukoliko ne promeni kurs razmisljanja,postoji mogucnost da formira iskrivljen rezon.Cemu takvo stanje duha i uma nazivati uzvisenim.Ljudi takvih razmisljanja do gubitka moralnih i ostalih vrednosti nisu dosli RAJSKIM putevima :)

Filozof zna da se citav svijet pretvara: "Ti ljudi koji su svoju slobodu sklonili u svoju dušu" - on nalazi samo u svojoj dusi: "Ne želeći ništa drugo do istinu i čestitost okruženi su mrežom nesporazuma".

Kome onda on da pise tako uzvisen, nego sebi samom i sebi slicnima? To je cista uzvisenost kad neko ne mora da se pretvara, sminka, uljepsava, jer on osjeca da je dovoljno mocan da bude iskren, istinit i cestit, pa cemu onda izmotavanje ostalih slabica. Vecina kaze da se izmotavanje vise isplati, pa me zanima koliko sati provode pred ogledalom sminkajuci se...

A nihilizam nastupa onda kad ovaj iskreni i uzviseni progovori o bogu i ukaze na to da njega nema niti da ga je bilo i zasto je i nastao i kako se razvijao pojam o bogu.

Onda na to natrce ovi sminkeri i varalice i kao da su nagazili na grablje, nesto ih tresne po nosu i onesvijesti. Kad se probude vise ne znaju ni za kakve druge vrijednosti sem osjecaja bola i zadovoljstva. Znaci drze se onog cega se zivotinje drze.

Zato Nice kaze "postani ono sto jesi", a to za mene znaci: budi iskren, cestit i istinit - ne pretvaraj se i ne povodi se ni za cim!

Nihilizam nije ni vjerovanje u nemoralne vrijednosti..niti postavljanje bilo kakvih novih vrijednosti ... može biti polazna tačka i najčešće jeste, jer se iz njega usljed biološke neminovnosti strukture čovjekove ličnosti obavezno formira određeni obrazac superega, ego iz nihilizma ipak pronađe ono što njemu izgleda bitno ..tako je i Volja za moć proizvod dugogodišnjeg nihilizma i analize onog bitnog ..nihilizam je potraga i kao takav je neophodan i poželjan ..i uvijek u prednosti i bolje riješenje od prihvatanja onog što se ne razumije ...mada je 'napor' za čovjeka i nije njegovo trajno prirodno stanje ..

Filozof zna da se citav svijet pretvara: "Ti ljudi koji su svoju slobodu sklonili u svoju dušu" - on nalazi samo u svojoj dusi: "Ne želeći ništa drugo do istinu i čestitost okruženi su mrežom nesporazuma".

Kome onda on da pise tako uzvisen, nego sebi samom i sebi slicnima? To je cista uzvisenost kad neko ne mora da se pretvara, sminka, uljepsava, jer on osjeca da je dovoljno mocan da bude iskren, istinit i cestit, pa cemu onda izmotavanje ostalih slabica. Vecina kaze da se izmotavanje vise isplati, pa me zanima koliko sati provode pred ogledalom sminkajuci se...

A nihilizam nastupa onda kad ovaj iskreni i uzviseni progovori o bogu i ukaze na to da njega nema niti da ga je bilo i zasto je i nastao i kako se razvijao pojam o bogu.

Onda na to natrce ovi sminkeri i varalice i kao da su nagazili na grablje, nesto ih tresne po nosu i onesvijesti. Kad se probude vise ne znaju ni za kakve druge vrijednosti sem osjecaja bola i zadovoljstva. Znaci drze se onog cega se zivotinje drze.

Zato Nice kaze "postani ono sto jesi", a to za mene znaci: budi iskren, cestit i istinit - ne pretvaraj se i ne povodi se ni za cim!

Sto se tice ulepsavanja stvari,ukoliko su one jednostavne i ocigledne,cemu sluzi ulepsavanje?Podupiranju ega ili samopouzdanja.Iskrenost i ogoljenost ne narusava uzvisenost,covek je po prirodi stvari nesvrseno bice,a teznja da se mozda banalne stvari izgovraju i kategorizuju na nacin koji ce doprineti da sam covek ne izgleda manje uzviseno,su suvisne.
O bogu necu ni zapocinjati,samu teoriju o postojanju boga smatram neukoscu,manjkom nivoa svesti i obrazovanja,jednom vrstom slabosti,i jakom imaginacijom.I za boga postoje uzvisena objasnjenja,ali ih ne shavtam ozbiljno

Nihilizam nije ni vjerovanje u nemoralne vrijednosti..niti postavljanje bilo kakvih novih vrijednosti ... može biti polazna tačka i najčešće jeste, jer se iz njega usljed biološke neminovnosti strukture čovjekove ličnosti obavezno formira određeni obrazac superega, ego iz nihilizma ipak pronađe ono što njemu izgleda bitno ..tako je i Volja za moć proizvod dugogodišnjeg nihilizma i analize onog bitnog ..nihilizam je potraga i kao takav je neophodan i poželjan ..i uvijek u prednosti i bolje riješenje od prihvatanja onog što se ne razumije ...mada je 'napor' za čovjeka i nije njegovo trajno prirodno stanje ..

Dakle,najbolje da je sve irelevantno i prema svemu biti indiferentan, i tako je objektivnost neminovna?

Sto se tice ulepsavanja stvari,ukoliko su one jednostavne i ocigledne,cemu sluzi ulepsavanje?Podupiranju ega ili samopouzdanja.Iskrenost i ogoljenost ne narusava uzvisenost,covek je po prirodi stvari nesvrseno bice,a teznja da se mozda banalne stvari izgovraju i kategorizuju na nacin koji ce doprineti da sam covek ne izgleda manje uzviseno,su suvisne.
O bogu necu ni zapocinjati,samu teoriju o postojanju boga smatram neukoscu,manjkom nivoa svesti i obrazovanja,jednom vrstom slabosti,i jakom imaginacijom.I za boga postoje uzvisena objasnjenja,ali ih ne shavtam ozbiljno

Bog i religija imaju svoje porijeklo u iscrpljenosti i umoru. To je jedna slabost vezana za san. Ljudi ih vjerovatno koriste ili da bi se odmorili ili da bi sprijecili i savladali druge odmornije ljude da ih preteknu.

Rijetki su realisti u duhu. Jedino za Tukidida znam da se nikad nije postapao.

Me:
"Is god necessary?
A nice question, but the simple answer would contain a historical perspective, because we pro-aristocratic philosophers suffer from this transcendental anti-aristocratic morality and one of our serious questions was also where does god come from and what was his historical value?
If we go enough backwards we can see that primitive people deify animals and their "spirits". And now if we look at the dog, how does he look like if he has respect for his owner? (in democracy exists a weird relation to animals) - The dog approaches his master walking on his four legs but very close to the ground, like crawling. He considers the man as a higher being.
Here Nietzsche finds "the approach of a religious man to the altar". So, dog/wolf could be counted as one of the first forms of beings which have believed in some sort of "god"(or an 'Overdog') -- and this could be shameful for the evaluated man.
Where exactly does the belief come? We have one other attribute of dogs/wolfs: yelping! Here Nietzsche says "even dogs believe in ghosts". That means, if they had some kind of dreams and have been waked up, they have believed that "something" from the outside has caused this dreams. Some "being", and really, there is always some sort of outer influence as a cause for that. I have noted, for example, by an earthquake that i was dreaming i was driving a car over the meadow. And so on. Even sexual dreams can have to do with an overfilled stomach.
So, dreams have caused this silly belief that some Beings from outside are responsible for our dreams and so we say that the role of god is not too much important for us since the pressure which comes from the Christian morality upon us is too big, and we want to change that."

I prije ce ljudi jos reci da si prepametan, i time pokazati svoj strah i neslaganje, nego sto ce postati ono sto jesu.

Ne vjerujem u traganje za istinom. Istina je da si nesto vidio ili da to nisi vidio. Taj tzv. aktivni nihilizam bi bio traganje za neistinom u slucaju da je nekorisnost/stetnost nekog suda-vrijednosti postala ocigledna.

Ali sta onda ako si premlad da zakljucis da li je nesto korisno.
Npr. da li zena cini gresku ako jede sa drveta saznanja ili se treba zadovoljiti kucnim odgojem?
Jer ono sto sama nauci, da li ce da je toliko preokupira da bi je moglo preopteretiti? (sve sto naucimo mora jos podleci sudu o korisnosti, a to zahtijeva preopsirno znanje mnogih drugih stvari)
Suditi o takvoj jednoj vrijednost ne bi moglo da bude zadatak nekog mladjanog nihiliste.
Dakle, nihilizam bi mogao da se suprotstavlja odgoju.

Bog i religija imaju svoje porijeklo u iscrpljenosti i umoru. To je jedna slabost vezana za san. Ljudi ih vjerovatno koriste ili da bi se odmorili ili da bi sprijecili i savladali druge odmornije ljude da ih preteknu.

Rijetki su realisti u duhu. Jedino za Tukidida znam da se nikad nije postapao.

I prije ce ljudi jos reci da si prepametan, i time pokazati svoj strah i neslaganje, nego sto ce postati ono sto jesu.

Istorija religije je kompleksnija od konstatacije da religija ima poreklo u umoru.Obzirom da se su tvoja filizofska znanja uocljiva,cudi me da dajes takve izjave.Mirca Elijade se sigurno prevrce u grobu,xexexexexexexe

Ne vjerujem u traganje za istinom. Istina je da si nesto vidio ili da to nisi vidio. Taj tzv. aktivni nihilizam bi bio traganje za neistinom u slucaju da je nekorisnost/stetnost nekog suda-vrijednosti postala ocigledna.

Ali sta onda ako si premlad da zakljucis da li je nesto korisno.
Npr. da li zena cini gresku ako jede sa drveta saznanja ili se treba zadovoljiti kucnim odgojem?
Jer ono sto sama nauci, da li ce da je toliko preokupira da bi je moglo preopteretiti?
(sve sto naucimo mora jos podleci sudu o korisnosti, a to zahtijeva preopsirno znanje mnogih drugih stvari)
Suditi o takvoj jednoj vrijednost ne bi moglo da bude zadatak nekog mladjanog nihiliste.
Dakle, nihilizam bi mogao da se suprotstavlja odgoju.

Upravo iz tog razloga postojanje nihilzma kod individue mozda i nedorasle da spozna vrednosti ili ih ne prepozna na pravi nacin,moze dovesti do situacije da osoba formira pogresno misljenje i utemelji kriv stav.Kucni odgoj moze,ali ne mora biti uticajna stavka.Mozda bi se sve ,moglo okarakterisati determinizmom

Zato je ipak potreban covjek sa najdubljim uvidom u zivot. Ne vjerujem da je tvoj Mirca bilo kakve pocetke trazio vec medju zivotinjama. U svakom slucaju religija sprecava slobodu ljudi. Tek sa Zaratustrom Spitamom dolazi do uplitanja religije u moral. Od tada nastaje i borba oko vrijednosti... i zato je i nastao nihilizam - iz te borbe.

Kad protjeramo ponovo religiju, nestace i nihilizma. Moral kao opcija za odgoj, ne kao imperativ i prinuda.

Je li to tebe Mirca odgajao?

Mircea:
In imitating the exemplary acts of a god or of a mythical hero, or simply by recounting their adventures, the man of an archaic society detaches himself from profane time and magically re-enters the Great Time, the sacred time.[89]

U stara vremena su se umjetnici poigravali sa religijom i tad su ljudi oponasali bogove i junake. Nije to sporno u temi o nihilizmu.
Problem je sad sto ta umjetnicka sloboda vise ne postoji, a ono sto je nama sad ostavljeno da oponasamo je magarac.

Bog vise ne ucestvuje u poigravanju jer je nepokretan i mrtav, i kao takav sluzi samo onom umjetniku koji ga je zadnji opisivao. A i bio je nikakav taj umjetnik (bez uma).

Ti ces, kao zensko, vjerovatno priljubiti se za "religiju ljubavi" i time nam dati do znanja da te 99% ovog topica uopste ne zanima. Time bi ignorisala i temu i postavljaca.

Poslednja izmena:

Back